Blijf hier op de hoogte van een volle eredivisiezondag:

Updates gepusht krijgen? Tik op het belletje!

liveblog gesloten

Fans naar huis, blogger naar huis

De Kuip is snel leeggestroomd. De meeste bezoekers zullen morgenvroeg weer aan het werk moeten. Voor de blogger van dienst zit het werk erop.

Tot de volgende keer!

De stand na speelronde 25

De 25ste speelronde zit erop. De clubs uit de top vier weten allemaal te winnen. Feyenoord blijft PSV volgen, al is de achterstand nog steeds groot.

Voor Heracles Almelo blijft het strijden tegen degradatie.

Afgelopen: Feyenoord boekt eenvoudige zege op Heracles (3-0)

Feyenoord is ook in de slotfase niet meer in de problemen gekomen. De ploeg van Arne Slot wint met 3-0 van Heracles Almelo.

Eindstand FEY - HER (3-0)

FEY - HER | 88' Feyenoord vindt het prima zo, Heracles kan niet meer

Het is een kwestie van uitvoetballen voor beide ploegen. Feyenoord laat de bal rustig van voet tot voet gaan en vindt dat prima. Heracles weet dat er niets meer te halen valt.

FEY - HER (3-0)

Boëtius ziet live dat hij wordt gesteund

De steunbetuigingen voor Jean-Paul Boëtius zijn ook aangekomen bij de speler zelf. Op Instagram liet hij zien dat hij de wedstrijd van zijn oude club bekijkt.

FEY - HER | 73' DOELPUNT FEYENOORD

Igor Paixão schiet een vrije trap strak in de de hoek. De aanloop naar het doelpunt was bijzonder. Santi Gimenez en Quilindschy Hartman speelden een potje steen-papier-schaar om te bepalen wie de vrije trap mocht nemen.

Gimenez won en toch nam Paixão de vrije trap. Het leek afgesproken werk, want in de herhaling was te zien dat de Braziliaan al tijdens het spelletje van zijn teamgenoten breeduit stond te lachen.

Een nieuwe vrije trap-variant is geboren

FEY - HER | 71' Vijf nieuwe spelers op het veld

Een hoop vers bloed binnen de lijnen. Heracles wisselt twee spelers en Feyenoord drie. Die van de Rotterdammers stonden al lange tijd te wachten. Het gejuich was groot toen de bal eindelijk uit ging.

Bij Feyenoord komen Bart Nieuwkoop, Igor Paixão en Ondrej Ling voor Yankuba Minteh, Luka Ivanusec en Quinten Timber.

Bij Heracles vervangen Sven Sonnenberg en Thomas Bruns Kelvin Leerdam en Jordy Bruijn/

FEY - HER (2-0)

FEY - HER | 60' Wedstrijd kabbelt

De wedstrijd is gaan kabbelen in de tweede helft. Heracles meldde zich vlak na de rust nog even voor het doel van Feyenoord, maar echt een grote bedreiging is de ploeg uit Almelo nog niet voor de Rotterdammers.

FEY - HER | De bal rolt weer

De tweede helft is begonnen. Er is door beide trainers niet gewisseld in de pauze.

FEY - HER (0-0)

Protest tegen komst Paauw als bondsvoorzitter

Op de tribunes zijn ook minder vleiende teksten te zien. Ook de harde kern van Feyenoord verzet zich tegen de komst van Frank Paauw als voorzitter van de KNVB. Paauw wordt op 28 maart voorgedragen. Tot woede van de Feyenoord-fans.

Supportersvereniging De Feijenoorder schrijft op de eigen site dat Paauw, die op dit moment nog korpschef is bij de politie Amsterdam, niet de geschikte persoon "voor de normalisering in de verhoudingen rondom voetbalwedstrijden" is. Paauw zou de supporterscultuur kapotmaken.

Ook in andere stadions waren dit weekend vergelijkbare spandoeken te zien.

Spandoek Frank Paauw

Steunbetuigingen voor zieke Boëtius

In de Kuip zijn ook steunbetuigingen aan het adres van Jean-Paul Boëtius te zien. Bij de 29-jarige aanvaller die bij Feyenoord speelde, is opnieuw kanker geconstateerd. Supporters en spelers steken hem een hart onder de riem.

• Pro shots
    Steun voor Boëtius
  • Pro shots

Rust in Rotterdam

Feyenoord gaat rusten met een 2-0 voorsprong. Deze tussenstand is zeker niet onverdiend, al heeft Heracles ook meerdere kansen gekregen om te scoren.

FEY - HER | 43' grote kans Heracles

Het is geen eenrichtingsverkeer in Rotterdam. Heracles krijgt opnieuw een kans, Dit keer vindt Ruben Roosken Feyenoord-doelman Timon Wellenreuther op zijn weg.

FEY - HER | 41' DOELPUNT FEYENOORD

Santi Gimenez weet weer wat scoren is. Na zijn treffer vorige weekt tegen PSV, maakte hij nu de 2-0 tegen Heracles. Hij wordt diepte in gestuurd en faalt niet oog in oog met doelman Brouwer.

FEY - HER | 28' DOELPUNT FEYENOORD

Daar is de voorsprong voor Feyenoord. Yankuba Minteh scoort. Hij krijgt de steekbal van Luka Ivanusec. Lutsharel Geertruide laat de bal handig lopen, omdat hij al had gezien dat Minteh vrij achter hem staat. De aanvaller hoefde de bal alleen maar langs doelman Michael Brouwer te schuiven en dat doet hij.

FEY - HER (1-0)

FEY - HER | 24' Hornkamp net niet

Een grote kans voor Heracles Almelo. Jizz Hornkamp kan dicht bij het doel zijn voet net niet tegen de bal zetten na een gevaarlijke voorzet. Heracles wordt brutaler, terwijl de Feyenoord-storm al een tijdje is gaan liggen.

FEY - HER | 15' Feyenoord weer dominant

Na de kans van Heracles is het Feyenoord dat weer de klok staat. Gescoord is er nog niet.

FEY - HER | 7' Heraclied Limbombe scoort net niet

Na de goede start van Feyenoord laat Heracles voor het eerst van zich horen. En hoe. Bryan Limbombe stormt op hoge snelheid op doel af en schiet. Feyenoord-doelman Timon Wellenreuther tikt de bal naast.

FEY - HER | Eerste kansen voor de thuisploeg

Feyenoord begint goed aan de wedstrijd en krijgt binnen drie minuten drie aardige mogelijkheden. Santi Gimenez kan twee keer uithalen en David Hancko kopt. De bal is nog niet in het doel beland.

FEY - HER | De wedstrijd is begonnen

De laatste wedstrijd van het weekend is begonnen.

Een minuut stilte na overleden Kees Rijvers

Voor de wedstrijd wordt er een minuut stilte gehouden als eerbetoon aan Kees Rijvers, de voormalig voetballer en trainer die maandag op 97-jarige leeftijd overleed.

• Pro shots
    minuut stilte in de Kuip
  • Pro shots

Plaatjes van de Kuip op een zondagavond

Zondagavond 20.00 uur. Dit tijdstip geniet niet de voorkeur van veel supporters. De foto's verraden dat een avondwedstrijd in de Kuip niet verkeerd is. Dit vindt Feyenoord-trainer Arne Slot ook. Hij zei eerder deze week dat hij liever met zijn ploeg 's avonds speelt. Juist vanwege de sfeer.

• Pro shots
  • Pro shots
  • Pro shots

FEY-HER | De opstellingen

Feyenoord-coach Slot kiest tegen Heracles opnieuw voor het middenveld met Wieffer, Zerrouki en Timber. Voorin krijgt Ivanusec op links de voorkeur boven Milambo, die vorige week in de topper tegen PSV mocht starten. Trauner ontbreekt nog altijd in de wedstrijdselectie.

De elf van Feyenoord tegen Heracles

Heracles-verdediger Kelvin Leerdam speelt vanavond tegen de club waarbij hij in 2008 debuteerde in het betaald voetbal. De Surinaams international botste vorig weekend met Almere City-speler Robinet, maar kan ondanks enkele hechtingen bij zijn neus vanavond gewoon spelen.

De opstelling van Heracles tegen Feyenoord

De stand

In Rotterdam wacht om 20.00 uur het toetje van deze speelronde: Feyenoord - Heracles. In voorbereiding op dat duel nog even de stand van zaken in de eredivisie.

• NOS
    De huidige stand in de eredivisie
  • NOS

LIV-MCI | Topper in Premier League onbeslist

De Premier League-kraker tussen Liverpool en Manchester City is 1-1 in geëindigd. Door het resultaat is Arsenal op doelsaldo de nieuwe koploper en blijft het ongemeen spannend in de top van het klassement.

NEC-HEE | Afgelopen: 2-0

Na een saai eerste uur zorgde NEC plots voor een boel vermaak met een paar mooie aanvallen en twee doelpunten. Volledig terecht blijven de punten in Nijmegen, dat door treffers van Ogawa en González met 2-0 wint van Heerenveen.

De Nijmeegse bekerfinalist doet goede zaken en stijgt naar de zesde plek in de eredivisie, twee punten boven Go Ahead en slechts een puntje achter Ajax.

NEC-Heerenveen 2-0

NEC-HEE | 74' Onvrede bij Heerenveen

Na de twee tegengoals haalt Heerenveen-coach Van Wonderen drie spelers naar de kant. Sterkhouders Van Amersfoort en Haye en de licht geblesseerde Tahiri gaan eraf.

In de dug out vliegt van alles de lucht in, met name Haye laat zijn onvrede duidelijk merken. Van Wonderen doet alsof hij het allemaal niet heeft gezien. Zijn blik is gericht op de spelers binnen de lijnen, daar lopen nu ook invallers Karlsbakk, Van Ottele en Loizou.

Chagrijn bij Van Amersfoort en Haye

NEC-HEE | 68' GOAL NEC

2-0! Zo nel kan het dus gaan. González maakt nog geen twee minuten na de 1-0 de tweede Nijmeegse treffer. NEC zet Heerenveen onder druk, onderschept de bal en na een voorzet vanaf links is het prijsschieten voor de Spanjaard.

NEC viert de 2-0

NEC-HEE | 67' GOAL NEC

Ogawa doet het! Hij kopt laag in uit een hoekschop. De bal komt laag door het midden, maar Van der Hart laat de inzet van de Japanner glippen.

NEC-Heerenveen 1-0

NEC-HEE | 61' Goede fase Heerenveen

De Friezen zijn wakker nadat NEC sterk begon aan de tweede helft. Nu zien we ook kansjes voor Heerenveen. Maar scoren, dat lijkt een moeilijke opdracht voor beide teams.

NEC-Heerenveen 0-0

NEC-HEE | 49' Chery geblesseerd

Oei, de toch al niet hoogstaande wedstrijd verliest een smaakmaker. Bij het nemen van de hoekschop waar zojuist de kans uit kwam schiet het in de hamstring van NEC'er Chery. Hij gaat geblesseerd naar de kant en wordt vervangen door Borges Sanches.

Ook Hansen wordt gewisseld, voor hem komt Schöne.

NEC-HEE | 48' Ogawa raakt de lat

De grootste kans van de wedstrijd! Het begint weer bij Chery, uit zijn hoekschop kopt NEC-spits Ogawa tegen de lat.

LIV-MCI | 51' GOAL Liverpool

De gelijkmaker in de Engelse topper tussen Liverpool en Manchester City. Ederson schuift Nunez onderuit. Mac Allister gaat achter de bal staan en schiet hard raak: 1-1.

NEC-HEE | 46' Tweede helft

Hopelijk de betere helft van de twee. Beide trainers geven dezelfde spelers de kans om er nog wat van te maken, geen wissels in de rust.

NEC-HEE | Rust

Misverstanden, bijna-kansen en dribbels over achterlijn. We zien van alles in Nijmegen, maar spectaculair is het nog zeker niet. De vrije trap van Chery was het eerste schot tussen de palen. Nog geen minuut later is het rust.

Hopelijk gaat het over een kwartiertje beter.

Tjaronn Chery

NEC-HEE | 45' Vrije trap Chery

Chery versiert een vrije trap en gaat die natuurlijk zelf nemen. De middenvelder van NEC vertelt zijn ploeggenoten waar ze moeten gaan staan om de keeper van Heerenveen af te leiden.

Chery brengt Van der Hart in de problemen met een slimme lage trap, maar in tweede instantie keert de keeper ook de rebound van Gonzalez.

NEC-HEE | 35' Wie schiet tussen de palen?

Ruim een half uur onderweg, maar nog weinig spektakel in Nijmegen. Beide ploegen willen wel voetballen, maar het lukt allemaal nog niet zoals de spelers willen. De keepers hebben voorlopig een rustige middag, Cillessen en Van der Hart hebben nog geen enkel schot op doel moeten verwerken.

LIV-MCI | 23' GOAL Manchester City

Nog geen doelpunt in Nijmegen, wel in Liverpool. Daar komt Manchester City op voorsprong in de Premier League-topper tegen Liverpool. Stones maakt 0-1 uit een hoekschop van De Bruyne.

Stones viert de 0-1

NEC-HEE | 20' Heen en weer

Een lekker open wedstrijd in de eerste twintig minuten. Het spel golft van het ene doel naar het andere. Heerenveen voetbalt aardig, toch zijn de kansen voornamelijk voor NEC.

Heel groot zijn die kansen niet, maar omdat beide ploegen zeker niet foutloos beginnen, kan het alle kanten op.

Youri Baas (NEC, links) in duel met Oliver Braude van Heerenveen

NEC-HEE | 5' Van der Hart grabbelt

NEC is dicht bij de eerste treffer in de eigen Goffert. Heerenveen-doelman Van der Hart grabbelt bij een voorzet van Chery en laat de bal los. NEC-spits Ogawa hoopt te kunnen profiteren maar gelukkig voor de Friezen is Bochniewicz in de buurt, de Pool werkt de bal weg.

NEC-HEE | 1' Aftrap

Heerenveen trapt af in Nijmegen, de wedstrijd tussen de nummer 7 en 9 van de eredivisie is begonnen. Beide clubs kunnen goede zaken doen met het oog op de play-offs om Europees voetbal.

NEC-HEE | De opstellingen

Over een kwartier begint in Nijmegen de vierde wedstrijd van deze eredivisiezondag. Bij NEC is aanvoerder Nuytinck weer fit na een blessure. Tahiri start bij Heerenveen op de plaats van de geblesseerde Bouwers.

Bekijk hieronder welke 22 spelers aan de aftrap staan in de Goffert.

De opstelling van NEC tegen sc Heerenveen
De elf van sc Heerenveen tegen NEC

PEC-VOL | Volendam pakt punt

Een puntje voor hekkensluiter Volendam in Zwolle. Veel schieten ze er nog niet mee op, maar elk punt telt in de strijd tegen (directe) degradatie.

PEC baalt. De Zwollenaren waren grote delen van de wedstrijd beter, maar gaven de voorsprong vrij letterlijk uit handen. Schendelaar zat mis bij een corner, waaruit Mirani scoorde.

AJA-FOR | Afgelopen: 2-2

Met dank aan invaller Brobbey pakt Ajax een punt tegen Fortuna. Meer was het niet. Ajax speelde weinig verheffend en Fortuna was brutaal de betere ploeg in de tweede helft.

Sierhuis dacht de winnende treffer namens de Limburgers te hebben gemaakt, vanaf de bank zag hij zijn oude club Ajax toch nog 2-2 maken.

Ajax - Fortuna Sittard 2-2

PEC-VOL | 90+3' Doelpunt afgekeurd

Vellios krijgt in de slotfase de beste kansen namens PEC. De derde is raak, maar dan gaat de vlag omhoog. Het gejuich in Zwolle stokt als de VAR bevestigt: buitenspel.

PEC Zwolle - FC Volendam 1-1

AJA-FOR | 88' GOAL Ajax

De gelijkmaker! Henderson neemt een hoekschop, Sutalo probeert te schieten maar raakt Brobbey. De bal blijft voor de spits hangen en Brobbey schiet met overtuiging raak.

AJA-FOR | 79' Vrije kopkans Brobbey

Dat had de 2-2 kunnen, misschien wel moeten zijn. Goede voorzet Van den Boomen, Brobbey krijgt een vrije kopkans dichtbij het doel van Fortuna. De spits kopt recht in de handen van doelman Verrips af.

Ajax - Fortuna Sittard 1-2

AJA-FOR | 73' Ramaj redt Ajax

Ajax verliest de bal in de opbouw en dan ligt het helemaal open voor Fortuna. Cordoba sprint vanaf links mee en krijgt de bal, hij gaat recht op doelman Ramaj af maar krijgt de bal er niet langs. De keeper voorkomt erger voor Ajax.

Ramaj komt goed uit en voorkomt nog een Fortuna-goal

PEC-VOL | 70' GOAL Volendam

De gelijkmaker valt uit een corner. PEC-goalie Schendelaar tast mis, Mirani krijgt de bal pardoes voor zijn voeten en werkt hem binnen.

AJA-FOR | 65' GOAL Fortuna

Sierhuis zet Fortuna op voorsprong tegen Ajax! De spits, opgeleid in Amsterdam, staat op de juiste plek om de bal van heel dichtbij in het doel te tikken.

Fortuna viert de 1-2

AJA-FOR | 62' Ajax wankelt, Brobbey komt

Voor rust zag het er met een 1-0 voorsprong best comfortabel uit voor Ajax, niets van dat alles in het eerste kwartier van de tweede helft. Fortuna krijgt kansen na de 1-1 van Duarte.

Van 't Schip besluit te wisselen. Onder luid gejuich komt Brobbey binnen de lijnen, en ook Van den Boomen en Forbs vallen in. Hlynsson, Mannsverk en Sosa verlaten het veld.

Ajax - Fortuna Sittard 1-1

PEC-VOL | 55' GOAL PEC

Van den Berg met de heerlijke 1-0 voor PEC Zwolle! Hij legt aan voor een vrije trap en met zijn fijne linkervoet stuurt hij de bal buiten bereik van de doelman de verre kruising in.

PEC Zwolle - FC Volendam 1-0

De rake trap van Davy van den Berg.

PEC-VOL | 51' Kansen over en weer

Voor rust was PEC veel beter, aan het begin van de tweede helft ligt het helemaal open in Zwolle. Eerst krijgt Krastev een goede kans op de 1-0, maar Volendam-doelman Backhaus voorkomt dat.

Aan de andere kant draait Vivaldo goed weg bij zijn tegenstander en neemt het Zwolse doel onder vuur. Ook daar let de keeper goed op: Schendelaar redt.

PEC Zwolle - FC Volendam 0-0

AJA-FOR | 49' GOAL Fortuna

Duarte knalt uit een moeilijke hoek keihard raak. Ramaj rekent niet eens op een schot en is kansloos op de poeier van Duarte, die Fortuna op gelijke hoogte brengt in de Johan Cruijff Arena.

AJA-FOR | 46' Taylor trapt af

De maker van het enige doelpunt tot nu toe zet de tweede helft in gang. Taylor loopt vervolgens meteen richting het doel van Fortuna, krijgt de bal en maakt bijna zijn tweede. Verrips gooit zich ervoor en voorkomt de 2-0.

Na de botsing met de doelman van Fortuna blijft Taylor liggen. Hij heeft pijn aan het scheenbeen, maar kan verder.

Beide ploegen hebben niet gewisseld in de rust.

Ajax - Fortuna Sittard 1-0

Rust op beide velden

Ajax-trainer John van 't Schip

Ajax staat verdiend op voorsprong tegen Fortuna, toch zal trainer Van 't Schip niet helemaal tevreden zijn. Het tempo ging na de 1-0 van Taylor flink omlaag en Ajax speelt nog niet overtuigend.

Ook in Zwolle valt het allemaal nog wat tegen. PEC-trainer Jansen zag goede kansen en een afgekeurde treffer van zijn ploeg, maar Volendam leeft nog: 0-0.

PEC-trainer Johnny Jansen

PEC-VOL | 39' Doelpunt afgekeurd

Het was wachten op een doelpunt in Zwolle, maar als de goal eindelijk valt, keurt de scheids hem af. Thy scoort voor PEC, echter is in aanloop naar het doelpunt buitenspel geconstateerd.

AJA-FOR | 37' Taylor en Kaplan net niet

Bijna de 2-0 voor Ajax, Taylor gaat alleen op Verrips af, maar krijgt de bal niet langs de doelman. Uit de corner die volgt kopt Kaplan goed in, maar de bal wordt net voor de lijn weggewerkt.

AJA-FOR | 30' Laag tempo

Na een vermakelijk eerste kwartier, waarin Fortuna de eerste kans kreeg maar Ajax scoorde, is het tempo flink gezakt in de Johan Cruijff Arena. Henderson, vanmiddag aanvoerder van Ajax, probeert de boel op te zwepen.

Jordan Henderson

PEC-VOL | 17' PEC valt aan

De Zwollenaren zijn veel beter en drukken Volendam ver terug op eigen helft. Uit de eerste kansen weten Thy, Van der Water en Velanas nog niet te scoren, maar het lijkt op deze manier een kwestie van tijd.

AJA-FOR | 12' Bijna de tweede

Alleen doelman Verrips staat in de weg voor de 2-0 van Ajax. Akpom wordt vrijgespeeld en schiet laag in, de doelman van Fortuna let goed op.

AJA-FOR | 8' GOAL Ajax

Taylor met de 1-0 voor Ajax. Fortuna levert de bal in, Taylor pikt op, krijgt een vrije doortocht en als er verdedigers in de buurt komen schiet hij raak.

Kenneth Taylor schiet raak

AJA-FOR | 4' Kans Sierhuis

De eerste kans van de wedstrijd komt van Sierhuis. De spits van Fortuna krijgt de bal uit de kluts voor zijn voeten en haalt uit, doelman Ramaj redt.

Ajax - Fortuna Sittard 0-0

Aftrap in Amsterdam en Zwolle

De wedstrijden Ajax - Fortuna Sittard en PEC Zwolle - FC Volendam zijn begonnen.

PEC-VOL | Lang niet gezien!

Bij FC Volendam moesten ze de route vanmorgen opzoeken, want de laatste uitwedstrijd in Zwolle was al dertien jaar geleden!

PEC-verdediger Bram van Polen was er in 2011 ook al bij, zijn ploeg won destijds in de eerste divisie met 3-1 van de Volendammers.

AJA-FOR | Telraam?

Ajax verkeert, ondanks de goede resultaten in de laatste twee duels (2-0 tegen Utrecht, 0-0 tegen Aston Villa), nog altijd niet in de beste vorm. Maar de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard bevalt de Amsterdammers de laatste jaren uitstekend.

Ajax won de laatste zeven edities, waarin het elke wedstrijd minimaal vier keer scoorde! Ook Fortuna-spits Sierhuis zal hopen te scoren in de Johan Cruijff Arena. Hij komt met vertrouwen terug bij de club waar hij werd opgeleid. Sierhuis maakte vorig weekend een hattrick.

AZ-EXC | 90+4' Simpele zege AZ

De laatste 65 minuten zijn gepeeld omdat het zo hoort. Maar het was al lang duidelijk: AZ had vanmiddag geen enkele moeite met Excelsior. 4-0 schrijven we op.

AZ-Excelsior 4-0

PEC-VOL | De opstellingen

Misschien komt er nog een doelpuntje bij in Alkmaar, maar de wedstrijd daar is gespeeld.

Tijd om een kijkje te nemen in Zwolle, waar de opstellingen van PEC en tegenstander FC Volendam inmiddels bekend zijn.

De opstelling van PEC tegen Volendam
De elf van FC Volendam tegen PEC

AZ-EXC | 74' Debutant Smit

Onder luid applaus komt Kees Smit het veld op in Alkmaar. Net achttien jaar oud, maar zijn reputatie snelt hem vooruit. Bij AZ verwachten ze heel veel van de jonge middenvelder, die indruk maakte in het jeugdteam dat vorig jaar de UEFA Youth League won.

In dat toernooi scoorde Smit vanuit de middencirkel tegen de talenten van FC Barcelona.

AZ-talent Smit scoort vanaf de middenlijn tegen Barcelona in Youth League

AZ-EXC | 72' GOAL AZ

4-0, deze telt wel! Voor rust werd er nog een doelpunt van hem afgekeurd, nu maakt Mijnans wel zijn tweede van de middag. Al zittend op de grond werkt hij de bal achter Van Gassel.

AZ-EXC | 60' Van Gassel voorkomt 4-0

Van Gassel maakt zich groot als Pavlidis op weg lijkt naar de 4-0. De keeper van Excelsior krijgt, zonder het zelf door te hebben, het schot van de Griek tegen zich aan.

Het is pas de eerste redding van de middag voor Van Gassel. De vorige drie doelpogingen tussen de palen van AZ waren raak.

AZ-Excelsior 3-0

AZ-EXC | 59' Nieuwe linkerflank

AZ-coach Martens voert een dubbele wissel door. Linksbuiten Van Bommel en linksback Møller Wolfe verlaten het veld, voor hen komen Van Brederode en Mees de Wit.

AZ-EXC | 46' Tweede helft

AZ brengt de tweede helft op gang. Hoeveel doelpunten komen er nog bij in Alkmaar? Of vindt Excelsior een manier om toch nog iets terug te doen? Beide ploegen hebben niet gewisseld in de rust.

AJA-FOR | De opstellingen

Geen Brobbey in de spits bij Ajax vanmiddag. Hij zit op de bank, vermoedelijk krijgt hij rust van trainer Van 't Schip. Akpom staat daarom in de punt van de aanval. Achterin vervangt Sutalo de geschorste Rensch. Henderson is aanvoerder bij afwezigheid van Bergwijn en Rensch.

Bekijk hier de opstellingen van Ajax en Fortuna Sittard:

De elf van Ajax tegen Fortuna
De opstelling van Fortuna tegen Ajax

AZ-EXC | Rust

En daarmee zit de eerste helft erop. Excelsior zal blij zijn met een kwartiertje rust, want de gehavende ploeg van trainer Dijkhuizen is kansloos in Alkmaar.

Excelsior-coach Marinus Dijkhuizen

AZ-EXC | 45' Doelpunt afgekeurd

En dat is vier, denkt Mijnans. Maar zijn tweede van de middag telt niet. Hij krijgt de bal in alle vrijheid, blijft dan simpel overeind in duel met verdediger Widell en schuift de bal binnen.

AZ wandelt vrolijk terug naar eigen helft, Excelsior staat klaar om voor de vijfde keer deze middag af te trappen, maar dan komt er bericht uit Zeist: buitenspel.

AZ-EXC | 40' Doelpunt afgekeurd

Vogelvrij kopt Dani de Wit raak uit een hoge voorzet. Maar het is (nog) geen 4-0, want in de aanloop naar het doelpunt stond spits Pavlidis buitenspel.

AZ-EXC | 33' De lat

Mocht de tussenstand het nog niet verraden: het is eenrichtingsverkeer in Alkmaar. Dantas maakt bijna de 4-0. De Portugees haalt flink uit, maar de bal stijgt net te ver door en knalt tegen de lat.

AZ-EXC | 25' GOAL AZ

3-0! Excelsior-keeper Van Gassel schudt het hoofd, hij mag weer een bal uit het net vissen. De 3-0 komt van Mijnans, die met veel gevoel van buiten de zestien de verre hoek weet te vinden.

Kristijan Belic is onder de indruk van de goal van Sven Mijnans.

AZ-EXC | 15' GOAL Pavlidis

En dat is 2-0! Het gaat heel snel in Alkmaar, waar Pavlidis het heel mooi afmaakt en de voorsprong verdubbelt. De Griekse spits verlengt een halfhoge voorzet van Sugawara met een snelle voetbeweging langs keeper Van Gassel.

AZ-Excelsior 2-0

Vangelis Pavlidis viert de 2-0

AZ-EXC | 13' GOAL AZ

1-0! Dani de Wit kopt raak uit een hoekschop. We kunnen het haast geen verrassing meer noemen. Dit is de vijfde wedstrijd op rij waarin Excelsior een tegendoelpunt krijgt uit een corner. In totaal overkwam dat de Rotterdammers dit seizoen al dertien keer.

AZ-Excelsior 1-0

AZ viert de 1-0 van Dani de Wit

AZ-EXC | 7' AZ dreigend

Excelsior heeft in de openingsfase al moeite om AZ af te stoppen. De Alkmaarders combineren makkelijk en zoeken de ruimte achter de verdediging.

Eerst duikt Mijnans daar op, maar hij wordt teruggefloten wegens buitenspel. Even later is het spits Pavlidis, hij kan net niet schieten door een goede ingreep van Excelsior-verdediger Nieuwpoort.

AZ-Excelsior 0-0

AZ-EXC | 1' Voetballen!

Na een minuut stilte voor de overleden Kees Rijvers is de eerste van vijf wedstrijden op deze voetbalzondag begonnen. Goudmijn trapt af namens Excelsior.

AZ-EXC | Wistjedatjes

• Excelsior gaat voor de 23ste keer op bezoek bij AZ in de eredivisie.
  • AZ won vijftien edities, zo ook vorig seizoen (5-0). Excelsiors enige zege dateert van 2017: 0-2 (twee penalty's van Bruins).
  • In Rotterdam werd het 1-1: na de 0-1 van Lahdo maakte Sandra in blessuretijd gelijk.
  • Nummer 4 AZ is vier duels ongeslagen. Nummer 15 Excelsior verloor de laatste vijf wedstrijden.
  • De scheidsrechter van vanmiddag: Martin van den Kerkhof.
  • Goudmijn speelt tegen de club waarvan hij wordt gehuurd.
Kenzo Goudmijn (rechts) loopt warm op bekend terrein

AZ-EXC | Opstelling Excelsior

Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen heeft flink moeten puzzelen. Hij mist vandaag liefst negen spelers, waaronder zes basisspelers. Onder meer Couhaib Driouech, Redouan El Yaakoubi, Troy Parrott en Arthur Zagré zijn er vandaag niet bij.

Dit zijn de elf die het in Alkmaar moeten doen namens de Kralingers:

De elf van Marinus Dijkhuizen tegen AZ

AZ-EXC | Opstelling AZ

Jordy Clasie is geschorst voor de thuiswedstrijd tegen de club waar hij veertien jaar geleden debuteerde in het profvoetbal. Op zijn plaats start Tiago Dantas.

Achterin keert Riechedly Bazoer terug na een wedstrijd schorsing. Bruno Martins Indi is nog niet fit na ziekte.