Virgil van Dijk en Alexis Mac Allister

Kraker Liverpool-City in balans, Spurs geven Ajax-opponent Villa dreun

De Premier League-kraker tussen Liverpool en Manchester City is 1-1 in geëindigd. Door het resultaat is Arsenal op doelsaldo de nieuwe koploper en blijft het ongemeen spannend in de top van het klassement.

Arsenal, dat zaterdag met 2-1 van Brentford won, en Liverpool staan op 64 punten na 28 speelronden. Manchester City volgt op één punt van de twee clubs.

Regerend kampioen City nam in de 23ste minuut een voorsprong in Liverpool, nadat John Stones bij de eerste paal was opgedoken bij een corner en via doelman Caoimhin Kelleher de 0-1 binnentikte.

De rol van Oranje-international Nathan Aké, die Liverpool-middenvelder Alexis Mac Allister door middel van een blok bij de eerste paal had weggedreven, was daarbij van groot belang voor City. Bij Liverpool stond Virgil van Dijk als aanvoerder logischerwijs in de basis.

Liverpool kwam in de 50ste minuut langszij dankzij een benutte strafschop van Mac Allister. De Argentijn mocht vanaf elf meter aanleggen, nadat City-doelman Ederson een overtreding op Darwin Núñez had gemaakt.

Díaz slalomt door City-defensie

De thuisploeg ging vervolgens, mede met de impulsen van invaller Cody Gakpo, op zoek naar de winst. Liverpool oogde gevaarlijk, maar was in de afronding niet scherp genoeg. Zo slalomde Luis Díaz af en toe fraai door de City-defensie, maar de Colombiaan had niet de beslissende eindpass in huis.

City had de winst nog kunnen grijpen in het slot toen de Belgische invaller Jéremy Doku de bal op de binnenkant van de paal schoot. Liverpool haalde opgelucht adem.

Kevin De Bruyne (links) discussieert met Pep Guardiola tijdens Liverpool-Manchester City

Aston Villa leed een kostbare nederlaag in de strijd om de vierde plaats. De tegenstander van Ajax in de Conference League verloor het thuisduel met Tottenham Hotspur (0-4).

James Maddison opende in de 50ste minuut de score voor de Spurs. Brennan Johnson trof drie minuten later opnieuw doel. Son Heung-min en Timo Werner bepaalden in blessuretijd de eindstand.

Blessure Van de Ven

Micky van de Ven had een basisplaats bij de bezoekers, maar viel in de 49ste minuut geblesseerd uit. Hij zit in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de komende oefenduels met Schotland en Duitsland.

Aston Villa speelde vanaf de 65ste minuut met een man minder door een rode kaart van John McGinn.