Opnieuw wint AZ niet bij Excelsior, dat in blessuretijd verdiend gelijk maakt

Bekijk de samenvatting van Excelsior-AZ

AZ is op bezoek bij Excelsior voor de tweede keer dit seizoen tegen puntenverlies aangelopen. Na het doelpunt van Mayckel Lahdo leek AZ er zonder te imponeren met de zege vandoor te gaan, maar Cisse Sandra trok de stand in blessuretijd gelijk: 1-1.

AZ was als ongeslagen nummer twee in de eredivisie aan zijn stand verplicht om te winnen, maar de Alkmaarse club had het in het verleden al vaker lastig bij Excelsior. Van de laatste vijf duels in Kralingen won de ploeg er slechts één. Vorig jaar ging AZ nog met 2-1 onderuit.

Voor Bruno Martins Indi was het op voorhand wel een heuglijke avond: de centrale verdediger maakte na 14 maanden zijn rentree in de basis bij de Alkmaarders. Het afgelopen jaar stond de ervaren verdediger langs de kant met een zware bovenbeenblessure.

Bruno Martins Indi maakte tegen Excelsior zijn rentree in de basis

Op het Kralingse kunstgras probeerde AZ vanaf de aftrap wel het initiatief te pakken, maar dat viel niet mee. Excelsior, dat de zevende plaats op de ranglijst bezet, gunde de Alkmaarders geen ruimte en creeërde zelf na 25 minuten de eerste serieuze kans. AZ-doelman Mathew Ryan redde echter knap op een scherpe kopbal van de Ier Troy Parrott.

Aan de andere kant werd AZ-spits Vangelis Pavlidis, die al 10 eredivisiewedstrijden op rij scoorde, nauwelijks bereikt.

Ook in de tweede helft bleef het hard werken voor AZ. Na een uur spelen werd de wedstrijd enkele minuten stilgelegd omdat er een plastic bekertje op het veld was gegooid achter het doel van Excelsior-keeper Stijn van Gassel.

Invaller Lahdo scoort

Vlak nadat het spel weer was hervat, kreeg AZ de eerste grote kans van de avond. Van Gassel redde op een schot van Pavlidis en ook bij de rebound stond de Excelsior-keeper in de weg.

Twintig minuten voor tijd was het wel raak voor de Alkmaarders. Een schot van invaller Lahdo leek van de lijn gehaald te worden, maar na het bekijken van de beelden oordeelde de VAR dat de bal toch net over de lijn was geweest.

Lahdo is blij met zijn treffer

Lahdo kon niet lang genieten van zijn treffer, want een kwartier later verliet hij geblesseerd het veld.

In de acht minuten blessuretijd kreeg Excelsior uiteindelijk loon naar werken. AZ-keeper Ryan redde in eerste instantie nog op een kopbal van Nikolas Agrafiotis, maar in de rebound kon Club Brugge-huurling Sandra wel binnenkoppen. In Zeist keek de videoscheidsrechter nog wel naar de treffer, maar die oordeelde dat het doelpunt volgens de regels gemaakt was.

Komende donderdag 9 november speelt AZ in de Conference League tegen Aston Villa.