NOS VoetbalAangepast

NEC-spits Dost zakt in elkaar en komt weer bij kennis; duel met AZ gestaakt

NEC-aanvaller Bas Dost is in de slotfase van het eredivisieduel met AZ in Alkmaar plotseling naar de grond gegaan. Het duel werd direct stilgelegd en spelers vormden een menselijk schild om de aanvaller heen, terwijl de medici bezig waren met behandelen.

Na enkele bange minuten in stilte kwam de mededeling dat Dost weer bij kennis was. Onder luid applaus werd hij daarna op een brancard van het veld afgevoerd en stak de spits zijn arm omhoog met een gebalde vuist. Voor verder onderzoek werd hij naar het ziekenhuis vervoerd.

De wedstrijd werd met enkele minuten blessuretijd te gaan bij een 1-2 voorsprong voor NEC definitief gestaakt.

Dost zakt in elkaar, komt bij kennis en steekt hand op bij verlaten veld

Algemeen directeur Wilco van Schaik van NEC zag tot zijn opluchting de gebalde vuist van Dost. "Die vuist zei veel", aldus een emotionele Van Schaik. "Als een overwinning die hij zelf heeft meegemaakt. Hij wilde zelfs nog langs de kleedkamer om de groep toe te spreken. Dat zegt veel over de persoon Bas Dost en heeft veel indruk gemaakt."

Prachtgoal Dost

De 34-jarige Dost had met een prachtige goal de score geopend. Vanaf de zijkant van het strafschopgebied nam hij de bal na een stuit in een keer op zijn slof en de bal suisde over keeper Mathew Ryan in het AZ doel. Met een assist was hij ook betrokken bij de tweede goal van Magnus Mattsson.

Vangelis Pavlidis scoorde na rust voor AZ.

Even nadat Dost met klachten aan zijn linkerschouder had gekampt, stortte hij midden op het veld plotseling ineen.

Van Schaik zag het op de tribune gebeuren en snelde met onder andere AZ-directeur Robert Eenhoorn naar beneden.

Van Schaik complimenteerde de medische staf van NEC en AZ. "Die hebben heel goed werk gedaan. Bas is even weggeweest en kwam weer bij. Gelukkig waren we er snel bij. In het voetbal hebben we inmiddels zoveel ervaring dat we adequaat konden reageren."

Steun

"Laten we hopen dat Bas weer aansterkt", sprak de directeur. "Dit is onwerkelijk. Bas is in goede handen, dat is nu het belangrijkst."

Op sociale media werd Dost in groten getale gesteund. Onder meer oude clubs van Dost, zoals Heracles Almelo, FC Utrecht, Sporting CP en VfL Wolfsburg plaatsten een bericht voor Dost.

"De familie van Sporting is bij je. De beste wensen Bas", schreef de Portugese club.

Door de manier waarop cardiologen in Nederland samenwerken, betekenen hartproblemen steeds minder vaak het einde van een topsportcarrière. Hoe dat precies zit, leggen we uit in deze sportexplainer.

Hoe artsen de carrières van topsporters met een hartprobleem kunnen redden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl