Met de relatief goede berichten over Bas Dost sluiten we de eredivisiezondag af.

Van Schaik: 'Dost bijgebracht op het veld, complimenten voor medici'

"Voor zover we nu weten, ziet het er goed uit", zegt Wilco van Schaik, algemeen directeur van NEC over Bas Dost. "Hij is weer bij kennis en opgeknapt. Ze hebben hem naar het ziekenhuis vervoerd. Het ziet er goed uit, in tegenstelling tot wat we op het veld zagen."

"Bas is even weggeweest, ze hebben hem weer bijgebracht", aldus Van Schaik. "Het was voor iedereen schrikken. Ik denk dat de medische mensen van ons en van AZ het heel goed gedaan hebben. Echt complimenten voor hoe snel er werd gehandeld. Zoveel ervaring is er nu in het voetbal dat er adequaat wordt gereageerd."

Dost werd met een brancard van het veld getild en ging, via de kleedkamer richting ziekenhuis. Op het veld gaf hij al een positief teken met een gebalde vuist in de lucht. "Die vuist zei heel veel", aldus Van Schaik. "Daarna wilde hij nog even naar kleedkamer. om iets tegen jongens te zeggen. Dat maakte veel indruk. Muisstil in kleedkamer."

De vader van Dost was in het stadion en werd op de hoogte gehouden door Van Schaik. "Hij heeft de familie in kunnen lichten. Gelukkig nu met positieve berichten."

De spits van NEC wordt in het ziekenhuis verder onderzocht.

NEC-directeur Van Schaik over Dost: 'Hij is weer bij kennis en opgeknapt'

Wedstrijd definitief gestaakt

NEC wil niet verder, AZ schaart zich de keuze van NEC. De wedstrijd in Alkmaar is definitief gestaakt.

Er resteerden nog vijf minuten blessuretijd, of en wanneer die worden uitgespeeld is nog niet bekend.

Dost bij kennis

Luid applaus in het stadion na de mededeling dat Bas Dost bij kennis is. De fans van beide teams scanderen zijn naam om steun te betuigen aan de spits. Dost wordt op een brancard naar binnen gebracht en steekt nog een hand op naar het publiek.

AZ-NEC | 90' Schrik om Dost

Het spel wordt stilgelegd omdat Bas Dost op de grond ligt. Het lijkt ernstig te zijn, er wordt om hulp gevraagd en de spelers van beide teams gaan om Dost heen staan.

Het stadion, waar iedereen zojuist nog vol achter AZ stond, is ijzig stil.

AZ-NEC | 84' Odgaard net niet

Dat had de gelijkmaker moeten zijn. Odgaard komt invliegen en lijkt van dichtbij raak te kunnen koppen, maar hij stuurt de bal langs de verkeerde kant van de paal. Lukt het AZ nog in de absolute slotfase om op z'n minst gelijk te spelen? Of blijft NEC knap overeind in Alkmaar?

AZ-NEC | 74' Kansen AZ

De Alkmaarders komen meermaals dichtbij de gelijkmaker. Ze hebben weinig meer te vrezen van NEC, dat ver terugzakt en vooral probeert tijd te winnen.

Jansen heeft intussen al zijn wissels gebruikt. Na de drie wissels bij aanvang van de tweede helft zijn nu ook Odgaard en Kasius in de ploeg gekomen. Lahdo en Sugawara moeten toekijken hoe AZ hier nog een positief resultaat uit probeert te slepen.

AZ-NEC | 62' Schöne en Tavsan

Frisse krachten bij NEC. Meijer brengt Schöne en Tavsan voor Olden Larsen en Hansen. Daarmee gaan de Nijmegenaren verder met een aanvaller minder. Ondanks de voorsprong kan het nog wel eens een heel pittig laatste half uur worden voor NEC.

AZ-NEC | 57' Doelpunt Pavlidis

AZ voert de druk na rust op en vindt de aansluiting. Pavlidis werkt de bal, na kopballen van Lahdo en Martins Indi, over de lijn. Het doelpunt komt met het nodige geluk tot stand, maar de wissels van trainer Jansen betalen zich uit. AZ laat veel meer zien dan voor rust en zet NEC met de rug tegen de muur.

Van Bommel feliciteert Pavlidis

AZ-NEC | 46' Drie wissels AZ

Penetra, Mijnans en Van Brederode blijven achter in de kleedkamer. AZ-trainer Jansen brengt Martins Indi, Goudmijn en Van Bommel in de ploeg.

NEC gaat verder met dezelfde elf.

AZ-NEC | 45+2' Rust

De eerste helft zit erop in Alkmaar. NEC leidt door een heerlijke uithaal van Dost en een door Mattsson afgeronde counter.

AZ heeft veel de bal, maar doet daar weinig mee. De ploeg van trainer Jansen is zichzelf nog niet vandaag.

AZ-NEC | 31' Doelpunt Mattsson

0-2! Wat een stunt van NEC hier in de eerste helft. Ze laten het balbezit grotendeels aan AZ en slaan toe als de organisatie van de Alkmaarders niet op orde is. Dost en Mattson spelen het perfect uit, laatstgenoemde rondt af.

NEC viert de 0-2 tegen AZ

AZ-NEC | 19' Wat een kans voor NEC

Olden Larsen had daar 0-2 kunnen, misschien wel moeten, maken. Hij krijgt de bal op een presenteerblaadje van Hansen, maar kopt over het doel van AZ.

AZ-NEC | 13' Pavlidis raakt de lat

Vlak na de verrassende openingstreffer van NEC krijgt Pavlidis de kans iets terug te doen. De Griekse spits van AZ, dit seizoen al goed voor 13 goals in de eredivisie, schiet de bal op de lat.

AZ-NEC | 11' Doelpunt NEC

Met een heerlijke treffer zet Dost NEC op voorsprong in Alkmaar. Hij laat de bal even stuiteren en volleert dan vanuit de hoek van de zestien raak in de verre hoek.

AZ-NEC | 7' NEC gevaarlijk

De bal rolt in Alkmaar. Het toetje van dit eredivisieweekend is begonnen.

AZ lijkt de openingsfase te domineren, maar wordt ook gewaarschuwd. NEC wacht op momenten om uit te breken, en doet dat ook gevaarlijk.

Samenvatting PSV - Ajax

Bekijk de samenvatting van PSV - Ajax

AZ-NEC | Opstellingen

Eergisteren getekend, vandaag in de basis. Sai van Wermerskerken start direct bij NEC tegen AZ. En Cillissen! Hij is terug onder de lat, nadat Roefs vorige week nog de voorkeur kreeg van trainer Meijer. Nuytinck ontbreekt en Schöne zit op de bank.

Bij AZ start Lahdo weer in de voorhoede, hij ontbrak donderdag in de Conference League vanwege een schorsing. Dat gaat ten koste van Sadiq. AZ dus weer in dezelfde elf als vorig weekend tegen Heerenveen (3-0 zege).

PSV-AJA | Afgelopen: PSV wint, Ajax laatste

VOL-EXC | 90+3' Volendam wint

Feest in Volendam. In een uitstekende tweede helft wordt Excelsior verslagen: 3-1. Volendam verlaat de laatste plaats en gaat FC Utrecht en Ajax voorbij.

PSV-AJA | 72' Goal PSV, Lozano's derde

5-2 voor PSV! Lozano komt bij een lage voorzet slim voor Ajacied Gaaei. Zijn inzet wordt eerst gestopt door Ramaj, maar vervolgens glijdt de Mexicaan de bal in het doel. Met de arm, zo lijkt het. Maar de VAR oordeelt anders: geen hands, doelpunt!

Lozano glijdt de bal over de lijn

VOL-EXC | 72' Van Gassel blundert, 3-1 voor Volendam

Oei, keepertje.. Van Gassel gaat na een terugspeelbal gruwelijk in de fout. Hij denkt De Haan wel even uit te spelen, maar de Volendammer snoept de bal af van de doelman en tikt 'em in het lege doel.

Doelpuntenmaker De Haan en keeper Van Gassel

PSV-AJA | 60' Brobbey niet Lozano wel: 4-2

Doelpunt uit een perfecte counter van PSV. Ajax laat de kans liggen om weer op gelijke hoogte te komen. Aan de andere kant is het vervolgens wel raak.

Saibari leidt de aanval in met een goede pass op Bakayoko, die vindt vervolgens Lozano en Mexicaan rondt af.

Hirving Lozano was de uitblinker in de wedstrijd tegen Ajax

PSV-AJA | 53' Goal Saibari? Ja!

Buitenspel? Of komt PSV hier op voorsprong? Na overleg met Makkelie steekt de grensrechter alsnog zijn vlag omhoog. De 3-2 van PSV lijkt niet door te gaan.

Maar de VAR gaat nog even kijken en ziet het anders. Hij telt!

PSV-AJA | 49' Doelpunt PSV

De Jong met de gelijkmaker in Eindhoven. Een heerlijk schot van Lozano komt terug via de lat, De Jong krijgt de bal in de schoot geworden en weet wel raad met zo'n buitenkansje.

Luuk de Jong na zijn gelijkmaker

VOL-EXC | 57' Volendam op voorsprong

De voorzetten zijn om van te smullen bij Volendam vanmiddag. Nu slingert Cox de bal lekker voor het doel, Mühren met de snoekduik, via keeper Van Gassel gaat de bal in tweede instantie over de lijn.

PSV-AJA | 46' Saibari voor Veerman

Ook in Eindhoven rolt de bal weer. Bij PSV is Veerman achtergebleven in de kleedkamer, Saibari is zijn vervanger.

Ajax gaat na rust verder met dezelfde elf spelers.

VOL-EXC | 53' Doelpunt Volendam

De verdedigers doen het voor Volendam. Lekkere voorzet van Flint, Benamar kopt raak. Hij zet Volendam op gelijke hoogte met Excelsior.

Samenvatting en reacties Twente-Feyenoord (2-1)

"De 1-0 was misschien pech, maar paste bij ons begin van de wedstrijd", zei Feyenoord-trainer Arne Slot na de verloren wedstrijd in Enschede.

Bekijk nu de samenvatting van de wedstrijd en de reacties na afloop in onderstaand artikel:

PSV-AJA | 45+3' Kans Bakayoko, vlak voor rust.

Weer een kans voor PSV. Vlak voor rust zorgt de opstomende Dest voor gevaar, hij weet de vrijstaande Bakayoko te vinden maar die schiet de bal ruim over.

PSV is nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar er is niet veel tijd meer tot de rust.

Inderdaad, niet veel later fluit Makkelie voor het einde van de eerste helft.

PSV-AJA | 40' Doelpunt Ajax

Brobbey! Nu wel raak. In de openingsfase miste hij flinke kansen. Nu leek PSV beter, maar slaat de spits van Ajax toe: 1-2.

Brian Brobbey schreeuwt het uit na zijn doelpunt

PSV-AJA | 37' PSV dringt aan

Kansen via De Jong (kopbal, naast) en Lozano (geblokt schot), maar PSV is nog te onzorgvuldig om de ruimtes die Ajax biedt te benutten en op voorsprong te komen.

Ondertussen is het rust in Volendam, waar Excelsior leidt (0-1).

PSV-AJA | 32' Wedstrijd gaat weer door

De stadionspeaker roept om dat de situatie op de tribune onder controle is. De wedstrijd gaat zo hervat worden.

Hulpverlening op de tribune bij PSV

VOL-EXC | 34' Doelpunt Excelsior

De Rotterdammers komen op voorsprong in Volendam. Couhaib Driouech schiet de bal simpel langs de doelman. Eerst keurt de scheidsrechter het doelpunt af, maar na tussenkomst van de VAR telt hij toch.

Couhaib Driouech

PSV-AJA | 32' Wedstrijd stilgelegd

De wedstrijd in Eindhoven ligt stil. Medici van beide clubs rennen naar de tribune om hulp te verlenen.

PSV-AJA | 26' Kansenregen

Tillman, Bakayoko, Lozano. Bergwijn, Brobbey, Berghuis. Veel kansen aan beide kanten van het veld in Eindhoven, samen schoten PSV en Ajax al 9 keer op doel.

PSV lijkt aan de betere hand sinds de gelijkmaker, maar zal na de sterke openingsfase van Ajax op hun hoede zijn.

VOL-EXC | 23' Kans Kuol

Excelsior lijkt de betere in de eerste halve helft, maar aan de andere kant krijgt Kuol de kans om Volendam op voorsprong te zetten. De van Newcastle gehuurde buitenspelers schiet na een goede actie laag in, doelman Van Gassel redt.

PSV-AJA | 20' Gelijkmaker Lozano

PSV trekt de stand weer gelijk. Het doelpunt valt eigenlijk uit het niets. Prachtige pass van Boscagli, Lozano krijgt heel veel ruimte en weet de korte hoek te vinden.

Lozano en de Jong

PSV-AJA | 13' Ajax mist kans op 0-2

Heerlijke pass van Bergwijn op Taylor, waarna Brobbey van heel dichtbij in lijkt te kunnen tikken. Vraag niet hoe, maar hij mist.

Brian Brobbey baalt

PSV-AJA | 10' Doelpunt Ajax

Van den Boomen schiet Ajax op voorsprong in Eindhoven. De middenvelder van Ajax staat plots helemaal vrij, keeper Benitez kan niet bij zijn uithaal.

PSV-AJA | 8' Kans PSV

Na twee kansen voor Ajax is het nu aan PSV. De koploper dringt aan en zorgt voor veel onrust in de defensie van Ajax. Tillman en De Jong krijgen kansen in de kluts, maar niemand krijgt een schot op doel.

PSV-AJA | 5' Brobbey weer

De spits van Ajax is op dreef in de openingsfase. Hij bezorgt de verdediging van PSV nu al hoofdbrekers. Op snelheid laat hij iedereen achter, maar zijn lage voorzet gaat net achter Bergwijn langs.

PSV-AJA | 2' Kans Ajax

Brobbey met de eerste kans van de wedstrijd, en een grote ook. De spits van Ajax komt oog in oog met doelman Benitez, maar verzuimt te scoren.

De bal rolt in Eindhoven en Volendam

PSV-Ajax en Volendam-Excelsior zijn begonnen. In beide stadions moest even gewacht worden tot de rook van het vuurwerk was opgetrokken.

Wat kan Ajax op bezoek bij koploper PSV? En lukt het Volendam om de laatste plaats te verlaten?

Maduro en Bosz aan het woord

Ajax-trainer Maduro voor duel met PSV: 'Nadruk gelegd op ons spel aan de bal'
PSV-trainer Bosz: 'Moeten zorgden dat Ajax geen zelfvertrouwen kan tanken'

TWE-FEY | 90+7' Twente verslaat Feyenoord!

Het zit erop in Enschede, waar Twente met 2-1 wint van Feyenoord.

Lees hier het verslag van de wedstrijd:

TWE-FEY | 90+5' Bijlow mee naar voren

De laatste minuten tikken weg, Feyenoord stuurt nu zelfs doelman Bijlow mee naar voren bij een vrije trap. De voorzet is niet goed genoeg om een kans te krijgen. Het lijkt erop dat Twente in eigen huis gaat winnen van Feyenoord.

TWE-FEY | 90' Slotoffensief op volle toeren

Feyenoord geeft alles om de gelijkmaker nog af te dwingen. Er komen zes minuten bij, tot onbegrip van de Rotterdammers, die na het tijdrekken van Twente wel wat meer blessuretijd hadden verwacht.

TWE-FEY | 86' Doelpunt Feyenoord!

Geertruida zorgt voor 2-1. Kan het dan toch nog voor Feyenoord. De spanning neemt toe in de slotfase.

TWE-FEY | 83' Ugalde toegezongen

Terug naar Enschede, waar de naam 'Manfred Ugalde' door het stadion schalt. Het lijkt voor de fans een voorproefje op het vieren van de overwinning op Feyenoord. De aanvalsleider en maker van de 1-0 voor FC Twente wordt gewisseld.

Ook Hilgers gaat naar de kant, Van Bergen en Van Hoorenbeeck komen in de ploeg.

PSV-AJA | Vooruitblik

Het spel ligt even stil in Enschede, over naar Eindhoven.

Daar blikken analist Leonne Stentler en verslaggever Joep Schreuder vooruit op PSV-Ajax, met speciale aandacht voor de transfergeruchten rond Bergwijn: 'Exemplarisch dat aanvoerder openstaat voor transfer Saudi-Arabië.'

Stentler over Bergwijn: 'Exemplarisch dat aanvoerder openstaat voor transfer Saudi-Arabië'

TWE-FEY | 78' Doelpunt Twente!

Op de counter lijkt FC Twente de genadeklap uit te delen: 2-0.

Het lukt Ugalde en Van Wolfswinkel in eerste instantie niet om de bal langs keeper Bijlow te krijgen. De rebound is voor Van Wolfswinkel, die raak schiet. Dan fluit Higler voor buitenspel, maar de VAR grijpt in en zorgt ervoor dat het doelpunt staat.

TWE-FEY | 76' Unnerstall goud waard

Wat een optreden van de Twente-doelman. Hij houdt de voorsprong hoogstpersoonlijk in stand met reddingen op een kopbal van Ueda en even later een schot van Hancko.

TWE-FEY | 72' Kansen over en weer

Het belooft nog een leuke slotfase te worden in Enschede. Feyenoord dringt aan en lijkt via Gimenez op weg naar een doelpunt, tot Pröpper hard maar goed ingrijpt namens Twente. Gimenez krijgt voorin versterking van Ueda, de Japanner is in de ploeg gekomen voor Zerrouki.

Aan de andere kant een kopkans voor Ugalde, die de bal net niet richting het doel van Bijlow krijgt.

TWE-FEY | 65' Steijn ziet wissel Steijn

Maurice Steijn zit op de tribune in Enschede. Hij vertrok deze week als trainer van Ajax, dat onder hem de slechtste seizoensstart ooit beleefde. Vandaag is hij gewoon weer vader.

Zoon Sem Steijn wordt overigens gewisseld bij FC Twente, net als Vlap. Eiting en Van Wolfswinkel komen binnen de lijnen.

Maurice Steijn

TWE-FEY | 60' Invaller Lingr laat zich zien

Feyenoord slaagt er steeds beter in Twente onder druk te zetten. De omzettingen van Slot bij rust lijken te werken.

Stengs heeft in het eerste uur weinig laten zien en wordt vervangen door Lingr, die direct een kans krijgt. Niet voor het eerst vandaag stuit Feyenoord op doelman Unnerstall.

TWE-FEY | 48' Kans Feyenoord

Doelman Unnerstall moet aan het begin van de tweede helft in actie komen, hij redt knap op de inzet van Stengs.

Jahanbakhsh en Ivanusec zijn voor de tweede helft in de ploeg gekomen bij Feyenoord. Nieuwkoop en Paixão zien we niet meer terug. Slot past zijn formatie flink aan, hij heeft een nieuw plan om Twente te bespelen.

PSV-AJA | Opstellingen

Tillman start weer op het middenveld van PSV, waar Bosz vasthoudt aan de elf die dinsdag ook tegen RC Lens aan de aftrap stonden.

Interim-trainer Maduro kiest bij Ajax voor Van den Boomen op het middenveld. Sosa en Forbs verdwijnen uit de basis, het duo is niet fit. Avila start daarom als linksback. Berhuis schuift naar de voerhoede, Hlynsson krijgt een basisplaats op het middenveld.

De opstelling van PSV tegen Ajax
De opstelling van Ajax tegen PSV

TWE-FEY | 45+4' Rust: Twente op verdiende voorsprong

FC Twente gaat met een voorsprong richting de kleedkamer. De ploeg van trainer Oosting is met een uitstekend plan aan de wedstrijd begonnen en leidt verdiend door een doelpunt van Ugalde.

Feyenoord lijkt zichzelf niet helemaal vanmiddag, maar komt na een zwakke start al beter in de wedstrijd. Aanvallend heeft de ploeg van Slot nog maar weinig af kunnen dwingen.

TWE-FEY | 45+3' Geertruida raakt de paal

Hij wordt teruggefloten wegens buitenspel, maar Geertruida gaf daar wel een teken van leven namens Feyenoord. De verdediger schiet uit moeilijk hoek keihard tegen de paal.

TWE-FEY | 40' Irritaties, geel Ugalde

Het is een vechtwedstrijd in de eerste helft. Met name de Twente-spelers gaan er stevig in en zit de Feyenoorders over het hele veld op de huid. Ugalde krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd. Een optelsom, krijgt de Costa Ricaanse aanvaller te horen van de arbiter. Hij maakte al meerdere overtreding en wekt nu nog meer irritatie door de bal weg te tikken als Feyenoord een vrije trap krijgt.

Manfred Ugalde

TWE-FEY | 34' Bijna 2-0

Foutje achterin bij Feyenoord, waar Zerrouki de bal inlevert. Ugalde pikt op, maar het lukt hem en Vlap niet om er een schot op doel uit te krijgen, Wieffer gooit zich er goed voor en redt de Rotterdammers.

Met de druk die Twente zet, kan Feyenoord zich dit soort slordigheden niet veroorloven.

TWE-FEY | 27' 'Time-out'

Een blessurebehandeling geeft beide trainers de kans hun spelers toe te spreken. Vooral Slot heeft veel te vertellen aan zijn spelers, met veel passie en gebaren probeert hij zijn ploeg de nodige instructies mee te geven om beter in de wedstrijd te komen.

Feyenoord komt de laatste minuten al beter in hun spel, maar kansen levert dat nog nauwelijks op.

Regeer, die op het veld verzorgd werd, wordt trouwens gewisseld. Smal komt voor hem binnen de lijnen.

TWE-FEY | 22' Feyenoord zoekende

De Rotterdammers zoeken naar oplossingen om onder de druk van FC Twente uit te spelen. Het gaat nu vaak lang. Met een linie van vijf spelers achter spits Ugalde zet Twente het middenveld slim vast.

Scheidsrechter Higler heeft het ook druk, de felle start van de thuisploeg maakt er een stevige wedstrijd van.

TWE-FEY | 13' Kans Feyenoord, pijn bij Unnerstall

Meteen na het doelpunt van FC Twente krijgt aan de andere kant Giménez een grote kans. Hij lijkt niet meer op de bal te rekenen en krijgt zijn voet niet tegen de bal.

Unnerstall heeft pijn na een botsing voor het doel, maar de doelman van FC Twente lijkt verder te kunnen.

TWE-FEY | 10' Doelpunt Ugalde

De goede start van FC Twente levert een doelpunt op. Ugalde schudt met wat geluk verdediger Hancko af, kapt naar binnen en schiet vervolgens raak in de verre kruising.

TWE-FEY | 7' Twente zoekt de aanval

De eerste minuten zijn voor FC Twente, dat hoog druk zet en de aanval zoekt. Het levert tot nu toe twee kansen op. Een schot van Vlap uit een vrije trap op, Bijlow ziet de bal langs zijn doel gaan. Even later kan Regeer door richting het doel van Feyenoord, hij schiet over.

Feyenoord heeft het lastig en dat is te zien aan de trainer. Slot staat druk te coachen langs de lijn.

TWE-FEY | 1' Aftrap

De eredivisiezondag is begonnen. Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan oud-speler Kalle Oranen, die in de jaren zestig en zeventig 251 officiële wedstrijden voor FC Twente speelde, rolt de bal in Enschede.

Kan Feyenoord voor het eerst sinds 2018 winnen op bezoek bij FC Twente? En hoe doet Twente het in hun eerste wedstrijd tegen een ploeg die bij het ingaan van de speelronde bij de eerste acht staat?

Minuut stilte ter nagedachtenis aan oud-FC Twente speler Kalle Oranen

Bij United heerst onzekerheid, bij City rust: 'Organisatie staat op lange termijn'

Naast een mooi eredivisie-programma staat vanmiddag ook de Manchester Derby op het menu. Om 16.30 uur ontvangt Ten Hag's Manchester United op Old Trafford Manchester Derby.

City was decennialang niet meer dan de luidruchtige buurman van United. Maar tegenwoordig is alles anders en heeft het blauwe gedeelte van de stad de regie stevig in handen.

Lees hier hoe Louis Saha (oud-spits van United) en Dennis Tueart (oud-linksbuiten van City) zagen hoe hun oud-clubs de laatste vijftien jaar snel veranderden:

Opstellingen: Zerrouki start tegen oude club

De eerste basisplaats van Ramiz Zerrouki bij Feyenoord in de eredivisie sinds de openingswedstrijd tegen Fortuna Sittard. Op bezoek bij zijn oude club nog wel. Arne Slot kiest dus voor zijn 'Europese-variant', hoe Feyenoord tegen Atlético Madrid en Lazio speelde in de Champions League.

Bij FC Twente is Michel Vlap de vervanger van Mitchell van Bergen.

De opstelling van FC Twente tegen Feyenoord
De opstelling van Feyenoord tegen FC Twente

Ajax na vandaag op de laatste plaats?

Het contrast tussen PSV en Ajax is groot. De Eindhovense koploper van de eredivisie heeft 22 punten meer dan de nummer zeventien uit Amsterdam. Nog nooit stond Ajax zo laag op de ranglijst. En hoewel Ajax nog twee wedstrijden tegoed heeft, kan het na de wedstrijden van vanmiddag zelfs op de laatste plek staan.

Als Ajax niet wint op bezoek bij PSV en FC Volendam in eigen huis Excelsior verslaat, wippen de Volendammers over Ajax heen.

PSV-coach Bosz: 'Ajax heeft heel slecht seizoen, maar hoort niet op 17de plek'

PSV speelt vanmiddag tegen Ajax. Doorgaans een regelrechte topper in de eredivisie, maar dit seizoen is dat een compleet ander verhaal. Het contrast tussen de twee ploegen is groot. De nog foutloze Eindhovense ploeg is koploper, maar het in crisis verkerende Ajax staat op een blamerende zeventiende plaatst. Het gapende gat tussen beide clubs bedraagt maar liefst 22 punten, al hebben de Amsterdammers nog twee duels tegoed.

PSV-trainer Peter Bosz erkent dat de situatie bij Ajax "heel extreem" is. "Ze hebben een heel, heel, heel slecht seizoen. Ze hebben het moeilijk, maar die jongens horen natuurlijk niet op de zeventiende plaats te staan."

Feyenoord-trainer Slot niet bang voor gemakzucht

De euforie was groot na de fraaie Champions League-zege die Feyenoord woensdag in eigen huis boekte op Lazio (3-1). Dat zou zomaar kunnen leiden tot een gemakzuchtige houding in de vaderlandse competitie. Maar daar ziet trainer Arne Slot het niet van komen: "Ik heb mijn spelers er nooit op kunnen betrappen dat ze gemakzuchtig werden of dachten dat ze het wel even voor elkaar zouden krijgen in een eerstvolgende wedstrijd."

Tegen FC Twente, de nummer vier die zeker in eigen stadion moeilijk te verslaan blijkt te zijn, kan de titelverdediger zich ook geen lakse instelling permitteren. "De jongens kijken ook naar de ranglijst", weet Slot. "Ze zien ook hoe Twente speelt en dat ze nog maar één keer verloren hebben. Dan heb je al helemaal niet de kans dat ze er gemakzuchtig over gaan denken."

Al vijf wedstrijden gespeeld: Go Ahead naar vijfde plaats

Er zijn tot dusver al vijf duels afgewerkt in speelronde tien. Er viel onder meer eindelijk weer een overwinning te vieren voor sc Heerenveen, dat uit de voorgaande zeven wedstrijden slechts één punt had weten de peuren, maar zaterdagavond met 3-0 won van Heracles Almelo.

Go Ahead Eagles hield aan het bezoek aan Almere City een punt over (0-0) en vindt zich nu terug op de vijfde plaats van de ranglijst.

Fortuna Sittard-FC Utrecht eindigde ook in 0-0, terwijl Sparta Rotterdam met 2-0 RKC Waalwijk de baas was. Vrijdagavond opende Vitesse en PEC Zwolle het eredivisieweekeinde met een 1-1 gelijkspel.

Bekijk hier de samenvattingen van vrijdag en zaterdag.

Welkom!

Welkom in ons eredivisieblog! Met vandaag de laatste wedstrijden in speelronde tien, en dat zijn niet de minste: om 12.15 uur treffen FC Twente en titelverdediger Feyenoord, de nummers vier en drie van de ranglijst, elkaar in Enschede en om 14.30 uur ontvangt koploper PSV de kwakkelende recordkampioen Ajax.

Verder staan FC Volendam-Excelsior (14.30 uur) en AZ-NEC (16.45 uur) op het programma.