NOS Voetbal

Fel Twente bezorgt Feyenoord zeldzame nederlaag en klimt naar derde plaats

Bekijk de samenvatting van FC Twente-Feyenoord

Feyenoord is vier dagen na de knappe thuiszege in de Champions League op Lazio (3-1) tegen zijn eerste nederlaag in de competitie aangelopen. FC Twente, dat in het degradatieseizoen 2017/2018 voor het laatst thuis van de Rotterdammers had verloren en daarna drie keer gelijkspeelde, klopte de titelverdediger in Enschede met 2-1.

Manfred Ugalde zette met zijn tweede competitietreffer van het seizoen de Tukkers op voorspong, waarna tien minuten voor tijd Ricky van Wolfswinkel de 2-0 op het scorebord bracht. De 2-1 van Lutsharel Geertruida kwam te laat voor Feyenoord om het tij nog te keren. Voor de Rotterdammers, die de derde plaats op de ranglijst kwijtraakten aan Twente, was het pas de tweede nederlaag in 37 eredivisiewedstrijden.

Slot: 'Heel teleurstellend'

"Heel teleurstellend zoals we ons hier vandaag gepresenteerd hebben", stak Feyenoord-trainer Arne Slot, die ook zijn vijfde wedstrijd als coach in Enschede niet wist te winnen, zijn gevoelens niet onder stoelen en banken. "Maar gedurende de wedstrijd zie je het al een bepaalde richting opgaan en dan ebt de kwaadheid wel weg."

"Je weet dat Twente-uit heel lastig is vanwege de kwaliteit die ze hebben, maar ook omdat het publiek er hier altijd op een geweldige manier achter staat. Dus je moet voorkomen dat dat gebeurt. Maar eerst was er dat misverstand tussen Geertruida en Bijlow en daarna glijdt er eentje bij ons uit en vliegt een van richting veranderd schot binnen. Misschien pech, maar het paste volledig in de manier waarop wij de wedstrijd begonnen waren."

Zie hieronder de reactie van Arne Slot, Ramiz Zerrouki (Feyenoord), Joseph Oosting, Ricky van Wolfswinkel en Robin Pröpper (FC Twente).

Feyenoord begon in dezelfde samenstelling als afgelopen woensdag en dus stond Ramiz Zerrouki, die tot zijn overgang naar Rotterdam afgelopen zomer 108 wedstrijden voor FC Twente in de benen had, in de basis. Dat was na de openingswedstrijd tegen Fortuna Sittard pas de tweede keer dit eredivisieseizoen.

Zerrouki speelde sterk tegen Lazio, maar dankte zijn basisplaats ook aan de blessures van de flankspelers Luka Ivanusec, die overigens wel weer op de bank zat, en Yankuba Minteh, waardoor Calvin Stengs opnieuw naar de rechtsbuitenpositie gedirigeerd werd. Het duurde echter even voordat de uitblinker van woensdag in het stuk voorkwam in Enschede.

Scheenbeen

Twente begon fel aan het duel en na zes minuten schoot Youri Regeer na een misverstand tussen Feyenoord-aanvoerder Lutsharel Geertruida en doelman Justin Bijlow, die na een dieptepass op elkaar rekenden, hoog over. Een paar minuten later was Bijlow echter alsnog kansloos, toen de gelanceerde Manfred Ugalde David Hancko uitkapte en via het scheenbeen van Quilindschy Hartman met een boogje raak schoot: 1-0.

Manfred Ugalde schiet via Quilindschy Hartman raak: 1-0

Het was pas de tweede keer dit seizoen dat Feyenoord in de eredivisie tegen een achterstand aankeek. Bij Sparta kwamen de mannen van Arne Slot zelfs met 2-0 achter en redde invaller Leo Sauer in de extra tijd een punt (2-2). De 2-0 dreigde in de Grolsch Veste ook toen Zerrouki na een dik halfuur de bal pardoes in de voeten van Ugalde speelde, maar Twente verzuimde de buitenkans uit te spelen.

Het worstelende Feyenoord, dat constant werd opgejaagd door de hardwerkende thuisploeg, was tot dan niet verder gekomen dan een schot van rechtsachter Bart Nieuwkoop, die zijn vizier ruimschoots te hoog had staan. In de extra tijd van de eerste helft kreeg ook Geertruida een schietkans, maar hij knalde tegen de paal en werd bovendien buitenspel gegeven.

Stengs naar 10

Met Ivanusec en Alireza Jahanbakhsh voor Igor Paixão en Nieuwkoop en Stengs op de nummer-10-positie hoopte Slot na rust meer een vuist te kunnen maken. Dat sorteerde al snel bijna effect, maar Lars Unnerstall reageerde knap op een inzet van Stengs. Kort daarop schoot Daan Rots aan de andere kant rakelings naast.

Na een kwartier ging toch ook Stengs na de kant en zijn vervanger Ondrej Lingr stormde een minuut later al richting Unnerstall, die goed het oog had op de inzet van de Tsjech. Nadat Slot met de Japanner Ayase Ueda een extra spits binnen de lijnen had gebracht, kopte Twentenaar Ugalde via de punt van het doel naast.

Ricky van Wolfswinkel benut de rebound: 2-0

Terwijl de emoties aan beide kanten hoog opliepen, redde Unnerstall nog maar weer eens op een inzet van dichtbij van dit keer Hancko. Een uitval van Twente deed de landskampioen echter de das om. Bijlow redde nog op de inzet van Ugalde, waarna invaller Ricky van Wolfswinkel in de rebound kon scoren: 2-0.

Geertruida deed in de 86ste minuut nog wat terug, waarna Feyenoord uiteraard de jacht opende op de gelijkmaker. Die bleef in de hectische slotfase uit. Ook de zes minuten extra tijd boden geen soelaas voor de te gehaast spelende gasten, die een 3-1 nederlaag bespaard bleef omdat Michal Sadilek een droomkans verprutste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl