Vreugde bij de jeugdploeg van AZ

Jeugdploeg AZ sterkste van Europa na fraaie 5-0 zege in finale Youth League

AZ is, als eerste Nederlandse club ooit, winnaar geworden van de UEFA Youth League. De talenten van AZ onder 19 jaar waren in de finale in Genève met 5-0 te sterk voor Hajduk Split.

Jayden Addai, Ernest Poku (twee keer) en Mexx Meerdink (twee keer) maakten de treffers voor AZ, onder toeziend oog van een groot aantal voetbalprominenten onder wie bondscoach Ronald Koeman, zijn collega's Gareth Southgate en Roberto Martínez, Luís Figo, Fabio Capello en Rudi Völler.

Het elftal van AZ voor de finale van de Youth League

De Youth League is qua opzet en status het beste te omschrijven als een soort Champions League voor jeugdploegen. De Alkmaarders versloegen eerder in het toernooi al ploegen als Eintracht Frankfurt (5-0), FC Barcelona (3-0) en Real Madrid (4-0).

Tijdens het finaletoernooi in Zwitserland wonnen de AZ-talenten afgelopen vrijdag in de halve finales na strafschoppen van Sporting Portugal.

Maarten Martens, AZ Alkmaar algemeen-directeur Robert Eenhoorn, AZ Alkmaar directeur voetbalzaken Max Huiberts, AZ Alkmaar coach Pascal Jansen

AZ was voor rust al de bovenliggende partij en nam het Kroatische doel veelvuldig onder vuur. Na twee minuten leverde Jayden Addai een daverend schot af, dat door keeper Borna Buljan uit het doel werd gebokst.

Het was lang niet de enige poging van Addai: hij schoot nog twee keer gevaarlijk van afstand en werkte de bal na ruim een kwartier uit een afgeslagen corner in de rechterhoek, waar de Kroatische keeper opnieuw redding bracht. Ook Ernest Poku en Fedde de Jong waren dicht bij een doelpunt.

Van Hadjuk Split, dat in de andere halve finale te sterk was geweest voor AC Milan, had AZ voor rust weinig te vrezen, op een schot van Simun Hrgovic na dat door doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro werd gered.

Kroatische fans

Dreigender waren de duizenden Kroatische fans achter een van de doelen. De Hajduk-supporters waren, bij gebrek aan Europese duels van het eerste team, massaal naar Genève afgereisd en zorgden voor veel sfeer en het nodige vuurwerk in het verder matig bezette stadion.

De verdiende voorsprong voor AZ kwam er vlak voor rust. Luka Vuskovic, het 16-jarige supertalent van Hadjuk, bracht met een onnodige sliding Poku ten val en de bal ging op de stip. Addai benutte de strafschop, hoewel de uitstekende doelman Buljan zijn hand nog bijna tegen de bal kreeg.

Vreugde bij de spelers van AZ

In de tweede helft kwam bij AZ Mexx Meerdink in de ploeg. Het was onzeker of 19-jarige spits in actie zou kunnen komen, nadat hij zondag in de hoofdmacht van AZ in het duel met RKC Waalwijk was ingevallen en prompt een blessure had opgelopen. Maar Meerdink, in de Youth League al goed voor zeven goals, bleek fit genoeg om in te vallen.

Harde overtredingen

De Kroaten tapten na rust uit een ander vaatje, met veel harde overtredingen maar ook gevaarlijke momenten voor het AZ-doel. De Amerikaanse jeugdinternational Rokas Pukstas schoot de bal uit kansrijke positie voorlangs en AZ-keeper Owusu-Oduro tikte de bal knap uit de kruising na een harde knal van Mate Antunovic.

Maar toen was het woord aan Poku. In de 70ste minuut schoot de 19-jarige aanvaller de bal met een stuit laag in de verre hoek, onhoudbaar voor keeper Buljan. Zes minuten later was het opnieuw raak, na goed voorwerk van Dave Kwakman en een fraai een-tweetje met Meerdink.

Het slotakkoord was vervolgens voor Meerdink: drie minuten na de 3-0 schoot hij de bal na een mooie actie snoeihard hoog in het doel en drie minuten voor tijd was Meerdink het eindstation van een goed uitgespeelde aanval voor de 5-0.