Vreugde bij de jeugdspelers van AZ
NOS Voetbal

'Jonkies' van AZ walsen ook over Real Madrid heen: 'Wij doen het anders dan Ajax'

  • Mereyn Geskus

  • Mereyn Geskus

Europese hoogtijdagen in Alkmaar en de Zaanstreek. Het eerste van AZ verdedigt morgen thuis een 2-1 voorsprong tegen Lazio in de Europa League, terwijl de onder-19 zich vandaag plaatste voor de halve finales van de Youth League door Real Madrid met ruime cijfers te verslaan: 4-0.

Op het volgepakte sportcomplex in Wijdewormer zagen ruim tweeduizend toeschouwers, onder wie Guus Hiddink, dat de jonkies van AZ het in het eerste kwartier lastig hadden tegen het technisch vaardige Real Madrid. Toch kwam AZ na een kleine 25 minuten fortuinlijk op voorsprong.

Daniël Beukers tikte de bal al liggend in het doel. De razendsnelle Ernest Poku verdubbelde enkele minuten later de score. In de tweede helft kreeg Real Madrid kansen, maar liep het op de counter loerende AZ uit via doelpunten van Mexx Meerdink en nog een keer Beukers.

In de halve finales wacht Sporting CP. Die wedstrijd wordt gespeeld op 21 april in het Zwitsere Nyon.

Voedingsbodem voor succes

Het is niet de eerste keer dat het jeugdteam van AZ een grote tegenstander uit de weg ruimt. Zo won onder-19 eerder onder meer met 5-0 van Eintracht Frankfurt en met 3-0 van FC Barcelona.

Het voetbalprogramma dat jeugdspelers van AZ voorgeschoteld krijgen, is volgens trainer Jan Sierksma en hoofd jeugdopleiding Paul Brandenburg de voedingsbodem voor de successen.

Grootste plannen AZ-talent Meerdink: 'Wil beter worden dan mijn vader'

"Real Madrid speelt goed positiespel en heeft technisch goede spelers, maar ik miste het totaalvoetbal daar", zegt Brandenburg. "Wij konden er in de laatste minuten nog een sprint van 50 meter uitpersen." Volgens hem was AZ completer doordat het ook fysiek en tactisch goed in elkaar steekt.

Sierksma roemt de "tactische discipline" van zijn ploeg. "In deze fase van de opleiding leggen we de nadruk op strategisch denken. Dat is wat we hebben gedaan. We hebben Real Madrid uitgebreid geanalyseerd. Dit deden we ook bij de andere tegenstanders."

Speler voor zes miljoen

Het viel Brandenburg vanaf de tribune op dat de Madrilenen "naïef" speelden. Hij genoot wel van de individuele kwaliteit van de sommige Real-spelers. "Maar goed, zij halen een speler voor zes miljoen euro", doelend op de Braziliaanse rechtsbuiten Vinicius Tobias.

"Met zoveel geld kunnen wij de opleiding anderhalf jaar draaiende houden", zet Brandenburg die aankoop in perspectief. AZ wil liever investeren in jongens uit de regio, en die lang aan zich binden, dan spelers halen.

Als wij hetzelfde zouden doen als Ajax, dan worden wij opgegeten.

Paul Brandenburg, hoofd jeugdopleiding bij AZ

Het helpt volgens Sierksma dan ook dat de spelers van AZ al lang bij de club spelen. Daardoor is de "fantastische teamspirit" ontstaan, vertelt de 38-jarige trainer. Zo komen negen van de elf basisspelers uit Noord-Holland. Mexx Meerdink kwam op zestienjarige leeftijd over van De Graafschap, Beukers komt uit Spakenburg.

Doordat de meeste spelers lang bij AZ spelen, zijn ze volledig onderworpen aan 'het programma'. De bovenstaande zaken zijn hier onderdeel van, maar Brandenburg noemt nog meer dingen die laten zien wat het programma behelst.

Zo probeert AZ continu te leren van andere organisaties. "En dan niet alleen van Real Madrid, maar ook van bijvoorbeeld Go Ahead Eagles. Ook kijken we naar andere sporten en succesvolle bedrijven."

"Wij werken bijvoorbeeld samen met Brainsfirst. Voordat kinderen binnenkomen, willen we zien hoe de hersenen eruitzien. Dit bedrijf doet ook de testen voordat luchtverkeersleiders worden aangenomen", vertelt Brandenburg.

Waar dit misschien wat klinisch klinkt, wil Brandenburg het juist menselijk benaderen. "Als iemand een goede test aflegt, moet je de spelers ook de tijd gunnen. Ook al hebben ze een aantal mindere seizoenen. We weten wat erin zit bij een speler. Daardoor is de uitstroom bij ons ook laag."

AZ wil volgens Brandenburg ook een duurzame relatie met het personeel opbouwen. "Uiteindelijk maken de mensen het programma."

De hoofd jeugdopleiding, die sinds 2015 die rol bekleedt, trekt ook een vergelijking met Ajax, dat zich op nog geen 30 kilometer van het trainingscomplex van AZ bevindt. "Als wij hetzelfde zouden doen als Ajax, dan worden wij opgegeten."

Mexx Meerdink maakte vorige week in de uitwedstrijd tegen Lazio zijn debuut voor het eerste van AZ

Brandenburg is zich ervan bewust dat AZ in dezelfde vijver vist als Ajax. "Het perspectief op betaald voetbal" is de pitch van AZ als ook Ajax een talent in het vizier heeft. "Bij de onder-15 haalt gemiddeld 52,2 procent van de spelers het profvoetbal", drukt hij zich wetenschappelijk uit.

Het spelen van Youth League-wedstrijden tegen Europese topclubs valt echter niet alleen wetenschappelijk te benaderen. "Spelen voor publiek, de intensiteit en media-aandacht. Dit helpt spelers ook en het is niet na te synchroniseren."

De 45-jarige Brandenburg geeft ook toe dat hij ondanks de goede resultaten nog niet helemaal tevreden is. "We zijn op de goede weg, maar we zijn nog niet waar we structureel willen zijn. We willen jongens afleveren die in het eerste kunnen strijden om de prijzen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl