NOS Voetbal

Fortuna-spits Sierhuis treft met hattrick op zak Ajax, de club die hem vormde

Met hattrick op zak keert Fortuna-spits Sierhuis terug bij Ajax

Kaj Sierhuis keert vandaag in bloedvorm terug op vertrouwde bodem. Hij neemt het om 14.30 uur met Fortuna Sittard in Amsterdam op tegen Ajax, waar hij nooit basisspeler werd en drie jaar geleden vertrok.

Dit keer zal Sierhuis goed in de gaten gehouden worden in de Arena en dat heeft alles te maken met zijn hattrick vorige week tegen Excelsior. "Afgelopen zondag viel alles op zijn plek. Dat was een unieke dag voor mij", vertelt de 25-jarige spits aan de NOS.

Uniek was de wedstrijd van Sierhuis tegen Excelsior zeker. Hij was goed voor een razendsnelle hattrick, waardoor Fortuna Sittard al binnen 34 minuten op 4-0 stond. Hij sloot de wedstrijd af met drie goals en twee assists, Fortuna won uiteindelijk met 5-2. Sierhuis werd zo de eerste Fortuna-speler met een hattrick in de eredivisie sinds Mark Diemers in 2019.

Historisch

Nog knapper was de snelheid waarmee Sierhuis zijn drie goals maakte. Statistiekenbureau Stats Perform becijferde dat slechts één speler in de clubgeschiedenis van Fortuna sneller tot drie goals in een eredivisieduel kwam: Arthur Hoyer in april 1985. Die had er slechts 24 minuten voor nodig, tegenover 34 van Sierhuis.

Nog een opvallende statistiek: Sierhuis werd de eerste Nederlandse speler die in een eredivisieduel de combinatie van drie goals en twee assists noteerde sinds Dirk Kuijt in december 2005. Een kleine twintig jaar geleden, dus.

De prestatie van Sierhuis kwam niet uit de lucht vallen. In de eerste seizoenshelft liet de in Griekenland geboren spits - zijn vader was ooit voorzitter van AEK Athene - vlagen van zijn klasse zien. De laatste weken bevestigde hij zijn vorm met een knappe goal van afstand tegen RKC Waalwijk en zijn hattrick tegen Excelsior.

Ook voor Sierhuis zelf is zijn recente vorm een prettige bevestiging. "Ik heb al langere tijd een bepaalde lijn ingezet. Voor de winterstop heb ik het vertrouwen teruggekregen met goals, assists en gewoon goede wedstrijden. Daar probeer ik nu op voort te borduren."

Sierhuis op schot in de eredivisie voor Fortuna Sittard: zijn goals

Na twee wedstrijden in het rechterrijtje van de eredivisie, staat zondagmiddag het treffen met Ajax op het programma voor Fortuna. Voor Sierhuis is dat een bijzondere wedstrijd, aangezien hij de gehele jeugdopleiding van de Amsterdammers doorliep.

"Ajax is een groot deel van mijn opvoeding geweest. Ik heb tien jaar op de Toekomst rondgelopen, daar was ik bijna vaker dan thuis. Je leert op de Toekomst bepaalde normen en waarden en je wordt er als voetballer gevormd", vat hij zijn jaren bij de recordkampioen samen.

Via Groningen naar Reims

Een doorslaand succes werd zijn periode bij Ajax niet. Hoewel Sierhuis als jeugdspeler hoge ogen gooide in de Youth League, de Champions League voor de jeugd, en ook voor Jong Ajax regelmatig het net wist te vinden, bleef een doorbraak in het eerste uit.

De timing was dan ook niet ideaal voor een jonge aanvaller: Sierhuis debuteerde in het seizoen 2018/2019, waarin Ajax de halve finales van de Champions League haalde en de Nederlandse dubbel won.

Sierhuis valt in voor Klaas-Jan Huntelaar onder het toeziend oog van Erik ten Hag

Na een verhuurtermijn aan FC Groningen, waarvoor hij onder meer scoorde tegen Ajax, maakte Sierhuis een transfer naar het Franse Stade Reims. Maar daar liet hij geen onuitwisbare indruk achter.

Sierhuis: "Mijn periode in Frankrijk was niet makkelijk, zeker niet op voetbalgebied, maar ik ben daar wel een volwassener persoon geworden. Ik heb er een mooie ervaring bij door voor het eerst in het buitenland te wonen met mijn vriendin. Bovendien sterkt het je als voetballer om tegenslagen te krijgen en die vervolgens te overwinnen."

Topscorer

Hij keerde terug naar Nederland, deed het redelijk bij Heracles, maar moest door een zware knieblessure lijdzaam toezien hoe de club degradeerde. Na nog een seizoen in Frankrijk getekend door revalidatie en amper speelminuten, vond hij onderdak in Sittard. De samenwerking werd een succes.

Kaj Sierhuis speelde twee seizoenen in Frankrijk bij Stade Reims.

Inmiddels heeft Sierhuis zich gemeld in de top tien van de topscorerslijst in de eredivisie. De rechtspoot staat dit seizoen op negen goals. Of het tiende doelpunt al valt in de Johan Cruijff Arena, durft hij niet te voorspellen. "Ik ga er natuurlijk keihard mijn best voor doen, maar het zal niet makkelijk worden. We zullen normaal gesproken niet veel kansen krijgen."

Droomt Sierhuis nog weleens van een terugkeer in Amsterdam? "Als voetballer heb je natuurlijk ambities en wil je het hoogst haalbare bereiken. Waar mijn plafond ligt, durf ik niet in te vullen. Maar de stap van Fortuna naar Ajax is erg groot", relativeert Sierhuis de suggestie. "Wellicht?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl