Kaj Sierhuis Getty Images

Bondscoach Erwin van de Looi noemde het zijn allermoeilijkste keuze bij de selectie van Jong Oranje. Hij had het niet over het thuislaten van Mohamed Ihattaren (PSV) of Devyne Rensch (Ajax). Nee, hij had het over het passeren van spits Kaj Sierhuis van Stade Reims.

De hele kwalificatiecyclus maakte Sierhuis deel uit van de groep. Hij scoorde acht keer in acht duels en werkte met het team naar de grote beloning toe: het spelen van een Europees kampioenschap. Tot de maandagochtend waarop hij een vervelend appje van de trainer kreeg. "Dat was niet heel lekker wakker worden."

We spreken Sierhuis als hij van Reims naar het Noord-Hollandse dorpje Jisp rijdt. De spits heeft een paar dagen vrij en dan is het ritje van 4,5 uur van deur tot deur wel de moeite waard. Even naar de familie in Nederland toe.

Sierhuis heeft het lastig in Frankrijk, want hij speelt niet. Of ja, vrijdagmiddag even wel. Omdat het een interlandperiode is, werd er geoefend. Sierhuis versierde een strafschop en maakte een doelpunt voor Stade Reims. Goed voor het gevoel, al had hij natuurlijk liever in Hongarije gestaan.

Hoe kreeg je te horen dat je niet bij de selectie van Jong Oranje zat?

"Een uur voordat de selectie bekend werd gemaakt op maandagochtend kreeg ik een appje van de trainer. Dus toen ik wakker werd, zag ik het meteen. Hij schreef dat hij vervelend nieuws voor me had en dat als ik behoefte had om erover te bellen, ik hem 's middags kon bereiken."

En heb je dat gedaan?

"Nee, ik had daar niet echt behoefte aan. Ik heb hem een appje teruggestuurd met daarin mijn gedachtes. Ik had de keuze niet zo gemaakt, maar ik moet het respecteren. Ik had gehoopt dat ik wat meer krediet had opgebouwd de afgelopen jaren. Dat heb ik ook gestuurd."

Oktober 2020: Kaj Sierhuis in het duel met Jong Cyprus AFP

Had je er rekening mee gehouden dat je buiten de EK-selectie zou vallen?

"Soms spookte het wel in mijn hoofd. Zo van: het zal toch niet? Omdat ik bij Reims minder minuten kreeg. Maar ik dacht dat ik dus wel wat krediet had. En tijdens de kwalificatiereeks hadden we vaak meerdere spitsen. Dus ik dacht dat misschien Brobbey én ik erbij zouden zitten."

Heb je nog contact gehad met spelers van Jong Oranje?

"Dani de Wit is al jaren mijn maatje. Ik kwam als tienjarige bij hem in het team. Hij baalde met me mee en appte dat hij me er graag bij had gehad. Toen hadden we het er even over en wenste ik hem veel succes."

"Dani stuurde van de week nog een filmpje dat hij Nederlandstalige muziek op had staan. Categorie André Hazes, Guus Meeuwis, Marco Borsato. Daar was duidelijk weinig animo voor. Dus stuurde Dani dat hij de muzikale steun van mij en Justin Hoogma (die er ook niet bij is, red.) mist."

Sierhuis mag dan teleurgesteld zijn, afgelopen woensdag zat hij gewoon voor de televisie. Hij keek eerst naar het grote Oranje, at even wat en zag toen voor de buis hoe zijn voormalig teamgenoten van Jong Oranje met 1-1 gelijkspeelden tegen Jong Roemenië.

Bekijk hier de samenvatting van Jong Oranje - Jong Roemenië (1-1) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Je ziet dat zo'n eerste wedstrijd op een EK toch lastig is. Twee van de titelfavorieten, Frankrijk en Engeland, verloren zelfs. Roemenië stond uitstekend te verdedigen en dan is het lastig om de ruimte te vinden."

En zit je dan te kijken met het gevoel van: hier had ik van waarde kunnen zijn?

"Dat schiet wel even door je hoofd. Ik ben ervan overtuigd dat ik iets kan toevoegen op z'n tijd. Of dat nu vanaf de bank is of vanaf het begin", aldus Sierhuis, die tijdens het gesprek zichzelf soms corrigeert als hij nog over 'wij' praat bij Jong Oranje in plaats van 'zij'.

Benieuwd naar de voorbeschouwing van Jong Oranje-Jong Duitsland? Bekijk hieronder interviews met Erwin van de Looi, Justin Kluivert, Myron Boadu en Mitchel Bakker.

Zijn EK-droom ligt nog niet helemaal in duigen. Mocht Jong Oranje zich kwalificeren voor de eindronde van eind mei, dan heeft de spits een nieuwe kans om dan wel bij de selectie te horen. "Maar als mijn situatie bij Reims zo blijft, ga ik daar niet vanuit."

Rond oktober, november was je basisspeler bij Stade Reims, vanaf eind december mag je alleen nog maar een paar minuutjes invallen. Wat is er gebeurd?

"Voor de winterstop speelden we met twee spitsen. Boulaye Dia en ik. Daarna zijn we met één spits gaan spelen en dat is Dia. Hij is erg snel, scoort veel en speelt een goed seizoen. Daarom is het voor mij op dit moment lastig."

Is er wel perspectief?

"Er is veel interesse voor Dia en de club heeft al aangegeven van de zomer mee te willen werken aan een transfer. En als hij vertrekt, komt er geen nieuwe spits, maar hebben ze vertrouwen in de spelers die er al zijn. Dus dat is fijn."

Kaj Sierhuis in het shirt van Reims AFP

Maar wat als hij niet vertrekt?

"Dan ga je wel een keer om je heen kijken. Ik wil niet nog zo'n halfjaar meemaken. Dan is alles mogelijk en sta ik open voor alles. Maar ik wil hier slagen en heb er nog steeds vertrouwen in dat het kan en nog gaat gebeuren."

Hoe ver ben je inmiddels?

"Nog 330 kilometer en dan ben ik in Jisp..."

STER reclame