NOS Voetbal

Jong Oranje moet gaan rekenen: 'Niet ten koste van alles voor de winst gaan'

'Niet naïef zijn en de deur openzetten, dan gooi je misschien het EK weg'

Nederland-Duitsland, een wedstrijd die vanwege de rivaliteit uit het verleden altijd beladen is. Maar voor Jong Oranje is het zaterdag vooral een wedstrijd die niet verloren mag worden. Gebeurt dat wel, dan dreigt een vroege uitschakeling op het EK.

Want na de 1-1 in de eerste groepswedstrijd tegen Roemenië staat de druk er voor Jong Oranje vol op. De leeftijdsgenoten uit Duitsland wonnen hun eerste duel met 3-0 van Jong Hongarije, de zwakke broeder uit de groep.

Even het slechtste scenario: Nederland verliest zaterdag van de Duitsers en Roemenië wint zoals verwacht van Hongarije. Dan kunnen Duitsland en Roemenië het in hun laatste groepswedstrijd op een akkoordje gooien. Nederland zal het EK dan hoe dan ook moeten verlaten.

Het is dus van het grootste belang dat Jong Oranje tegen de sterke Duitsers niet met een nederlaag van het veld afgaat. En dat besef is doorgedrongen bij bondscoach Erwin van de Looi. Mocht het vlak voor tijd gelijkstaan, dan laat hij zijn team niet blind aanvallen.

Kluivert heeft zin in Nederland-Duitsland: 'Mooi om te kijken en om te spelen'

"Je moet niet ten koste van alles voor de winst gaan op het laatst, dat is duidelijk", stelt Van de Looi. "Dan moet je niet naïef zijn en zelf de deur openzetten. Dan gooi je misschien het toernooi weg, dat moet je niet doen."

In het verleden waren wedstrijden tussen Nederland en Duitsland, denk aan de WK-finale in 1974 of de halve finale op het EK van 1988, erg beladen. Bij de nieuwe generatie is de rivaliteit minder voelbaar.

"Dat is een beetje van het verleden. Het is voor ons eerder een uitdagende wedstrijd. Duitsland is een ploeg die altijd goed is en al jarenlang tot de top behoort. Wij zijn hopelijk net op de weg terug", aldus Van de Looi.

Bekijk hier de samenvatting van Jong Oranje - Jong Roemenië (1-1)

Duitsland won het EK onder 21 jaar vier jaar geleden. Bij de laatste editie haalde het de halve finales. Nederland, de Europees kampioen van 2006 en 2007, is er in Hongarije weer voor het eerst sinds 2013 bij.

Van de Looi kan beschikken over een fitte selectie. Dat betekent dat verdediger Sven Botman en aanvaller Cody Gakpo, in tegenstelling tot de vorige wedstrijd, in de basis kunnen beginnen.

Wijziging(en) in opstelling

Of dat ook gaat gebeuren, wil de coach nog niet kwijt. Wat hij wel kan zeggen over zijn opstelling? "We zullen niet met dezelfde elf beginnen als tegen Roemenië."

De verwachting is dan ook dat zowel Botman als Gakpo er vanaf de aftrap bij zullen zijn. Dat zal dan ten koste gaan van Jordan Teze en Myron Boadu. Die laatste, spits van AZ, viel erg tegen in de eerste wedstrijd en werd na een uur gewisseld.

Bekijk hieronder interviews met Boadu en Mitchel Bakker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl