NOS Voetbal

Jong Oranje start EK met teleurstellend gelijkspel tegen Roemenië

Bekijk hier de samenvatting van Jong Oranje - Jong Roemenië (1-1)

Jong Oranje is de groepsfase van het EK teleurstellend begonnen. Nederland kon een vroege voorsprong niet vasthouden, creëerde te weinig kansen en mocht uiteindelijk niet klagen na een 1-1 gelijkspel tegen Jong Roemenië.

Het elftal van Erwin van de Looi speelt zaterdag de tweede groepswedstrijd tegen Jong Duitsland, dat met 3-0 won van gastland Hongarije, de laatste tegenstander van Nederland in de groep. Alleen de bovenste twee van de poule plaatsen zich voor de kwartfinales, die eind mei worden gespeeld.

De opdracht voorafgaand aan de groepsfase was helder: Jong Oranje moet en zal bij de beste twee in de groep eindigen. De Roemenen werden na Duitsland als sterkste tegenstander beschouwd. Bij het vorige EK haalde Roemenië namelijk de halve finales.

Kopballen van De Wit, Schuurs scoort

In de eerste helft was Jong Oranje geduldig op jacht naar kansen. Justin Kluivert wist verschillende keren het hoofd van Dani de Wit te bereiken, maar de AZ'er kopte naast of in de handen van de Roemeense doelman.

Perr Schuurs had aan één kopbal genoeg om te scoren. Uit een hoekschop van Kluivert hoefde de verdediger niet eens te springen om Jong Oranje, dat in de kwalificatiereeks nauwelijks echt getest werd, op voorsprong te koppen.

Jong Roemenië-Jong Oranje 0-1: Schuurs kopt Nederland vroeg op voorsprong

Jong Roemenië, bij wie de bekendste naam die van bondscoach Adrian Mutu (oud-spits van Fiorentina en Chelsea) is, kwam tot dan toe niet verder dan twee afstandsschoten. De gelijkmaker, vier minuten na de goal van Schuurs, kwam dan ook als een verrassing.

Lange Scherpen kansloos

Andrei Ciobanu, middenvelder van FC Viitorul, mocht aanleggen voor een vrije trap voor het doel van Kjell Scherpen, die de voorkeur kreeg boven Feyenoorder Justin Bijlow. De Roemeen krulde de bal van een meter of twintig in de kruising en liet zo Scherpen, goed voor twee meter en vier centimeter, kansloos.

Na de tegentreffer nam Jong Oranje weer het heft in handen, maar het vele balbezit leverde geen grote kansen op. Opnieuw leidde het tot een paar voorzetten van Kluivert op De Wit en opnieuw leidde het niet tot een doelpunt.

Jong Roemenië-Jong Oranje 1-1: prachtige vrije trap zet Roemenië op gelijke hoogte

Het team van Jong Oranje, spelend in het zwarte uittenue, moet het hebben van de creativiteit voorin. Jongens als Kluivert, Myron Boadu en Noa Lang, dé revelatie dit seizoen bij Club Brugge, kunnen uit het niets een wedstrijd beslissen. Maar zij kwamen te weinig in het spel voor.

Nederland speelde de bal weliswaar rond, maar toch vooral van linksback Mitchel Bakker via middenvelder Teun Koopmeiners naar rechtsback Deyovaisio Zeefuik. En andersom. Het maakte het voor de Roemenen, die toch al achterover gingen leunen, makkelijk om te verdedigen.

Wachten op invalbeurt Brobbey

Het was eigenlijk wachten op de entree van Brian Brobbey, de sterke spits die met zijn snelheid en fysiek een verdediging kan ontregelen en bij Ajax zijn waarde als invaller heeft bewezen. Maar na een uur spelen bracht Van de Looi niet Brobbey, maar PSV'er Cody Gakpo voor de onzichtbare Boadu.

Bekijk hieronder de reacties van Teun Koopmeiners, Justin Kluivert en Erwin van de Looi.

Na een vlammend schot van Koopmeiners dat werd gekeerd door keeper Daniel Vlad, werd Jong Roemenië aan de andere kant gevaarlijk. Alexandru Pascanu kopte, maar zag zijn inzet op het hoofd van doelman Scherpen eindigen, die daarbij over geluk niet mocht klagen.

Nederland bleef breien en zag de tijd verder wegtikken. Tien minuten voor tijd maakte Brobbey zijn debuut. Het leverde buiten een actie in buitenspelpositie weinig op. De Roemenen werden daarentegen wel gevaarlijk, maar uitblinker Scherpen had twee broodnodige reddingen in huis.

Bekijk hier de samenvatting van Jong Duitsland - Jong Hongarije.

Bekijk hier de samenvatting van Jong Duitsland - Jong Hongarije (3-0)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl