Koopmeiners is kater over grote Oranje kwijt: 'Moest wel even wat uitleggen'

Hij had wel even iets uit te leggen aan zijn ploeggenoten. Kort na aankomst in het hotel van Jong Oranje in Boedapest werd Teun Koopmeiners even aan de tand gevoeld. "Nee, nee, niks negatiefs. Ze waren benieuwd naar de redenen waarom. Niet waarom ik gezegd had dat ik teleurgesteld was."

Zondag had hij nog een prachtig doelpunt gemaakt voor AZ in de topper tegen PSV. Na afloop was hij goudeerlijk voor de camera, zoals eigenlijk altijd. Natuurlijk was hij liever naar Turkije afgereisd met het grote Oranje.

"Dat zat in mijn hoofd", erkent Koopmeiners. "Natuurlijk wilde ik daar zijn. Maar nu ben ik alleen maar met de wedstrijd van morgen bezig. Ik vind het prachtig om hier te zijn."

Bekijk hieronder de reactie van Teun Koopmeiners op 14 maart, twee dagen na de bekendmaking van de voorselectie van Oranje.

Koopmeiners vroeg bondscoach om uitleg: 'Nederlands elftal is hoogst haalbare'

Koopmeiners mag pas 23 jaar oud zijn, hij presenteert zich al jaren als een stabiele prof. Dat constateerde Erwin van de Looi, bondscoach van Jong Oranje, ook. "We hadden er al over gesproken aan de telefoon. Ik denk dat hij het heel goed verwoord heeft. Natuurlijk is hij heel teleurgesteld, dat mag ook. Maar toen hij kwam binnenlopen in het hotel zei hij: trainer, ik ben er nu, je kunt op me rekenen."

Geen voorbereiding

Woensdagavond om 21.00 uur moet Koopmeiners er staan tegen Roemenië, de ploeg van voormalig topspeler Adrian Mutu. "Voor een voetballer is het simpel: als je het fluitsignaal hoort, dan ga je. Maar het is wennen."

Maandag was er een uitlooptraining. Dinsdag een tactische bespreking en later de uitvoering op het veld. Woensdagochtend is er nog even tijd voor de spelhervattingen. Kortom, van een gedegen voorbereiding is geen sprake.

"Dat geldt voor alle ploegen", relativeert Van de Looi, die mede daardoor een beroep deed op spelers die ook de kwalificatiereeks al speelden. "Dat is niet de enige reden. Dit zijn de betere spelers van deze lichting. Ze hebben een hele goede kwalificatie gespeeld. Maar, natuurlijk is het nu een voordeel als ze al weten hoe we willen spelen."

"Bijna iedereen kent het tactische plan", beaamt Koopmeiners. "Het is nu zaak dat iedereen op tijd fit is. En dan nog even de puntjes op de i zetten."

Sven Botman en Cody Gakpo zijn de twee twijfelgevallen in de selectie. "Hij is fit en inzetbaar, maar we moeten even kijken wat slim is. Voor Gakpo geldt eigenlijk hetzelfde voor. We kiezen ervoor om hem morgen niet te laten starten, zodat hij tegen Duitsland er goed opstaat."

Drie wedstrijden in zeven dagen

"Het is een puzzel", vervolgt bondscoach Van de Looi. "We spelen drie wedstrijden in zeven dagen. Voor de clubs en de spelers komen er nog heel belangrijke weken aan. Dan zou het heel raar zijn om nu grote risico's te nemen.

Bondscoach Van de Looi: 'Scherpen keept tegen Roemenië, Bijlow speelde te weinig'

"We staan in een mooi stadion, met een geweldige grasmat. En op de reclameborden staat overal dat het een EK is", omschrijft Koopmeiners het EK-gevoel. "Dat is een goed gevoel."

Toch is dit pas het eerste deel. In Hongarije is deze week alleen een toegangsbewijs te verdienen voor de kwartfinales, die pas in juni worden gespeeld. Over de kansen van Jong Oranje is Koopmeiners glashelder: "De eindronde halen is niet alleen realistisch. Het is gewoon een eis. Zo simpel is het."

STER reclame