Matig en 'vermoeid' Ajax speelt in slotfase gelijk tegen Fortuna

Bekijk de samenvatting van Ajax - Fortuna Sittard

Ajax heeft in aanloop naar de return tegen Aston Villa in de achtste finales van de Conference League teleurstellend gelijkgespeeld in de eredivisie thuis tegen Fortuna Sittard. Brian Brobbey redde vlak voor tijd een punt voor de Amsterdammers: 2-2.

Door het gelijkspel staat Ajax na 25 speelronden op 40 punten. Dat is het laagste puntenaantal voor de club uit Amsterdam in deze fase van de competitie sinds het seizoen 1964/1965 (toen 33, omgerekend naar het driepuntensysteem).

Er klonk afgelopen donderdag na het gelijkspel van Ajax tegen Premier League-hoogvlieger Aston Villa (0-0) optimisme over het spel van de Amsterdammers. Coach John van 't Schip prees toen onder meer de degelijkheid van zijn ploeg.

Maar dat goede niveau kon Ajax zondagmiddag tegen Fortuna, de nummer tien van de eredivisie, bij lange na niet opbrengen.

Van 't Schip ziet vermoeidheid bij Ajax

Van 't Schip zag dat zijn ploeg niet fris was na het midweekse duel in de Conference League. "In de eerste helft zag je al dat we vermoeid waren. Dan moet je zo'n wedstrijd klinisch afmaken. Dat hebben we vandaag weer niet kunnen doen. Dat is iets wat deze groep moet gaan leren", wond hij er geen doekjes om.

"We hebben een jonge selectie die een zwaar seizoen doormaakt, zowel mentaal als fysiek. Dat was vandaag vooral in de tweede helft terug te zien", aldus Van 't Schip. "Dit soort dingen horen erbij en ik vind dat we als Ajax-zijnde hier beter in moeten zijn."

Ajax had de zaak in de eerste helft nog enigszins onder controle. De eerste kans van de wedstrijd was echter wel voor Fortuna-spits Kaj Sierhuis, die uit de kluts uithaalde. Ajax-doelman Diant Ramaj redde.

In de achtste minuut was het raak voor Ajax toen de opstomende Kenneth Taylor van een meter of achttien raak schoot. De Fortuna-defensie liet het na om de middenvelder af te stoppen.

Ajax zocht daarna naar de 2-0 en kreeg kansen via Taylor en Chuba Akpom, die de niet helemaal frisse Brobbey in de basis had vervangen, maar Fortuna-keeper Michael Verrips stond paraat. Een kopbal van Ajax-verdediger Ahmetcan Kaplan werd door Ivo Pinto nog van de lijn gehaald.

In de tweede helft kon Ajax nauwelijks nog kansen creëren en deden persoonlijke fouten de Amsterdammers de das om, zoals dat dit seizoen zo vaak al het geval is geweest.

Fraaie gelijkmaker

De gelijkmaker van Fortuna in de 49ste minuut was er een van behoorlijke schoonheid. Deroy Duarte kreeg de bal aan de rechterkant voor zijn voeten en haalde verwoestend uit met een schot in de korte hoek, waarbij Ramaj verrast werd.

Fortuna viert de 1-2

Ajax was niet in staat om die tegenvaller te beantwoorden met een doelpunt. Sterker, Fortuna kwam in de 66ste minuut op voorsprong. Sierhuis kon simpel binnentikken, nadat een schot door Kaplan van richting was veranderd.

Het gemopper op de tribunes van de Johan Cruijff Arena nam vervolgens toe en dat werd heviger toen Iñigo Córdoba verzuimde een Fortuna-counter in een goal om te zetten. Hij miste oog in oog met Ramaj.

Ajax zette daarna een slotoffensief in. Aanvankelijk hield Fortuna het hoofd boven water, maar de ingevallen Brobbey redde uiteindelijk een punt voor zijn team door in de kluts de 2-2 te maken.

Het gelijkspel betekende voor Ajax een schrale troost na een wedstrijd waarin duidelijk werd dat het allemaal nog steeds niet vanzelf gaat.