Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

'Qatar dreigt met uitzetting Hamas bij uitblijven akkoord' • 37 drones afgevuurd door Houthi's

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Israël wil hulpgoederen uit Cyprus controleren, distributie wordt taak anderen

Israël wil de ladingen hulpgoederen die vanaf Cyprus over zee naar Gaza moeten worden gebracht vooraf grondig controleren. Als de goederen in Gaza zijn aangekomen moeten internationale organisaties voor de distributie zorgen. Dat heeft een woordvoerder van het Israëlische leger gezegd. De aanvoer van hulpgoederen heeft geen invloed op de krijgshandelingen. De oorlog tegen Hamas gaat door tot Hamas verslagen is, aldus de woordvoerder.

President Biden zei donderdagnacht dat de VS voor de kust van Gaza een drijvende pier wil aanleggen om op veel grotere schaal dan nu hulpgoederen het gebied binnen te brengen. Op die pier worden de goederen overgeladen in kleinere schepen die in Gaza bij een dam kunnen aanleggen. Vandaar worden de goederen door vrachtwagens de Gazastrook binnengebracht. Vandaag werd duidelijk dat de aanleg van de installaties nog wel twee maanden kan duren, wat betekent dat er voorlopig geen einde komt aan de humanitaire ramp die zich in Gaza afspeelt.

Ondertussen heeft een Spaans schip met 200 ton hulpgoederen aan boord nog geen toestemming van Israël om van Cyprus naar Gaza te vertrekken. Israël wil ook deze goederen inspecteren. Waar dat moet gebeuren is niet bekend en evenmin waar het schip de goederen gaat lossen.

Demonstranten botsen met politie bij protest in Tel Aviv tegen Israëlische regering

Bij een protest in Tel Aviv tegen de Israëlische regering is een groep demonstranten slaags geraakt met de politie. De betogers wilden een snelweg blokkeren.

In Tel Aviv en Jeruzalem demonstreren op verschillende plekken duizenden mensen tegen de regering. Ze eisen vervroegde verkiezingen omdat het kabinet volgens hen niet in staat is om de veiligheid van de bevolking en de door Hamas gegijzelde burgers te garanderen.

Veel demonstranten dragen Israëlische vlaggen of borden met de oproep om premier Netanyahu af te zetten, schrijft The Times of Israel. Een klein groepje droeg borden met een roep om een staakt-het-vuren.

Het protest valt samen met een wekelijkse bijeenkomst in Tel Aviv voor vrijlating van de gijzelaars van Hamas. Agam Goldstein, een 17-jarige ex-gijzelaar, noemt het tegenover The Times of Israel pijnlijk om de actie tegen de regering te zien. "Dit is niet het moment. De gijzelaars zijn onze eerste prioriteit en dat verenigt ons allemaal."

Confrontatie tussen groep demonstranten en politie in Tel Aviv

'Qatar dreigt met uitzetting Hamas-ambtenaren bij uitblijven akkoord'

Qatar dreigt met het uitzetten van Hamas-functionarissen als ze de politieke leiding van de militante organisatie niet weten te overtuigen om akkoord te gaan met een deal. Dat stelt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen die betrokken zijn bij de onderhandelingen tussen Israël en Hamas, onder wie een functionaris van Hamas en een Egyptische ambtenaar. Hamas-kopstuk Husam Badran, die aan het woord komt in het artikel, ontkent dit.

Qatar huisvest de politieke leiding van Hamas, waaronder de absolute leider Yahya Sinwar. De Golfstaat speelt hierdoor een sleutelrol bij de onderhandelingen.

Onderhandelingen tussen de twee partijen zijn nog steeds bezig, maar de kans op een wapenstilstand voor de ramadan, die komende week begint, lijkt klein, stellen betrokkenen. Ook de Amerikaanse president Biden zei gisteren dat hij weinig hoop heeft op een akkoord voor de ramadan.

Wapenstilstand voor ramadan wordt moeilijk, zeggen Hamas en Biden

Een wapenstilstand in Gaza voordat de ramadan begint is steeds minder waarschijnlijk aan het worden. De islamitische vastenmaand begint komende week. Hamas-kopstuk Bassem Naim zegt tegen de NOS dat hij minder hoopvol is op een staakt-het-vuren dan hij tien dagen geleden was.

Ook de Amerikaanse president Joe Biden zei gisteravond dat hij weinig hoop heeft op zo'n ramadan-akkoord. "Dat wordt lastig." Volgens de Israëlische inlichtingendienst Mossad zijn de onderhandelingen met Hamas over een staakt-het-vuren nog steeds bezig.

"De Israëliërs zullen met hun genocide blijven doorgaan", zegt Naim, vooruitblikkend op de voor moslims heilige maand. "En wij zullen ons niet overgeven, tenzij we in vrijheid en onafhankelijkheid kunnen leven."

Bekijk het interview met Naim:

Hamas-kopstuk: 'Nederland versloeg nazi's ook niet door rozen uit te delen'

Archeologen betreuren schade historisch Gaza: ‘Verlies voor de geschiedenis’

Toen het Israëlische leger begin december de grote Omari-moskee van Gaza bombardeerde, was de verontwaardiging groot. Alleen een ruïne resteert van het monumentale gebouw waarvan de historie, van kerk tot moskee, teruggaat tot de vijfde eeuw na Christus.

Het is een van de vele plekken met historische waarde in het gebied die niet aan de Israëlische luchtaanvallen zijn ontkomen. Archeologen zien het met lede ogen aan. Volgens de voorzitter van een organisatie die zich inzet voor het behoud van erfgoed, is er sprake van "culturele genocide".

Het hele verhaal lees je hier:

Schip met voedselhulp nog niet vertrokken vanwege logistieke uitdagingen

Het Spaanse schip Open Arms dat tweehonderd ton voedselhulp van Cyprus naar Gaza moet gaan brengen, is nog niet vertrokken vanwege "logistieke uitdagingen". Dat melden lokale autoriteiten aan The Guardian. "We wachten nog steeds op groen licht van Israël", zegt een woordvoerder van de Cypriotische regering tegen de Britse krant.

Volgens hem is het onwaarschijnlijk dat het schip vandaag nog zal vertrekken. Ook het weer zou daarbij een rol spelen.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven dat Israël de goederen zal inspecteren. Waar het schip zal afmeren en hoe de hulp verdeeld zal worden, is onduidelijk. Gaza heeft geen diepe zeehaven.

De Open Arms zou het eerste schip zijn dat gebruik maakt van de onlangs toegezegde zeecorridor. Die scheepvaartroute is een samenwerking tussen de EU, de VS, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten.

De Open Arms in de haven van Larnaca

Zweden hervat betalingen aan VN-organisatie UNRWA

Na Canada eerder deze week, heeft ook Zweden aangekondigd dat het de betalingen aan VN-organisatie UNRWA voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen zal hervatten. Zestien landen, waaronder Canada, Zweden en Nederland zetten de financiering aan de organisatie stop nadat Israël twaalf medewerkers van de organisatie had beschuldigd van medewerking aan de aanval van Hamas op 7 oktober. UNRWA beticht Israël er op zijn beurt van dat hun medewerkers zijn gemarteld om valse bekentenissen af te dwingen.

UNRWA liep door de stopzettingen zo'n 411 miljoen euro mis, bijna de helft van het jaarlijkse budget. De hulporganisatie heeft ongeveer 12.000 medewerkers in Gaza en is een van de belangrijkste verstrekkers van voedsel, water en onderdak.

Canada en Zweden gaan weer betalen omdat UNRWA heeft aangegeven dat medewerkers strenger zullen worden gecontroleerd. De VN doet onderzoek naar de beschuldigingen van Israël. Nederland wil de uitkomsten daarvan afwachten voordat het een besluit neemt over hervatting van de steun.

Fregat Zr.Ms. Tromp op weg naar de Rode Zee

Het marineschip Zr. Ms. Tromp is op weg naar de Rode Zee. Het Nederlandse fregat gaat daar deelnemen aan een internationale missie om de scheepvaart te beschermen tegen Houthi-aanvallen. Daarna maakt het schip een verdere reis om de wereld, om uiteindelijk in september weer terug te keren in Den Helder.

Zo werd de bemanning uitgezwaaid:

Marineschip De Tromp vertrokken richting Rode Zee: 'Afscheid blijft emotioneel'

Woontoren in Rafah aangevallen

Israël heeft vannacht een van de grootste woontorens in Rafah beschoten, meldt persbureau Reuters. Het twaalf verdiepingen tellende gebouw op zo'n 500 meter van de grens met Egypte op de zuidelijk Gazastrook raakte door de aanval beschadigd. Daardoor zijn tientallen gezinnen dakloos geworden, slachtoffers vielen er volgens de bewoners niet.

Een van de bewoners vertelde tegen het persbureau dat de flatbewoners 30 minuten voor de aanval een waarschuwing kregen van Israël om het gebouw te verlaten. Het Israëlische leger heeft nog niet op het incident gereageerd.

In Rafah wordt gevreesd dat de aanval een aanwijzing is voor een ophanden zijnde Israëlische invasie. Israël gaf vorige maand aan een grondoffensief te starten als er geen Israëlische gijzelaars voor het begin van de Ramadan zouden worden vrijgelaten.

Volgens correspondent Nasrah Habiballah werd die deadline vooral door Israël gesteld om de druk op te voeren om snel tot een deal te komen en om zo snel mogelijk gijzelaars vrij te krijgen.

"Maar dat betekent niet dat Israël zich ook streng aan die deadline zal houden en als er geen deal ligt voor zondag meteen Rafah binnen zal vallen. Het is ook nog maar de vraag in hoeverre het Israëlische leger daar klaar voor is. De focus lag de afgelopen tijd vooral op Khan Younis in het zuiden van Gaza en we weten dat het Israëlische leger dat niet tegelijk kan. Dus pas als ze klaar zijn in Khan Younis, zullen ze de stap zetten om Rafah binnen te vallen. En ze zullen natuurlijk niet van te voren met ons delen wanneer dat zal zijn."

Hulpgoederen voor Gaza worden geladen op schip in haven Cyprus

Een Amerikaanse liefdadigheidsorganisatie zegt bezig te zijn met het laden van hulpgoederen voor Gaza op een schip in Cyprus. Het zou gaan om de eerste zending via een humanitaire zeecorridor die de Europese Commissie dit weekend hoopt te openen.

"We hebben ons samen met onze vertrouwde ngo-partner Open Arms al weken voorbereid op de opening van een zeecorridor waarmee we onze inspanningen in de regio kunnen opschalen", zegt een woordvoerder van de organisatie.

EC-voorzitter Von der Leyen was gisteren op Cyprus. Ze zei toen dat ze hoopt dat de zeecorridor morgen kan worden geopend.

Von der Leyen op Cyprus

VS: niet betrokken bij dodelijke voedseldropping Gaza

Ook de VS zegt niet betrokken te zijn geweest bij de dodelijke voedseldropping in Gaza van gisternacht. Dat schrijft het ministerie van Defensie op X. Vijf mensen kwamen om het leven toen noodhulp werd afgeworpen boven vluchtelingenkamp Al-Shati. Zeker tien mensen raakten gewond. De parachute die gebruikt werd om de hulpgoederen te laten vallen ging niet open, meldt Al Jazeera.

Gisteravond ontkende Nederland, dat ook hulppakketten liet vallen boven Gaza, betrokken te zijn bij het dodelijke ongeluk. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie was er gisteren wel een dropping geweest, maar er waren geen indicaties dat daarbij doden zijn gevallen. Het is onduidelijk welk land of welke landen er wel bij betrokken waren.

Op beelden uit Gaza is te zien hoe hard noodhulp neerkomt:

Hulppakketten vallen hard uit de lucht in Gaza

Houthi's eisen aanval Rode Zee op, 37 drones afgevuurd

De Jemenitische Houthi's hebben de aanval op de Rode Zee en de Golf van Aden opgeëist. Daarbij werden vannacht volgens woordvoerder Yahya Sarea 37 drones afgevuurd op Amerikaanse schepen. Vijftien daarvan zijn neergehaald, meldde het Amerikaanse leger. Bij de aanval is ook een Singaporees vrachtschip geraakt. Er zijn geen doden of gewonden gemeld. De Houthi's vallen schepen geallieerd met Israël aan, uit solidariteit met Gaza.

Het Amerikaanse oorlogsschip Richmond probeert drones van de Houthi's neer te halen, eerder vandaag

Palestijnen vluchten naar Rafah, waar net voor de ramadan een nieuwe aanval dreigt

Gevlucht naar Rafah, waar aan de vooravond van de ramadan nieuwe aanval dreigt

Schilderij van Balfour stukgesneden door pro-Palestijnse activist

Een pro-Palestijnse activist heeft een schilderij van Arthur Balfour op de universiteit van Cambridge beklad en vervolgens stukgesneden. In een video is te zien hoe een vrouw rode verf spuit op het portret en het erna met een mes stukmaakt.

Balfour was de Britse minister van Buitenlandse Zaken aan het begin van de twintigste eeuw en staat bekend om de Balfour-verklaring. Daarin verklaarde hij in 1917 dat de Britse regering achter de stichting van een Joodse staat in Palestina stond en zijn best zou doen om dit daadwerkelijk te bewerkstelligen. Dat versterkte de zionistische beweging.

De activist gaf Balfours beleid als reden voor het verwoesten van diens portret, omdat de Palestijnen daarmee hun thuisland kwijtraakten. Palestijnen vragen al langer om een excuses voor de verklaring en de gevolgen ervan.

Grote aanval door Houthi's op de Rode Zee, 15 drones neergeschoten door VS

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie hebben Houthi's vannacht een grote aanval uitgevoerd op de Rode Zee en de Golf van Aden, rond Jemen. Vijftien drones, afgevuurd door Jemenitische Houthi's zijn neergeschoten door de VS. Volgens de VS zou deze aanval gericht zijn op Amerikaanse vrachtschepen en de Amerikaanse marine.

Sinds november slaan de Houthi-rebellen geregeld toe, uit solidariteit met de inwoners van Gaza. Er worden naar eigen zeggen alleen schepen aangevallen die een connectie met Israël hebben. Eerder deze week kwamen drie mensen om bij een Houthi-aanval met raketten, op het schip True Confidence.

President Biden: bestand voor ramadan lastig

Het ziet er volgens de Amerikaanse president Biden niet naar uit dat er voor het begin van de ramadan een staakt-het-vuren komt in de Gazastrook. De islamitische vastenmaand begint naar verwachting morgen. Een bestand wordt "lastig", zei Biden bij een campagnebezoek aan de staat Pennsylvania.

Al weken wordt er in de Egyptische hoofdstad Caïro onderhandeld over een nieuw staakt-het-vuren, nadat de vorige gevechtspauze 1 december was afgelopen. Vertegenwoordigers van Hamas spraken afgelopen week met bemiddelaars uit Qatar en Egypte, maar verlieten Caïro donderdag zonder resultaat. Israël deed al niet meer mee.

De Verenigde Staten zijn Israëls belangrijkste bondgenoot. Biden zei afgelopen week nog dat de bal bij Hamas ligt wat betreft een akkoord, omdat er een goed voorstel ligt waar Israël achter staat. Hij zei verder dat er meer hulp Gaza moet binnenkomen. "Geen smoesjes meer." In de nacht van donderdag op vrijdag kondigde hij de aanleg van een tijdelijke haven aan voor het uitdelen van hulpgoederen.

President Biden voor vertrek naar Pennsylvania

Iraniër opgepakt in Peru om voorbereiden moord op Israëliër

De Peruaanse politie heeft een 56-jarige man uit Iran opgepakt omdat hij een moord op een Israëliër zou hebben beraamd. Ook twee Peruanen zitten vast vanwege de moordplannen. Naar een derde Peruaan, die de moord moest uitvoeren, wordt nog gezocht.

De Iraniër Majid Azizi kwam op 3 maart het land binnen. De Peruaanse autoriteiten werden door buitenlandse inlichtingendiensten getipt. Azizi zou lid zijn van de Quds-brigade, een onderdeel van de Revolutionaire Garde dat verantwoordelijk is voor operaties in het buitenland.

De naam van het veronderstelde slachtoffer is vanwege veiligheidsredenen niet bekendgemaakt, zei de landelijke politiecommissaris op een persconferentie. De Israëliër zou tijdens een congres van het economische samenwerkingsverband APEC later dit jaar worden vermoord.

De Iraniër Majid Azizi wordt weggevoerd door politiemensen in Lima

Welkom

Welkom in het liveblog van zaterdag 9 maart over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Het liveblog van gisteren lees je hier terug.