De nasleep van een Israëlisch bombardement in de zuidelijke grensstad Rafah in de Gazastrook
NOS Nieuws

Bestand Gaza in impasse, Israël niet bij gesprekken in Caïro

Israël heeft vandaag geen delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro gestuurd om deel te nemen aan de onderhandelingsgesprekken over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een delegatie van Hamas en bemiddelaars uit Qatar en Egypte zijn er wel.

De onderhandelingen lijken andermaal tot stilstand gekomen, terwijl internationaal de druk toeneemt vanwege een dreigende hongersnood in de Gazastrook.

Israël wilde niet aan de onderhandelingstafel plaatsnemen omdat het geen lijst van Hamas heeft gekregen met namen van gijzelaars die als onderdeel van de deal zouden vrijkomen. Inzet is een overeenkomst om 40 gijzelaars te ruilen tegen 400 Palestijnse gevangenen die vastzitten in Israël. Dat zou moeten gebeuren in een periode van zes weken na de start van de ramadan, rond 10 maart.

En later kwam het bericht dat Hamas alleen maar een overeenkomst wil sluiten als er een permanent staakt-het-vuren komt in de Gazastrook en niet alleen een tijdelijke gevechtspauze.

Maar dat is iets wat de Israëlische premier Netanyahu absoluut niet wil. Hij heeft de laatste tijd regelmatig duidelijk gemaakt dat hij de oorlog wil hervatten na een mogelijke gevechtspauze. Hij stelt dat dat de enige manier is om Hamas te verslaan.

Hongersnood

Ondertussen neemt de internationale druk op Israël flink toe. Er wordt gevreesd voor een hongersnood in de Gazastrook. Voedsel komt door de Israëlische blokkades nauwelijks het gebied in. De Verenigde Naties waarschuwden eerder dat 570.000 Gazanen - voornamelijk in het noorden - worden geconfronteerd met "catastrofale niveaus van ontbering en hongersnood" na bijna vijf maanden oorlog.

De VS heeft nu besloten om voedselpakketten vanuit de lucht te droppen. Gisteren werden zo'n 35.000 pakketten in Gaza gedropt, al zijn critici ontevreden over de hoeveelheden.

Ook vanuit hulporganisaties klinkt de roep om snel tot een oplossing te komen. Onder meer VN-kinderrechtenorganisatie Unicef vreest voor een toename van kindersterfte als gevolg van een hongersnood.

In de laatste paar dagen zijn volgens de VN-organisatie alleen al in een ziekenhuis in Gaza-Stad zeker tien kinderen om het leven gekomen. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid, dat onder controle staat van Hamas, spreekt van vijftien omgekomen kinderen in dat ziekenhuis.

De onderhandelingsgesprekken kwam vorige week tot stilstand na een bloedbad bij het uitdelen van hulpgoederen in het noorden van de Gazastrook.

Wat er precies gebeurd is, is nog onduidelijk. Het dodental zou op 115 staan, ook zijn er honderden gewonden. Israël zegt dat er veel mensen werden doodgetrapt bij een bestorming van het konvooi. Volgens artsen van het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad heeft 80 procent van de gewonden schotwonden. Een team van de VN zegt ook dat veel gewonden schotwonden opliepen.

Israël zegt dat het leger geen aanval heeft uitgevoerd op het konvooi en dat de meeste slachtoffers in het gedrang zijn gevallen. Om de menigte te verspreiden zouden wel waarschuwingsschoten zijn gelost. Daarop kwamen "plunderaars" in de richting van Israëlische militairen, waardoor ze "een onmiddellijke dreiging" zouden hebben gevormd.

Daarop zou op een aantal van hen zijn geschoten. Eerder werd gezegd dat op de benen was gericht. Deze claims kunnen niet onafhankelijk geverifieerd worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl