NOS NieuwsAangepast

Zeker tientallen doden bij uitdelen van hulpgoederen Noord-Gaza

Bij het uitdelen van hulpgoederen in het noorden van de Gazastrook zijn vanochtend tientallen en mogelijk meer dan honderd mensen om het leven gekomen. De autoriteiten in de Gazastrook spreken van 104 doden, het Israëlische leger van tientallen. Over wat er is gebeurd, lopen de lezingen uiteen.

Palestijnse autoriteiten in Gaza en op de bezette Westelijke Jordaanoever zeggen dat het Israëlische leger de wachtende menigte bij Gaza-Stad onder vuur nam. Ook nieuwszender Al Jazeera meldt dat Israël begon met schieten.

Een verslaggever ter plaatse zegt dat Israëlische tanks na de eerste salvo's oprukten en over lichamen van dode en gewonde mensen walsten. Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van een bloedbad.

Medewerkers van lokale ziekenhuizen zeggen tegen CNN dat tientallen doden bij hen zijn binnengebracht.

In de ziekenhuizen komen veel slachtoffers binnen:

Drukte in ziekenhuizen van Gaza

Het Israëlische leger verklaarde aanvankelijk dat een gewelddadige menigte de vrachtwagens met hulp plunderde en dat daarbij tientallen mensen onder de voet werden gelopen.

In die verklaring spreekt het leger alleen over gewonden. In een later bericht stelt het Israëlische leger dat er tientallen mensen zijn omgekomen in de drukte.

Het leger plaatste daarbij deze beelden die dat zouden laten zien:

Israëlisch leger deelt beelden bestorming hulpgoederen Gaza

Later paste het leger de verklaring weer aan en zei het dat militairen waarschuwingsschoten hadden gelost nadat een menigte de vrachtwagens bestormde. Vervolgens zouden ze op de benen van de Palestijnen hebben geschoten, melden Israëlische media. Een eerste onderzoek van het Israëlische leger stelt dat slechts tien van de doden het gevolg zijn van Israëlisch vuur, de rest zou zijn veroorzaakt door de bestorming van de trucks met hulpgoederen.

Een woordvoerder van de Israëlische regering zegt tegen persbureau Reuters dat de doden zijn gevallen doordat Gazaanse vrachtwagenbestuurders op de menigte inreden. Daarbij vielen volgens hem tientallen doden. "Het is duidelijk een tragedie, maar we kennen de details nog niet."

Cijfers lopen uiteen

Cijfers over het aantal doden en gewonden lopen uiteen. CNN meldt op basis van hulporganisatie de Rode Halve Maan en bronnen bij de lokale ziekenhuizen in Gaza dat er zeker 53 mensen zijn omgekomen en 120 gewond zijn geraakt.

Het ministerie voor Volksgezondheid in Gaza, dat onder controle staat van Hamas, meldt 104 doden en 760 gewonden. Ziekenhuizen in het gebied, die nauwelijks nog kunnen draaien vanwege tekorten aan alles, kunnen de stroom gewonden volgens Al Jazeera niet aan.

Het noorden van de Gazastrook heeft de afgelopen maanden zwaar onder vuur gelegen en is op grote schaal verwoest. Het gebied is door het oorlogsgeweld ook afgesneden geraakt van de rest van Gaza. Juist deze week kwam er voor het eerst in een maand tijd weer een groot voedselkonvooi aan, meldt persbureau AP.

'Twee grensovergangen is niet genoeg'

Amerikaanse topambtenaren en hulporganisaties klagen dat Israël te weinig mogelijkheden biedt om hulpgoederen Gaza in te krijgen en dat dat bestormingen van vrachtwagens in de hand werkt.

"Het is overduidelijk dat twee grensovergangen niet genoeg zijn nu de situatie voor de Gazaanse burgers steeds slechter wordt", constateerde topvrouw Samantha Power van de Amerikaanse hulporganisatie USAID enkele uren voordat de doden vandaag vielen. Ze zei dat bij de grensovergang Kerem Shalom, tussen het zuiden van de Gazastrook en Israël.

"We bespreken nu met Israëlische ambtenaren de noodzaak om meer grensovergangen te openen, zodat er meer humanitaire hulp het gebied in kan", zei Power. "Dit is een zaak van leven en dood."

Bronnen binnen de Amerikaanse regering zeggen tegenover de Israëlische krant Haaretz dat Israëlische troepen regelmatig het vuur openen op Gazaanse politieauto's die de binnengekomen vrachtwagens met hulpgoederen begeleiden. Die agenten zouden vaak ten onrechte worden aangezien voor Hamas-strijders.

Door de Israëlische beschietingen en plunderingen door wanhopige Gazanen zijn er de afgelopen weken nauwelijks hulpgoederen aangekomen in Noord-Gaza. De VN waarschuwt al enige tijd voor een dreigende hongersnood in het gebied, waar de oorlog in oktober begon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl