Leden van de Amerikaanse luchtmacht werken aan de voorbereiding van een humanitaire hulpactie voor inwoners van Gaza
NOS NieuwsAangepast

VS gaat tijdelijke haven bij Gazastrook aanleggen voor noodhulp

De VS gaat een haven opzetten in Gaza om over zee humanitaire hulp te kunnen bieden. Dat gaat president Biden vannacht aankondigen in zijn jaarlijkse State of the Union, melden verschillende internationale media. Via de tijdelijke haven moeten dagelijks honderden vrachtwagens met noodhulp de Gazastrook bereiken. Het duurt waarschijnlijk nog wel weken voordat de hulpverlening via deze route kan beginnen.

Israël heeft gezegd de actie te steunen. Een Israëlische overheidsfunctionaris heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat Israël de ontwikkeling van de haven samen met de Verenigde Staten gaat coördineren.

Er zouden honderden tot duizenden Amerikaanse manschappen aan de operatie moeten deelnemen vanaf schepen die in de provisorische haven aanleggen. Volgens sommige berichten gaat het om een drijvende pier, vlak voor de kust van Gaza.

Er moeten grote schepen terecht kunnen die voedsel, water, medicijnen en tenten aanvoeren. Dat gebeurt via Cyprus, waar Israël controles op de lading mag uitvoeren. Hoe en door wie de hulpgoederen precies aan land worden gebracht is nog niet bekend. De provisorische haven moet worden aangelegd omdat in Gaza zelf geen diepe zeehaven is.

Eind vorige week had het Witte Huis al aangekondigd dat de VS noodhulp Gaza in zal brengen via een maritieme corridor vanaf de Middellandse Zee.

De Amerikanen zullen ook druk blijven uitoefenen op Israël om meer veilige routes mogelijk te maken, zodat hulp over land Gaza in kan worden gebracht.

"Onschuldige mensen zijn terechtgekomen in een verschrikkelijke oorlog, kunnen hun gezinnen niet meer voeden, en als er noodhulp binnenkomt, zie je wat er gebeurt", zei president Biden een dag nadat in Gaza bij het uitdelen van hulpgoederen meer dan honderd doden vielen. "De VS moet en zal meer doen. Er komt absoluut niet genoeg noodhulp Gaza in op dit moment. Onschuldige levens staan op het spel, kinderlevens staan op het spel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl