NOS Nieuws

Canada wil steun UNRWA hervatten, zullen andere landen volgen?

Canada is van plan de steun voor de VN-hulporganisatie voor Palestijnen, UNRWA, te hervatten. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Marie-Claude Bibeau zal dat bekend maken op een persconferentie, meldt de Canadese publieke omroep CBC News.

Canadese functionarissen hebben een tussentijds rapport ontvangen van de VN, zegt een anonieme regeringsbron tegen CBC. De voorlopige bevindingen daarin hebben de Canadese regering overgehaald de steun te hervatten. Naast de geplande steun van 25 miljoen dollar, moet er ook een ander steunpakket komen. Hoe dat eruit zal zien, is niet bekend.

Meerdere Westerse landen, waaronder ook Nederland, besloten de financiering voor de hulporganisatie stop te zetten, toen Israël UNRWA-medewerkers beschuldigde van betrokkenheid bij de terreuraanslagen van Hamas op 7 oktober. Tien medewerkers werden kort na de bekendmaking ontslagen door de UNRWA. Daarna werd een intern onafhankelijk onderzoek gestart door de VN, eind april moet het volledige rapport uitkomen.

Na het bekend worden van het Canadese besluit vroegen journalisten de Australische premier Anthony Albanese, of ook Australië de steun aan UNRWA zal hervatten. Albanese was aanwezig op een speciale ASEAN-top, een bijeenkomst van Zuidoost-Aziatische landen, in Melbourne. Hij zei dat Australië de keuze om de financiering te stoppen in de nabije toekomst opnieuw zal beoordelen.

In de slotverklaring van de ASEAN-top staat dat de landen, samen met Australië, bezorgd zijn over de humanitaire situatie in Gaza. Ze roepen op tot direct en duurzaam staakt-het-vuren en de vrijlating van de gijzelaars en spreken hun steun uit voor de UNRWA. "We roepen op tot snelle, veilige en ongehinderde toegang tot humanitaire hulp voor iedereen in nood", schrijven de landen.

Nederland

Of Nederland de steun voor de hulporganisatie zal hervatten, is nog niet duidelijk. Buitenlandse Zaken laat weten dat er niets is veranderd aan het standpunt van Nederland over het intrekken van de steun aan UNRWA. Het ministerie wil eerst het volledige VN-onderzoek afwachten voordat het er een conclusie over trekt. Verder heeft Nederland geen tussentijds rapport ontvangen en kan daar dus niets over zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl