Bombardementen in Khan Younis
NOS NieuwsAangepast

Wapenstilstand voor ramadan wordt moeilijk, zeggen Hamas en Biden

Een wapenstilstand in Gaza voordat de ramadan begint is steeds minder waarschijnlijk aan het worden. De islamitische vastenmaand begint komende week. Hamas-kopstuk Bassem Naim zegt tegen de NOS dat hij minder hoopvol is op een staakt-het-vuren dan hij tien dagen geleden was. Ook de Amerikaanse president Joe Biden zei gisteravond dat hij weinig hoop heeft op zo'n ramadan-akkoord. "Dat wordt lastig."

"De Israëliërs zullen met hun genocide blijven doorgaan", zegt Naim, vooruitblikkend op de voor moslims heilige maand. "En wij zullen ons niet overgeven, tenzij we in vrijheid en onafhankelijkheid kunnen leven." Het politieke kopstuk van de militante organisatie was betrokken bij de onderhandelingen die al weken lopen, nadat de vorige gevechtspauze op 1 december was afgelopen.

Hij uit kritiek op de houding van de Verenigde Staten in de onderhandelingen, die hij "hypocriet" noemt. "Aan de ene kant zeggen ze dat ze een staakt-het-vuren willen, maar aan de andere kant gebruiken ze hun vetorecht tegen een staakt-het-vuren en doneren ze miljoenen dollars en ammunitie aan Israël." Hij zegt dat de VS meer druk zou moeten zetten op Israël. Volgens de Israëlische inlichtingendienst Mossad zijn de onderhandelingen met Hamas over een staakt-het-vuren nog wel steeds bezig.

Correspondent Daisy Mohr vraagt naar de terroristische aanslagen van 7 oktober:

Hamas-kopstuk: 'Nederland versloeg nazi's ook niet door rozen uit te delen'

De gesprekken in Caïro hadden de laatste horde moeten zijn voor het eerste langdurige staakt-het-vuren van deze oorlog, nog voor de start van de ramadan. Vertegenwoordigers van Hamas spraken afgelopen week met bemiddelaars uit Qatar en Egypte, maar verlieten Caïro donderdag zonder resultaat. Israël deed al niet mee.

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken zei afgelopen week nog dat de bal bij Hamas ligt wat betreft een akkoord, omdat er een goed voorstel ligt waar Israël achter staat. "Het probleem is Hamas. Het probleem is of Hamas beslist of er een staakt-het-vuren komt waar iedereen profijt van kan hebben."

Lijst met gijzelaars

Een lijst met alle namen van Israëlische gijzelaars die nog in leven zijn zou een struikelblok zijn bij de onderhandelingen. "Israël doet er alles aan om onze gijzelaars terug te krijgen", zei een woordvoerder van de Israëlische regering. "Maar helaas ligt Hamas nu dwars, omdat ze niet willen zeggen wie nog in leven is."

Naim zegt dat het op dit moment niet mogelijk is om erachter te komen wie van de gijzelaars nog in leven zijn, omdat Gaza nog gebombardeerd wordt door Israël. Hij benoemt dat de gijzelaars, net zoals de inwoners van Gaza, lijden omdat er een tekort is aan voedsel en medicijnen. Volgens hem is Hamas bereid om de gijzelaars vrij te laten, maar lukt dat in de praktijk niet zolang er geen langdurig staakt-het-vuren is.

Tijdelijke haven

De Verenigde Naties spraken gisteren hun zorgen uit over de ramadan, omdat Israël heeft gedreigd een grondoffensief te lanceren in de zuidelijke stad Rafah, waar honderdduizenden mensen naartoe zijn gevlucht.

"Wij vrezen dat deze toch al catastrofale situatie nog erger gaat worden", zegt een VN-woordvoerder. "Terwijl veel Palestijnen de heilige maand ramadan markeren als een periode om vrede en tolerantie te eren, dreigt Israël een militair offensief te lanceren."

Naim reageert ook op de plannen van de Verenigde Staten voor de aanleg van een tijdelijke haven bij Gaza, om zo hulpgoederen binnen te kunnen brengen. Hoe en door wie de hulpgoederen precies aan land worden gebracht, is nog niet bekend.

"We weten niet hoe dit in de praktijk gaat verlopen", zegt Naim. "Ze hebben ons niet geraadpleegd." Volgens hem is er geen structuur meer in Gaza om de distributie van de hulpgoederen goed te laten verlopen. "De meeste gebouwen zijn verwoest, en de meeste mensen die bij de regering werken zijn gedood."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl