Een Houthi-zegsman claimt de aanval
NOS NieuwsAangepast

Houthi's melden aanval met tientallen drones, marineschip Zr. Ms. Tromp naar Rode Zee

Houthi-rebellen hebben afgelopen nacht opnieuw schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden aangevallen. Volgens een woordvoerder van de Houthi's zijn daarbij 37 drones afgevuurd op Amerikaanse schepen en een Singaporees vrachtschip.

Daarmee gaat het om een van de zwaarste aanvallen van de Jemenitische rebellengroep sinds november, toen de Houthi's begonnen met het onder vuur nemen van schepen op een van de belangrijkste handelsroutes ter wereld. Ze doen dat uit solidariteit met de Palestijnen in de oorlog tussen Israël en Hamas en nemen schepen onder vuur die volgens hen een relatie met Israël hebben.

Amerikaanse troepen hebben vijftien van de drones neergehaald, meldt het Amerikaanse leger. Het Franse leger schakelde er vier uit. Er waren twee explosies bij het vrachtschip Propel Fortune uit Singapore, maar dat kon verder varen. Er zijn geen doden of gewonden gemeld.

Nederlands fregat

Vandaag is ook het Nederlandse fregat Zr. Ms. Tromp met 200 bemanningsleden naar de Rode Zee vertrokken. Het luchtverdedigings- en commandofregat moet gaan helpen bij het beschermen van schepen door aanvallen vanuit de lucht af te slaan. Eind maart moet het schip operationeel zijn in de Rode Zee.

Afgelopen woensdag kwamen voor het eerst drie mensen om het leven bij een raketaanval van de Houthi's, op het Griekse schip True Confidence. Er raakten vier mensen gewond. Vorige week zonk een schip in de Rode Zee na beschietingen door Houthi's.

Een Houthi-woordvoerder zegt dat de aanvallen doorgaan "totdat de agressie stopt en de belegering van het Palestijnse volk in de Gazastrook wordt opgeheven".

Zo werd de Tromp vandaag uitgezwaaid vanuit Den Helder:

Marineschip De Tromp vertrokken richting Rode Zee: 'Afscheid blijft emotioneel'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl