Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Zestiende zege op rij binnen voor winterkampioen PSV • Luuk de Jong passeert Coen Dillen

liveblog gesloten

Stand: 48 uit 16!

Met de stand en het programma voor na de winterstop (12-14 januari) besluiten we dit blog. Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

  • NOS
  • NOS
    Programma 17de speelronde eredivisie

Klaar in Alkmaar: oppermachtig PSV laat ook AZ kansloos

PSV blijft oppermachtig presteren in de eredivisie. De koploper uit Eindhoven degradeerde de topper tegen AZ tot een eenzijdige strijd in Alkmaar: 0-4.

Ismael Saibari

Sparta-doelman Olij baalt van 2-2: 'Die moet ik gewoon pakken'

Sparta-doelman Olij baalt van 2-2: 'Die moet ik gewoon pakken'

AZ-PSV | 85' Verhulst grijpt in

Waar Verhulst in de beginfase nog in de fout ging bij de strafschop heeft hij nu een adequate ingreep in huis als Dest op weg is naar zijn tweede goal. De 0-5 blijft AZ vooralsnog bespaard.

AZ - PSV 0-4

AZ-PSV | 75' Publiek heeft genoeg gezien

Een deel van het Alkmaarse publiek heeft genoeg gezien en gaat naar huis. De betreffende toeschouwers hebben in die zin gelijk dat de wedstrijd al lang is gespeeld. Maar dat was het al na 16 minuten.

AZ - PSV 0-4

Ondertussen in Duitsland: Bayern simpel langs Stuttgart

Met nog één speelronde te gaan, is Leverkusen al zeker van het zogenoemde winterkampioenschap. Bayern München volgt op vier punten achterstand, maar heeft nog een wedstrijd minder gespeeld.

Bij Bayern zat Matthijs de Ligt na zijn knieblessure voor eerst weer eens op de reservebank. De geblesseerde Noussair Mazraoui ontbrak bij de Beierse recordkampioen, die zich thuis tegen VfB Stuttgart wist te herstellen van de 5-1 nederlaag tegen Eintracht Frankfurt.

Al in de tweede minuut was het raak voor Bayern: Harry Kane schoot vanuit de draai knap raak. In het begin van de tweede helft wist de Engelsman met een kopbal van dichtbij zijn twintigste Bundesliga-doelpunt van het seizoen te noteren. Na ruim een uur maakte Kim Min-jae er met het hoofd, via Stuttgart-verdediger Anthony Rouault, ook nog 3-0 van.

Harry Kane was maar weer eens de held van Bayern München

AZ-PSV | 64' Eerste kans AZ

Eindelijk, in de 64ste minuut pas, het eerste serieuze gevaar van AZ. Pavlidis zet voor, De Wit laat de kans liggen.

AZ - PSV 0-4

AZ-PSV | 57' DOELPUNT PSV!

Het lijkt allemaal zo gemakkelijk. Even een versnelling, Saibari zet voor en Luuk de Jong kopt binnen. De spits maakt zijn 120ste eredivisiegoal voor PSV en passeert Coen Dillen.

AZ - PSV 0-4

AZ-PSV | Tweede helft

De tweede helft begint in Alkmaar. Geen wijzigingen bij beide teams.

AZ-PSV | Rust

De lijdensweg van AZ is voorlopig voorbij. PSV leidt met 3-0 in Alkmaar en die voorsprong had groter kunnen zijn in een opmerkelijke eerste helft. Saibari schoot nog een keer naast en Verhulst redde op een kopbal van De Jong.

Ruststand: AZ - PSV 0-3

PSV boven in Alkmaar

AZ-PSV | 37' Jansen grijpt in

Terwijl supporters met witte zakdoekjes zwaaien, grijpt coach Pascal Jansen nu zelf in. Dani de Wit komt voor Mihailovic, Kenzo Goudmijn voor Dantas en Ibrahim Sadiq voor Poku.

AZ - PSV 0-3

Drievoudige wissel bij AZ

Witte zakdoekjes in Alkmaar

Een deel van de supporters van AZ zwaait met witte zakdoekjes en roept om het vertrek van trainer Pascal Jansen. "Jansen, rot op", zingen de fans van de fanatieke aanhang. Jansen werd in december 2020 aangesteld als opvolger van de ontslagen Arne Slot. De 50-jarige coach heeft nog een contract tot de zomer van 2025 bij AZ.

De Jong met 119de doelpunt voor PSV in Eredivisie naast Dillen

Luuk de Jong is op de ranglijst van topscorers in de eredivisie van PSV op gelijke hoogte gekomen met Coen Dillen. De spits maakte tegen AZ zijn 119de doelpunt voor de Eindhovenaren in de competitie.

De Jong en Dillen delen nu de tweede plaats. Alleen Willy van der Kuijlen (308) scoorde vaker voor PSV in de eredivisie.

PSV viert de goal van Luuk de Jong

Twee keer eerder zo snel op 0-3

Zo snel (na 16 minuten) stond PSV pas twee keer eerder op een 3-0 voorsprong in een uitwedstrijd in de eredivisie: bij MVV op 22 mei 1982 (5') en ook bij MVV op 11 januari 1976 (15').

AZ-PSV | 16' DOELPUNT PSV!

Wat een start voor PSV! Dest krijgt de bal van Tillman, stoomt op en schiet met links binnen. De spanning is nu al weg in de topper.

AZ - PSV 0-3

AZ-PSV | 11' DOELPUNT PSV!

En zo staat het al 0-2. Na een prachtige combinatie met Luuk de Jong door het midden maakt Saibari het af.

AZ - PSV 0-2

PSV viert de 0-2 van Ismael Saibari

AZ-PSV | 9' DOELPUNT PSV!

Luuk de Jong schiet de strafschop binnen. PSV leidt!

AZ - PSV 0-1

Luuk de Jong schiet de strafschop binnen

AZ-PSV | 7' Strafschop PSV!

Verhulst gaat na een terugspeelbal uit de richting van David Møller Wolfe in de fout met een onbesuisde trap tegen PSV'er Tillman op de achterlijn. Scheidsrechter Dennis Higler gaat op advies van de VAR de beelden kijken en geeft een strafschop.

AZ-PSV | Aftrap

De bal rolt bij AZ - PSV. De laatste wedstrijd van 2023 en van de 16de speelronde begint.

United en Ten Hag houden furieus Liverpool op 0-0, Arsenal nieuwe koploper

Manchester United en trainer Erik ten Hag zijn in de Premier League goed weggekomen met een 0-0 gelijkspel bij Liverpool, dat er ondanks een flink overwicht en een handvol goede kansen niet in slaagde te scoren op Anfield.

Bij Liverpool stonden Virgil van Dijk en Ryan Gravenberch in de basis en viel Cody Gakpo in. Bij United zat Donny van de Beek de hele wedstrijd op de bank.

Liverpool-trainer Jürgen Klopp (l) en Manchester United-trainer Erik ten Hag

AZ-PSV | Bosz: 'Nog geen vermoeidheid bij ons'

Trainer Peter Bosz van PSV zegt dat zijn selectie nog geen last heeft van 'eindejaarsmoeheid', ondanks de vele wedstrijden die zijn spelers dit seizoen al hebben gespeeld.

"De goede prestaties helpen denk ik mee dat we nog fris zijn", zegt Bosz in aanloop naar het duel met AZ. "Ik merk die vermoeidheid eerlijk gezegd nog niet op de training of in wedstrijden."

De rol van Jerdy Schouten als centrale verdediger is volgens Bosz geen vaste keuze voor in de toekomst bij topwedstrijden. De middenvelder werd ook in de topper tegen Feyenoord achterin gezet. "Nee, we proberen dat telkens per wedstrijd weer te bekijken."

Bosz: 'Goede prestaties helpen mee in frisheid PSV'

Leverkusen steviger aan kop in Duitsland na winst op Eintracht

Bayer Leverkusen heeft de koppositie in de Duitse Bundesliga verstevigd met een duidelijke zege op Eintracht Frankfurt: 3-0. De Nederlandse international Jeremie Frimpong nam de tweede goal voor zijn rekening.

Leverkusen is na vijftien duels op 39 punten gekomen. Bayern München kan het gat later zondag verkleinen tot 4 punten, als de nummer 2 wint van VfB Stuttgart.

Bayer Leverkusen viert de 2-0 van Jeremie Frimpong

Berghuis over misser: 'Was buitenspel geweest'

Waarnemend Ajax-coach Valkanis: 'Komen van ver, moeten door'

Waarnemend Ajax-coach Valkanis: 'Komen van ver, moeten door'

Veerman waant zich soms onoverwinnelijk met PSV: 'Er zit iets in deze ploeg...'

Het huidige PSV krijgt steeds meer trekjes van een onoverwinnelijke machine, zoals de club dat bijvoorbeeld in het verleden in twee periodes onder Guus Hiddink ook was. Ongeslagen koploper in de eredivisie, achtstefinalist in de Champions League en ook nog actief in de KNVB-beker.

Middenvelder Joey Veerman vertelt bevlogen, zoals we dat van hem kennen, over het bijzondere seizoen dat hij tot nu toe in Eindhoven beleeft.

"Je voelt gewoon iets in deze ploeg...", vertelt hij. "Iedere keer wanneer wij het veld oplopen, hebben wij het gevoel: wie kan van ons winnen? Het is lastig uit te leggen, ik denk dat iedereen dat gevoel bij ons heeft."

Joey Veerman

Eredivisie vrouwen: FC Twente en Ajax winnen

FC Twente en Ajax hebben in hun laatste wedstrijden voor de winterstop in de eredivisie van de vrouwen geen fouten gemaakt.

Voor koploper Twente scheelde dat niet veel: tegen hekkensluiter sc Heerenveen werd een nipte 3-2 zege geboekt. Ajax won eenvoudig met 3-0 van ADO Den Haag.

AZ-PSV | Opstellingen in Alkmaar

Bij AZ start Hobie Verhulst in het doel. De keeper is de vervanger van Rome-Jayden Owusu-Oduro, die een blessure heeft.

Owusu-Oduro debuteerde donderdag in het uitduel met Legia Warschau in de Conference League in het eerste elftal van AZ. De 19-jarige doelman verving eerste keuze Mathew Ryan, die ook geblesseerd is.

Riechedly Bazoer en Ernest Poku hebben ook een basisplaats tegen PSV. Tegen Legia zaten zij nog op de bank. Dani de Wit en Myron van Brederode zijn hun basisplek kwijt.

De vertrouwde namen zien we weer terug in de basisopstelling van PSV, waar Jerdy Schouten ten koste van André Ramalho in hart van de defensie begint naast Olivier Boscagli.

Ook Hirving Lozano is terug in de selectie van trainer Peter Bosz. De Mexicaan, die last had van een hamstringblessure, begint op de bank in Alkmaar.

HER-FEY | Samenvatting & reacties

Bekijk hier:

  • De samenvatting van Heracles Almelo - Feyenoord (0-4)
  • Reacties van Slot, Stengs en Krüzen
Bekijk de samenvatting van Heracles - Feyenoord

Reconstructie: ME'ers 'als ratten in de val' bij bestorming AZ-stadion door Legia-fans

"Dit geweld was buiten alle proporties. ME'ers hebben traangas moeten gebruiken om te kunnen vluchten, er zijn wapenstokken afgenomen en daar is de politie ook mee geslagen. Het is te bizar voor woorden."

Het liep op 5 oktober totaal uit de hand in Alkmaar bij de Conference League-wedstrijd tussen AZ en Legia Warschau. Het ging vooral over de ongeregeldheden na afloop van het duel, maar er is nu ook meer duidelijk over wat zich een uur vóór het eerste fluitsignaal afspeelde.

Tot nu toe was er alleen een schriftelijke verklaring van de autoriteiten over geweld tegen de politie voor de wedstrijd. Beelden en getuigenissen ontbraken. Tot nu.

Lees de hele reconstructie via onderstaande link:

LIV-MUN | 67' Liverpool jaagt, United loert

We schakelen over naar Liverpool voor het slot van de topper tussen rivalen Liverpool en Manchester United. Het staat nog 0-0, en dat is vooral voor Liverpool balen. De thuisploeg is veel beter.

Bij Liverpool begonnen Van Dijk en Gravenberch in de basis. Zojuist is Gakpo ingevallen omdat Gravenberch geblesseerd raakte. Gakpo laat zich gelijk zien, met kansjes. Intussen loert Manchester United op een counter.

Liverpool - Manchester United: 0-0

AJA-PEC | 90+5' Klaar!

Afgelopen in Amsterdam! Wat zullen ze balen bij Ajax. Maar het is volkomen de eigen schuld. Berghuis zal nog wel eens terugdenken aan die gigantische kans die hij verprutste.

Ajax - PEC Zwolle: 2-2

AJA-PEC | 90+3' Berghuis dan toch?!

Oei, Berghuis, toch nog bijna Berghuis, om zijn fout te herstellen. Zijn halfvolley scheert net over de linkerbovenhoek. Maar nee, het gaat 2-2 blijven.

Ajax - PEC Zwolle: 2-2

AJA-PEC | 90' Nog vier minuten

We gaan nog vier minuten door! Kan er nog iets voor Ajax? Of zelfs Zwolle...

Ajax - PEC Zwolle: 2-2

AJA-PEC | 89' Goal PEC!

Toch 2-2! Dit hadden weinigen gedacht. Thy's goal telt. Een fraaie omhaal. Eerst was de vraag of hij buitenspel stond, maar dat werd opgeheven. Toen werd gekeken of hij hands had gemaakt, maar dat was niet tegen de regels in. En dus telt hij: 2-2 in Amsterdam.

Ajax - PEC Zwolle: 2-2

AJA-PEC | 80' Penalty PEC?

Als Ajax te gemakzuchtig wordt, krijg je dit: Sutalo grijpt ternauwernood op tijd in voordat Thy bij de bal kan komen. DE PEC spits vliegt door de lucht en heel Zwolle denkt even aan een penalty. Maar nee, de bal wordt gespeeld. Maar het bewijst wel: PEC leeft nog.

Ajax - PEC Zwolle: 2-1

AJA-PEC | 78' Huh, Berghuis?

Berghuis, wat doe je nu?! Deze had je met de ogen dicht binnengeschoten. Voor open doel, niemand in de buurt. Maar Berghuis wil de bal eerst aannemen. Met de zool van zijn schoen, als een zaalvoetballer, maar daardoor glipt de bal onder zijn voet door. Weg kans. Weg goal. Berghuis grijpt met zijn handen naar zijn hoofd, nog terwijl hij achter de gemiste bal aan sprint.

Ajax - PEC Zwolle: 2-1

Berghuis baalt van zijn gemiste kans

AJA-PEC | 74' Publiekswissel Brobbey

Brian Brobbey gaat naar de kant. De spits wordt luid toegezongen door de fans. Twee goals gemaakt, werk zit erop.

Ajax - PEC Zwolle: 2-1

AJA-PEC | 69' Ajax tikt en tikt en tikt

Nee, zo graag als Zwolle het zou willen, kan het niet doordrukken na de 2-1. Ajax tikt de bal rond in een, mogen we zeggen, slaapverwekkend tempo. PEC ziet het ook maar aan en gelooft het wel. De volledig opgewarmde Forbs, klaar om in t evallen, staat nu al enkele minuten langs de kant weer koud te worden. Zo lang blijft Ajax de bal ongestoord rondtikken.

Ajax - PEC Zwolle: 2-1

AJA-PEC | 60' Goal PEC!

PEC doet wat terug: het is 2-1. Thy maakt 'm. Met wat geluk, via de benen van Hato. Onverdiend is het niet, die goal, want wat kregen de bezoekers al veel kansen voor rust. Wordt het dan toch nog een wedstrijd?

Ajax - PEC Zwolle: 2-1

AJA-PEC | 55' Applaus voor Van 't Schip

Zou Van 't Schip voor de tv zitten in Australië, waar hij is voor de bruiloft van zijn zoon? Dan voelt hij nu ongetwijfeld de warmte vanaf de andere kant van de wereld. De wedstrijd ligt even stil in de 55ste minuut, op het scherm verschijnt een foto van Van 't Schip en de hele Johan Cruijff Arena klapt. Een gebaar van steun voor hun trainer, die Ajax in enkele weken van de laatste plaats naar de vijfde plaats leidde, niet lang nadat de oud-voetballer zijn vrouw, 55 jaar oud, had verloren.

Ajax - PEC Zwolle: 2-0

Ajax-supporters bedanken afwezige coach Van 't Schip

AJA-PEC | 49' Goal Ajax!

Brobbey maakt de 2-0, Akpom kijkt toe

Weer Brobbey! Zijn tweede van de wedstrijd, Ajax komt op 2-0. De spits werkt 'm met links langs de doelman, nadat hij bediend werd door Tahirovic die zich langs twee man worstelde - met wat mazzel - en de bal neerlegde voor Brobbey. Overigens was Akpom er ook nog bij om te schiten, maar Brobbey was net wat eerder.

Ajax - PEC Zwolle: 2-0

Brobbey viert de 2-0, met Akpom achter zich

AJA-PEC | 46' Voetballen maar!

En we spelen weer in Amsterdam. Een wissel aan de kant van Ajax: Sosa eruit, Hlynsson erin. Daardoor zal Martha als linksback gaan spelen.

Ajax - PEC Zwolle: 1-0

AJA-PEC | Brobbey-statistiek

Even een Brobbey-statistiekje in de rust. De spits is 21 jaar en maakte zojuist zijn 30ste goal. Deze eeuw maakten alleen Rafael van der Vaart en Kasper Dolberg sneller 30 goals voor Ajax dan Brobbey.

Arsenal klopt Brighton en is (even) koploper Premier League, nu Liverpool-United

Arsenal is voor eventjes de koploper in de Premier League. De Londenaren klopten in eigen huis, ondanks een karrevracht aan kansen, Brighton & Hove Albion moeizaam met 2-0. Aston Villa, dat Brentford ternauwernood klopte met 2-1, volgt op een punt.

Liverpool heeft twee punten minder. Die ploeg is zojuist begonnen aan de topper tegen Manchester United. Bij Liveprool staan Van Dijk en Gravenberch in de basis.

AJA-PEC | 45+2' Rust in Amsterdam

Het is rust in de Johan Cruijff Arena. Geen hoogstaand voetbal, twee goals waarvan de VAR er maar eentje goedkeurde en een bezoekende ploeg die misschien wel op wat meer gehoopt had, want er waren kansen genoeg.

Ajax - PEC Zwolle: 1-0

AJA-PEC | 45' Goal Ajax? Nee

En daar is de 2-0, zo lijk het! Akpom kopt 'm binnen. Maar de vlag is de lucht in. En dat is terecht, hier hoeft de VAR niet lang naar te kijken. Na een vrije trap van Berghuis bokst keeper Schendelaar de bal weg. De terug de zestien ingekopte bal belandt bij Akpom, maar die staat dan buitenspel. het blijft 1-0.

Ajax - PEC Zwolle: 1-0

AJA-PEC | 35' Goal Ajax? Ja

Brobbey kijkt vragend naar de scheids, benieuwd naar hoe het zit: wel of geen goal?

Brobbey zet Ajax op 1-0! Maar de VAR moest er even aan te pas komen. Het had alles weg van buitenspel, maar Brobbey stond net goed. Het moet een paar centimeter geweest zijn. De assist was van Rensch en Brobbey tikt 'm hobbelend het open doel in.

Ajax - PEC Zwolle: 1-0

Taylor feliciteert Brobbey met zijn doelpunt

AJA-PEC | 32' Open duel

Na een openingsfase die vooral voor Ajax was, is Zwolle zich meer en meer gaan mengen in de wedstrijd. Ze kregen kansen genoeg. Maar nu die er niet invlogen, probeert Ajax de wedstrijd weer wat te controleren. Het leverde een kans op voor Brobbey, al was het lastig afwerken, omdat de keeper snel voor zijn neus stond.

Verder zijn de voorzetten niet best, waardoor Ajax best wat mogelijkheden verprutst.

Ajax - PEC Zwolle: 0-0

Brobbey probeert het sierlijk

AJA-PEC | 22' Hato redt van lijn

Sterke fase van PEC dit, zeg. In enkele minuten tijd krijgen de bezoekers vier mogelijkheden tot scoren. Net waren het Thy en Van den Berg. Nu Van Polen en Velanas. Hato kopt de stuiterende inzet van Van Polen van de lijn en even later werkt Velanas oog in oog met Ramaj de bal net naast. Een diepe zucht klinkt van de tribune in de Arena.

Ajax - PEC Zwolle: 0-0

AJA-PEC | 19' Ajax de bal, maar PEC gevaarlijk

Brobbey was zojuist nog wel even dichtbij, en Ajax heeft verreweg het meeste balbezit, maar PEC laat zich nu brutaal zien. Thy's schot wordt geblokt en Van den Bergs kopbal suist naast, maar link was het zeker.

Ajax - PEC Zwolle: 0-0

AJA-PEC | 10' Marmeren Brobbey gekraakt

Brobbey ligt weer, al de tweede keer deze openingsminuten. Zijn directe mandekker Kersten stond zojuist al op de achillespezen van de spits en plant nu vol een knietje in de rechterbil van Brobbey. Overtreding, maar geen kaart.

Veel is blijkbaar geoorloofd in het man-tegen-mangevecht, dat beetje bij beetje scheurtjes aanbrengt in het marmeren gestel van de Ajax-spits. Scheidsrechters lijken het soms nog wel eens te vergeten: ook Brobbeys benen, met kuiten waar een Grieks standbeeld nog jaloers van wordt, zijn kwetsbaar.

Ajax - PEC Zwolle: 0-0

Brobbey voelt Lam in zijn nek

AJA-PEC | 6' Captain Berghuis

Hato was het tegen AEK, maar nu Berghuis terug is, heeft de rechtsbuiten de aanvoerdersband om. Berghuis lijkt getergd, in de eerste minuten probeert hij gelijk wat mooie passjes te geven, maar ze mislukken. Een grimasje is het resultaat. Geliefd en vaak verguisd, maar niemand die zo mooi kan lijden na een verkeerde pass als captain Berghuis.

Ajax - PEC Zwolle: 0-0

Berghuis is aanvoerder voor Ajax

AJA-PEC | 1' Aftrap!

Voetballen maar in de Johan Cruijff Arena. Kan Ajax de zege op AEK Athene een goed vervolg geven, en de reeks van zeven ongeslagen wedstrijden op rij voorzetten? Bij PEC gaat het allemaal iets minder soepel, met drie nederlagen in de laatste vier wedstrijden.

Ajax - PEC Zwolle: 0-0

AJA-PEC | Applaus voor Van 't Schip tussen de kangoeroes

Ajax sluit het roerige eredivisiejaar 2023 af zonder trainer John van 't Schip. De coach is in Australië voor de bruiloft van zijn zoon. Op Instagram gaf Van 't Schip een voorproefje: op de pre-weddingparty - zoals dat dan heet - hupten de kangoeroes al rond.

Toch zal zijn gedachten ook even aan de andere kant van de wereld zijn. In Amsterdam-Zuidoost om precies te zijn, want daar begint zijn elftal straks tegen PEC Zwolle.

Er staat hem overigens iets moois te wachten. De supporters hebben ter afsluiting van het jaar opgeroepen om in de 55ste minuut te klappen voor Van 't Schip. Dit jaar, vlak voordat Van 't schip de immense taak overnam om Ajax te gaan leiden, overleed de vrouw van de trainer, 55 jaar oud.

Enorme afgang Vitesse: 'Laten zien dat we terecht onderaan staan'

"Elk punt is belangrijk voor Vitesse", benadrukt interim-trainer Edward Sturing na de zeperd bij Almere City (5-0) nog maar eens. Maar juist aan punten ontbreekt het bij de Arnhemse club, die in crisis en als hekkensluiter de winterstop ingaat.

"We hebben vandaag laten zien dat we terecht staan waar we staan", aldus Sturing.

Lees hieronder verder:

SPA-TWE | 90+9' Klaar!

Het is voorbij op Het Kasteel! Twente jaagt langer dan een half uur op de 2-2 en krijgt 'm pas diep in de blessuretijd, die overigens niet 7 maar zo'n 9 minuten duurde. Een heerlijke wedstrijd.

Sparta - FC Twente: 2-2

SPA-TWE | 90+7' Oei, Twente

O, o, o, het scheelt helemaal niks. Een voorzet van Twente schiet langs allerlei benen voorlangs het doel van Olij. Je had er alleen maar tegenaan hoeven te lopen, maar er staat niemand.

Hoe lang gaan we nog door?

Sparta - FC Twente: 2-2

SPA-TWE | 90+6' Nog 60 seconden

Komt er nog één kans? Voor Sparta of voor Twente? Nog een minuut te spelen.

Sparta - FC Twente: 2-2

SPA-TWE | 90+3' Goal Twente!

Het is 2-2, toch nog! Unuvar schiet binnen.

Sparta - FC Twente: 2-2

Unuvar viert de 2-2

SPA-TWE | 90' Zeven minuten extra

Gefluit op Het Kasteel: zeven minuten voetballen we door. Nog zeven minuten overleven voor Sparta.

Sparta - FC Twente: 2-1

HER-FEY | 90+4' Klaar in Almelo!

In Almelo is het afgelopen. Feyenoord wint met 0-4, een zorgeloze middag. De winterstop is begonnen voor de landskampioen.

Heracles Almelo - Feyenoord: 0-4

SPA-TWE | 86' Alles is voor octopus Olij

De Tukkers worden gek. Hij wil maar niet vallen, die 2-2. Steijn, Van Wolfswinkel, Sadilek, Ugalde, allemaal raken ze een Spartaans been. En als-ie er wel eens langsgaat dan staat daar altijd nog Olij. De oranje hoeder duikt overal voor, krijgt wonderwel overal een van zijn acht ledematen tegenaan. Olij verandert in een octopus. Alles tikt hij uit het doel.

Sparta - FC Twente: 2-1

Olij haalt er veel uit in de tweede helft

SPA-TWE | 81' Taha, nee. Sadilek, nee

Twente gaat maar door met aanvallen, beukend op de muur van Sparta. Taha krult zijn schot net naast, Olij staat aan de grond genageld. En Sadilek kan zojuist helemaal vrij inschieten, maar recht in de handen van Olij. De oranje outfit van Olij trekt ballen aan, zo lijkt het.

Sparta - FC Twente: 2-1

SPA-TWE | 74' Twente raakt paal

Hadden we al gezegd dat het een heerlijke wedstrijd is op Het Kasteel? Sparta houdt tegen met alles wat ze hebben, maar tegen deze knal van afstand konden ze even niets doen. Het schot van Taha lijkt zo de linkerhoek in te schieten, maar de paal redt Sparta. Hoe lang houden de tien Spartanen dit nog vol?

Of kunnen ze de 3-1 maken? Lauritsen stuitte zojuist al op de benen van Unnerstall en de Duitse keeper moet nu weer optreden tegen een zwabberbal van de spits. Listige speler, die Lauritsen.

Sparta - FC Twente: 2-1

SPA-TWE | 66' Half uur lang overleven

De grote overlevingsstrijd van de tien Spartanen is begonnen. Als geslagen ridders trekken ze zich terug in hun kasteel, om de aanvallen van de Tukkers neer te slaan. Dat moeten ze dan wel nog een half uur volhouden.

Zelf loert Sparta op een uitval, de alles beslissende counter.

Sparta - FC Twente: 2-1

HER-FEY | 60' Goal Feyenoord!

In Almelo valt de 0-4! Timber schiet zonder dat hij echt onder druk gezet wordt binnen. Vanaf een meter of twintig. Het was al een zorgeloze middag voor de Rotterdammers in Almelo en nu kunnen ze nog meer achterover leunen.

Heracles Almelo - Feyenoord: 0-4

Stengs en Timber vieren de 0-4 tegen Heracles

SPA-TWE | 57' Sparta raakt paal

Hoe is het mogelijk: Sparta komt bijna op 3-1. Een Rotterdamse counter eindigt bij Verschueren op links, die kapt naar binnen en zoekt de verre hoek. Maar de paal is waar zijn schot terecht komt.

Sparta - FC Twente: 2-1

Verschueren raakt de paal

SPA-TWE | 55' Goal Sparta!

Weer Lauritsen! Het is 2-1 voor Sparta. De tien Spartanen komen dankzij twee penalty's terug in de wedstrijd. De 0-1 achterstand is omgedraaid.

Sparta - FC Twente: 2-1

SPA-TWE | 53' Weer penalty Sparta?

Weer een penalty? Van den Kerkhof geeft 'm wel. Warmerdam vliegt door de lucht als hij de zestien binnen dribbelt. Sadileks overtreding was het. De VAR kijkt nog even, maar ja het is een strafschop.

Sparta - FC Twente: 1-1

SPA-TWE | 51' Goal Sparta!

Lauritsen blijft rustig: hij schiet de 1-1 binnen. We hebben weer een wedstrijd, al speelt Sparta met tien man.

Sparta - FC Twente: 1-1

Lauritsen scoort vanaf de stip

SPA-TWE | 50' Penalty Sparta

De VAR moest ingrijpen, maar het is duidelijk: Sparta krijgt een penalty. Er werd al om geroepen toen het gebeurde, maar toen durfde Van den Kerkhof het niet aan.

Sparta - FC Twente: 0-1

SPA-TWE | 46' Voetballen maar (en gelijk de paal)!

We zijn nog geen minuut onderweg in Rotterdam en het is alweer bijna 0-2. Eerst schiet Steijn bijna raak en in de rebound knalt Smal 'm van dichtbij op de paal. Geen goal. De tien van Sparta leven nog.

Sparta - FC Twente: 0-1

HER-FEY | 48' Goal Feyenoord!

Goal Feyenoord: het is 0-3. Geertruida kopt 'm binnen bij de tweede paal nadat Hancko een corner van Stengs doorkopte bij de eerste paal.

Heracles Almelo - Feyenoord: 0-3

HER-FEY | 46' Spelen maar!

Het kunstgras in Almelo staat weer vol spelers: we gaan weer voetballen. Zou Heracles iets bedacht hebben voor de tweede helft?

Heracles Almelo - Feyenoord: 0-2

Reijnders helpt Milan met slalomdoelpunt aan zege

Tijjani Reijnders

Met een heerlijk doelpunt na drie minuten heeft Tijjani Reijnders AC Milan goed op weg geholpen bij een 3-0 zege op Monza. In eigen huis had Milan het niet makkelijk, maar boekte wel de tiende zege van het seizoen in de Serie A.

Veel mooier dan de vroege treffer van Reijnders werd het niet op de Italiaanse voormiddag. De Nederlander dribbelde met handige bewegingen langs meerdere verdedigers en rondde af met een puntertje door de benen van keeper Michele Di Gregorio. Het was Reijnders' eerste treffer in San Siro en zijn tweede treffer in de Serie A.

ALM-VIT | Samenvatting

Bekijk hier:

  • De samenvatting van Almere City - Vitesse (5-0)
  • De vernedering in beeld: dubbele panna's en gejoel
  • De reactie van Vitesse-coach Sturing: 'Laten zien dat we terecht onderaan staan'
Vitesse-coach Sturing: 'Laten zien dat we terecht onderaan staan'

SPA-TWE | 45+5' Goal Twente (en rust)!

In twee minuten stort het helemaal in voor Sparta. Net de rode kaart voor Bakari en nu de 0-1 tegen. Sem Steijn glijdt 'm binnen nadat hij de bal voor zijn voeten heeft gekregen. Twente had het niet makkelijk met Sparta voor rust, maar in enkele minuten is het helemaal omgedraaid.

Sems vader Maurice verontschuldigt zich overigens op de tribune tegenover fans van de thuisploeg.

Sparta - FC Twente: 0-1

SPA-TWE | 45+4' Rood Sparta

Sparta moet verder met tien man: Bakari heeft rood gekregen. Hij ging op de achillespees staan van Vlap. Eerst gaf scheidsrechter Van den Kerkhof geel, maar na een ingreep van de VAR is het oordeel toch rood.

Sparta - FC Twente: 0-0

HER-FEY | 45+2' Rust in Almelo

Het was een heel kleine opleving van Heracles, richting de rust. Feyenoord heerst in Almelo en daar lijkt weinig aan te gaan veranderen.

Heracles Almelo - Feyenoord: 0-2

HER-FEY | 39' Heracles leeft nog

NA de 0-2 heeft Feyenoord het iets rustiger aan gedaan. En Heracles merkt dat: de thuisploeg durft wat meer. In vijf minuten krijgen ze meerdere mogelijkheden. Limbombe is er net het dichtst bij, maar hij komt een teen tekort om de indraaiende voorzet binnen te glijden.

Het publiek Almelo leeft op. Zou er dan toch iets mogelijk zijn? Het zou knap zijn, want Feyenoord is eigenlijk de hele wedstrijd de baas.

Heracles Almelo - Feyenoord: 0-2

SPA-TWE | 34' Sparta gevaarlijk

Net was het al Verschueren die het doel van Twente onder vuur nam - Unnerstall redde gestrekt in de hoek - en nu duikt Lauritsen plots vogelvrij op in het strafschopgebied. Het schot is wat haastig, zonder richting, recht op de bovenbenen van Unnerstall. De Duitse doelman houdt Twente staande op weg naar de rust.

Sparta - FC Twente: 0-0

Lauritsen vliegt de bal bijna binnen bij de tweede paal

SPA-TWE | 33' Sparta zet aan

Twente heeft dan statistisch gezien misschien iets meer recht op een doelpunt (ze deden meer doelpogingen), het is nu Sparta dat gevaarlijk wordt. Het uitvallen van Pröpper heeft niet geholpen. Twente komt er even niet uit nu Sparta aanzet, zoekend naar de openingstreffer.

Sparta - FC Twente: 0-0

SPA-TWE | 18' Groggy Pröpper eraf

Tegenvaller voor Twente in Rotterdam: aanvoerder Robin Pröpper moet eraf. De verdediger kreeg even terug een tik tegen het hoofd en bleef groggy achter op de grond. Na verzorging is duidelijk: hij kan niet verder.

Sparta - FC Twente: 0-0

HER-FEY | 18' Goal Feyenoord!

Ook al 0-2! Een heerlijke aanval van Feyenoord. De bal wordt geopend op Ivanusec, Hartman komt eroverheen op links en krijgt 'm mee van Ivanusec. Hartman geeft strak voor bij de eerste paal, waar Stengs naar toe was gesprint. Stengs tikt 'm binnen. Zo eenvoudig kan het zijn.

Heracles Almelo - Feyenoord: 0-2

Stengs viert zijn 0-2

SPA-TWE | 14' Olij versus Vlap

Twente en Sparta zijn aardig aan elkaar gewaagd op Het Kasteel. Een duel tussen Olij en Vlap wekt even de aandacht. Vlap ziet zijn strak getrapte vrije trap al de bovenhoek in vliegen, maar daar komt Olij aan suizen. De pet dragende goalie tikt de bal zo uit de kruising. Mooi schot, nog mooiere redding.

Sparta - FC Twente: 0-0

Olij tikt de bal uit de kruising

HER-FEY | 12' Feyenoord heerst

Dit wordt een makkelijke middag voor de Rotterdammers, kijkend naar de eerste tien minuten. De bal gaat behoorlijk vlot van voet naar voet. Druk zet Heracles totaal niet en Feyenoord kan heerlijk voetballen op het kunstgras. Dat de eerste kans voor Stengs gelijk raak was, maakt het leven voor Feyenoorders een stuk rustgevender. De Almelose muur, voor zover die er is geweest, is al neergehaald.

Heracles Almelo - Feyenoord: 0-1

HER-FEY | 4' Goal Feyenoord!

Goh, dat is snel. Hij ligt er al in: Stengs schiet de 0-1 binnen. Gimenez wordt ingespeeld door Wieffer en legt 'm klaar voor de eronder gekomen Stengs. Eenvoudig met binnenkant voet binnengeschoven.

Heracles Almelo - Feyenoord: 0-1

Eerste kans, eerste goal: Stengs schiet de 0-1 binnen

HER-FEY | 3' Kopkans Wieffer

We noteren de eerste mogelijkheid voor Feyenoord: Wieffer kopt over, vanaf een meter of vijf.

Heracles Almelo - Feyenoord: 0-0

SPA-TWE | 1' Aftrap in Rotterdam

Ook in op Het Kasteel zijn ze begonnen.

Sparta - FC Twente: 0-0

HER-FEY | 1' Aftrap in Almelo

We zijn begonnen in Almelo. Trauner is terug bij Feyenoord en Paixao is op de bank gelaten. En sinds 12 maart 2023 start Dilrosun weer eens in de basis.

Heracles Almelo - Feyenoord: 0-0

Onrustig weekje in Almelo

Trainer John Lammers werd dinsdag ontslagen door Heracles Almelo. Hij werd door de club verantwoordelijk gehouden voor de tegenvallende resultaten. Assistent-trainer Hendrie Krüzen neemt het in elk geval tot de winterstop over.

Heracles, dat afgelopen seizoen onder Lammers' leiding promoveerde naar de eredivisie, verloor vijf van de laatste zes competitiewedstrijden en staat op de veertiende plaats. In de KNVB-beker werd de club begin november uitgeschakeld door amateurclub Hardenberg.

Lees hier wat er dinsdag gebeurde:

HER-FEY | Warming-up in Almelo

  • Pro Shots
    Hendrie Kruzen in Almelo
  • Pro Shots
    Arne Slot in Almelo
  • Pro Shots
    Gimenez warmt zich op in Almelo

ALM-VIT | 90+4' Klaar!

Het is voorbij in Almere. De thuisploeg wint met 5-0. DE afgang voor Vitesse is compleet en de meegereisde fans willen het weten. Ze staan aan de hekken en eisen uitleg van de spelers. Een fan klimt op het hek en maakt wat wilde armgebaren. De frustraties zijn hoog in Arnhem. Room geeft uitleg, Van Ginkel ook. Een fan laat gepassioneerd een tattoo op zijn borst zien. Het laat zich raden wat voor tattoo dat was.

Almere City - Vitesse: 5-0

ALM-VIT | 90+2' Goal Almere!

Ook nog de 5-0! Uit een penalty. Room kan niet voor de derde wedstrijd op rij een penalty stoppen. Robinet schiet binnen.

Almere City - Vitesse: 5-0

ALM-VIT | 87' Goal Almere!

Het kan dus nog erger: het is 4-0 voor Almere City. Invaller Peña vindt de verre hoek. De Vitesse-fans verlaten inmiddels het uitvak al. Ze kunnen het niet langer aan zien. Hopelijk beheersen ze zich en gaat er niks gegooid worden.

Almere City - Vitesse: 4-0

Vitesse treurt, Almere juicht

ALM-VIT | 82' Goal Almere!

En daar is ook de 3-0. De vernedering is compleet. Koopmeiners gooit de bal er hard en strak in na de overtreding die gegeven was. Jacobs duikt 'm binnen. Mooie goal. En verdiend. Het is wel afgelopen.

Almere City - Vitesse: 3-0

ALM-VIT | 81' Dubbele panna's

Vitesse is klaar voor de vernedering. In tien seconden tijd krijgen twee Vitesse-spelers een panna, vergezeld door gejuich van de Almere-fans. Veel pijnlijker kan het niet. Uit frustratie en onkunde wordt er maar eentje neergelegd. Vrije trap op een gevaarlijke plek.

Almere City - Vitesse: 2-0

ALM-VIT | 72' Vitesse kan het wel

Een goal levert het niet op, maar wel de beste Vitesse-aanval van de middag. Vlug combinatiespel over de breedte van het strafschopgebied, opgezet door Amine Boutrah, eindigt met een schot van de Franse invaller. Maar opnieuw: niet in een hoek, recht in de handen van Bakker.

Luidt dit een slotoffensief in van Vitesse?

Almere City - Vitesse: 2-0

ALM-VIT | 64' Sturing wisselt aanvallend

Na een uur gelooft Vitesse-coach Sturing het wel: driedubbele wissel. De Arnhemmers gaan wat aanvallender spelen, althans met die intentie. Het leidt kort na de wissels voor de eerste mogelijkheid: Manhoef, weer Manhoef, die gevaarlijk is, maar zijn schot gaat zonder gevaar recht op doelman Bakker af.

Almere City - Vitesse: 2-0

ALM-VIT | 57' Bijna 3-0

Het wordt een beetje pijnlijk voor Vitesse. Ze komen niet uit de houdgreep van Almere. De Arnhemmers ogen machteloos. Ze zullen vast en zeker iets meer de bal hebben, maar het levert niets op. Zojuist wordt het zelfs bijna 3-0, maar Hansen peert de bal van dichtbij over.

Almere City - Vitesse: 2-0

Hansen schiet wild over: geen 3-0

ALM-VIT | 46' We spelen weer (in de zon)

De zon is gaan schijnen in Almere. De schaduwen van de spelers zijn lang. Wat zal Vitesse verzonnen hebben om niet definitief naar de laatste plaats te zakken in de eredivisie?

Door deze 2-0 achterstand blijft Vitesse op 11 punten staan, evenveel als Volendam. Ze hebben hetzelfde doelsaldo van -22, maar Volendam heeft zes keer vaker gescoord dan Vitesse. Als het zo blijft...

Almere City - Vitesse: 2-0

Wat hebben we straks om 14.30u?

Als dit duel in Almere voorbij is, schakelen we over naar Almelo en Rotterdam, want daar beginnen om 14.30 uur deze wedstrijden:

  • Heracles Almelo - Feyenoord
  • Sparta - FC Twente

ALM-VIT | 45+1' Rust in Almere

Het is rust. Cathline en Kitala legden er allebei eentje in. De 2-0 voorsprong voor Almere is verdiend.

Almere City - Vitesse: 2-0

ALM-VIT | 43' Goal Almere!

Kitala scoort: 2-0 Almere City! En verdiend is het. De rechtsbuiten doet het mooi, hoor: diagonaal in de verre hoek, binnenkant paal. Almere City heeft Vitesse in de tang. Door vroeg druk zetten en fel de duels aan gaan, komt Vitesse totaal niet aan voetballen toe. Vitesse oogt hulpeloos, Almere energiek.

Almere City - Vitesse: 2-0

Kitala viert zijn 2-0

ALM-VIT | 40' Almere houdt druk

Vitesse was toch gevaarlijker in het begin van de wedstrijd, maar langzaamaan heeft Almere de controle te pakken. Vitesse weet niet zo goed wat het aan moet met de vroege druk van de thuisploeg. Manhoef zoeken, ja, want de rechtsbuiten sticht nog wel wat gevaar. Maar verder is het niet veel.

Almere City - Vitesse: 1-0

ALM-VIT | 28' Goal Almere!

Cathline scoort: 1-0 voor Almere! De linksbuiten gaat met een listige lichaamsbeweging langs zijn mannetje en passeert met een stuiter doelman Room in de verre hoek. Had de goalie die kunnen hebben? Misschien wel. Hoe dan ook: Room geklopt!

Almere City - Vitesse: 1-0

Cathline vindt de verre hoek voor de 1-0 voorsprong.

Van Almere naar Milaan voor 'Power Reijnders'

Reijnders viert zijn 1-0 voor AC Milan

Even een uitstapje naar Milaan. Want daar heeft Tijjani Reijnders AC Milan al na drie minuten naar 1-0 geschoten tegen Monza. Hoe ging-ie? We zien een solo die op tien meter van het strafschopgebied begint. Met wat mazzel, dat wel, dribbelt hij langs twee verdedigers zo het strafschopgebied binnen en werkt af met een puntertje. Goed keepen is anders, maar wat geeft het. Reijnders scoort. "Power Reijnders", noemt zijn club hem.

ALM-VIT | 13' Weer Manhoef

Manhoef is de man die het moet doen voor Vitesse, blijkt maar weer. Zijn dribbels naar binnen, naar zijn linker, zijn gevaarlijk, ook nu weer. Het schot mist wat finesse, waardoor keeper Bakker 'm tot corner kan stompen.

Het duel komt los, dat is prettig.

Almere City - Vitesse: 0-0

ALM-VIT | 11' Hansen had iets moois in gedachten

Hansen zag iets wat niet iedereen doorhad: in de verre linkerhoek lag een gaatje. Zijn krul was goed op weg, maar valt naast de paal. Hansen plukte de bal overigens zelf prima van de voet van Van Zwam.

Wie is Kornelius Normann Hansen eigenlijk precies? De Noor is 22 jaar, geboren in Larvik, en speelde onder meer in de jeugd bij Southampton. Als prof voetbalde hij in Noorwegen bij Fram Larvik en Stabæk, voordat Almere City hem dit seizoen oppikte.

Almere City - Vitesse: 0-0

ALM-VIT | 3' Kans Manhoef

Noem de openingsminuten gerust timide, maar dan duikt plots Manhoef na een verre inworp op voor de neus van Almere-goalie Bakker: het schot gaat recht op de handen van de keeper af. Zijn we wakker? De fans wel, zeker die uit Arnhem, er klinkt fanatiek gezang in het Yanmar-stadion na de eerste kans voor Vitesse.

Almere City - Vitesse: 0-0

Manhoef bestookt het doel van Almere

ALM-VIT | 1' Spelen maar!

De rituelen zijn afgewerkt, de goden zijn om hulp verzocht en Danny Makkelie heeft gefloten voor het begin van de eredivisiezondag. De nummer 16 tegen de nummer 17, een kelderkraker mogen we dat wel noemen. Met grote belangen voor beide teams.

Niet voor niets roept Vitesse-aanvoerder tijdens de groeps-hug vlak voor de aftrap tegen zijn teamgenoten: "It's a big opportunity today, hè!" In het Engels, ja. Voetballen maar!

Almere City - Vitesse: 0-0

Trainer Van den Brom aan de kant gezet door Lech Poznan uit Polen

John van den Brom is na anderhalf jaar weggestuurd als trainer van Lech Poznan, zo meldt de Poolse club. Van den Brom had nog een contract tot het eind van dit seizoen. Met Lech Poznan bereikte de 57-jarige trainer vorig seizoen de kwartfinale van de Conference League.

In de Poolse competitie eindigde Van den Broms Lech vorig jaar op plek drie, ook dit jaar staat de club derde in de Ekstraklasa.

Ten Hag onder druk, maar Ferguson bewees: duel met Liverpool kan ommekeer zijn

De erfenis van Sir Alex Ferguson is een zware last voor Erik ten Hag bij Manchester United.

Zou Erik ten Hag weleens zwetend wakker worden uit een duistere droom over Anfield? In maart keek hij machteloos toe hoe zijn Manchester United op ongekende wijze vernederd werd door Liverpool: 7-0.

Ten Hag zal straks om 17.30 uur zijn demonen onder ogen moeten komen als Manchester United op bezoek gaat bij Liverpool. En dit keer is de druk een stuk hoger. Als je de Engelse tabloids moet geloven dan ligt zijn hoofd al op het hakblok.

Maar Liverpool kan ook de ommekeer zijn. Dat bewees zijn beroemde voorganger Sir Alex Ferguson.

Lees het hier:

ALM-VIT | Warming-up in Almere

  • Pro Shots
    Room tijdens de warming-up in Almere
  • Pro Shots
    De warming-up in Almere
  • Pro Shots
    Van Ginkel tijdens de warming-up in Almere
  • Pro Shots
    De warming-up in Almere

ALM-VIT | De startende 22 in Almere

De laatste speeldag van 2023 begint begint met een kraker. Niet in de top van de eredivisie, maar juist in de kelder. Dat zijn vaak de leukste wedstrijden, waarin inzet en werklust soms meer waarde hebben dan techniek.

Almere City staat zestiende, Vitesse zeventiende. Bekijk hieronder welke 22 spelers starten in hun laatste eredivisieduel van 2023:

Zo staat het ervoor in de eredivisie

De stand in de eredivisie op zondagochtend 17 december

Wat voorafging: Volendams feest in Friesland, Utrecht en Eagles worstelen

Bekijk via onderstaande link de samenvattingen van de wedstrijden in de zestiende speelronde van de eredivisie, die vrijdag en zaterdag al gespeeld wereden. We beginnen met de laatst gespeelde wedstrijd.

Dit krijgt u vandaag te zien

Het programma en uitslagen van speelronde 16 in de eredivisie

Welkom!

Zet uw koffie, smeer uw broodje en nestel uzelf ergens warm. Want op deze grijze decemberzondag hoeft u nergens heen. Aangezien vandaag vijf eredivisiewedstrijden plaatsvinden. Van 12.15 uur tot pakweg 22.00 uur. Tien uur lang eredivisievoetbal en de gehele top vijf komt langs. Zo ziet dat eruit:

  • 12.15 uur: Almere City - Vitesse
  • 14.30 uur: Heracles - Feyenoord
  • 14.30 uur: Sparta - FC Twente
  • 16.45 uur: Ajax - PEC Zwolle
  • 20.00 uur: AZ - PSV

We beginnen met een kelderkraker en eindigen met een topper. Blijf hier op de hoogte van alles wat op en rond de velden gebeurt.