Leonie Vliek kopt FC Twente op voorsprong tegen Heerenveen

FC Twente worstelt met Heerenveen maar blijft foutloos, Ajax wint simpel van ADO

FC Twente en Ajax hebben in hun laatste wedstrijd voor de winterstop in de eredivisie van de vrouwen geen fout gemaakt.

Voor koploper Twente scheelde dat niet veel: tegen hekkensluiter sc Heerenveen werd een nipte 3-2 zege geboekt. Ajax won eenvoudig met 3-0 van ADO Den Haag.

FC Twente won tot nu toe al zijn wedstrijden en leek op papier een makkelijke middag te krijgen met Heerenveen als bezoeker. De Friezinnen staan afgeslagen laatste in de eredivisie met vier punten en wisten tot zondag slechts drie keer te scoren. Daar kwamen er opmerkelijk genoeg tegen de landskampioen twee goals bij.

Na een klein kwartier kwam Twente op voorsprong toen Leonie Vliek een corner binnenkopte. Tien minuten later ging het mis toen Twente-doelvrouw Daniëlle de Jong de bal verspeelde en Janneke Ennema simpel de gelijkmaker kon binnenschieten.

Na ruim een half uur schoot Taylor Ziemer de thuisploeg van afstand voor de tweede keer op voorsprong, maar een minuut later was het opnieuw gelijk via Lyanna Iedema.

In de tweede helft bleef het spannend, hoewel Twente wel duidelijk de betere ploeg was. In de 53ste minuut viel de beslissende 3-2: een schot van Ziemer caramboleerde met Heerenveen-verdedigster Merel Bormans en vloog zo het doel in.

Ajax na één helft klaar met ADO

Ajax, naaste achtervolger van de nog foutloze koploper, besliste het duel met ADO Den Haag al in de eerste helft.

Trainer Suzanne Bakker had de Amsterdamse formatie op vier plaatsen gewijzigd ten opzichte van donderdag, toen Ajax in de Champions League knap een punt pakte op bezoek bij de Duitse topclub Bayern München (1-1).

Ajax heeft het even moeilijk, maar wint na gestopte strafschop ruim van ADO

Chasity Grant, doelpuntenmaker in München, ontbrak door een lichte enkelblessure en de Amerikaanse revelatie Lily Yohannes kreeg rust en zat op de bank.

De bezoekers roken hun kans na het Europese uitstapje van Ajax en kregen al in de eerste minuten goede kansen.

'Je weet in welke hoek'

De grootste kans was vanaf de strafschopstip. Ajax-keeper Regina van Eijk moest handelend optreden en haalde daarbij Lobke Loonen onderuit: strafschop. De clubtopscorer van ADO ging zelf achter de bal staan.

"Je weet wat ze gaat doen, je weet in welke hoek", kreeg Van Eijk te horen van haar ploeggenoten en zij bleek inderdaad goed voorbereid.

Loonen schoot laag richting de hoek, daar was Van Eijk al naar onderweg om de inzet te keren.

Bij de eerste gevaarlijke Amsterdamse aanval was het vervolgens raak. Tiny Hoekstra plukte een voorzet met rechts uit de lucht, kapte naar haar linkerbeen en vond daarmee de verre kruising.

Na iets meer dan een half uur spelen volgde de 2-0. Romee Leuchter kreeg de bal op een presenteerblaadje van Hoekstra en tikte de 2-0 binnen. Na rust kreeg Ajax genoeg kansen om verder uit te lopen, een kwartier voor tijd lukte dat via opnieuw Leuchter. Zij zorgde voor de 3-0 door een voorzet van Hoekstra achter het standbeen langs af te ronden.