Ajax-vrouwen spelen in Champions League knap gelijk bij Bayern, PSG verslaat Roma

Ajax-vrouwen spelen in Champions League knap gelijk tegen Bayern München

De Ajax-vrouwen hebben een vroege achterstand tegen Bayern München verrassend weten te keren. In Duitsland werd het 1-1.

Ajax staat nog steeds derde in groep C van de Champions League, maar nadert AS Roma dat drie punten verspeelde aan Paris Saint-Germain.

Stand Champions League groep C

Ajax kreeg meteen een lesje in Duitse efficiëntie. Bayern, dat eerder in eigen huis gelijkspeelde tegen AS Roma (2-2), kwam al na anderhalve minuut op voorsprong. Nadat keeper Regina van Eijk een eerste schot succesvol had geblokt, tikte Lea Schüller eenvoudig de rebound binnen: 1-0. De Amsterdamse verdediging had het nakijken.

Bekijk hier het snelle doelpunt, de afgekeurde goal en de gelijkmaker:

Het leek zo een herhaling van de wedstrijd tegen AS Roma, die Ajax met 3-0 verloor na een razendsnelle openingsgoal. Ook toen was de verdediging nog niet goed georganiseerd.

Het kwartier erna wist Ajax zich te herpakken en had het zowaar meer balbezit dan de Duitse vrouwen, al was er nog geen schot op doel. Bayern lukte dat wel, meerdere keren zelfs. Ajax kreeg zelfs nog een cadeautje toen de grensrechter vreemd genoeg een goal afkeurde wegens buitenspel. Als er in de groepsfase bij de vrouwen een VAR was geweest, had het doelpunt van Jovana Damnjanovic geteld.

Grant scoort

De Amsterdammers bleven hongerig naar de gelijkmaker en maakten minder fouten. In de 38ste minuut gaf de 16-jarige Lily Yohannes een welgemikte pass aan Chasity Grant, die slim wegdraaide bij haar tegenstander en de bal in de netten werkte: 1-1.

Bekijk de reacties van Chastity Grant, Sherida Spitse en trainer Suzanne Bakker:

Na rust kwam Ajax meteen goed uit de startblokken. Het druk zetten van Nadine Noordam leverde meteen een kans op voor Grant, die 'm niet wist te munten. De kopbal van Yohannes die volgde, belandde op het dak van het doel.

De Duitsers antwoordden met een razendsnelle omschakeling, maar oogden toch ook wat inspiratieloos. De Engelse international Georgia Stanway, bij Bayern doorgaans de spil van de aanval, deed twee doelpogingen, maar haar schoten uit de tweede lijn waren niet echt gevaarlijk.

Loopjes van Leuchter

Ondertussen bleef Ajax het vuurtje tussen de linies opstoken. Vooral Romée Leuchter kon een paar keer kansen creëren dankzij de ruimte die ze van de Duitse verdediging kreeg.

Maar wie tegen Bayern speelt, weet: je kan je geen enkele fout permitteren. Een schot van Schüller, die helemaal vrij stond aan de rand van het strafschopgebied, belandde via de handen van Van Eijk net op de lat.

Bayern bleef flink jagen op de voorsprong. Een vrije trap van Lina Magull krulde maar net over.

In de slotfase werd er aan Duitse zijde flink gewisseld, al bleef Oranje-international Jill Baijings op de bank. Na een mislukte pass aan de zijde van Bayern kreeg Leuchter nog een buitenkansje, maar zij noch de ingebrachte 18-jarige Lotte Keukelaar kwam tot scoren.

Volgende week, woensdag 20 december, wacht voor Ajax in de Champions League al de return tegen Bayern München in de Johan Cruijff Arena.

PSG wint van Roma

Lieke Martens zag haar Paris Saint-Germain thuis net voorbij AS Roma komen: 2-1. De Oranje-international stond in de basis en maakte meteen indruk met twee schoten op doel die maar net werden gekeerd door Roma-keeper Camelia Ceasar.

Lieke Martens haalde tot twee keer toe uit, maar haar schoten werden gekeerd

PSG was de eerste helft sterker dan de Italianen. Vlak voor rust kregen de Fransen een penalty, nadat Marie-Antoinette Katoto onderuit werd gehaald. Aanvoerder Grace Geyoro stuurde Ceasar naar de verkeerde hoek: 1-0.

Na rust tikte Katoto de 2-0 binnen en kreeg Roma nog meer pech te verwerken toen ze een penalty misten. Toch wisten de Italianen zich snel te herpakken en uit een slim gegeven steekpass maakte Valentina Giacinti de 2-1.

De beste kans op de gelijkmaker kwam in de slotfase, maar dankzij uitmuntend verdedigingswerk behielden de Fransen de winst.