Vrouwen Ajax verliezen koppositie in Champions League na nederlaag bij AS Roma

Ajax hard onderuit bij AS Roma in tweede groepsduel Champions League

Ajax heeft de sensationele Champions League-overwinning op Paris Saint-Germain geen passend vervolg kunnen geven. In de eerste uitwedstrijd in de groepsfase ging de Amsterdamse ploeg hard onderuit tegen AS Roma: 3-0.

De nederlaag in Rome betekent dat Ajax de koppositie in poule C uit handen moet geven. Roma en Bayern München, dat eerder op de avond een 1-0 overwinning boekte op PSG , staan er na twee speelrondes met vier punten het beste voor. Ajax volgt op de derde plaats.

Ajax-defensie schuttert

Waar Ajax de thuisduels in de Champions League in de Johan Cruijff Arena speelt, trof het AS Roma in het veel kleinere Stadio Tre Fontane. Op de tribunes van het stadionnetje in Rome was plaats voor slechts 2.500 toeschouwers (onder wie José Mourinho, de trainer van de mannenploeg), maar die zorgden wel voor een fraaie voetbalsfeer.

Het fanatieke gezang van het thuispubliek inspireerde Roma tot een sterke openingsfase, waarin het via een aantal corners direct gevaarlijk werd. Het leidde al na vier minuten tot de openingstreffer van Valentina Giacinti, die profiteerde van een gebrek aan organisatie in de verdediging van Ajax.

Uitslagen en stand in groep C van de Champions League

De Amsterdamse ploeg zat niet meteen bij de pakken neer en kwam al snel in de buurt van de gelijkmaker. Romée Leuchter dook na goed werk van Chasity Grant op in kansrijke positie, maar raakte de bal niet goed. Even later kon een kopbal van Leuchter worden gekeerd door keeper Camelia Ceasar.

Haar collega aan de andere kant onderscheidde zich vervolgens in negatieve zin. Ajax-doelvrouw Regina van Eijk schatte een terugspeelbal van Isa Kardinaal verkeerd in en stelde Giacinti in staat om Roma op 2-0 te schieten.

Ajax helpt Roma opnieuw

Een Amsterdamse wederopstanding zat er daarna geen moment meer in. Dat had mede te maken met een rampzalige start van de tweede helft. Kardinaal leverde de bal een minuut na rust in het eigen stafschopgebied in, waarna de thuisploeg via Manuela Giugliano opnieuw toesloeg: 3-0.

Bekijk hieronder de doelpunten van AS Roma tegen Ajax.

Hoewel Roma het vervolgens iets rustiger aan kon doen, moest Ajax blijven oppassen voor de tegenaanval. Zelf stelde het daar eigenlijk alleen nog een mogelijkheid voor Lotte Keukelaar tegenover. De invaller, die al in de eerste helft binnen de lijnen was gekomen voor de geblesseerd geraakte Tiny Hoekstra, schoot op de lat.

Over drie weken vervolgt Ajax de Champions League met een uitwedstrijd tegen Bayern München.