NOS Voetbal

Ajax begint Champions League met sensationele zege op PSG in Arena

Ajax is met een sensationele zege op Paris Saint-Germain begonnen aan de Champions League. In de Johan Cruijff Arena werd de Franse topclub met 2-0 verslagen in de eerste speelronde van de groepsfase.

Tiny Hoekstra en Sherida Spitse maakten de doelpunten voor de landskampioen van Nederland. PSG, met Oranje-international Jackie Groenen in het veld maar zonder de geblesseerde Lieke Martens, liet een aantal goede kansen onbenut.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse club deelneemt aan de groepsfase van de Champions League voor vrouwen. De UEFA introduceerde deze opzet van het toernooi twee jaar geleden.

Koploper

In het andere duel in groep C speelden Bayern München en AS Roma met 2-2 gelijk , waardoor Ajax direct koploper is. Volgende week donderdag speelt Ajax de uitwedstrijd in Rome.

In de met 15.000 toeschouwers gevulde Johan Cruijff Arena had Ajax veel balbezit, maar waren de eerste kansen voor PSG. Marie-Antoinette Katoto kon schieten, nadat keeper Regina van Eijk te ver uit haar doel was gekomen, maar de spits van PSG schoot net over.

Even later zat de keeper van Ajax opnieuw mis bij een hoge voorzet, maar kon ze vervolgens wel redding brengen op een inzet van Sandy Baltimore. Tabita Chawinga, de derde aanvaller van PSG, kopte na een half uur op de bovenkant van de lat.

Raak voor Ajax

Maar daarna nam Ajax het heft stevig in handen. PSG-verdediger Sakina Karchaoui kon ten koste van een stevige botsing met haar eigen keeper Constance Picaud nog voorkomen dat Chasity Grant kon scoren, maar de volgende aanval was wel raak.

Na een goede pass van de pas 16-jarige Lily Yohannes legde spits Romée Leuchter de bal terug op middenvelder Nadine Noordam. Haar harde schot werd geblokt door Karchaoui, waarna Tiny Hoekstra een plotselinge kans kreeg. De linksbuiten schoot vanuit een lastige hoek raak: 1-0.

Vlak daarna schoot Yohannes van dichtbij over, maar nog voor rust werd het toch 2-0. Linksback Ashleigh Weerden ging mee naar voren en werd gevloerd door een wilde tackle van de Australische Clare Hunt. Aanvoerder Sherida Spitse schoot vanaf elf meter onberispelijk de 2-0 binnen.

PSG, dat de afgelopen vier jaar liefst drie keer de halve finale van de Champions League haalde, begon een stuk gretiger aan de tweede helft en dat leidde al snel tot een grote kans voor Baltimore, die van dichtbij op Rosa van Gool stuitte.

Aan de overkant kreeg Hoekstra een flinke kans op haar tweede goal van de avond, maar haar harde schot ging rakelings over. PSG ging steeds fysieker spelen, maar de jonge Amsterdamse ploeg ging daar prima mee om.

Pas een kwartier voor tijd was PSG weer dicht bij een doelpunt. Bij een schot van de Amerikaanse Korbin Albert grabbelde Van Eijk in eerste instantie, maar kon ze de bal nog net voor de doellijn keren.

Ereronde

In de slotfase gaf Ajax geen kansen meer weg. Na het laatste fluitsignaal van de Zweedse arbiter Olofsson dropen de sterren van PSG teleurgesteld af en begonnen de Ajacieden aan een feestelijke ereronde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl