NOS Voetbal

Ajax-spits Hoekstra klaar voor Bayern: 'Kan scoren op momenten dat het moet'

Hoekstra, Friese Ajax-spits met abonnement op belangrijke goals

Er stroomt onmiskenbaar Fries bloed door haar aderen, maar dat wordt wel even nadrukkelijk rondgepompt door een roodwit Ajax-hart. "Ja, Ajax is altijd de club voor mij geweest", vertelt Tiny Hoekstra, de 27-jarige aanvalster die sinds 2021 vol trots het shirt van de Amsterdamse club draagt.

Zo ook vanavond tijdens het Champions League-treffen in Zuid-Duitsland met Bayern München. "De liefde voor de club heb ik altijd gehad."

Friesland

In Rinsumageast werd de basis gelegd voor haar sportieve carrière. "Toen ik vijf jaar was, ben ik samen met mijn tweelingbroer op voetbal gegaan. Mijn andere broer, die één jaartje ouder is, voetbalde ook al. We kwamen direct bij elkaar in het team. Tot en met de onder 17 heb ik daar gespeeld."

Op haar tiende werd de kleine Tiny geselecteerd voor het regioteam en via het meidenteam van SC Cambuur kwam ze in 2012 terecht bij sc Heerenveen, dat destijds in de eredivisievoorloper Women's BeNe League uitkwam. "Daar zou ik in het talententeam komen, maar na één of twee maanden ben ik al doorgeschoven naar het eerste, als 16-jarige."

Negen jaar vertoonde ze haar kunsten in het tricot met de befaamde pompeblêden, met 2018/2019 als topseizoen: 27 treffers in 24 duels.

Meisjesdroom

Totdat Ajax bij haar aanklopte. Het spreekt voor zich dat ze niet veel bedenktijd nodig had. "Toen ze mij vroegen, kon ik natuurlijk geen 'nee' zeggen. Het ging goed bij Heerenveen en dat hadden ze hier ook gezien. Ik wilde mij hier laten zien, bij de top van Nederland."

Kan Ajax ook stunten tegen Bayern München? 'Zeker, geloven we in'

Sterker, ze meet zich dit seizoen met Ajax zelfs met de top van Europa. In de Champions League dus. "Een meisjesdroom die je ooit hebt gehad. En als die dan uitkomt... ja, hoe vet is dat?!"

Het levert de vrouwen een vol programma op en dat is best wennen, bekent Hoekstra. Maar het is ook genieten geblazen, niet in de laatste plaats omdat Ajax de groepsfase voortvarend begon met een thuiszege op het sterker geachte Paris Saint-Germain.

"Ja, een droomstart natuurlijk. We wisten waar de kansen lagen en die hebben we ook heel goed benut. En uiteindelijk win je dan met 2-0. Dat was echt een heel vette ervaring."

Vette ervaring

Nog los van het persoonlijke succes: Hoekstra schoot haar ploeg op voorsprong. "De eerste goal voor Ajax in de groepsfase van de Champions League", glundert ze. "In het stadion, in de Arena! Ja, dat was zo'n vette ervaring."

Tiny Hoekstra na haar Champions League-goal tegen Paris Saint-Germain

Een wedstrijd later stond de ploeg weer met beide benen op de grond. AS Roma strafte fouten aan Amsterdamse zijde genadeloos af en won met 3-0.

Niettemin ziet de spits wel degelijk kansen om de groepsfase te overleven. "Er liggen echt kansen om wedstrijden te winnen. We moeten per keer bekijken hoe we het gaan aanvliegen. We hebben ook Bayern besproken met elkaar: hier liggen de kansen, hier kunnen we ze waarschijnlijk pijn doen."

Stand Champions League-groep C

Ze kan haar ploeg helpen door weer een doelpuntje mee te pikken. Zoals tegen PSG en ook aan het eind van vorig seizoen tegen rivaal FC Twente, dat door een 1-0 nederlaag in Amsterdam de landstitel verspeelde.

"Ja, uiteindelijk hebben wij daar het kampioenschap gepakt. Vorig seizoen heb ik een aantal goeie goals gemaakt, maar dat was een heel belangrijke. Ik denk dat ik wel kan scoren op de momenten dat het moet."

Dicht tegen Oranje aan

Dat roept de vraag op waarom Hoekstra het nog niet tot het Nederlands elftal heeft geschopt, al maakte ze vorig seizoen wel haar debuut in de selectie van Oranje. "Ik moet gewoon weer meer gaan scoren, meer mijn ding doen. Je moet er gewoon voor zorgen dat de bondscoach niet meer om je heen kan. Maar ik denk dat ik er wel dicht tegenaan zit."

Tiny Hoekstra met de kampioensschaal

Dat ze sinds dat memorabele doelpunt tegen PSG niet meer het doel heeft gevonden, deert haar niet. "Door een blessure heb ik niet heel veel minuten meer gemaakt. Dus dat doet mij nu niet zo heel veel. Ik denk dat ik daar nu ook volwassener in ben geworden. Vroeger ging ik daar wel over nadenken: shit, ik moet nu echt gaan scoren. Maar nu heb ik zoiets van: die goals komen wel weer."

Wellicht al vanavond in München. Over de uitslag is ze in ieder geval een en al optimisme: "1-2."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl