Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Dodental bloedbad festival omhoog bijgesteld naar 364

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Lastig bezoek van Erdogan aan Duitsland door meningsverschillen over Gaza

De Turkse president Erdogan heeft een kort bezoek gebracht aan Duitsland, waar hij sprak met president Steinmeier en bondskanselier Scholz. Het was zijn eerste bezoek aan Duitsland in bijna vier jaar. De reis werd overschaduwd door de uiteenlopende standpunten van beide landen over de oorlog tussen Israël en Hamas.

Erdogan trok de afgelopen weken steeds feller van leer tegen Israël. Hij veroordeelde weliswaar de terroristische aanslag van Hamas op 7 oktober, maar noemde Israël deze week een "terroristische staat" die alle inwoners van Gaza wil vernietigen. Hamas-militanten zijn in zijn ogen "verzetsstrijders" die hun land en volk proberen te beschermen.

Lees hier meer over Erdogans bezoek aan Duitsland:

Gazanen in het zuiden moeten nu ook vluchten: 'Ik weet het niet meer'

Eerder werd het gebied rondom Khan Younis, in het zuiden van Gaza, als veilig aangemerkt door het Israëlische leger. Maar nu worden inwoners daar ook aangespoord om te vertrekken.

Ook in het zuiden van Gaza zijn weinig plekken om heen te vluchten: 'Ik weet het niet meer'

Dodental bloedbad festival omhoog bijgesteld naar 364

Het dodental als gevolg van het door Hamas aangerichte bloedbad op een festival op 7 oktober is gestegen tot 364. Het hogere aantal slachtoffers is het resultaat van politieonderzoek, melden verschillende Israëlische media.

Eerder stond het aantal vermoorde festivalgangers op 270. Het festival vond plaats bij de kibboets Re'im. Het dancemuziekfestival werd gehouden ter gelegenheid van het Loofhuttenfeest ('Soekot' in het Hebreeuws). Volgens het politieonderzoek wist de gewapende tak van Hamas voor de terroristische aanslag niet van het festival.

Een Israëlische politieman onderzoekt het festivalterrein na het bloedbad van 7 oktober

Een van de ooggetuigen die de aanslag overleefden zei later tegen The Times of Israël dat er paniek uitbrak toen er raketten werden afgevuurd boven hun hoofden. Toen de menigte uiteen rende werd er op mensen geschoten. "Ze gingen van boom naar boom en schoten. Overal. Van twee kanten. Ik zag overal mensen sterven. Ik was heel stil. Ik huilde niet, ik deed niets.", citeerde de BBC een festivalganger die zich wist te verstoppen onder een boom totdat ze gered werd door Israëlische militairen.

Een bekend slachtoffer van de aanval op het festival is de Duitse Shani Louk. Op beelden die op sociale media vlak na de aanval rondgingen was te zien dat zij bewusteloos in een pick-uptruck lag. Haar moeder herkende haar aan haar tatoeages. Aanvankelijk werd gedacht dat ze naar een ziekenhuis in Gaza was gebracht en dat haar toestand kritiek zou zijn, maar op 30 oktober bleek ze te zijn omgebracht door Hamas.

Achtergelaten spullen op het festivalterrein op 5 november, bijna een maand na de Hamas-aanval

Kroonprins van Bahrein stelt 'gijzelaarsruil' voor

De kroonprins van Bahrein, Salman bin Hamad Al Khalifa, heeft een gevangenenruil tussen Hamas en Israël voorgesteld die zou kunnen leiden tot een pauze in de vijandigheden tussen de twee partijen. Daarnaast zou een ruil volgens de kroonprins ook een einde kunnen maken aan de strijd in Gaza.

Hij maakte de opmerkingen in een toespraak op een veiligheidstop in Bahrein, een jaarlijkse bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken en beleidsmakers uit het Midden-Oosten.

Al Khalifa zei ook dat de veiligheid in de regio niet mogelijk zou zijn zonder een tweestatenoplossing. Hij noemde daarin de VS "onmisbaar" om dit te bereiken, meldt persbureau Reuters. Bij de tweestatenoplossing wordt het historische Palestina verdeeld in twee staten: een Joods Israël en een Arabisch Palestina. De Amerikaanse president Biden herhaalde gisteren zijn standpunt dat een tweestatenoplossing de enige mogelijkheid is om het conflict tussen Israël en Hamas op te lossen.

Leger Israël: 'Meer ondergrondse infrastructuur gevonden bij Al Shifa'

Het Israëlische leger zegt dat troepen aanvullende ondergrondse infrastructuur hebben gevonden in het Al Shifa-ziekenhuis en het complex nog steeds doorzoeken op informatie over gijzelaars van Hamas.

"We blijven onze operationele activiteiten in het Al Shifa-ziekenhuis intensiveren", zei legerwoordvoerder Hagari. "Vandaag hebben we meer ondergrondse infrastructuur gevonden en alle informatie over de gijzelaars verzameld. Onze troepen opereren in het gebied en onderzoeken de tunnelschachten die in het ziekenhuis zijn gevonden", voegde hij er volgens The Times of Israël aan toe.

Het Israëlische leger beweert dat Hamas vanuit het ziekenhuis militaire operaties uitvoert, maar Hamas heeft dat altijd ontkend. Israëlische troepen doorzoeken het ziekenhuis al enkele dagen. Er is geen onafhankelijke bevestiging van de beweringen van het Israëlische leger.

Een Israëlische officier wijst op wat hij beschrijft als wapens die zijn ontdekt in het Al Shifa-ziekenhuis

Amerikaanse president Biden en emir Qatar bespreken vrijlating gijzelaars Hamas

De Amerikaanse president Biden heeft telefonisch gesproken met de emir van Qatar, meldt het Witte Huis. De twee leiders bespraken "de dringende noodzaak" om alle door Hamas vastgehouden gijzelaars per direct vrij te laten.

Daarnaast bespraken Biden en de Qatarese emir, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, om de noodzakelijke humanitaire hulp naar Gaza te vergroten en het besluit van Israël om de brandstofleveringen voor levensreddende hulp te hervatten.

Er zijn in Qatar duizenden Amerikaanse troepen gestationeerd. Het land heeft al jarenlang banden met niet alleen de VS, maar ook met Israël, Hamas en Iran. Qatarese bemiddeling leidde vorige maand al tot de vrijlating van een paar gijzelaars.

In onderstaand verhaal lees je meer over de rol van Qatar in de onderhandelingen over gijzelaars:

Autoriteiten Gaza: dodental inmiddels 12.000

Volgens de door Hamas aangestuurde autoriteiten van Gaza zijn sinds 7 oktober minstens 12.000 Palestijnen gedood bij Israëlische aanvallen op het gebied. Onder de slachtoffers zouden 5000 kinderen zijn.

Ismail Thawabta, de directeur-generaal van het regeringsmediabureau in Gaza, zei daarbij dat er 3750 vermiste personen zijn, onder wie 1800 kinderen, die nog steeds onder het puin liggen. Thawabta zei ook dat minstens 200 artsen, verpleegsters en paramedici zijn gedood sinds het begin van het conflict.

Volgens experts is de gehanteerde telmethode voor de dodentallen betrouwbaar . In de cijfers van Gazaanse autoriteiten wordt geen onderscheid gemaakt tussen burgers en Hamas-strijders.

Asielverzoeken Palestijnen worden voorlopig niet behandeld

Palestijnen uit Gaza die in Nederland geen verblijfsvergunning hebben, zullen daar nog lang op moeten wachten. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) houdt op dit moment de asielverzoeken van Palestijnen aan, waardoor ze niet worden afgewezen, maar er ook geen verblijfsvergunningen aan Palestijnse asielzoekers worden toegekend. VluchtelingenWerk trekt aan de bel.

Lees het artikel hieronder:

Chef WHO over situatie Gaza: 'Verenigde Naties moeten nu handelen'

De crisis in Gaza is een "lakmoesproef voor de Verenigde Naties en hun lidstaten". Dat heeft Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, gezegd in een toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN.

"Deze organisatie is opgericht om de vrede in onze wereld te bevorderen. Als jullie als lidstaten van de Verenigde Naties dit bloedvergieten niet willen of kunnen stoppen, dan moeten we ons afvragen: 'Waar zijn de Verenigde Naties voor?'" zei Tedros. "Resoluties zijn niet genoeg", voegde hij eraan toe, in een kennelijke verwijzing naar een deze week aangenomen resolutie waarin de VN-Veiligheidsraad opriep tot langere gevechtspauzes in Gaza. "Je moet nu handelen."

WHO-chef Tedros bij een bijeenkomst bij van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vorige week

Tedros somde ook een overzicht op van de verslechterende situatie in Gaza. Hij zei dat vroeggeboren baby's sterven doordat levensondersteunende systemen worden uitgeschakeld. Volgens hem bevallen elke dag zo'n 200 vrouwen onder de 'slechtst denkbare' omstandigheden. Ook neemt het aantal luchtweg- en huidinfecties toe, net als gevallen van ondervoeding en diarree "terwijl het rioleringssysteem kapotgaat en mensen gedwongen worden hun behoefte in de openlucht te doen".

Nederlands marineschip vertrokken voor hulp aan Gaza

Marineschip Zr. Ms. Holland is vanuit Den Helder vertrokken richting het oostelijk deel van de Middellandse Zee, meldt het ministerie van Defensie. Het schip kan worden ingezet voor evacuaties of het leveren van andere humanitaire hulp via een zeecorridor. Het ruim honderd meter lange patrouilleschip doet volgens Defensie ongeveer anderhalve week over de reis.

Mogelijk meert het schip aan in Cyprus, maar het kan ook op zee blijven wachten. Cyprus wil een humanitaire zeecorridor instellen naar de Gazastrook. Nederland is al enige tijd op Cyprus aanwezig met een C-130 transportvliegtuig en een snel inzetbare eenheid van het Korps Mariniers.

Meer over het schip en hoe het ingezet kan worden lees je in het artikel hieronder:

Video: Familie en vrienden houden mars voor Hamas-gijzelaars

In Jeruzalem zijn demonstranten bezig aan een protestmars naar het kantoor van premier Netanyahu. De groep bestaat uit activisten en de families van mensen die Hamas heeft gegijzeld. De demonstranten willen met de mars de druk opvoeren op de Israëlische regering om hun dierbaren vrij te krijgen.

De mars begon drie dagen geleden in Tel Aviv.

Familie en vrienden houden mars voor gijzelaars

Arts al-Shifa: 'Leger Israël heeft niets gevonden'

Een arts in het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza heeft gezegd dat het leger niets gevonden heeft dat kan wijzen op de aanwezigheid van Hamas. "Ze hebben niets gevonden. Ze hebben geen enkele vorm van weerstand ondervonden en er is geen enkel schot op hen gelost in de buurt van het ziekenhuis", zei dokter Ahmed El Mokhallalati tegen persbureau Reuters.

Volgens de arts raken ook voedsel en water op en zijn de goederen die door het Israëlische leger geleverd zijn "zeer, zeer minimaal". Het Israëlische leger beweert dat Hamas vanuit het ziekenhuis militaire operaties uitvoert. Israëlische troepen doorzoeken het ziekenhuis al enkele dagen. Israël heeft tot nu toe foto's vrijgegeven van wapens en kogelvrije vesten die daar zouden zijn gevonden. Daarnaast heeft het ook beelden gepubliceerd van wat een Hamas-tunnelschacht in het ziekenhuiscomplex zou zijn. Die beelden kunnen niet worden geverifieerd.

Die bewering is ook ondersteund door de VS. Hamas heeft dat altijd ontkend. Human Rights Watch heeft eerder gezegd dat ziekenhuizen speciale bescherming genieten onder het internationaal humanitair recht en die status alleen verliezen "als kan worden aangetoond dat er vanuit de locatie schadelijke handelingen zijn gepleegd". Daar is volgens de mensenrechtenorganisatie geen sprake van.

Lees hieronder een artikel over de geleverde beelden van het lsraëlische leger:

Directeur al-Shifa: 'Het is een grote gevangenis binnen'

In gesprek met nieuwszender Al Jazeera zegt de directeur van het al-Shifa-ziekenhuis dat het er binnen een grote gevangenis is. Ook zegt hij dat het ziekenhuis een massagraf is geworden, nadat het Israëlische leger er eerder deze week was binnengevallen.

Volgens de directeur zijn er 7000 mensen in het ziekenhuis en probeert het personeel patiënten nog steeds te helpen. "Maar diegenen die op de intensive care zijn, zijn verloren", zegt Muhammed Abu Salmiya. "We hebben niets meer: geen stroom, geen voedsel, geen water. Met elke minuut die voorbijgaat, verliezen we een leven."

Volgens de directeur is aan het Israëlische leger gevraagd om het ziekenhuis te verlaten, maar is die oproep geweigerd.

Yasmin wacht in Nederland tot IND besluit neemt over haar kinderen in Gaza

De Immigratie- en Naturalisatiedienst laat de NOS vandaag weten alle aanvragen voor gezinshereniging uit Gaza met spoed te gaan behandelen. Yasmin Mousa is een van de mensen die probeert haar gezinsleden naar Nederland te krijgen. Ze wacht al twee jaar op haar kinderen. Ondanks het nieuws is ze niet hoopvol. "Hoelang dat gaat duren en of het mijn kinderen dan überhaupt lukt om Gaza uit te komen is nog onduidelijk", aldus Yasmin. "Ik kan elk moment een berichtje krijgen dat ze niet meer leven."

Ook is het nog maar de vraag of, bij een positieve beslissing van de IND, de kinderen de grens met Egypte over kunnen. Nu kunnen alleen nog mensen met een Nederlandse verblijfsvergunning op de evacuatielijst komen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bekijkt of zij Palestijnen met een positieve beslissing op gezinshereniging ook kunnen aandragen.

Lees hier het hele verhaal van Yasmin Mousa:

Israël gaat mogelijk twee tankwagens brandstof per dag toelaten in Gaza

Israël gaat mogelijk twee tankwagens met brandstof per dag toelaten in Gaza. Dat zegt een Israëlische functionaris die volgens Reuters anoniem wil blijven. De brandstof is bedoeld als minimale steun voor water-, riool- en sanitair systemen, om zo epidemieën te voorkomen. Het besluit zou zijn genomen na druk uit Washington.

De WHO trok aan de bel over het toenemende aantal infecties in Gaza vanwege onder meer het tekort aan schoon water. De beslissing is niet bevestigd door het Israëlische noodkabinet.

WHO waarschuwt voor uitbraak ziektes in Gaza

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich zorgen over de uitbraak van ziektes in Gaza. Door de bombardementen op Gaza zitten er veel mensen op elkaar op schuilplekken. Ook is er weinig voedsel en water . Meer dan 100.000 mensen kampen nu met een luchtweginfectie of diarree.

Vluchtelingenkamp in Khan Younis in het zuiden van Gaza

Netanyahu: 'Lukt niet om het aantal burgerslachtoffers te beperken'

Volgens de Israëlische premier Netanyahu proberen de Israëlische strijdkrachten de militaire operatie in Gaza uit te voeren met een minimum aan burgerslachtoffers, maar lukt dat niet. "We proberen het, maar helaas slagen we er niet in", zei Netanyahu in een interview tegen de Amerikaanse zender CBS.

Volgens Netanyahu ligt dat aan Hamas, omdat die er alles aan zouden doen om burgers niet te laten vertrekken na waarschuwingen van het Israëlische leger. Maar VN-experts spreken ook over "ernstige schendingen" door Israël. Sinds 7 oktober kwamen er duizenden mensen op de Gazastrook om het leven door luchtaanvallen en verlieten ruim 1,5 miljoen mensen hun huizen. Een groep VN-experts waarschuwde gisteren daarom dat de aanvallen van Israël na de aanslagen van Hamas wijzen op "beginnende genocide".

Zij zeiden de aanslagen van Hamas te veroordelen, maar stellen dat dat geen reden is "om een oorlog te voeren tegen de bevolking" in de Gazastrook. Zij stelden ook dat de aanwezigheid van tunnels van Hamas geen legitieme reden is voor aanvallen waarbij ook burgerdoelen geraakt worden.

Een fragment uit het interview van Netanyahu aan de Amerikaanse zender CBS.

Netanyahu over beperken burgerslachtoffers: 'We zijn daar niet in geslaagd'

VN waarschuwt voor hongersnood, amper hulp mogelijk

Voor de tweede dag op rij is er amper tot geen communicatie mogelijk met Gaza. Internet en telefoonverbindingen liggen eruit. Het is daarom moeilijk om hulpgoederen te leveren, zeggen hulporganisaties. Het wereldvoedselprogramma van de VN waarschuwt voor hongersnood, omdat er praktisch geen water en voedsel is. Ook komt er daardoor bijna geen informatie over de situatie in Gaza naar buiten.

Wel is duidelijk dat het Israëlische leger nu verder Gaza-Stad is ingetrokken. Ook zijn Israëlische troepen volgens persbureau AP nog aanwezig in het al-Shifa-ziekenhuis. Al-Shifa is het grootste ziekenhuis van Gaza. Sinds afgelopen weekend functioneert het ziekenhuis niet meer, omdat de brandstof op is en er niet genoeg meer binnenkomt. Meerdere mensen overleden daardoor. Ook zijn er beschietingen bij het ziekenhuis. Volgens Israël bevindt zich onder het ziekenhuis een commandocentrum. Het land publiceerde daarover video's als bewijs.

Wat zeggen de tot nu toe vrijgegeven beelden, welke conclusies zijn eraan te verbinden en welke niet?

Israëlische leger: vijf schutters gedood op de Westelijke Jordaanoever

Het Israëlische leger zegt vijf schutters gedood te hebben bij de invallen in Jenin vannacht. Eerder zei de Palestijnse ambulancedienst dat er drie mensen waren gedood.

'Voor het eerst een inval bij een ziekenhuis op Westoever', actie voorbij

"Het is voor het eerst dat we zien dat het Israëlische leger een ziekenhuis omsingelt op de Westelijke Jordaanoever", zegt correspondent Nasrah Habiballah. Personeel zou zijn gefouilleerd en ook zouden artsen zijn opgepakt. De actie is inmiddels weer voorbij, er zouden meerdere doden zijn.

Het is niet duidelijk waarom het Israëlische leger dit heeft gedaan, omdat ze daar zelf niks over hebben gezegd. Wat we wel weten is dat in Jenin een groot en permanent vluchtelingenkamp zit en dat Israël dat ziet als een bolwerk van het Palestijnse verzet. De aanvallen op Jenin en vooral op het vluchtelingenkamp zijn de afgelopen tijd steeds heviger geworden. Zo worden er luchtaanvallen uitgevoerd met drones.

Israël wil voorkomen dat er op de Westelijke Jordaanoever een derde front ontstaat, naast Gaza en Libanon. Daarom hebben ze sinds het begin van de oorlog het aantal invallen en arrestaties flink opgevoerd. Daarbij worden mensen gearresteerd die gelieerd zijn aan Hamas, maar ook activisten die zich bijvoorbeeld op sociale media hebben uitgesproken over de oorlog."

Op deze beelden is te zien hoe personeel met de handen omhoog naar buiten gaat. Persbureau Reuters heeft de locatie geverifieerd, de datum niet.

Ziekenhuispersoneel in Jenin met handen omhoog weggeleid

Turkse president bezoekt Duitsland, 'waarschijnlijk geen gemoedelijk bezoek'

De Turkse president Erdogan brengt vandaag een bezoek aan Duitsland. De ontmoeting komt op een gevoelig moment. Zo schrijft de Duitse krant Die Welt: "Vanwege hun tegengestelde posities in de oorlog, wordt het waarschijnlijk geen gemoedelijk bezoek."

Turkije neemt een pro-Palestijns standpunt in. Erdogan noemde Israël deze week een "terroristische staat", die Gaza wil vernietigen. Ook beschreef hij Hamas als een groep verzetsstrijders. Duitsland neemt juist een pro-Israëlisch standpunt in. Het land stemde tegen een humanitair staakt-het-vuren en de Duitse president Steinmeier noemde de bescherming van Joodse levens een Duitse staatsopgave en zelfs een burgerplicht. Alleen zonder Hamas is er een kans op vrede, vinden de Duitsers.

Israëlische leger: lichaam gijzelaar gevonden bij al-Shifa-ziekenhuis

Het Israëlische leger zegt het lichaam te hebben gevonden van een van de gijzelaars. Het gaat om de 19-jarige Noa Marciano, van wie eerder deze week al bekend werd dat ze is omgekomen. Volgens Israël is haar lichaam gevonden bij het al-Shifa-ziekenhuis. Dat is het ziekenhuis dat Israël woensdag is binnengevallen. De informatie kan niet onafhankelijk worden bevestigd.

Immigratiedienst versnelt procedures voor gezinshereniging uit Gaza

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat sneller beslissen over gezinsherenigingsaanvragen van Palestijnen in Nederland met familieleden in Gaza, laat de dienst weten aan de NOS. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bekijkt of ze deze groep bij een positieve beslissing ook kunnen helpen Gaza te verlaten. In totaal zijn er ongeveer tien spoedprocedures ingediend. Het gaat om enkele tientallen gezinsleden die in Gaza zijn, vooral partners en minderjarige kinderen. Die aanvragen zullen nu met voorrang worden behandeld.

'Ook Palestijns ziekenhuis omsingeld op Westelijke Jordaanoever'

Aanval op Jenin nacht 16 op 17 november

Het Israëlische leger heeft het grootste ziekenhuis in Jenin, op de Westelijke Jordaanoever, omsingeld. Dat melden het Palestijnse persbureau Wafa en de Arabische nieuwzender Al Jazeera. Personeel zou opgeroepen zijn om het ziekenhuis te verlaten.

Het Israëlische leger heeft niks bevestigd over de omsingeling van het ziekenhuis. Op sociale media gaan beelden rond van ziekenhuismedewerkers die met hun handen omhoog het ziekenhuis verlaten, maar die zijn nog niet geverifieerd.

Er werden vannacht meerdere aanvallen uitgevoerd op Jenin. Bij een aanval op het permanente vluchtelingenkamp in Jenin werden volgens de Palestijnse ambulancedienst drie mensen gedood. Ook zegt Al Jazeera dat een deel van de stad zonder stroom, telefoon- en internetverbinding zit.

Eerder maakten we deze reportage over toenemend geweld van het Israëlische leger in de stad Jenin:

Geweld op de Westelijke Jordaanoever neemt toe

Amerikaanse minister belt met Israël en Egypte

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken heeft telefonisch overlegd met zijn Egyptische ambtgenoot Sameh Shoukry en de Israëlische minister Benny Gantz. In beide gesprekken ging het onder meer over meer humanitaire hulp voor de Gazastrook.

In het gesprek met Gantz drong Blinken volgens zijn ministerie ook aan op het verminderen van de spanningen op de Westelijke Jordaanoever, "onder meer door het hoofd te bieden aan het toenemende geweld van Israëlische kolonisten" tegen Palestijnen.

Leger Israël toont beelden van wapens bij al-Shifa-ziekenhuis

Een dag na de eerste beelden van gevonden wapens in het al-Shifa-ziekenhuis deelde het Israëlische leger gisteren opnieuw beelden van wapens die zouden zijn gevonden op het terrein van het ziekenhuis.

Op X heeft het leger beelden geplaatst van een auto die op het terrein van het ziekenhuis stond en die volgens een militair gevuld was met geweren, raketwerpers, granaten en andere explosieven. In de video is munitie op de grond te zien. Ook zijn beelden gedeeld van een opening in de grond, volgens het leger een ondergrondse tunnel bij het ziekenhuis.

De wapens die volgens Israël in een auto bij het ziekenhuis zijn gevonden

Welkom

Welkom in een nieuw liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.