Yasmin Mousa
NOS Nieuws

Yasmin wacht op beslissing IND over kinderen in Gaza: 'Elke minuut telt'

  • Nina Jansen

    redacteur Binnenland

  • Nina Jansen

    redacteur Binnenland

Ze zou een master volgen in Nederland en niet veel later zouden haar vier kinderen volgen. Dat was het plan toen de 40-jarige Yasmin Mousa eind 2021 vanuit Gaza naar Nederland kwam. Maar haar kinderen zitten nog steeds vast in Gaza.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst laat de NOS vandaag weten alle aanvragen voor gezinshereniging met spoed te gaan behandelen. "Hoelang dat gaat duren en of het mijn kinderen dan überhaupt lukt om Gaza uit te komen is nog onduidelijk", aldus Yasmin. "Ik kan elk moment een berichtje krijgen dat ze niet meer leven."

Yasmin was tandarts in Gaza, totdat haar praktijk in 2021 werd gebombardeerd. "In Gaza is het geen leven", vertelt ze. "Mijn oudste had toen al vier oorlogen meegemaakt."

Dus maakte Yasmin eind 2021 de oversteek naar Egypte, in haar eentje. "Een gevaarlijke reis, niet een voor kinderen." Zij bleven bij hun oma, Yasmins moeder. Ze is al een paar jaar gescheiden van haar man.

Nederlandse woordjes

Binnen veertien dagen na aankomst op Schiphol besliste de IND dat ze mag blijven, maar de beslissing over haar kinderen liet nog ruim een jaar op zich wachten.

Op 12 april 2023 kwam de langverwachte mail van de IND: "Uw kinderen krijgen een Nederlandse verblijfsvergunning". Haar oudste, Yara, was toen dertien jaar. De jongste, Naya, bijna 5.

  • NOS
    Yara (14), Ahmed (12) en Adam (9)
  • NOS
    Yara (14) en Ahmed (12)
  • NOS
    Yasmin kijkt op haar telefoon naar haar kinderen
  • NOS

De kinderen begonnen alvast Nederlandse woordjes te oefenen. Ze konden de papieren voor een tijdelijk verblijf in Nederland bij de dichtstbijzijnde ambassade ophalen, in Caïro. Binnen zes maanden. Maar zo makkelijk bleek dat niet.

Gesloten grens

De grens met Egypte zit, net als de grens met Israël, al jaren dicht. Om er overheen te kunnen, moet je op een lijst komen. En daarvoor moet je weer aantonen dat je een visum hebt voor een ander land. De mail van de IND voldoet niet, kwamen haar kinderen al snel achter.

En zelfs als ze wel op de lijst komen, is het nog maar de vraag of ze de grens over kunnen. "Er is geen systeem. Er staan duizenden mensen op die lijst. Als je geluk hebt, krijg je opeens een berichtje: morgenochtend om 08.00 uur kun je de grens over. Maar stel dat je slaapt of even geen internet hebt - wat vaak zo is in Gaza - dan mis je het bericht en ben je te laat", vertelt Yasmin.

Het lukte haar kinderen dan ook niet om Gaza binnen zes maanden te verlaten. Ze vroeg om verlenging, maar dat kan niet volgens de IND. In september diende Yasmin een nieuwe aanvraag in. De beslissing daarop kan volgens de IND weer zes tot negen maanden duren.

Maar toen brak de oorlog uit en werd de situatie nog acuter. Yasmin vroeg de IND haar aanvraag met spoed te behandelen. Dat verzoek wezen zij af, vanwege "te veel vergelijkbare verzoeken".

Yasmin Mousa vertelt over de onzekerheid waarin ze verkeert.

Yasmin wacht op beslissing over haar kinderen in Gaza: 'Elke minuut telt'

Vandaag laat de IND de NOS weten de aanvragen voor gezinshereniging uit Gaza alsnog met spoed te behandelen. In het geval van Yasmin, waar eerder al werd beslist dat haar kinderen mogen komen, zal dat waarschijnlijk binnen een paar weken zijn.

"Het is heel onzeker", zegt ze. "Elke minuut telt. Ik hoor de bommen rondom mijn kinderen vallen iedere keer dat ik ze spreek." Haar kinderen zijn al twee keer gevlucht door de bombardementen. Naya (5) liep daarbij een hoofdwond op. Inmiddels zitten zij bij hun tante in het zuiden, vlakbij de grens.

Ook is het nog maar de vraag of, bij een positieve beslissing van de IND, de kinderen de grens met Egypte over kunnen. Nu kunnen alleen nog mensen met een Nederlandse verblijfsvergunning op de evacuatielijst komen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bekijkt of zij Palestijnen met een positieve beslissing op gezinshereniging ook kunnen aandragen.

Inmiddels heeft Yasmin haar kinderen al twee jaar niet gezien en is ze de wanhoop nabij. "Ik mis ze ontzettend en wou dat ik bij ze was. Dan zou ik ze knuffelen, vertellen dat dingen goed komen of zelfs samen sterven". Toch is ze blij met de beslissing van de IND. Ze houdt hoop dat haar kinderen snel Gaza uit kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl