EL/ECL-blog
NOS VoetbalAangepast

Ajax en AZ kansloos tegen Engelse subtoppers • Gravenberch scoort voor Liverpool

Dit was ons liveblog voor de groepsduels in de Europa League en Conference League op donderdag 26 oktober.

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Brighton. Voor het Nederlandse voetbal was het geen goede avond: twee vrij kansloze nederlagen van AZ en Ajax tegen de Engelse subtoppers Aston Villa en Brighton & Hove Albion. Leerzaam was het dan weer wel: het verschil met het Engelse voetbal is flink.

Morgen zijn we in de loop van de ochtend alweer terug met een nieuw liveblog, ter voorbereiding op het eredivisieweekend. Morgenavond om 20.00 uur staat Vitesse-PEC Zwolle op het programma. Tot dan!

BHA-AJX | Reacties

Maduro over verdedigende spel: 'Tegen PSV gaan we het anders doen'
Trotse Veltman voelt ook de pijn van Ajax: 'Ze hebben overwinning nodig'

Europa League, stand groep B | Ajax laatste

De stand in groep B van de Europa League

AZ-AVL | Reacties Jansen en Martins Indi

AZ-trainer Jansen over harde nederlaag tegen Aston Villa: 'Fouten genadeloos afgestraft'
Martins Indi over dodelijk effectief Aston Villa tegen AZ: 'Het is een les'

Speciale avond voor Veltman en Van Hecke

Joël Veltman en Jan Paul van Hecke hadden een gedenkwaardige avond. Opgeleid in de jeugd van Ajax wonnen beide vededigers, vanavond basisspelers, met groot gemak van de club waar zij leerden voetballen.

"Ik had een vreemd special gevoel laatste dagen. Toen ik de loting zag was het al bijzonder. Maar ik ben een Brighton-speler en ik wil winnen van Ajax, en dat deden we", bleef Veltman koeltjes.

Voor Van Hecke was het duel met Ajax een "speciaal moment". "Ik ken veel mensen van Ajax. Dan is het nog beter dat je wint. Veel mensen zeiden: doe rustig aan met Ajax. Want ze zitten niet in een goede fase. Maar voor ons was het een grote wedstrijd."

Van Hecke vocht als centrale verdediger stevige duels uit met spits Brian Brobbey - hij genoot ervan. "Ik hou er altijd van om tegen Brobbey te spelen. Ik ken hem nog uit de jeugd bij Ajax.

Gravenberch scoort voor winnend Liverpool

We vliegen even 450 kilometer noordelijker om te kijken hoe het is geëindigd bij Liverpool tegen Toulouse. Met Ryan Gravenberch als basisspeler versloegen de Engelsen de Fransen met 5-1. De middenvelder speelde prima, scoorde ook, maar hij was niet de enige Nederlander die in dit duel het net vond.

Ook Toulouse-spits Thijs Dallinga scoorde: de 1-1. Bij Liverpool zaten Virgil van Dijk en de van een knieblessure herstelde Cody Gakpo op de bank. Gakpo viel in de tweede helft nog in.

Lees verder via onderstaande link:

BHA-AJX | 90+3' Klaar!

Brighton wint, Ajax verliest. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de club dat Brighton een Europese wedstrijd wint. Ajax oogde misschien wat compacter dan het de afgelopen weken deed. Maar voetballend stelde het niet veel voor. Een bal op de paal, dat was het wel.

Lees het hele wedstrijdverslag via onderstaande link:

BHA-AJX | 86' Kan Ajax nog wat?

Na die bal op de paal van Berghuis heeft Ajax eigenlijk niets meer laten zien. Brighton speelt op halve kracht, zo lijkt het, en dat maakt het eigenlijk nog pijnlijker voor Ajax. Brighton wankelt geen seconden. Met minutenlang balbezit blijft Brighton zonder zelf ook maar een enkel beetje gevaar te stichten op de been.

Brighton - Ajax: 2-0

Taylor knielt voor Brighton

BHA-AJX | 75' Tadic erin?

Een vlaag van melancholie zal over de Ajacieden thuis op de bank zijn uitgestort. Want ja, het stond er echt zojuist in de hoek van het scherm:

10. Tadic IN

De database van de Europa League zal niet zijn geüpdate. Akpom, Ajax' nieuwe nummer tien, en niet Tadic, de oude aanvoerder, viel in. Een pijnlijke herinnering aan een wat vrolijker verleden.

Tadic erin?

Brighton - Ajax: 2-0

BHA-AJX | 75' Bergwijn geblesseerd

Kan er ook nog wel bij voor Ajax: aanvoerder Bergwijn moet eraf. Met een lelijke grimas waggelt hij naar de kant.

En dan wacht zondag ook nog de kraker tegen PSV. Er blijft Ajax voorlopig niet veel bespaard.

Brighton - Ajax: 2-0

Bergwijn baalt na de 2-0

BHA-AJX | 72' Brighton wankelt geen seconde

Ajax wil wel naar voren, maar het kan niet. Brighton wankelt geen seconde en heeft de regie weer in handen. Het wordt eerder 3-0 dan 2-1.

Brighton - Ajax: 2-0

BHA-AJX | 57' Ajax raakt paal

Ajax wil voetballen, ook al geeft het dan zeeën van ruimte weg en kan het zomaar 3-0 en 4-0 worden straks. Maar voor nu is Ajax gevaarlijk, via Berghuis. Hij kapt van rechts naar binnen en raakt met links de paal. Komt Brighton goed weg.

Brighton - Ajax: 2-0

BHA-AJX | 53' Goal Brighton!

2-0 voor Brighton! Ajax komt na de rust iets meer van eigen doel af en durft wat meer te voetballen, maar bij de eerste Brighton-kans is het raak, dankzij Fati.

Brighton - Ajax: 2-0

Ajax-spelers treuren na de 2-0

BHA-AJX | 47' Eerst schot op doel Ajax

Nou, Ajax is na één minuut in de tweede helft al gevaarlijker geweest dan de hele eerste helft. Ze schieten zojuist voor het eerst op doel. Een schot van Berghuis - of was het een voorzet? - eindigt in de handen van doelman Steele.

Brighton - Ajax: 1-0

BHA-AJX | 46' Gaan we weer!

We spelen weer in Brighton. Geen wissels bij de thuisploeg, wel bij Ajax:

  • Forbs eruit,
  • Hlynsson erin.

Brighton - Ajax: 1-0

Brobbey zet druk op de bal

Ondertussen in Europa: Dallinga scoort tegen Gravenberch

Een stuk noordelijker in Engeland speelt Liverpool, met Ryan Gravenberch in de basis, tegen Toulouse. Daar is de ruststand 3-1 voor de Engelsen, maar die ene goal van Toulouse werd gemaakt door Thijs Dallinga, spits in Franse dienst.

BHA-AJX | 45' Rust

Ze gaan aan de thee aan de zuidkust van Engeland. Brighton staat op 1-0. Zonde voor Ajax want ze hielden het lang geconcentreerd dicht achterin.

De vraag is nu wat Maduro tegen zijn mannen gaat zeggen. Druk zetten tegen Brighton is lastig, want dan spelen ze je zo weg. De bus parkeren - wat Ajax de eerste helft deed - en dan snel eruit komen, werkte de eerste helft wel aardig. Al creeërden de Amsterdammers werkelijk helemaal niets.

Brighton - Ajax: 1-0

BHA-AJX | 42' Goal Brighton!

Ajax hield het lang vol. Maar het geduldig spelende Brighton komt vlak voor rust toch op 1-0. Ramaj redt nog op Mitoma's schot, maar Joao Pedro's rebound is te veel.

Brighton - Ajax: 1-0

Joao Pedro viert de 1-0

BHA-AJX | 36' Ramaj redt

En daar komt Brighton er ineens heel snel doorheen door een leep steekpassje van Mitoma op spits Joao Pedro. Het schot van de spits gaat hard naar de hoek maar doelman Ramaj zet knap z'n hand ertegen.

Brighton - Ajax: 0-0

BHA-AJX | 31' Ajax iets actiever

Naarmate het 0-0 blijft, krijgt Ajax meer lef en het komt er zo nu en dan voetballend heel aardig uit. Beetje onrustig oogt het, maar wel stabieler dan de afgelopen weken.

De duels tussen Brobbey en Van Hecke zijn overigens interessant. Stevig. Er wordt flink aan elkaar gehangen en aan de shirtjes getrokken.

Verder kan de wedstrijd wel een doelpunt geburiken.

Brighton - Ajax: 0-0

Brobbey en Van Hecke in duel

BHA-AJX | 20' Eerste echte Brighton-kans

Na wel heel slordig uitverdedigen van Forbs krijgt Milner een flinke kans, maar zijn schot belandt in de handen van Ramaj. Het eerste gevaar van de thuisploeg die de bal heeft en geduldig rond tikt, maar nog niet echt bij de Ajax-goal is gekomen. Ajax staat compact, zoals dat dan heet, zoals we het afgelopen weken nog niet zagen. Maar meer dan tegenhouden is het ook niet.

Brighton - Ajax: 0-0

BHA-AJX | 11' Brighton aan de bal

Roberto De Zerbi

Verrassend is het niet: Brighton heeft de bal en probeert te combineren. Tot een grote kans is het nog niet gekomen, maar geduld heeft de ploeg van De Zerbi vaak wel. De centrale verdedigers houden de bal lang vast voordat ze een middenvelder inspelen. In zekere zin wachten ze tot de tegenstander beweegt.

Manchester City-trainer Pep Guardiola is groot fan van De Zerbi en prees eind vorig seizoen de speelstijl van Brighton:

"Ik ben er zeker van dat Roberto een van de invloedrijkste trainers van de afgelopen twintig jaar is. Geen team speelt zoals Brighton. Het is uniek. Ik verwachtte dat zijn impact als trainer op de Premier League groot zo zou zijn. Ik had niet gedacht dat hij het in zo'n korte tijd voor elkaar zou krijgen. Hij creëert gemiddeld 20, 25 kansen per wedstrijd. Ze kunnen de bal lang vasthouden, hun keeper is een controlerende middenvelder. Het is uniek. Het is als een sterrenrestaurant. Ik leer er veel van."

Wat Pep zo speciaal vindt aan het spel van Brighton? "Het moment waarop een beslissing gemaakt wordt. Brighton is een meester in het inspelen van de vrije man, maar vooral het moment waarop die vrije man wordt ingespeeld. Dan moet je op het juiste moment bewegen. Daarin zijn zij het beste team ter wereld."

Brighton - Ajax: 0-0

BHA-AJX | 1' Aftrap!

Ajax en Brighton hebben aan de Zuid-Engelse kust afgetrapt voor hun derde groepsduel in de Europa League. Bij Brighton speelt een oude bekende: Veltman staat rechtsback.

En gelijk iets om op te letten. Veltman vertelde onlangs dat hij onder Brighton-trainer Roberto De Zerbi leerde om als back vaker het middenveld op te lopen. Benieuwd hoe vaak hij dat vanavond doet.

Brighton - Ajax: 0-0

Maduro voor het eerst op de bank als (interim-)hoofdtrainer

De roerige aanloop Ajax richting Brighton

Hij zou Maurice Steijn volgens Rafael van der Vaart een "mes in zijn rug hebben gestoken". En in een reconstructie in De Telegraaf stond geschreven dat Steijn niet meer met hem verder wilde. Maar van die verhalen, die loskwamen na het ontslag van Steijn als trainer van Ajax, is volgens Hedwiges Maduro niets waar.

Dat zei de interim-trainer van Ajax, die onder Steijn als assistent-coach werkzaam was, tijdens een persconferentie voorafgaand aan het Europa League-duel van Ajax met Brighton & Hove Albion van donderdagavond.

Eerste persmoment Maduro als interim-coach Ajax: 'Gek om hier te zitten'

Maduro sprak van "een vrij hectische week", die afgelopen maandag begon met een "verdrietige dag". Toen, ongeveer 24 uur na de nederlaag tegen FC Utrecht (4-3), besloten Ajax en Steijn niet meer met elkaar verder te gaan.

"We hebben gewoon getraind en de nabespreking gehad. Die heeft Maurice nog zelf gedaan", blikte Maduro woensdagavond terug. "Na de training vertelde hij het nieuws aan de staf en snel daarna hoorde ik dat ik het over kon nemen. Het is heel snel gegaan."

Lees verder via onderstaande link:

Bij progressieve Brighton doen ze dingen net even anders

Vrachtwagenchauffeur Stuart Matthews (56) rijdt in een blauw poloshirt met regenboogkleuren wekelijks een bus voetbalsupporters de groene, mistige heuvels rond Brighton in. Naar een grijs blok beton tussen de weilanden: het stadion van Brighton & Hove Albion, dat daar eigenlijk helemaal niet past.

Maar in de stad Brighton en bij de voetbalclub, vanavond tegenstander van Ajax in de Europa League, pakken ze dingen wel vaker net even anders aan.

Proud Seagulls

Brighton wordt gezien als de 'gay capital' van Engeland. Ook voert de studentenstad een voor Engelse begrippen ongekend groen beleid: nog niet zo lang geleden hadden The Greens een meerderheid in de gemeenteraad. Zeven op de tien inwoners van de regio Brighton & Hove stemden in 2016 tegen de Brexit.

Dat het bij Brighton vaak net iets anders gaat, merkte Matthews bijvoorbeeld in 2019, toen Brighton als eerste Engelse voetbalclub ooit een van de hoofdsponsors werd van een pride-evenement. Van Pride Brighton, de populairste pride-viering van het land.

Lees het hele verhaal via onderstaande link:

BHA-AJX | Opstellingen

De opstelling van Brighton tegen Ajax
De opstelling van Ajax tegen Brighton

AZ-AVL | 90+4' Klaar!

Het is voorbij. AZ verliest thuis kansloos van Aston Villa en flink ook. Met 1-4.

AZ-AVL | 89' Tank AZ loopt leeg

Na de 1-4 kreeg AZ even een impuls, stiekem maar ook tegen beter weten in hopend op een opleving. Maar Aston Villa, de nummer vijf van de Engelse Premier League, laat zich er niet door gek maken. De Engelsen houden makkelijk stand en gaan de wedstrijd eenvoudig uitspelen. De nummer twee van de eredivisie is geen partij.

AZ - Aston Villa: 1-4

AZ-AVL | 73' AZ komt eraan

AZ wil nog wel, brutaal als ze zijn. Ze blijven maar rennen, al spant Villa zich ook niet bovenmatig in. Ja, ze gaan meer fouten maar AZ maakt er geen gebruik van.

Zojuist wel bijna: via de goed invallende Van Bommel krijgt Dantas een open schietkans op een meter of zestien van het doel. Maar er zit een Engels been tussen.

AZ - Aston Villa: 1-4

AZ-AVL | 65' Goal AZ!

AZ doet wat terug: 1-4. Sadiq neemt de bal een keer mee met de borst en peert 'm in de verre hoek. Al had het veel weg van buitenspel. Knap gedaan. Kan AZ nog wat deze wedstrijd?

AZ - Aston Villa: 1-4

Sadiq ziet zijn schot voorbij Martinez in de verre hoek vallen

AZ-AVL | 56' Goal Aston Villa!

En ook al de 0-4. Het is de vierde uitbraak en de vierde goal voor Aston Villa. McGinn glijdt 'm binnen bij de eerste paal. Dit wordt een beetje pijnlijk voor de Alkmaarders, die aan de bal helemaal niet slecht zijn.

AZ - Aston Villa: 0-4

Aston Villa viert de 0-4, Van Brederode baalt

AZ-AVL | 53' Wat kan AZ nog?

Het wordt een vervelende avond zo voor AZ. Zeker als ze hun eigen kansen niet afmaken. Zojuist krijg Pavlidis zijn zoveelste mogelijkheid, maar dit keer zit Martinez er met zijn vingertoppen aan. AZ moet nu wel gaan scoren en tegelijkertijd niets meer weggeven. Een lastig verhaal.

AZ - Aston Villa: 0-3

AZ-AVL | 51' Goal Aston Villa!

Ai, en plots de 0-3. AZ krijgt een lesje in efficiëntie. Bij de eerste de beste kans na rust schiet Watkins de 0-3 binnen. De aanval is weer fraai, het binnentikken heel simpel voor open doel nadat Ryan de inzet van Bailey nog tegenhoudt.

AZ - Aston Villa: 0-3

Aston Villa-spelers vieren de 0-3

AZ-AVL | 49' AZ wil nog wel

AZ begint weer vol enthousiasme, zoals ze dat ook in de eerste helft deden. Cash schat een lange bal verkeerd in en Pavlidis kan ervandoor, ietsjes links van de goal, zijn voorzet is gevaarlijk strak voor de goal, maar niemand loopt ertegenaan.

AZ - Aston Villa: 0-2

AZ-AVL | 46' Gaan we weer!

We spelen weer in Alkmaar. Pascal Jansen brengt twee wissels in:

  • Penetra en Mijnans eruit,
  • Martins Indi en Dantas erin.

AZ - Aston Villa: 0-2

In ander nieuws: Newcastle United-speler Tonali mist EK en rest seizoen

Newcastle United-middenvelder Sandro Tonali is door de Italiaanse bond voor tien maanden geschorst vanwege gokken op wedstrijden waarin zijn voormalige ploegen Brescia en AC Milan betrokken waren.

De 23-jarige middenvelder mist daardoor het resterende seizoen met zijn club en zal een mogelijke deelname aan het EK in Duitsland met het Italiaanse nationale team moeten opgeven.

Lees verder via onderstaande link:

AZ-AVL | 45+4' Rust

Ze gaan aan de thee in Alkmaar. En dat doet AZ met een 0-2 achterstand. Aston Villa kreeg anderhalve kans, meer was het niet, en scoorde twee doelpunten. AZ kreeg twee serieuze kansen en maakte er nul.

In de blessuretijd probeerde AZ het nog, met Mijnans die achter de laatste linie de bal op z'n hoofd kreeg. Maar meer was het niet.

AZ - Aston Villa: 0-2

AZ-AVL | 40' Aston Villa comfortabel

Naarmate de eerste helft verstrijkt voetbalt Aston Villa steeds makkelijker onder de Alkmaarse druk uit. Soms spelen ze hun mannetjes gewoon in de dekking aan. Andersom zet Villa AZ nu ook vroeg vast. En dan komt AZ er niet aan te pas. Dan is het niveauverschil wel duidelijk.

Kan AZ nog iets doen voor de rust valt?

AZ - Aston Villa: 0-2

AZ-AVL | 32' Goal AZ? Nee

Daar lijkt AZ op 1-2 te komen. Pavlidis wipt de bal al glijdend over de doelman heen, na een voorzetje van Van Brederode. Knap gedaan, maar het maakt al niets meer uit. Van Brederode had buitenspel gedaan nadat Wolfe hem met een kopbal de diepte in had gestuurd.

AZ - Aston Villa: 0-2

AZ-AVL | 25' Reuze kans Pavlidis

Deze kansen moet je dan wel maken, een gigantische voor Pavlidis. De spits in vorm. Het vroege druk zetten van AZ dwingt Kamara tot een foutje en Mijnans laat de 1-op-1 voor Pavlidis. Maar de Griek krult de bal boven de kruising. Mis. Wat Aston Villa wel doet, kansen maken, is voor AZ wat moeilijker.

AZ - Aston Villa: 0-2

Pavlidis krijgt een van zijn kansen in de eerste helft

AZ-AVL | 23' Goal Aston Villa!

En daar is ook al de 0-2 voor Aston Villa. Anderhalve kans gekregen en twee goals gemaakt door de Engelsen. Tielemans schuift de bal door de benen van Ryan.

Zonde voor AZ, want zelf creeert Villa niet heel veel. AZ verstoort de opbouw vaak. Maar bij een foutje van AZ, zoals die net van Mijnans, worden de Engelsen gelijk gevaarlijk. Onverbiddelijk zelfs.

AZ - Aston Villa: 0-2

Mijnans treurt na de 0-2

AZ-AVI | 22' Kansje Pavlidis

Na de 0-1 van Villa is AZ niet anders gaan spelen. En dat spreekt voor ze. AZ blijft de Engelsen vroeg vastzetten en dat werkt heel aardig. We zagen nog niet meer dan een paar hijsen naar voren.

AZ - Aston Villa: 0-1

AZ-AVI | 13' Goal Aston Villa!

Hij ligt erin! Bij de eerste kans voor Aston Villa is he raak. Bailey wreeft de bal in de hoek. Bij AZ denken ze even aan hands, maar nee, de goal telt: 0-1. De VAR keek er heel even naar, maar het was vrij duidelijk. Bailey kreeg de bal op de buik en niet op de hand.

Kijken hoe AZ van deze klap herstelt.

AZ - Aston Villa: 0-1

AZ-AVL | 8' AZ voor het eerst

AZ wacht totdat doelman Martinez een mannetje inspeelt en vliegt er dan op. Het ziet er geconcentreerd uit. Zojuist verovert AZ de bal en kan in de tegenaanval. Een voorzet vanaf links komt terecht op het hoofd van Dani de Wit maar zijn kopbal mist kracht en richting. Bovendien zit er een Villa-knie tegen.

Aardig begin van de Alkmaarders zo.

AZ - Aston Villa: 0-0

Baily zit Wolfe in zijn nek

AZ-AVL | 4' Surplace met Martinez

Een vreemd moment al vroeg in de wedstrijd. Aston Villa-doelman Martinez, de Argentijnse wereldkampioen, blijft buiten zijn strafschopgebied staan met de bal aan zijn voet. Iedereen op het veld staat stil. Bij Villa beweegt niemand, geen AZ'er zet druk en dus blijft Martinez maar gewoon stilstaan. Een surplace, als 22 baanwielrenners. Toch zeker twintig seconden. Handen even in de zij. En dan speelt hij de bal toch maar naar een teamgenoot.

En dan begint AZ te drukken, opgejut door het eigen thuispubliek.

AZ - Aston Villa: 0-0

AZ-AVL | 1' Aftrap!

AZ en Aston Villa hebben in Alkmaar afgetrapt voor hun derde groepsduel in de Conference League. Later op de avond speelt Ajax tegen een andere Engelse subtopper, Brighton.

AZ - Aston Villa: 0-0

Clasie en McGinn geven elkaar een vaantje

Aston Villa-goalie Martinez (die van het WK, ja) 'houdt van Nederlanders'

Argentijnse keeper Martínez, oude bekende van Oranje, 'houdt van Nederlanders'

AZ-AVL | Opstellingen

De opstelling van AZ tegen Aston Villa
De opstelling van Aston Villa tegen AZ

Jansen versus Emery: dit zeggen de trainers

AZ-trainer Jansen over Aston Villa: 'Handtekening Emery steeds zichtbaarder'
AZ is club met geschiedenis, zegt Villa-coach Emery terwijl hij wijst op foto van Van Gaal

Clasie voorziet lastige avond

Na de nummer 15 (Heerenveen) en de nummer 17 uit de eredivisie (Ajax) ziet AZ vanavond plots de nummer vijf uit de Premier League voor hun neus staan. Hou je vast.

Aston Villa zit zich in een "goede flow" en speelt met een "systeem dat niet altijd makkelijk te verdedigen is". AZ-aanvoerder Jordy Clasie is duidelijk op de persconferentie een dag voor het Conference League-duel met de Engelsen: AZ gaat het lastig krijgen.

AZ wil zich 'graag meten' met Engelse subtopper Aston Villa

"Je wil jezelf natuurlijk graag meten met zulke tegenstanders", vervolgt Clasie. De krachtmeting met de Engelse subtop is een terugkerend thema bij AZ. De vergelijking met West Ham United is gauw gemaakt, de ploeg die de Alkmaarders vorig seizoen in de halve finales van het toernooi uitschakelde.

Klik op onderstaande link voor de hele voorbeschouwing op de wedstrijd:

De stand in de groep van AZ

Werp een snelle blik op de stand in de poule van AZ in de Conference League en duidelijk is: het is spannend. En ja, het klopt echt wat er staat: het doelsaldo van alle vier de ploegen is 0.

Zrinsjki en AZ hebben vier voor, vier tegen. Legia Warschau en Aston Villa hebben drie voor, drie tegen.

Stand in poule E

Welkom!

Voor de derde avond Europees voetbal op rij zijn we erbij! Waar dinsdag en woensdag PSV (1-1 gelijkspel) en Feyenoord (3-1 winst) in de Champions League in actie kwamen, zijn vandaag de clubs in de Conference League en de Europa League aan de beurt. Dit is het programma:

  • AZ - Aston Villa (aftrap: 18.45u)
  • Brighton - Ajax (aftrap: 21.00u)

Blijf hier op de hoogte van alles wat er op en rond de velden gebeurt.