NOS Voetbal

Maduro ontkent spanningen in relatie met Steijn bij Ajax: 'Verhaal klopt niet'

Eerste persmoment Maduro als interim-coach Ajax: 'Gek om hier te zitten'

Hij zou Maurice Steijn volgens Rafael van der Vaart een "mes in zijn rug hebben gestoken". En in een reconstructie in De Telegraaf stond geschreven dat Steijn niet meer met hem verder wilde. Maar van die verhalen, die loskwamen na het ontslag van Steijn als trainer van Ajax, is volgens Hedwiges Maduro niets waar.

Dat zei de interim-trainer van Ajax, die onder Steijn als assistent-coach werkzaam was, tijdens een persconferentie voorafgaand aan het Europa League-duel van Ajax met Brighton & Hove Albion van donderdagavond.

'Er komt een nieuwe hoofdcoach'

Maduro sprak van "een vrij hectische week", die afgelopen maandag begon met een "verdrietige dag". Toen, ongeveer 24 uur na de nederlaag tegen FC Utrecht (4-3), besloten Ajax en Steijn niet meer met elkaar verder te gaan.

"We hebben gewoon getraind en de nabespreking gehad. Die heeft Maurice nog zelf gedaan", blikte Maduro woensdagavond terug. "Na de training vertelde hij het nieuws aan de staf en snel daarna hoorde ik dat ik het over kon nemen. Het is heel snel gegaan."

Maduro: "Ik heb eigenlijk niet getwijfeld. Ajax heeft gevraagd om het tijdelijk over te nemen. Ik focus me vooral op deze week, met Brighton en PSV. Ik denk wel dat er snel een nieuwe hoofdcoach gaat komen, ook omdat ik de papieren nog niet heb."

John van 't Schip is kandidaat om het stokje als trainer van Ajax voor de langere termijn over te nemen. De oud-speler van de Amsterdamse club bevestigde aan de NOS dat hij daarover in gesprek is.

Kritiek Zijerveld raakte Steijn

Dat er de afgelopen maanden spanningen waren in de technische staf van Ajax, werd door Maduro ontkend. "De staf heeft keihard gewerkt. Zelfs op de laatste dag was het best wel een ontspannen sfeer. We baalden allemaal, dat wel, maar ik heb geen spanning gevoeld. Dus daarom zei ik ook: dat verhaal van vandaag klopt niet."

Maduro (rechts) met de staf van Ajax tijdens de training in Brighton

De Telegraaf publiceerde woensdagochtend over de periode van Steijn als trainer van Ajax. Daarin stond onder meer dat Steijn op het einde niet meer samen wilde werken met Maduro en met Steven Berghuis, omdat die hem een mes in zijn rug zouden hebben gestoken.

"Dat verhaal klopt dus niet. In elk geval wat mij betreft. De waarheid komt altijd uit, geloof ik", zei Maduro. "Ik weet niet of Steijn dat heeft aangegeven bij de directie, over mij en Berghuis. Maar voetbal gaat door, dus we moeten vooruitkijken en het snel vergeten."

Berghuis (links) krijgt instructies van Steijn en Maduro

"Steijn heeft me wel medegedeeld hoe hij zich voelde op die dag", blikte Maduro nog eens terug op afgelopen maandag. "Vooral het verhaal met die psychologe, daar heeft hij het wel moeilijk mee gehad. Ik heb ook gezegd dat het niet mijn woorden waren, daar heb ik afstand van genomen. Dat wist hij al langer."

De psychologe in kwestie is Annemieke Zijerveld van Almere City. Zij uitte in het radioprogramma De Perstribune fikse kritiek op de houding van Steijn en zijn technische staf. Omdat Zijerveld een oud-collega van Maduro is en de twee elkaar nog spreken, ontstond de indruk dat ze deels namens Maduro sprak.

Aanpassingen op komst

Ajax staat na twee wedstrijden in de Europa League op twee punten, na gelijke spelen tegen Olympique Marseille en AEK Athene. Maduro is van plan om donderdagavond tegen Brighton enkele aanpassingen door te voeren in de speelwijze van de Amsterdammers.

"Ik denk dat we wel wat accenten gaan veranderen. Of wij het de afgelopen tijd al anders hadden willen doen dan Steijn? Je hebt altijd trainers met een andere visie, dat zit vaak in details. Je werkt samen, maar de hoofdtrainer bepaalt. Het is normaal dat je in het trainerskantoor suggereert dat dingen anders kunnen. Dat is niet gek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl