NOS Voetbal

Trainer Steijn weg bij Ajax na dramatische seizoenstart

Maurice Steijn is niet langer de coach van Ajax. De Amsterdamse club meldt dat de leiding en Steijn "samen hebben besloten dat de trainer zijn taken neerlegt."

Assistent-trainer Hedwiges Maduro neemt de taken van Steijn voorlopig waar, maar beschikt niet over de benodigde trainerspapieren. Als belangrijke kandidaat om het seizoen als hoofdcoach af te maken, wordt John van 't Schip genoemd.

De 49-jarige Steijn tekende afgelopen zomer een contract voor drie jaar. Onder zijn leiding wist Ajax slechts één van zijn zeven competitieduels te winnen. Afgelopen weekend verloor Ajax met 4-3 op bezoek bij hekkensluiter FC Utrecht, waardoor Ajax met vijf punten op de voorlaatste plaats staat.

"De afgelopen maanden hebben we heel intensief en professioneel samengewerkt, maar de sportieve resultaten en de ontwikkeling van het team bleven achter", zegt interim-directeur Jan van Halst op de website van Ajax.

De kleine vier maanden van Steijn bij Ajax in vogelvlucht

"Vandaar dat we vandaag weer met elkaar om de tafel zaten. Maurice gaf nu zelf ook aan twijfels te hebben of hij nog de juiste man op de juiste plaats is. Samen hebben we vervolgens de conclusie getrokken dat het beter is om uit elkaar te gaan", aldus Van Halst.

Steijn: het beste voor Ajax

Ook Steijn zelf reageert op de website: "Wij kwamen tot de conclusie dat dit nu het beste is voor Ajax, al vind ik het vreselijk jammer. Iedereen die mij kent weet dat ik er alles aan heb gedaan om Ajax terug te brengen naar waar deze club hoort. Maar het is mij niet gelukt. Ik wil de supporters en de mensen met wie ik hier heb samengewerkt hartelijk bedanken en ik hoop dat Ajax snel de weg omhoog inslaat."

Van der Vaart over vertrek Steijn: 'Ajax heeft groter probleem dan trainer'

Steijn gaf na de verliespartij in Utrecht aan nog altijd vertrouwen te voelen van de leiding. Gesprekken met Louis van Gaal, adviseur van de rvc, hadden hem daarin gesterkt.

Roerige transferperiode

Sven Mislintat stelde Steijn deze zomer aan als opvolger van John Heitinga. Vorig seizoen verraste Steijn als trainer van Sparta, dat zesde werd in de eredivisie. Daarvoor was hij werkzaam bij ADO Den Haag, VVV-Venlo, Al-Wahda FC en NAC Breda.

Na een uiterst roerige transferperiode, die Mislintat uiteindelijk de kop kostte, sprak Steijn in de media zijn onvrede uit over de zomerse aankopen. Na een 0-0 gelijkspel bij Fortuna Sittard zei hij dat hij alleen bij Josip Sutalo het gevoel had dat die er meteen zou staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl