Maurice Steijn baalt na de 1-0 van FC Utrecht
NOS Voetbal

Steijn weigert handdoek in de ring te gooien: 'Maar dit was Ajax-onwaardig'

Met de handen diep in de broekzakken en het hoofd deemoedig gebogen liep Ajax-trainer Maurice Steijn na de vierde nederlaag op rij zondagmiddag richting de catacomben van stadion de Galgenwaard. Hoe hard de 4-3 nederlaag tegen FC Utrecht bij de geplaagde oefenmeester aankwam? "Als een mokerslag."

Steijn zei te begrijpen dat zijn positie misschien wel meer dan ooit ter discussie staat, gezien het vertoonde spel en de zeventiende plaats op de ranglijst. Zijn ploeg won op 12 augustus voor de laatste maal een duel in de eredivisie, van Heracles.

"Dit was Ajax-onwaardig. Maar ik gooi de handdoek niet in de ring. Ik blijf doorgaan."

Steijn blijft strijdbaar bij Ajax: 'Ik ga de handdoek niet in de ring gooien'

Steijn weigert de witte vlag te hijsen ten teken van overgave. De kleine lichtpuntjes die hij naar eigen zeggen met name in de eerste helft bij zijn ploeg bespeurde zijn strohalmen waar hij zich met beide handen aan vastgrijpt.

"We hadden controle over de wedstrijd en creëerden kleine kansjes. Het is heel vervelend dat we, vlak voor rust en vlak daarna, tegen twee tegentreffers aanlopen."

"Wat ik positief vond, was het feit dat we na die 2-0 achterstand de rug rechtten en karakter toonden. Dat vond ik bewonderenswaardig. Geen moment gingen bij ons de koppies naar beneden. Als ik vandaag iets goed vond, was het dat we drie doelpunten hebben gemaakt en strijdbaar zijn geweest."

Bergwijn in gesprek met supporters

Illustratief voor de teloorgang van Ajax was het tafereel dat zich na afloop afspeelde voor het vak met Ajax-supporters. Terwijl de spelers van FC Utrecht zich op het veld lieten toejuichen door de eigen aanhang, klom Ajax-aanvoerder Steven Bergwijn over het hek om de meegereisde Amsterdamse aanhang toe te spreken.

Bergwijn had vooral veel uit te leggen over de vele fouten die Ajax in verdedigend opzicht maakte. Net als de aanvoerder was ook Steijn na afloop niet te spreken over de wijze waarop zijn ploeg bij de stand van 3-3 een punt uit handen gaf. Het slechte uitverdedigen van Josip Sutalo leidde de vierde en beslissende Utrechtse treffer in. En daarover was hij allerminst te spreken.

"We gaan hier ten onder omdat we zelf de doelpunten weggeven", meende Steijn. "In de trainingen vertel ik iedere dag hoe we moeten uitverdedigen. Eén van de regels is dat we met drie man achterin blijven. Daar was bij die vierde treffer van FC Utrecht geen sprake van."

Bekijk hieronder de reacties van Ron Jans, Mike van der Hoorn en Kristian Hlynsson:

Een remedie tegen de malaise zei hij niet meteen voor handen te hebben. Met het Europa League-duel tegen Brighton van donderdag en het treffen met PSV van drie dagen later in het vooruitzicht staat Steijn voor de zwaarste week sinds hij in dienst trad bij de Amsterdammers.

Steijn zei in ieder geval te weten wat hem de komende dagen te doen staat. "Ik moet aan de slag gaan en zorgen dat het beter wordt."

De stand in de eredivisie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl