Ajax worstelt en komt ook in Galgenwaard niet boven: 4-3 nederlaag bij Utrecht

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - Ajax

Met een 4-3 zege in eigen huis heeft FC Utrecht het zwalkende Ajax nog verder in het moeras geduwd. De Amsterdammers oogden in de Galgenwaard opnieuw defensief machteloos, slaagden er in aanvallend opzicht niet in een vuist te maken en zakten naar de zeventiende plaats op de ranglijst.

Ajax leek met FC Utrecht, hekkensluiter van de eredivisie, de ideale ploeg te treffen om het geschonden blazoen enigszins op te poetsen. De ploeg van de geplaagde trainer Maurice Steijn slaagde er ook in de Galgenwaard niet in om optimaal te profiteren van het defensief zwakke Utrecht.

De stand in de eredivisie

Ajax keek na vijftig minuten tegen een 2-0 achterstand aan. De thuisploeg profiteerde dankbaar van de schutterende Ajax-defensie en leek dankzij treffers van Ryan Flamingo en Mike van der Hoorn kort na rust al op rozen te zitten.

Ajax vecht zich terug, maar verliest toch

Ajax kende daarop een wonderbaarlijke wederopstanding. De IJslander Kristian Hlysson bracht in twee minuten tijd beide ploegen weer in evenwicht. De Amsterdammers leken daarop zelfs met de volle buit aan de haal te gaan, nadat Steven Bergwijn vanaf de strafschopstip voor 2-3 had gezorgd.

Jens Toornstra en invaller Oscar Fraulo bezegelden echter het lot van Ajax in een wedstrijd die kort voor het einde even had stilgelegen, omdat er tot twee keer toe een beker was gegooid vanaf de tribunes.

Ajax staat door de vierde competitienederlaag op rij zeventiende, met een punt meer en een wedstrijd minder gespeeld dan hekkensluiter Volendam. Begin december wordt het restant van RKC-Ajax uitgespeeld.

Voor de Amsterdammers is het de achtste wedstrijd op rij in alle competities zonder overwinning, de langste reeks van de club sinds de invoering van het betaald voetbal.

Bekijk hier de reacties van de hoofdrolspelers na FC Utrecht-Ajax:

Dat FC Utrecht tot zondag slechts vier keer dit seizoen het net had getroffen, weerhield Steijn er niet van voor het duel in de Galgenwaard achterin een slot op de deur te zetten. "Verdedigend heb ik meer veiligheid willen inbouwen", zo verduidelijkte de geplaagde trainer zijn keuze bij ESPN. "Het is mijn intentie om met een vast elftal te spelen. Maar soms moet je op tactisch vlak concessies doen."

Ajax begon gehavend aan het treffen, dat gekscherend werd geafficheerd als 'kelderkraker'. Zowel Branco van den Boomen als Steven Berghuis startte noodgedwongen op de bank als gevolg van een blessure. Om diezelfde reden werd Devyne Rensch in de Amsterdamse defensie vervangen door de Deen Anton Gaaei, de Deense aankoop die een moeizame start in het Ajax-shirt kende. In het hart van de verdediging stond de pas 17-jarige Jorrel Hato.

Geen vuist kunnen maken

In Utrecht werd eens te meer duidelijk dat het Ajax binnen de lijnen aan een echte leider ontbreekt. Zelfs tegen een opponent die doorgaans meer tegen zichzelf dan een tegenstander speelt, slaagden de Amsterdammers er in de eerste helft niet in een vuist te maken.

Het duurde tot de 32ste minuut voor Ajax gevaarlijk werd. De Utrechtse doelman Vasilis Barkas maakte de inzet van aanvoerder Steven Bergwijn zonder al te veel problemen onschadelijk. Drie minuten later deponeerde de IJslander Kristian Hlynsson de bal vanaf de rand van het strafschopgebied naast het Utrechtse doel.

Het was de thuisclub die op slag van rust dankbaar profiteerde van de Amsterdamse onmacht. In de 44ste minuut werkte Ryan Flamingo de bal achter de Amsterdamse doelman Jay Gorter.

Met een 1-0 voorsprong op zak vatte FC Utrecht de tweede helft furieus aan. Binnen drie minuten leek de ploeg van trainer Ron Jans op rozen te zitten, toen Mike van der Hoorn met een kopbal de stand op 2-0 zette. Gorter bracht redding, zo leek het, maar de bal was al over de doellijn geweest.

Uitgerekend op het moment dat het lot van Ajax-coach Steijn aan een zijden draadje leek te hangen, bleek de redding uit onverwachte hoek nabij. Binnen twee minuten was het Hlynsson die zijn trainer met even zovele treffers in ieder geval even uit de penarie hielp. Eerst legde hij uit een voorzet van Sosa de bal met de borst achter Varkas, kort daarop rondde de IJslander met een volley een assist van diezelfde Sosa met een volley af: 2-2.

FC Utrecht leek geslagen, tot verdediger Hugo Novoa in het strafschopgebied aan de noodrem moest trekken om Brian Brobbey te stoppen. Vanaf de penaltystip kende Bergwijn geen problemen met het hem geboden buitenkansje: 3-2.

Het was uiteindelijk de kracht van de Utrechtse reservebank die het duel deed kantelen. Eerst bracht invaller Jens Toornstra beide partijen op gelijke hoogte. Oscar Fraulo, in de tweede helft eveneens ingebracht door Jans, bezegelde het lot van Ajax.

Met de wedstrijd tegen koploper PSV van volgend weekeinde in het vizier komt de laatste plaats in de eredivisie angstvallig dichtbij.