Balende spelers van Ajax na de 2-0

Ajax verliest ook zonder Steijn: Brighton klopt Amsterdammers in Europa League

Ajax heeft ook zijn eerste wedstrijd zonder de vertrokken Maurice Steijn verloren. Onder interim-trainer Hedwiges Maduro leden de Amsterdammers in Engeland een 2-0 nederlaag bij Brighton & Hove Albion in de Europa League.

Het was de eerste Europese overwinning ooit voor de Engelse ploeg van basisklanten Joël Veltman en Jan Paul van Hecke.

Omdat Marseille eerder op de avond won van AEK Athene, staan de Amsterdammers nu laatste in groep B met twee punten uit drie wedstrijden. Marseille is koploper met vijf punten, AEK en Brighton hebben allebei vier punten.

De stand in groep B van de Europa League

Brighton kreeg de eerste mogelijkheid, Kaoru Mitoma legde in de zevende minuut terug na fraaie actie, maar João Pedro had zijn vizier niet op scherp staan en schoot ver naast.

De tweede kans voor de thuisploeg was na twintig minuten voor James Milner, maar de 37-jarige middenvelder schoot slap en doelman Diant Ramaj kon de bal simpel oprapen. Milner kreeg de bal, omdat Carlos Forbs die pardoes in zijn voeten speelde.

Voor Ajax was het vooral een kwestie van tegenhouden, dat deed de ploeg van Maduro door ver in te zakken. Na 25 minuten kwam Ajax voor het eerst gevaarlijk door, maar Brian Brobbey werd niet bereikt door Steven Berghuis. In de tegenaanval gaf Jorrel Hato een stevige duw aan Pedro, maar de Engelsen kregen geen strafschop.

Pedro dan toch

Brighton bleef kansen krijgen, zo mocht Simon Adingra na 27 minuten aanleggen voor een schot aan de rand van het strafschopgebied, maar dat ging over. De grootste kans was na bijna 38 minuten. João Pedro dook op voor Ramaj, maar de keeper keerde de inzet van de Braziliaanse spits.

Kort voor rust was het alsnog raak voor de Braziliaan. Lewis Dunk gaf een diepe bal dwars door de as van het veld op Mitoma, die naar binnen draaide en schoot. Ramaj kon dit schot niet voldoende keren en João Pedro was er als de kippen bij om zijn vierde treffer van dit Europa League-seizoen aan te tekenen: 1-0.

Pedro zet Brighton op voorsprong

In de tweede helft begon Ajax wel wat aanvallender dan voor rust, maar het was Brighton dat scoorde. Adringa kon opstomen door de as van het veld en bediende met een slim balletje Ansu Fati, die de bal eenvoudig in de verre hoek schoof: 2-0.

Een minuut later poeierde dezelfde Fati net naast en hield Ajax op die manier nog in de wedstrijd. In de aanval die volgde schoot Steven Berghuis na een goede actie op de paal. Het was de grootste kans voor de ploeg van Maduro.

Tempo omlaag

Na dat moment verdween het tempo uit de wedstrijd. Brighton hield de bal in de ploeg en loerde op een derde goal. Facundo Buonanotte was daar dichtbij toen Ramaj ver uit zijn doel kwam en de bal verspeelde. Mitoma onderschepte, maar durfde een poging ineens niet aan. Hij gunde zijn jonge Argentijnse ploeggenoot de kans, maar die stuitte op de inmiddels terug gesprinte doelman.

Dit weekend wacht voor Ajax een volgende zware klus: de eredivisietopper tegen koploper PSV.