liveblog
NOS VoetbalAangepast

Volendam boekt eerste zege van seizoen • Viergever recordhouder rode kaarten

Uitslag: FC Volendam - FC Utrecht 1-0

Update ontvangen bij nieuwe posts? Tik op het belletje.

liveblog gesloten

Tot morgen!

Hiermee sluiten we het liveblog af voor vandaag. Morgen zijn we uiteraard weer terug, met liefst vier wedstrijden.

sc Heerenveen - NEC
Almere City - RKC Waalwijk
Go Ahead Eagles - Heracles Almelo
Vitesse - Excelsior

Graag tot dan!

Reactie Mühren

Mühren kijkt na eerste zege met Volendam naar boven: 'Nu komt Ajax'

Reactie Ron Jans

Utrecht-trainer Jans: 'We zijn niet zo slecht als waar we nu staan'

Reactie Mats Seuntjens

Seuntjens kon Utrecht op gelijke hoogte schieten: 'Mede dankzij mij niet gelukt'

Bekijk de samenvatting

Bekijk de samenvatting van FC Volendam - FC Utrecht

De stand met Utrecht onderaan

De huidige stand in de eredivisie

Bekijk de winnende treffer

Mühren schiet FC Volendam op voorsprong tegen FC Utrecht

VOL-UTR | Afgelopen!

FC Volendam boekt zijn eerste zege van het seizoen. FC Utrecht, dat al na vijf minuten met tien man verder moest na rood voor Viergever, is de nieuwe hekkensluiter van de eredivisie.

VOL-UTR | 90+2' Bijna 2-0

Zach Booth ontsnapt aan de linkerkant en kan de wedstrijd beslissen, maar de jonge Amerikaan schiet in het zijnet.

Zijn broer Taylor Booth zit op de bank bij FC Utrecht vanavond.

VOL-UTR | 90' Blessuretijd

Er komen nog 4 minuten bij. Gaat Volendam zijn eerste zege van het seizoen boeken? Daarmee zou Utrecht voor het eerst sinds het seizoen 1995/96 hekkensluiter worden.

VOL-UTR | 88' Weer Suentjens

Weer niet! Een verre inworp stuitert door, waarna Seuntjens van dichtbij kan koppen. Dat doet hij recht op doelman Backhaus, die zijn doel schoon lijkt te gaan houden vanavond.

VOL-UTR | 84' Alles of niets

Het is nu pompen of verzuipen. Utrecht speelt de ene na de andere lange bal. De Volendammers moeten hard werken om de voorsprong vast te houden.

Doelman Backhaus gaat in de fout bij een hoge bal, maar de verdediging kan opruimen. Het tekent de onrust achterin bij de thuisploeg, die nog niet gewonnen heeft dit seizoen.

VOL-UTR | 75' Paal!

Opgelegde kans voor Utrecht, nadat de snelle Descotte een aantal verdedigers van Volendam bezighoudt. Hij bedient Seuntjens, die alleen op doel af kan. Maar Seuntjens schiet op de buitenkant van de paal. Wat een misser!

VOL-UTR | 72' Chaotisch

Het is een chaotische fase in de wedstrijd, met veel duels en weinig goed voetbal. Invaller Douiri schiet bijna in eigen doel voor Volendam, al wordt er ook gefloten voor buitenspel.

Aan de overkant is De Haan dreigend, maar zijn schuiver wordt met moeite gekeerd door Barkas.

VOL-UTR | 55' Goal Volendam!

Na rust was er nog weinig gebeurd, maar opeens is het 1-0. De Haan heeft een prima pass in huis richting Kuol, die de bal uitstekend aanneemt.

Dat stelt de Australisch international in de gelegenheid om snel voor te geven op Mühren, die scoort met een intikker.

VOL-UTR | 46' Aftrap

Met 21 spelers beginnen we aan de tweede helft.

Aan de zijde van Utrecht zien we een nieuw gezicht. De 21-jarige Yannick Leliendal maakt zijn debuut, hij valt in voor Boussaid.

Van Praag en Van Wijk drie jaar aan de slag bij Ajax

De aanstaande benoeming van Michael van Praag en Leo van Wijk in de raad van commissarissen van Ajax is voor een periode van drie jaar. De oud-voorzitter van Ajax en de KNVB en de voormalig topman van KLM worden op de aandeelhoudersvergadering van 17 november officieel voorgedragen. Het lijkt een formaliteit dat het duo wordt gekozen.

Binnen de bestuursraad ging men uit van een tijdelijk benoeming, zo melden bronnen aan de NOS. Men is nu voornemens om die "tijdelijke benoeming" tot 2026 te laten zijn.

Michael van Praag

VOL-UTR | 45+4' Rust

Veertig minuten lang heeft Volendam niet profiteren van het overtal na de vroege rode kaart voor Nick Viergever. Nu is het tijd voor de pauze, straks krijgen ze nog 45 minuten de tijd om een doelpunt af te dwingen.

VOL-UTR | 33' Toch nog een kans

Utrecht kan met een man minder weinig anders dan verdedigen. Toch krijgt de ploeg plotseling een kans als een Volendamse verdediger zich verslikt in Lidberg. De spits van Utrecht wordt gestuit door doelman Backhaus, die héél ver zijn doel uit is.

Ook de elf van Volendam krijgen natuurlijk hun kansen. Zo gaat een kopbal van Zeefuik rakelings naast.

VOL-UTR | 25' Oude indianentruc

Ron Jans gebruikt wel heel opzichtig een slimmigheidje om tactische wijzigingen door te kunnen voeren. Wisselspeler Toornstra loopt richting Barkas en zegt dat de doelman op de grond moet gaan liggen.

Terwijl Barkas een blessure simuleert roept Jans alle veldspelers bij zich, zodat hij iedereen constructies kan geven. Het is hard nodig, want de tien man van Utrecht hebben het nog altijd erg moeilijk in Volendam.

  • ANP
    Barkas doet alsof hij geblesseerd is
  • ANP
    en terwijl de keeper behandeld wordt geeft Jans snel instructies aan zijn spelers

VOL-UTR | Viergever recordhouder

Het is al de zevende rode kaart voor Nick Viergever in de eredivisie. Daarmee is hij gedeeld recordhouder.

7 - Joey van den Berg, Gregoor van Dijk, Chris Kum, Nick Viergever

6 - Ramon Zomer, Jean-Paul de Jong, Olaf Lindenbergh

UEFA onderzoekt incidenten bij AZ-Legia

De UEFA kondigt aan dat de incidenten bij de Conference League-wedstrijd tussen AZ en Legia Warschau (1-0) onderzocht gaan worden.

Fans van de Poolse club bestormden de tribunes, waarbij een agent bewusteloos raakte. Na de wedstrijd werden twee spelers van Legia gearresteerd omdat ze een medewerker van AZ mishandeld zouden hebben. Vandaag werden de twee op vrije voeten gesteld, al blijven ze nog wel verdachten.

VOL-UTR | 12' Labyad eruit

Jans moet ingrijpen want met een verdediger minder zit Utrecht zwaar in de problemen. Mühren miste al een opgelegde kans voor Volendam.

En dus gooit Jans er met El Karouani een extra verdediger bij. Labyad, die pas voor de tweede keer dit seizoen in de basis stond, moet naar de kant.

VOL-UTR | 5' Rood!

Viergever krijgt al snel geel van Gözübüyük na een stevige charge op Zeefuik. Maar de VAR grijpt in en roept de arbiter naar de kant.

Daar heeft Gözübüyük weinig tijd nodig om zijn beslissing te herzien. Het wordt direct rood voor de aanvoerder van Utrecht, die hard doorging op het standbeen van de aanvaller van Volendam.

Gözübüyük bekijkt de overtreding van Viergever

VOL-UTR | Aftrappen maar

De achtste speelronde van de eredivisie is begonnen. Een heuse degradatiekraker aan De Dijk, waar Volendam het opneemt tegen FC Utrecht.

Hekkensluiter Volendam is de enige ploeg in de eredivisie die nog niet heeft gewonnen. Utrecht staat zeventiende, maar gaat bij een zege Almere en Ajax voorbij.

Spelers van Volendam en Utrecht maken zich klaar in de catacomben

VOL-UTR | Volendam net iets ervarener dan Van der Maarel

FC Utrecht-verdediger Mark van der Maarel (329) heeft in bijna net zoveel Eredivisie-duels gespeeld als de volledige basisopstelling van FC Volendam gezamenlijk (341).
De 34-jarige Van der Maarel debuteerde in 2009 voor Utrecht en speelde nooit voor een andere club.

VOL-UTR | Jans baalt van afwezigheid fans

FC Utrecht-trainer Ron Jans gaat voorafgaand aan de wedstrijd in Volendam in op de teruggestuurde supportersbussen. "Dat het zo laat gebeurt... Ze zitten al in de bus en moeten dan weer terug", baalt Jans voor de camera van ESPN.

Op de precieze aanleiding gaat hij niet in: "Ik vind het moeilijk om over veiligheid te oordelen." Het bestuur en de directie van FC Utrecht zijn niet in het stadion. "Die zijn solidair", zegt Jans.

FC Volendam zegt in een verklaring dat het "betreurt dat welwillende supporters de dupe zijn geworden van dit besluit". De club is geen partij geweest in de besluitvorming. De politie, het openbaar ministerie en de burgemeester van Edam-Volendam hebben het besluit gezamenlijk genomen.

VOL-UTR | Oranje boven

De lucht boven Stadion De Dijk kleurt fraai oranje-goud. Als dat geen goed voorteken is voor de thuisploeg...

Bosz neemt het op voor bekritiseerde Ramalho

Bosz neemt het op voor 'echte verdediger' Ramalho en is lyrisch over Lang

In aanloop naar de competitiewedstrijd tegen Sparta neemt PSV-trainer Peter Bosz het op voor verdediger André Ramalho, die tegen Sevilla (2-2) een paar keer in de fout ging. Noa Lang, volgens Bosz "het tegendeel van lastig" was uitblinker tegen Sevilla.

VOL-UTR | Utrecht op de laatste plaats?

Bij verlies in Volendam is FC Utrecht hekkensluiter in de eredivisie. De laatste keer dat Utrecht een speeldag afsloot op de laatste plaats was op 8 september 2001. Dat was tijdens de vierde speelronde, de volgende speeldag verliet Utrecht de laatste plaats dankzij een 3-1 overwinning op FC Groningen.

De laatste keer dat Utrecht laatste stond na minimaal 6 wedstrijden was in het seizoen 1995/1996. Destijds stonden de Utrechters zelfs na 31 wedstrijden (20 april 1996) nog onderaan.

De stand onderin

# Club duels-punten
15. Ajax 5-5
16. Almere City 7-4
17. FC Utrecht 7-3
18. FC Volendam 6-1

VOL-UTR | Utrecht-supporters teruggestuurd

400 supporters van FC Utrecht waren al onderweg naar Volendam, toen ze werden teruggestuurd. Uit angst voor rellen heeft de lokale driehoek besloten dat de bussen moesten omdraaien.

Wedstrijd AZ-vrouwen tegen Fortuna afgelast

De wedstrijd tussen AZ en Fortuna Sittard in de Azerion Vrouwen Eredivisie gaat vanavond niet door. De wedstrijd is afgelast vanwege een medische situatie bij een staflid van AZ. Het voorval vond kort voor het duel plaats in de aanwezigheid van veel omstanders, meldt de Alkmaarse club. In overleg met de KNVB en de tegenstander is besloten de wedstrijd vanavond niet te spelen. Er wordt gezocht naar een nieuwe speeldatum.

De betreffende persoon is bij kennis en voor verder onderzoek naar het ziekenhuis gebracht, aldus AZ. De schrik zat er dusdanig in bij de omstanders dat het spelen van de wedstrijd onverstandig werd geacht.

VOL-UTR | Opstellingen

  • NOS
    De opstelling van Volendam
  • NOS
    De opstelling van FC Utrecht

Bij Volendam is Benamar geschorst na zijn rode kaart tegen PSV vorige week (3-1 verlies). Daardoor komt er een plek vrij voor Zeefuik. Het is de enige wijziging.

Trainer Ron Jans haalt na de 0-2 nederlaag tegen Almere City de bezem door de opstelling van FC Utrecht. Jensen, Suentjens en Ter Avest maken plaats voor Labyad, Lidberg en Van der Maarel.

Ivanusec nog niet bij selectie

Luka Ivanusec moet de wedstrijd van Feyenoord bij PEC Zwolle nog missen, zo meldt trainer Arne Slot vrijdag. De Kroaat traint ook nog niet mee met de Rotterdammers.

De aanvaller liep in het Champions League-duel met Celtic een enkelblessure op. Daar is hij nog niet van hersteld.

7-1 nederlaag zorgt voor opstappen directie en technische staf

Een 7-1 nederlaag is nooit fijn. Het overkwam het Bulgaarse Loedogorets donderdagavond in de Conference League tegen het Deense Nordsjælland. Daarom besluit de hele directie en de technische staf vandaag op te stappen, zo meldt de club op haar site.

"Het management en de technische staf nemen de volledige verantwoordelijkheid voor de nederlaag in Denemarken, die een van de grootste is in de Europese historie van de club." Loedogorets zegt in de komende dagen met meer details te komen.

Sergio Padt speelt als keeper bij Loedogorets en ging donderdag bij een doelpunt gigantisch de fout in.

Sergio Padt had een zware avond met Loedogorets

Ajax hangt voorlopig geen netten op in de Johan Cruijff Arena

Ajax hangt voorlopig geen netten op in de Johan Cruijff ArenA. Ook ziet de club nog geen reden om bepaalde tribunes te sluiten of zelfs helemaal zonder publiek te voetballen. Dat zegt Ajax nadat het de rellen rond het gestaakte duel met Feyenoord heeft geëvalueerd met de burgemeester, hoofdofficier en politiechef van de Amsterdam.

Ajax laat weten dat de club harder moet ingrijpen als supporters in de nabije toekomst weer in de fout gaan. De club denkt dan aan het plaatsen van netten of in het uiterste geval het sluiten van tribunes of het spelen zonder publiek in de Johan Cruijff Arena. Er wordt gehoopt dat dat voorlopig niet nodig is.

De politie heeft vooralsnog vijftien personen aangehouden na de rellen, zo valt er in een verklaring op de website van Ajax te lezen. Een onderzoek naar tien andere verdachten van openlijk geweld loopt nog. Ajax heeft tot nu toe 32 supporters die betrokken zijn geweest bij de verschillende incidenten geïdentificeerd. Zij krijgen een stadionverbod opgelegd en zijn met ingang van het thuisduel van zondag met AZ niet welkom.

Na het gestaakte duel met Feyenoord braken er zware rellen uit voor de Johan Cruijff Arena. Honderden supporters van Ajax bestormden de hoofdingang van het stadion. Ze bekogelden de politie met stenen en andere voorwerpen. Zes arrestanten moeten zich vrijdag voor de rechtbank van Amsterdam verantwoorden voor openlijk geweld tegen de politie.

De politie moest zelfs traangas inzetten

René Hake verlengt contract bij Go Ahead Eagles

Trainer René Hake heeft zijn contract bij Go Ahead Eagles met één jaar verlengd. De 51-jarige coach had nog een verbintenis tot de zomer van 2025.

"Ik heb heel sterk het gevoel dat mijn inbreng gewaardeerd en serieus genomen wordt bij Go Ahead Eagles", zei Hake.

De trainer begon in 2022 in Deventer en eindigde met Go Ahead in zijn eerste seizoen op de elfde plaats. Hake ziet nog genoeg ontwikkelingsmogelijkheden in De Adelaarshorst. "Het doel van Go Ahead Eagles is om een stabiele eredivisieclub te worden. Alles wat we doen, staat in het teken daarvan. Dagelijks kijken we naar wat er nodig is om die stabiliteit uit te bouwen en te waarborgen, zonder daarbij de grootte van de club te overschatten", aldus de oefenmeester.

René Hake blijft langer bij Go Ahead Eagles

Gijs Smal traint mee, maar mist duel met Fortuna Sittard

Gijs Smal traint weer mee bij FC Twente, maar mist ook de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. De verdediger liep begin augustus een kuitblessure op en het duel met de Limburgers, aankomende zondag, komt nog te vroeg voor de 26-jarige verdediger.

"Gijs kan het eerste deel van de training meedoen, maar hij moet nog wel wat stappen maken. Hij is nog niet 100 procent fit", aldus trainer Joseph Oosting. "We gaan per week bekijken wat hij kan doen op het veld."

FC Twente staat derde in de eredivisie. Van de zeven duels werden er zes gewonnen.

Gijs Smal mist ook Fortuna Sittard

Jansen reageert op ongeregeldheden rond wedstrijd: 'We moesten in stadion wachten'

Pascal Jansen reageert vrijdag op de ongeregeldheden die plaatsvonden rond het duel van AZ met Legia Warschau gisteravond. Daar werd een veiligheidscoördinator van AZ mishandeld.

Tevens werden twee voetballers van Legia Warschau aangehouden. Jansen wil er niet teveel over praten, maar hij vertelt dat het team donderdagavond even in het stadion moest blijven. "Dat is nooit een goed teken."

AZ-coach Jansen over ongeregeldheden: 'Moesten wachten in het stadion, nooit een goed teken'

Bosz: 'Ramalho is een goede verdediger'

Peter Bosz beschermt zijn verdediger André Ramalho. De Braziliaan krijgt veel kritiek van buitenaf, omdat hij regelmatig foutjes maakt. Zo ook afgelopen dinsdag, in de Champions League-wedstrijd tegen Sevilla. Daar ontsnapte Ramalho na een fout aan een tegentreffer door ingrijpen van de VAR.

"Ik vind het een hele goede verdediger. Ik maak hem elke dag mee op de training. Hij organiseert, hij wint zijn kopduels, hij wint zijn duels, hij is inzichtelijk goed. Het is een echte verdediger", vertelt de trainer vrijdag op de persconferentie. "Natuurlijk maakt hij ook fouten, maar het is wel een echte verdediger."

Is Noa Lang lastig?

Op de persconferentie ging Bosz ook in op vragen over Noa Lang, die vaak bestempeld werd als lastige jongen. "Ik kan niet uitleggen waarom hij lastig zou zijn. Ik heb nog niet één dag gehad dat ik dacht: 'zouden ze dit misschien bedoeld hebben?'"

Bosz: 'Lang lastig? Integendeel, hij is heel zorgzaam'

Peter Bosz heeft zondag met PSV een uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam op het programma staan. De koploper neemt het dan op tegen de nummer zes van de eredivisie. Een ploeg die het goed doet, vindt de trainer. "Ze hebben vorig jaar al een geweldig jaar gehad en die lijn trekken ze nu behoorlijk door. Ook dit jaar zijn ze weer goed bezig, ze hebben een aantal vastigheden in het elftal en dat is heel knap."

Maar ook over zijn eigen ploeg is hij alleen maar positief op dit moment. "In de competitie hebben we het tot nu toe goed gedaan. Je had een beter resultaat willen halen in de Champions League, maar voor de rest zijn we goed gestart. Als je kijkt naar het aantal punten dat we gehaald hebben en het voetbal dat we laten zien. Het dominante voetbal dat we graag spelen, hebben we laten zien", besluit Bosz.

Paul Pogba zit diep in de problemen: ook B-staal positief

Juventus-middenvelder Paul Pogba zit diep in de problemen. Na de wedstrijd tegen Udinese, in augustus, testte hij positief op het gebruik van testosteron en nu is ook B-staal van zijn dopingtest positief uitgevallen.

Het Italiaanse antidopingbureau heeft de Fransman al voorlopig geschorst. Pogba hangt nu een schorsing van maximaal vier jaar boven zijn hoofd.

Pogba keerde vorig jaar transfervrij terug bij Juventus na een wisselvallige periode bij Manchester United, dat in 2016 meer dan 100 miljoen euro voor hem betaalde. De terugkeer bij de Italiaanse club is tot nu toe weinig succesvol. Hij speelde vorig jaar door blessureleed maar zes competitiewedstrijden.

Michael Mols geopereerd aan hersentumor

Michael Mols, oud-voetballer van onder andere FC Twente, ADO Den Haag en Feyenoord, is geopereerd aan een hersentumor, zo laat hij op Instagram weten.

Mols bedankt iedereen in het Amsterdam UMC die voor hem gezorgd heeft.

"De volgende stap is herstellen, 100 procent geven en positief blijven", zegt de voormalig spits die in 2009 zijn carrière eindigde bij Feyenoord. Mols speelde ook nog zes interlands voor het Nederlands elftal.

Michael Mols laat weten op Instagram dat hij succesvol geopereerd is

AZ-trainer Jansen reageert op ongeregeldheden

AZ-trainer Pascal Jansen reageert op de ongeregeldheden rond de Conference League-wedstrijd tegen Legia Warschau, donderdagavond. Supporters van de bezoekende club raakten na afloop slaags met agenten en zouden een medewerker van AZ hebben mishandeld. "We moesten allemaal even wachten in het stadion", vertelt Jansen. "Dat is nooit een goed teken."

"Het is vervelend dat we geassocieerd worden met het moment met West Ham, in de halve finale van de Conference League van vorig seizoen", zegt Jansen.

Jansen over ongeregeldheden: 'We moesten wachten in het stadion, nooit een goed teken'

Drie AZ-debutanten bij Jong Oranje

Waar Nick Olij debuteert bij Oranje, zijn er ook drie debutanten bij Jong Oranje. Het AZ-trio Ernest Poku, Myron van Brederode en Rome-Jayden Owuso-Oduro zit voor het eerst bij de selectie van Jong Oranje, voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Georgië en Gibraltar.

Het team van Michael Reiziger probeert kwalificatie af te dwingen voor het EK 2025 in Slowakije. Oranje gaat op dit moment aan de leiding in de groep.

De wedstrijden tegen Georgië en Gibraltar worden op 12 en 17 oktober gespeeld.

Myron van Brederode

Olij blij met Oranje: 'Niet gedacht ooit in vizier te komen'

Sparta-keeper Nick Olij moet vlak voordat hij het interview met de NOS instapt nog een telefoontje beantwoorden. Iedereen wil hem even feliciteren nadat bekend is geworden dat de keeper is opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Griekenland en Frankrijk.

"Ik heb het er maar druk mee. Ik heb heel veel mooie berichten gehad", vertelt de 28-jarige doelman die uiteraard trots is op zijn uitverkiezing. "Ik ben er onwijs blij mee. Dit is mooi voor mij en voor de club, dat er een Spartaan is opgeroepen. Dit is een win-winsituatie voor alle partijen."

Supporters van Sparta scanderen al een behoorlijke tijd dat Olij opgenomen zou moeten worden in Oranje. Maar de keeper zelf zegt er niet mee bezig te zijn geweest al die tijd. "Ik vind het dan ook moeilijk om te zeggen of het eerder had moeten gebeuren. Ik ben gewoon bezig met mijn eigen spel en dat is in een stijgende lijn gegaan. Het hele elftal is goed gaan presteren en ik heb daarop mee kunnen liften. Ik ging er niet vanuit dat ik ooit in het vizier van Oranje zou komen, maar het bleek wel zo te zijn."

Dat hij nu wel geselecteerd is en WK-keeper Andries Noppert niet, doet de keeper van Sparta niet zoveel. "Of het nou de WK-ganger is, of Pietje Puk. Het pakt mooi uit voor mij."

Sparta-keeper Olij geselecteerd voor Oranje: 'Superblij mee, een mooie beloning'

Dat wordt smikkelen, hagelslag onderweg naar KÍ Klaksvík

Op de Faeröer kan de stuntploeg KÍ Klaksvik twee keer genieten van het 0-0 gelijkspel tegen Lille in de Conference League. Buiten het punt dat gehaald werd, komt er nu ook nog een lading hagelslag de kant van de club op.

Hoe zit dat, hoor ik u denken. Nou. Het account Coëfficiënten op Twitter/X vroeg donderdag via een tweet aan KÍ Klaksvik om een resultaat te halen tegen Lille, zodat Frankrijk niet verder uit zou lopen op de coëfficiëntenranglijst.

De Faeröerse club reageerde als volgt. "Als wij voor een mirakel zorgen, dan wil de admin graag chocoladehagel ontvangen."

Zo gezegd, zo gedaan. Laat het ze smaken.

Hagelslag naar KÍ Klaksvik

Stadionverbod voor 40 FC Twente-supporters

FC Twente heeft inmiddels 41 supporters een stadionverbod opgelegd na de ongeregeldheden bij de thuiswedstrijd tegen de Zweedse club Hammarby IF eind juli, laat de voetbalclub weten. Na die wedstrijd werd op de tribune en buiten voetbalstadion De Grolsch Veste gevochten.

"Hun dossiers worden overgedragen aan de KNVB ter beoordeling van een landelijk stadionverbod", aldus FC Twente over de 41 supporters. Mogelijk wordt een deel van de betrokkenen vervolgd, hiernaar kijken de politie en het OM.

De voetbalclub verhaalt de opgelopen schade tijdens de ongeregeldheden op de betrokken supporters. De club kreeg wegens de rellen een geldboete van de UEFA. De schade veroorzaakt door supporters van Hammarby IF wordt verhaald op de Zweedse club, aldus FC Twente.

Veiligheidscoördinator AZ mishandeld, twee Legia Warschau-spelers opgepakt

Bij de ongeregeldheden in Alkmaar na afloop van de Europese wedstrijd van AZ tegen Legia Warschau is de veiligheidscoördinator van AZ mishandeld, melden diverse bronnen aan de NOS.

Twee voetballers van de Poolse ploeg zijn aangehouden. Volgens verschillende berichten gaat het om Josué Pesqueira en Radovan Pankov. Hoewel de politie niet bevestigen wil dat deze spelers van Legia zijn aangehouden, zegt een woordvoerder wel dat het gaat om een man van 28 uit Servië en een man van 33 uit Portugal. Dit komt overeen met de personalia van Pankov en Josué.

Verder bevestigt de politie alleen dat er gisteravond iemand is mishandeld en naar het ziekenhuis is gebracht.

Dit is de volledige selectie van het Nederlands elftal

En voor de volledigheid, is hier de hele selectie van Ronald Koeman voor de duels tegen Frankrijk en Griekenland. Daarin mis je Sven Botman, Cody Gakpo, Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Memphis Depay, zij zijn geblesseerd. Ook Andries Noppert, die in de voorselectie zat, is afgevallen. Hij wordt gepasseerd.

De selectie van het Nederlands elftal:

Koeman gaat nu wel voor Frimpong

Het leek er lange tijd op dat Ronald Koeman en Jeremie Frimpong niet echt samen door een deur konden, de bondscoach liet de verdediger meerdere keren buiten de selectie. Maar voor de volgende interlandperiode is Frimpong weer opgeroepen.

De laatste interlandperiode zat de vaste waarde van Bayer Leverkusen op het 'strafbankje', vertelde Koeman. Dat kwam omdat Frimpong in juni uit teleurstelling had bedankt voor het Europees kampioenschap met Jong Oranje, nadat hij niet was geselecteerd voor de finaleronde van de Nations League met het grote Oranje.

De bondscoach reageerde destijds als volgt: "Als jij denkt af te zeggen bij Jong Oranje en overmorgen weer bij het Nederlands elftal wil zijn, ja, dat is niet zoals wij denken over internationals."

Maar inmiddels is de back weer in genade aangenomen. En dat is ook wel logisch, gezien zijn vorm. Frimpong heeft na zes wedstrijden al vier assists gegeven en één doelpunt gemaakt. Bij Oranje heeft de back nog geen speelminuten gemaakt.

Jeremie Frimpong zit weer bij de selectie van Oranje

Nick Olij opgeroepen voor Oranje!

De vlag kan uit in huize Olij. Nick Olij is de eerste speler van Sparta Rotterdam sinds 1996 die wordt opgeroepen voor Oranje. Ronald Koeman neemt naast Olij ook Bart Verbruggen en Mark Flekken mee als keepers voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk en Griekenland.

Nick Olij zit bij de selectie van Oranje

'Het degradatiespook komt de Galgenwaard niet in'

Het gaat sportief allesbehalve goed bij FC Utrecht. Bij een nieuwe nederlaag zijn de Utrechters zelfs de drager van de rode lantaarn. Maar de supporters hoeven zich geen zorgen te maken dat er dit jaar tegen degradatie gevoetbald gaat worden. Tenminste, dat zeggen trainer Ron Jans en routinier Mark van der Maarel.

Zij vrezen ook niet dat zij straks het degradatiespook moeten verjagen. Het degradatiespook komt de Galgenwaard niet in, zeggen ze. "Daarvoor hebben we te veel kwaliteit", is hun gemeenschappelijke conclusie.

Welke wedstrijden zien we? En hoe is de stand op dit moment?

De zakken chips al in huis? De televisie heel? De telefoon gereed om dit liveblog te volgen? Zorg dat je optimaal voorbereid bent voor vanavond, als we de kraker tussen FC Volendam en FC Utrecht te zien krijgen. De Utrechters zitten in een enorm slechte fase, zelfs met de nieuwe trainer Ron Jans is de weg omhoog nog niet gevonden.

En Volendam. Dat wil de eerste drie punten van het seizoen pakken.

En verder zien we natuurlijk een leuke wedstrijd op zondag op het programma staan: Ajax-AZ. Hoe gek het ook klinkt, de Amsterdammers willen natuurlijk wegkomen uit de onderste regionen.

Bekijk hier het programma voor komend weekend en de huidige stand van de eredivisie:

  • NOS
    Het speelschema in speelronde 8
  • NOS
    De stand in de eredivisie na speelronde 7

Mogelijk spelers aangehouden na AZ-Legia Warschau

Twee spelers van Legia Warschau zitten mogelijk in de problemen. Na afloop van de wedstrijd AZ-Legia Warschau zijn twee mensen gearresteerd. Volgens Poolse media gaat het om twee spelers van de Poolse club.

Een politiewoordvoerder wil dat niet bevestigen, maar zegt wel dat het gaat om een man van 28 uit Servië en man van 23 uit Portugal. Twee spelers van Legia voldoen aan die personalia. Ze werden net buiten het stadion gearresteerd en zitten nog vast.

In de aanloop naar de wedstrijd was het ook al onrustig. Aanhangers van de Poolse voetbalclub hebben de toegangspoort van het stadion in Alkmaar bestormd, meldt de politie. Daarbij is één ME'er bewusteloos geraakt. De gewonde ME'er is behandeld en kon daarna niet verder werken.

Voorafgaand aan het Europese duel zeiden AZ en Alkmaar al in de maag te zitten met de Legia-supporters. Daarom mochten zij ook niet de binnenstad in.

AZ en Alkmaar zitten met supporters Warschau in de maag: 'Niet in binnenstad'

Vitesse in problemen om jaarrekening, directeur verwacht dit jaar nog overnamenieuws

Vitesse is verder in de problemen gekomen, meldt NRC. De accountant weigert de jaarrekening over het afgelopen seizoen goed te keuren, omdat er twijfels zijn over de continuïteit van de club. De jaarrekening had al op 1 oktober goedgekeurd moeten zijn. Algemeen-directeur ad interim van Vitesse, Peter Rovers, legt bij Radio 1 uit wat er precies mis is.

Daarnaast heeft Rovers goede hoop dat er binnenkort overnamenieuws komt bij de Arnhemse club. Al meer dan een jaar wacht Vitesse op goedkeuring van de KNVB voor de overname van de Amerikaanse Common Group. "Ik verwacht voor het einde van dit jaar duidelijkheid", zegt de algemeen directeur vrijdagmorgen.

Weinig succesvolle Europese week

De blik gaat verder ook weer op een speelronde in de eredivisie. Daarin staat bijvoorbeeld een hele leuke wedstrijd op het programma tussen Ajax en AZ, op zondagmiddag. Beide ploegen speelden gisteravond nog in Europees verband. AZ wist thuis met veel pijn en moeite te winnen. En daar mogen we best even om juichen, want de Alkmaarders boekten de enige Nederlandse zege in Europa deze week.

Ajax speelde namelijk met 1-1 gelijk tegen AEK Athene. Feyenoord verloor bij Atlético Madrid (3-2) en PSV speelde met 2-2 thuis gelijk tegen Sevilla.

Problemen op doel bij Oranje

Het is een spannende ochtend voor Olij, omdat Nederland kampt met een keepersprobleem, maakt hij kans om opgeroepen te worden door Ronald Koeman. En er is nu absoluut geen onbetwiste nummer één in Oranje, constateerde oud-doelman Joop Hiele al eerder.

Het probleem bij Oranje is ook dat Feyenoord-doelman Justin Bijlow en NEC-keeper Jasper Cillessen op dit moment geblesseerd zijn en Heerenveen-doelman Andries Noppert is hopeloos uit vorm.

De vorige interlandperiode kreeg Mark Flekken (foto) de voorkeur op doel, maar hij overtuigde allerminst. De 21-jarige Bart Verbruggen, die de vorige keer ook werd opgeroepen, moet zijn debuut nog maken in Oranje.

Mark Flekken als keeper van Oranje

Welkom!

Het Europese voetbalgeweld van deze week zit er weer op. Met maar één Europese overwinning van AZ gaan we onze ogen nu weer richten op het eredivisievoetbal. We starten het weekend met een echte degradatiekraker. Nummer 18, FC Volendam, neemt het thuis op tegen nummer 17, FC Utrecht.

Daarnaast is het een spannende ochtend voor Nick Olij. De keeper van Sparta zal ongetwijfeld vol zenuwen zitten, want bondscoach Ronald Koeman maakt zijn definitieve selectie bekend voor de EK-kwalificatieduels tegen Frankrijk en Griekenland. Hij zou de eerste Sparta-speler in Oranje kunnen worden sinds 1996 (!). Toen werd John Veldman opgeroepen.

Nick Olij wordt mogelijk opgeroepen voor Oranje