Supporter van Ajax is ten einde raad
NOS Voetbal

Tijdlijn 'gitzwarte' dag: hoe 24 september dieptepunt in Ajax' clubhistorie werd

  • Sam Porskamp

    volgt Ajax namens NOS Sport

  • Sam Porskamp

    volgt Ajax namens NOS Sport

Niet eerder vertaalde de bestuurlijke onrust bij Ajax zich zo direct naar de Johan Cruijff Arena als afgelopen zondag.

De competitiewedstrijd tegen Feyenoord werd bij een 0-3 stand gestaakt na herhaaldelijk vuurwerk op het veld. Even later bestormden en bekogelden hooligans de ingang van de hoofdtribune. En nog diezelfde avond ontsloeg Ajax directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

Een tijdlijn van een gitzwarte dag voor de Amsterdammers.

13.33 uur: 'Van Gaals handen jeuken'

"Ondanks alle ellende denk ik dat Ajax deze wedstrijd gaat winnen. 2-1", is Rafael van der Vaart, deze middag analist bij Studio Sport, nog optimistisch gestemd. Hij heeft even daarvoor op uitnodiging van 'Mister Ajax' Sjaak Swart geluncht in de Champions Lounge in de Johan Cruijff Arena.

Ook Louis van Gaal behoort samen met zijn vrouw Truus tot de genodigden. De naam van de oud-trainer van Ajax gonst steeds vaker rond, nu er een onderzoek loopt naar technisch directeur Sven Mislintat en ook trainer Maurice Steijn na een historisch slechte competitiestart onder druk staat.

Van der Vaart: 'Situatie Mislintat onhoudbaar, handen Van Gaal jeuken om in te stappen bij Ajax'

Van der Vaart weet het zeker: "Zijn handen jeuken. Bij deze club is duidelijkheid nodig. En als er een iemand van duidelijkheid houdt, is het Louis van Gaal. Hem zou je wel carte blanche kunnen geven."

14.48 uur: Ajax 0-2 achter door fouten Gaaei

De wedstrijd is nog geen twintig minuten oud als Feyenoord-spits Santiago Giménez zijn tweede van de middag binnenschiet. Rechtsback Anton Gaaei gaat net als bij het eerste tegendoelpunt opzichtig in de fout. Niet veel later wordt de Deen, begeleid door een striemend fluitconcert van het thuispubliek, gewisseld door Steijn.

De pijlen van de harde kern van Ajax richten zich vanaf nu op technisch directeur Mislintat, die onder anderen Gaaei heeft aangetrokken en vanwege het onderzoek naar de transfer van linksback Borna Sosa voorlopig niet in de Johan Cruijff Arena mag komen.

Anton Gaaei is heel ongelukkig in het eerste half uur - langer duurt zijn wedstrijd ook niet

De supporters zien de raad van commissarissen eveneens als kop van jut. 'Jullie bepalen het beleid, door de rvc zijn we Ajax kwijt', is er te lezen op een uitgerold spandoek.

15.14 uur: eerste keer vuurwerk

De harde kern gooit vlak voor rust vuurwerk in het strafschopgebied van Feyenoord. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük legt het spel volgens protocol stil. "Dit gaat hoe dan ook nog een keer mis", zijn de profetische woorden van meerdere supporters in het stadion. Het staat inmiddels al 0-3 voor de Rotterdammers, die hun aartsrivaal hoogstpersoonlijk verder in het diepe dal duwen.

16.05 uur: tweede keer vuurwerk

Waar iedereen al bang voor was, gebeurt. De harde kern van Ajax gooit weer vuurwerk op het veld en dus stuurt Gözübüyük opnieuw iedereen naar binnen.

16.20 uur: duel gestaakt

"De wedstrijd is definitief gestaakt", roept de stadionspeaker om. De KNVB heeft daar in afstemming met de lokale driehoek toe besloten. Veel supporters hebben het nieuws niet eens afgewacht en hebben het stadion al verlaten. Een deel van het publiek keert zich tegen de harde kern, die intussen zingt dat ze "Ajax willen zien".

,

Huilende kinderen worden getroost door hun ouders. De ontsteltenis onder de Ajax-aanhang is groot. "Fans die de wedstrijd saboteren vanwege een vernedering door Feyenoord... Dieper kan je als club niet zinken", concludeert een supporter.

16.40 uur: hoofdingang bestormd

Terwijl journalisten en verslaggevers wachten op interviews met de trainers, bestormen hooligans de hoofdingang. Nadat die weer naar buiten zijn gewerkt door de politie, wordt de ingang direct gesloten.

De zakelijke toeschouwers in de skyboxen, op wie de woede zich lijkt te richten, worden tot de rust is wedergekeerd vastgehouden in de ruimte waar ze zich op dat moment bevinden. Ook de pers wordt geacht niet rond te lopen, maar in de persruimtes te blijven. De sfeer is op dat moment dreigend, maar niet direct beangstigend.

Ajax-hooligans breken door hoofdingang Arena

Het nog aanwezige publiek en personeel wordt via de speakers verzocht om zich door stewards veilig uit het stadion te laten begeleiden. De hooligans halen buiten bakstenen uit de grond en gooien die richting de hoofdingang. De ME voert charges uit en zet traangas in om het gebied schoon te vegen.

17.20 uur: trainer Steijn geïrriteerd

Een uur na het staken van de wedstrijd verschijnt Maurice Steijn voor de camera. De Ajax-trainer spreekt van "een gitzwarte middag". Als hem wordt gevraagd wat er misging bij de tegengoals, raakt de trainer, die de komende dagen nog verder onder druk zal komen te staan, geïrriteerd.

"De afspraken zijn duidelijk. Dat hoef ik jou toch niet uit te leggen? Dat is iets van onszelf. Het gaat jou niks aan hoe wij dat afspreken", zegt Steijn. "Ik zie nog steeds perspectief. Dat heb ik in de eerste helft ook gezien, ondanks dat je in de rust met 0-3 achterstaat."

Gefrustreerde Steijn: 'Het is natuurlijk een gitzwarte middag'

Direct na Steijn volgt Feyenoord-collega Arne Slot. Het interview moet wel snel, want de bus vertrekt zo. "Anderhalf jaar geleden waren ze nog kampioen, dus ik had dit niet aan zien komen", zegt hij over de Amsterdamse opponent.

De Feyenoord-trainer ziet het staken van de wedstrijd hoe dan ook als competitievervalsing. "Dat heeft iedereen kunnen zien. Met de 0-3 voorsprong en met hoe de wedstrijd verliep, was het geloof bij Ajax redelijk weg. En ze hadden afgelopen donderdag nog een heel zware wedstrijd tegen Marseille gespeeld."

17.44 uur: Van Halst wil niet ingaan op bestuurlijke chaos

Zichtbaar gebroken geeft tijdelijk algemeen directeur Jan van Halst tekst en uitleg over het staken van de wedstrijd en de bestorming van de hoofdingang. "Dit doet verschrikkelijk pijn."

Ajax-directeur Van Halst ziet 'verschrikkelijke' middag, maar zwijgt over Mislintat

Over de bestuurlijke chaos wil hij niks kwijt, behalve dit: "Als het in het belang van Ajax is, zal ik keuzes maken. Daar moet je nooit voor weglopen."

18.30 uur: situatie onder controle, topoverleg over Mislintat

Er lopen nog een handjevol fans rond het stadion, maar de politie zegt de situatie onder controle te hebben. Onder controle hebben kan niet worden gezegd van de bestuurlijke situatie bij Ajax, waar intussen op hoog niveau wordt overlegd over het aanblijven van Mislintat. Ajax wilde in eerste instantie het lopende onderzoek naar de directeur voetbalzaken afwachten, maar daar lijkt de club op terug te komen.

In Studio Voetbal bespreken de analisten het ontslag van Mislintat:

Studio Voetbal over ontslag Mislintat: 'Aankopen weggegooid geld'

Na een urenlang gesprek tussen de top van Ajax en Sven Mislintat stuurt de Amsterdamse persafdeling een mail naar de Nederlandse media: "Ajax en directeur voetbalzaken Sven Mislintat hebben in goed overleg per direct de onderlinge samenwerking beëindigd."

Het verkeerde mailtje, zo blijkt, want vijf minuten later volgt al een nieuwe versie: "Ajax heeft per direct de samenwerking met directeur voetbalzaken Sven Mislintat beëindigd. Het gebrek aan een breed draagvlak binnen de organisatie is de reden voor dit besluit." Chaos compleet.

21.35 uur: Van Gaal: 'Gezondheid gaat voor'

De roep om Van Gaal werd in de wandelgangen steeds luider, maar de oud-bondscoach laat de NOS weten dat Ajax geen optie is. "Mijn gezondheid gaat voor", zegt hij.

De 72-jarige Van Gaal, die de club in de jaren negentig naar drie landstitels en winst van de UEFA Cup en Champions League leidde, heeft prostaatkanker en staat voortdurend onder behandeling. "Coach van een club zie ik niet meer zitten, van een land is afhankelijk van veel factoren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl