NOS VoetbalAangepast

Ajax-Feyenoord, en nu? 'In alle gevallen sprake van competitievervalsing'

  • Pro Shots

Feyenoord-trainer Arne Slot vindt dat elk vervolg van de wedstrijd Ajax-Feyenoord neerkomt op competitievervalsing. De Klassieker werd zondag in de tweede helft gestaakt wegens vuurwerk op het veld van de Johan Cruijff Arena. Dat gebeurde bij een 3-0 voorsprong voor Feyenoord.

"Het is competitievervalsing, wat het ook gaat zijn", was Slot stellig. "Het is niet voordelig voor ons dat die wedstrijd wordt gestaakt. Met 0-3 en hoe de wedstrijd verliep, was het geloof bij Ajax weg."

"Ze hebben donderdag ook nog een zware wedstrijd gespeeld tegen Marseille, dan wil je graag dat die wedstrijd doorgaat."

Uitspelen met publiek, zonder publiek of reglementaire zege Feyenoord

Slot schetste ook de mogelijkheden die er nu zijn. Uitspelen met publiek, zonder publiek, of een reglementaire overwinning voor Feyenoord. "Maar in alle gevallen is er sprake van competitievervalsing. En als het later in het seizoen wordt, is dat nog groter. Maar de keuze is aan de KNVB, daar moeten wij ons aan conformeren."

De KNVB laat in een reactie aan de NOS weten de ontwikkelingen rondom Ajax-Feyenoord "afschuwelijk" te vinden.

"Het lijkt nergens op wat er vanmiddag heeft plaatsgevonden. De hele situatie heeft ook te maken met wat er bij Ajax speelt. Voorlopig reageren we verder nergens op. Er zijn nog zo veel nieuwe ontwikkelingen rond deze wedstrijd. Maandag vindt er een competitieoverleg plaats. Mogelijk kunnen we dan meer zeggen, maar vermoedelijk nog niet."

Slot ziet gestaakte klassieker als 'absolute competitievervalsing'

Daarnaast gaat de KNVB nog in op de regels rond het staken van een duel.

"Voor de duidelijkheid: deze wedstrijd zou ook zonder de strengere regelgeving, die we sinds april hebben ingevoerd, definitief gestaakt zijn. Vuurwerk is een direct gevaar voor spelers, cameramensen en andere betrokkenen", zo vertelt een woordvoerder van de KNVB.

Van Halst spreekt van dieptepunt

Jan van Halst, tijdelijk algemeen directeur van Ajax, verwacht een moeilijk traject om een nieuwe datum te vinden. "Dat wordt een 'hell of a job'. Als voetballiefhebber, maar ook als directeur van Ajax vind ik het staken van Ajax-Feyenoord een dieptepunt. Het is verschrikkelijk dat we niet eens een wedstrijd uit kunnen spelen."

Ajax-directeur Van Halst ziet 'verschrikkelijke' middag, maar zwijgt over Mislintat

Slot zag hoe de wedstrijd tussen de twee traditionele topclubs meerdere keren werd stilgelegd. Dit omdat er plastic bekers en vuurwerk op het veld werden gegooid.

Vervolgens hoorde hij ook nog over de ongeregeldheden rond het stadion. Zo werd een draaideur bij de hoofdingang vernield en moest de ME buiten traangas inzetten. Slot was daar verbaasd over.

"Ja, hoewel er steeds meer kapot gemaakt wordt en mensen steeds vaker ageren tegen iets, is dit vandaag wel verrassend voor iedereen. We moeten niet doen alsof Ajax al tien jaar geen kampioen is geworden, dat is anderhalf jaar geleden nog gebeurd. Dit had ik niet aan zien komen."

Steijn: 'Gitzwarte middag'

Trainer Maurice Steijn baalde zondag al van wat hij op het veld zag van zijn ploeg, maar alles wat er in en rondom het stadion gebeurde, maakte hem bozer. "Het is natuurlijk al een gitzwarte middag, maar dit maakt het alleen maar nog vervelender."

Meer zei de Haagse trainer er niet over. Dat deed Van Halst wel. "Wij begrijpen de teleurstelling over de competitiestart natuurlijk. Maar ook door die pijn moet je heen kunnen. Als dit gedrag door sommigen wordt getoond, is dat heel teleurstellend en dat keuren we ten stelligste af, dat is duidelijk."

Gefrustreerde Steijn: 'Het is natuurlijk een gitzwarte middag'

Van Halst kon niet antwoorden op vragen over de toekomst van trainer Steijn, of de mogelijke inmenging van Louis van Gaal bij Ajax, nu het ook bestuurlijk aan alle kanten rommelt in Amsterdam.

"Op dit moment is het nog onrustig buiten, ik ben bezig met het managen van alles wat daar nu gebeurt. Ik kan daar verder niet op antwoorden, maar als er keuzes gemaakt moeten worden in het belang van Ajax, zal ik dat altijd doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl