liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rusland valt havenstad Izmajil aan, aan de grens met Roemenië

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.


Rusland valt havenstad Izmajil aan, aan de grens met Roemenië

Rusland heeft in de nacht van zondag op maandag een aanval uitgevoerd op Izmajil, een Oekraïense havenstad aan de grens met Roemenië. Dat is een van de belangrijkste havens vanuit waar Oekraïens graan naar andere landen wordt uitgevoerd. Het is onduidelijk of er schade of slachtoffers zijn, lokale media meldden wel dat er knallen gehoord werden. Inwoners van de stad kregen van de autoriteiten de opdracht om schuilkelders op te zoeken.

Een dag eerder werd al het nabijgelegen Reni getroffen, ook een havenstad die belangrijk is voor de uitvoer van Oekraïens graan. Daarbij raakten tenminste twee mensen gewond, en werd de haven beschadigd. Ook Reni ligt direct aan de grens met Roemenië, sinds 2004 lid van de NAVO.

Op maandagochtend staat een ontmoeting gepland tussen de Russische president Poetin en zijn Turkse ambtsgenoot Erdogan, in de Russische badplaats Sotsji. Onderwerp van gesprek zal onder meer de graandeal voor de Zwarte Zee zijn, waaruit Rusland zich in juli terugtrok. De deal maakte de uitvoer van graan uit Oekraïne mogelijk via de Zwarte Zee, Turkije en de VN hopen Rusland te bewegen zich weer bij de afspraak aan te sluiten.

Zelensky besluit defensieminister Reznikov weg te sturen

President Zelensky heeft besloten minister van Defensie Reznikov weg te sturen. Hij vraagt het parlement komende week om toestemming om Roestem Oemjerov tot nieuwe defensieminister te benoemen, zegt de Oekraïense president in een videotoespraak.

Het vertrek van Reznikov hing al langer boven de markt. Hij staat onder druk vanwege een corruptieschandaal op zijn ministerie. In februari zei de fractieleider van Zelensky's partij al dat Reznikov werd vervangen. Maar die mededeling werd een dag later ingetrokken. Nu lijkt het vertrek van Reznikov definitief.

"Reznikov heeft 550 dagen van oorlog doorgemaakt en ik geloof dat het tijd is voor een nieuwe aanpak bij het ministerie", aldus Zelensky. Hij zegt erop te vertrouwen dat het parlement zijn voorstel ondersteunt.

De voorgestelde vervanger, Oemjerov, staat onder meer aan het hoofd van overheidsorganisatie SPFU. Deze instantie gaat over de privatisering van staatseigendommen. Oekraïne heeft de laatste jaren op grote schaal publieke instellingen verkocht aan investeerders, meldt de Oekraïense denktank GMK.

De vertrekkende minister van Defensie Reznikov

Oekraïense minister van Defensie: 'Enorme groei productie van Oekraïense drones verwacht'

Oekraïne is van plan om de productie van drones dit najaar te verhogen. Dat heeft de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov eerder vandaag tegen persbureau Ukrinform gezegd.

Het land voert steeds meer drone-aanvallen uit op Russisch grondgebied. Op sommige dagen wordt Rusland door tientallen drones tegelijk aangevallen. Dinsdagavond werd een luchthaven in Pskov, 600 kilometer van Oekraïne, met tien tot twintig drones aangevallen waardoor volgens Russische bronnen vier militaire vliegtuigen beschadigd raakten. Het Russische ministerie van Defensie zegt de afgelopen week 281 Oekraïense drones te hebben vernietigd.

"Ik verwacht dit najaar een enorme groei in de productie van verschillende Oekraïense drones", zei Reznikov. De Oekraïense autoriteiten hebben volgens de defensieminister wet- en regelgeving versoepeld, zodat de droneproductie opgeschroefd kan worden.

Rusland: succesvolle drone-aanval op havenstad grenzend aan Roemenië

Het Russische leger beweert dat het afgelopen nacht een succesvolle drone-aanval heeft uitgevoerd op de Oekraïense havenstad Reni. Deze plaats ligt aan de rivier de Donau, aan de overkant van NAVO-land Roemenië.

Volgens het Kremlin zijn militaire brandstofdepots van het Oekraïense leger verwoest bij de aanval op Reni. De stad speelt een belangrijke rol bij de internationale graanhandel en is vaker onder vuur genomen door het Russische leger.

Eerder vandaag zei Oekraïne dat Rusland afgelopen nacht infrastructuur heeft verwoest met een drone-aanval in de regio rondom havenstad Ismajil. Dat ligt hemelsbreed op zo'n 25 kilometer van Reni. Bij deze aanval zijn twee burgers gewond geraakt, schrijven Oekraïense media.

In een reactie veroordeelt Roemenië de Russische drone-aanvallen van afgelopen nacht. "Deze aanvallen op burgerdoelwitten en infrastructuur zijn onrechtvaardig en in strijd met het humanitair recht." De aanval heeft geen directe militaire dreiging gevormd voor Roemenië, zeggen de autoriteiten.

Morgen gaat de Russische president Poetin in gesprek met de Turkse president Erdogan. De inzet van het overleg is een alternatief voor de zogenoemde graandeal. Rusland zegde in juli deze afspraak tussen de Verenigde Naties, Turkije, Rusland en Oekraïne op, waardoor de graanexport via de Zwarte Zee grotendeels stil is komen te liggen. Via de Donau worden deze levensmiddelen nog wel verscheept, maar ook deze route ligt door aanvallen onder druk.

'Rusland rekruteert militairen in Centraal-Azië'

Rusland probeert nog altijd militairen te werven in omliggende landen als Kazachstan en Armenië. Dat meldt het Britse ministerie van Defensie. Rusland zou sinds eind juni advertenties verspreiden in die landen waarin een salaris tot ruim 5000 dollar wordt geboden.

Daarnaast zouden de Russen een versneld staatsburgerschap verlenen aan mensen die in Oekraïne willen vechten. Het Britse ministerie vermoedt dat Rusland op die manier verdere mobilisatie van Russen wil voorkomen in aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Het ministerie stelt verder dat de paspoorten van een aantal migranten uit Oezbekistan, die in de Oekraïense stad Marioepol in de bouw werken, zijn afgenomen. Zij zouden bij aankomst in de stad zijn verplicht om zich bij het Russische leger aan te sluiten.

De Britten zeggen dat er zeker zes miljoen migranten uit Centraal-Azië in Rusland verblijven. Rusland zou hen als potentiële rekruten beschouwen.

Rusland probeert al langer militairen te rekruteren in Centraal-Azië:

Gewonden door droneaanval Odesa

In de zuidelijke Oekraïense regio Odesa zijn twee burgers gewond geraakt na droneaanvallen van Rusland, meldt de Oekraïense luchtmacht op Telegram.

Rusland zou vanochtend vroeg zeker 25 drones hebben afgevuurd. Infrastructuur in en rond de haven van de stad Odesa zou het doelwit zijn geweest. Oekraïne zegt dat 22 van de 25 drones zijn neergehaald.

Sinds het stopzetten van de graandeal tussen Rusland en Oekraïne zijn het havengebied van Odesa en de nabijgelegen rivier de Donau vaker doelwit van aanvallen. De havens in het gebied zijn belangrijk voor de Oekraïense export van graan over de Zwarte Zee.

Rusland en Oekraïne waren eerder overeengekomen dat Oekraïne ondanks de oorlog graan kon exporteren. Rusland maakte later een einde aan dat akkoord.

Nog twee schepen door tijdelijke corridor

Een schip verlaat Oekraïense wateren

De Oekraïense president Zelensky heeft bekendgemaakt dat nog eens twee schepen Oekraïense wateren hebben verlaten via een tijdelijke corridor die de route van de opgezegde graandeal moet vervangen. Afgelopen vrijdag maakten ook al twee vrachtschepen gebruik van die route.

Zelensky zei niet onder welke vlag de schepen varen of wat hun lading was. De twee schepen die eerder van de corridor gebruikmaakten voeren onder vlaggen van Liberia en de Marshalleilanden, ze hadden beide ijzer aan boord.

Rusland blokkeert al sinds het begin van de oorlog de havens van Oekraïne. Wel stond het land voedseltransporten toe over de Zwarte Zee na bemiddeling van Turkije. Die graandeal verliep echter in juli omdat Rusland vond dat er te weinig tegenover stond.

Na het klappen van de deal dreigde Rusland vrachtschepen op de Zwarte Zee aan te vallen. Oekraïne riep daarop eenzijdig de humanitaire corridor uit, pal langs de westelijke kust van het land, bij de grens met Roemenië.

Maandag ontmoet de Russische president Poetin zijn Turkse ambtsgenoot Erdogan in de Russische badplaats Sotsji. Op de agenda staan gesprekken over het weer hervatten van de graandeal.

Oekraïense miljardair voorlopig vast op verdenking fraude

Ihor Kolomojsky, een van de rijkste zakenmensen van Oekraïne, is gearresteerd op verdenking van fraude. De miljardair blijft zeker twee maanden in voorarrest, zo heeft de rechtbank besloten waar Kolomojsky is voorgeleid.

Veiligheidsdienst SBU maakte de aanhouding vandaag bekend. Volgens de verklaring "is vastgesteld" dat Kolomojsky voor miljoenen euro's heeft witgewassen via zijn ondernemingen. De prominente zakenman heeft eerdere fraudebeschuldigingen tegen hem altijd tegengesproken, maar nog niet gereageerd op de nieuwste aantijgingen.

Tegen Kolomojsky lopen sinds 2021 sancties van de VS wegens "significante corruptie". Dat hij nu is gearresteerd wordt gezien als een belangrijk signaal van de Oekraïense regering dat corruptie wordt aangepakt. Kolomojsky is onder meer eigenaar geweest van banken en mediaondernemingen. Voor zijn politieke carrière speelde Zelensky lange tijd president in een tv-show die werd uitgezonden op een kanaal van Kolomojsky.

Ihor Kolomojsky bij zijn arrestatie

'Alles gaat goed': de omgekeerde realiteit van Russische media in bezet Oekraïne

Na de verovering van het zuiden van Oekraïne hebben de Russen in een mum van tijd pro-Kremlin-zenders uit de grond gestampt. De propagandakanalen geven een uniek inkijkje in het leven in de bezette regio's, waar ondanks het Oekraïense tegenoffensief hard wordt gewerkt aan 'russificatie'.

De propagandakanalen zijn een belangrijk wapen in de Russische oorlog in Oekraïne, vertelt media-onderzoeker Roman Osadtsjoek van denktank Atlantic Council. "Informatie is de olie van deze tijd. Hoewel, het is misschien nog wel waardevoller." De propaganda heeft een duidelijk doel: de bevolking liefde voor Rusland bijbrengen en Oekraïne in een kwaad daglicht zetten.

In veel van de programma's staat de eenwording met Rusland centraal. Alles is én wordt beter onder de Russische heerschappij, zo luidt de boodschap. De toon in de programma's is ongeloofwaardig positief. Zo worden complete nieuwsitems gewijd aan het simpele feit dat de apotheek naar behoren functioneert.

Een greep uit de tv-programma's

Oekraïne: zelfgemaakte wapens halen afstanden van 1500 kilometer

Oekraïne kan met zelfgeproduceerde wapens al doelen raken op een afstand van 1500 kilometer. Dat zegt secretaris Oleksiy Danilov van de Oekraïense Nationale Veiligheids- en Defensieraad. Volgens hem wordt er al enige tijd gewerkt aan het eigen raket- en droneprogramma.

De wapens die Oekraïne van het Westen krijgt mogen niet worden gebruikt om doelen op Russisch grondgebied aan te vallen. Als Oekraïne eigen wapens gebruikt, gelden er geen beperkingen van de westerse landen. Danilov zegt dat veel bedrijven zich ook bezighouden met het produceren van drones.

Afgelopen week was er nog een grote droneaanval op Russisch grondgebied. Die trof onder meer een militair vliegveld in het noordwesten van het land, honderden kilometers van de grens met Oekraïne. De afgelopen tijd waren er meer droneaanvallen in Rusland. Moskou beschuldigt Oekraïne, maar Oekraïne eiste hiervoor zoals gebruikelijk geen verantwoordelijkheid op.

Lees in dit uitgebreide artikel meer over de reeks droneaanvallen in Rusland:

'Drie Oekraïense zeedrones onschadelijk gemaakt onderweg naar Krimbrug'

Rusland zegt drie Oekraïense zeedrones te hebben vernietigd in de Zwarte Zee. De drones waren op weg naar de Krimbrug, zegt het Russische ministerie van Defensie op Telegram. Het eerste onbemande vaartuig zou gisteravond laat (lokale tijd) onschadelijk zijn gemaakt, de andere twee afgelopen nacht.

De Krimbrug verbindt het Russische vasteland met het door Rusland bezette Oekraïense schiereiland. President Zelensky zegt keer op keer dat er geen vrede met Rusland zal worden gesloten zonder bevrijding van de Krim. Oekraïne voert dan ook veel drone-aanvallen uit in het gebied.

Gisteren zei een medewerker van de Oekraïense president Zelensky dat het aantal drone-aanvallen op Rusland verder zal worden opgevoerd.

Zelensky deze maand verwacht op VN-top in New York

De Oekraïense president Zelensky woont later deze maand waarschijnlijk Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij in New York. Ook zal hij bij een vergadering zijn van de Veiligheidsraad van de VN over Oekraïne. Dat zegt de Albanese VN-ambassadeur Ferit Hoxha. Albanië is deze maand voorzitter van de Veiligheidsraad.

Vanaf 18 september verzamelen wereldleiders zich in New York voor de jaarlijkse bijeenkomst. Op 20 september komt de VN-Veiligheidsraad bij elkaar.

Vorig jaar was Zelensky digitaal aanwezig bij de Algemene Vergadering. Toen mocht hij de VN bij hoge uitzondering via een videoboodschap toespreken. Hij vroeg om meer militaire steun en riep op tot meer strafmaatregelen tegen Rusland.

Na afloop van zijn toespraak vorig jaar kreeg hij een staande ovatie. De vertegenwoordigers van Rusland bleven zitten:

Staande ovatie na VN-toespraak van Zelensky

'Russisch Sarmat-raketsysteem gevechtsklaar'

Het hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos heeft gezegd dat het nieuwe intercontinentale raketsysteem Sarmat gevechtsklaar is. Het systeem kan kernkoppen over een afstand van 18.000 kilometer vervoeren.

De Sarmat-raket, bijgenaamd Satan 2, is een strategisch wapen en kan volgens gegevens van het Russische ministerie van Defensie tien tot zestien kernkoppen vervoeren. De Sarmat heeft volgens het ministerie het grootste bereik ter wereld en zou unieke eigenschappen hebben waarmee het projectiel "ieder antiraketsysteem" kan ontwijken.

Na een succesvolle test met het systeem zei president Poetin in april vorig jaar dat de raket "de veiligheid van Rusland tegen dreigingen van buitenaf zal garanderen" en degenen die proberen ons land te bedreigen "twee keer zal laten nadenken".

Een test met de Sarmatraket vorig jaar

Rusland: in een week 281 Oekraïense drones vernietigd

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat het afgelopen week 281 Oekraïense drones heeft neergehaald. Rusland en Oekraïne bestoken elkaar tijdens de oorlog met de onbemande vliegtuigjes. Het aantal aanvallen met drones op Rusland is gestaag toegenomen de afgelopen maanden, sinds de eerste aanvallen op Moskou in mei. Een medewerker van de Oekraïense president Zelensky zei vandaag dat het aantal drone-aanvallen op Rusland verder zal stijgen.

Kremlin: Brits defensiebedrijf BAE is legitiem doelwit

Dmitri Peskov, de woordvoerder van president Poetin, heeft gezegd dat het Britse defensiebedrijf BAE een doelwit zal zijn voor het Russische leger, nu dat bedrijf besloten heeft zich ook in Oekraïne te vestigen. Gisteren meldde BAE, de grootste wapenfabrikant van het Verenigd Koninkrijk, dat het in Oekraïne onder meer munitie voor artillerie gaat produceren, te gebruiken door het Oekraïense leger.

Zelensky stuurde op dezelfde dag foto's rond van zijn ontmoeting met BAE-topman Charles Woodburn. "De beste wapens die onze strijders helpen Oekraïne te verdedigen, zouden ook in ons land geproduceerd moeten worden." BAE levert al sinds het begin van de invasie wapentuig en munitie aan Oekraïne, maar tot nu toe altijd buiten dat land gefabriceerd.

Peskov zei vandaag tijdens een persconferentie dat "alle faciliteiten die wapens produceren die op ons gericht zijn, de speciale aandacht zullen krijgen van ons leger."

President Zelensky met BAE-topman Woodburn

Kremlin: Poetin en Erdogan treffen elkaar maandag in Sotsji

De Russische president Poetin en zijn Turkse ambtsgenoot Erdogan zullen elkaar maandag ontmoeten in Sotsji, de Russische badplaats aan de Zwarte Zee. Waarover de twee zullen spreken is niet bekendgemaakt, maar vermoedelijk zal hernieuwde Russische medewerking aan de Zwarte Zee-deal een onderwerp zijn: Turkije probeert al enige tijd om Rusland weer laten meewerken aan die afspraak, om de uitvoer van voedsel vanuit Oekraïne mogelijk te maken.

Turkije geldt als een van de weinige landen die zowel met Rusland als met Oekraïne en zijn bondgenoten op goede voet staan.

Politicus: weer twee schepen uitgevaren uit Odesa

Twee schepen zijn vandaag uitgevaren uit de haven van Odesa, aan de Zwarte Zee. Dat meldt de lokale politicus Oleksi Hontsjarenko op Telegram, met een foto erbij. Een van de schepen vaart onder Liberiaanse vlag naar de Bulgaarse havenstad Varna, zo zegt hij. Waar het andere schip heen gaat, is niet bekend. Het tweede schip vaart onder de vlag van de Marshall-eilanden. Het is onbekend wat de schepen vervoeren.

Het uitvaren van schepen vanuit Odesa is vanwege de oorlog niet zonder gevaar. Rusland, Oekraïne, Turkije en de VN maakten vorig jaar daarom een afspraak om de uitvoer van voedingsmiddelen vanuit Oekraïne mogelijk te maken via de Zwarte Zee. Maar Rusland trok zich afgelopen zomer terug uit deze deal, omdat het land naar eigen zeggen te weinig voordeel ondervond van de afspraken.

Sindsdien proberen Turkije en de VN Rusland weer bij de deal te betrekken, zonder succes. De Russische buitenlandminister Lavrov zei gisteren dat hij zijn Turkse collega Fidan een lijst had gegeven met Russische eisen, die ingewilligd moeten worden voordat Rusland weer meedoet. Wat die eisen precies zijn, is onbekend.

Ondertussen stelde Oekraïne op eigen houtje een 'corridor' in op de Zwarte Zee, waarlangs schepen veilig zouden moeten kunnen varen. Vooralsnog met succes: er is nog geen schip aangevallen door de Russen.

Twee schepen varen uit vanuit Odesa, via het Telegram-account van lokale politicus

Gewonden en schade bij Russische raketaanval Vinnytsia

Bij een Russische raketaanval op de centraal-Oekraïense regio Vinnytsia is afgelopen nacht een bedrijf beschadigd geraakt en zijn gewonden gevallen, meldt gouverneur Serhi Borzov van de regio op Telegram. Om wat voor bedrijf het gaat en waarom dat een doelwit zou zijn, is niet bekend.

Vinnytsia ligt ten zuidwesten van Kyiv, honderden kilometers van de frontlinie. Volgens Borzov gaat het om een van twee kruisraketten, afgevuurd vanuit Rusland. De andere werd door de Oekraïense luchtafweer neergeschoten nabij Kyiv.

Russische bestuurders: nieuwe drone-aanvallen op Russische steden

In de vroege ochtend hebben Oekraïense drones opnieuw Russische steden aangevallen. In de stad Koertsjatov, nabij Koersk, raakten twee drones een overheidsgebouw en een woongebouw, zo meldt de gouverneur van de regio via Telegram. Het is nog niet bekend hoe groot te schade is en of er slachtoffers zijn gevallen.

Ongeveer gelijktijdig haalde de luchtafweer een Oekraïense drone neer die op weg was naar Moskou, zo meldt de burgemeester van die stad via Telegram. De drone werd neergehaald boven de voorstad Ljoebertsy. Volgens de burgemeester Sergej Sobjanin waren er geen schade of slachtoffers.

De claims van de bestuurders zijn niet onafhankelijk te verifiëren, maar passen in het beeld dat Oekraïne nu vrijwel dagelijks doelen in Rusland bestookt met drones.

VN-baas Guterres probeert graandeal nieuw leven in te blazen

Om de graandeal te hervatten heeft VN-chef Guterres een reeks voorstellen gestuurd aan de Russische minister Lavrov, meldt persbureau Reuters. Met die deal konden Oekraïense schepen via de Zwarte Zee graan blijven vervoeren. Nadat de graandeal was verlopen, werden Oekraïense graanvoorraden geregeld aangevallen.

De brief van Guterres komt vlak voor de vermeende ontmoeting tussen de Russische president Poetin en de Turkse president Erdogan. Volgens Turkse bronnen hebben de twee presidenten maandag een afspraak en bespreken ze vooral de graanexport over de Zwarte Zee.

Guterres noemde verder geen details over de voorstellen. Een Russische diplomaat zegt tegen Reuters dat er geen nieuwe ideeën zijn voorgedragen. "Enkel een samenvatting van eerdere plannen van de VN die niet van de grond kwamen."

Soerovikin-linie gepasseerd door Oekraïense troepen

De Soerovikin-linie is gepasseerd door Oekraïense troepen van de 46ste luchtmobiele brigade. In het zuiden, ter hoogte van de plaats Verbove hebben ze terreinwinst geboekt. Het is nog geen doorbraak te noemen, omdat het nog niet duidelijk is of het om een tijdelijke of definitieve inname gaat.

Volgens oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif zijn er signalen dat de Russen eenheden verplaatsen naar de Soerovikin-linie. De Belgische luitenant-kolonel Tom Simoens zegt dat het snel kan gaan als de linie wordt doorbroken.

Oekraïne moet volgens De Kruif wel vol inzetten om het momentum te behouden. "We zien Oekraïense eenheden actief die we nog niet hebben gezien. Ook zien we meer westers materieel in dit gebied verschijnen."

Zelensky: Oekraïne heeft in totaal 160 gevechtsvliegtuigen nodig

Om een krachtige luchtmacht op te bouwen heeft Oekraïne ongeveer 160 gevechtsvliegtuigen nodig. Dat zegt president Zelensky in een interview met de Portugese televisie. Tot nu toe heeft Kyiv zo'n 60 gevechtsvliegtuigen toegezegd gekregen van onder meer Nederland en Denemarken.

Een woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht heeft het over 128 extra F-16's om overwicht in het luchtruim te krijgen. Onlangs is begonnen met het opleiden van Oekraïense F-16 piloten.

Oekraïne bevestigt verantwoordelijkheid voor drone-aanvallen woensdag

De drone-aanval op een luchtmachtbasis in het Russische Pskov van woensdag is door Oekraïne uitgevoerd, bevestigt een woordvoerder van de regering in Kyiv tegen de BBC.

De aanval was de grootste sinds het begin van de oorlog, en veel verder op Russisch grondgebied dan andere aanvallen. Pskov ligt op700 kilometer van de grens. Vier vliegtuigen werden getroffen.

Rusland heeft gezegd dat Oekraïne "niet ongestraft zal blijven" voor de aanslagen.

Zelensky: "Oekraïne heeft langeafstandsraket ontwikkeld"

Oekraïne heeft een langeafstandswapen ontwikkeld dat zijn doel op 700 kilometer kan raken. Dat zei de Oekraïense president Zelensky op zijn Telegram-kanaal. Daarmee doelt hij volgens persbureau AP op de aanvallen van gisterennacht. Daarbij werd de Russische Regio Pskov vier uur lang bestookt door tientallen drones.

Pskov ligt 700 kilometer ten noorden van Oekraïense grens. Kyiv heeft de verantwoordelijkheid voor die aanvallen niet opgeëist, maar ontkent het ook niet. Volgens het International Institute for Strategic Studies zijn de aanvallen bedoeld om het Russische moreel uit te hollen en de druk op de commandanten te vergroten".

Nieuwe video van Prigozjin opgedoken

Er is een nieuwe video opgedoken van voormalig Wagner-leider Jevgeni Prigozjin. Volgens Reuters is hij een paar dagen voor zijn dood gemaakt, toen hij ergens in Afrika was. Waar precies is niet te achterhalen. Het persbureau leidt dat af uit de kleding en het horloge die hij draagt. Dat zijn dezelfde als die een video die op 21 augustus door de Wagner-groep werd verspreid.

Ironisch gezien, haakt hij in op de speculaties dat hij gestraft zal worden voor zijn rebellie tegen de Russische legertop. "Voor diegenen die zich afvragen of ik nog leef of niet, over hoe het met me gaat: op het moment, dit weekend, in de tweede helft van augustus ben ik in Afrika ... alles is oké.

Een paar dagen later stortte hij neer met een toestel dat van Moskou naar Sint-Petersburg vloog. Het onderzoek naar de oorzaak loopt nog, het Kremlin ontkent alle betrokkenheid.

Nieuwe video vlak vóór overlijden Prigozjin opgedoken

Oekraïne vraagt andermaal om meer wapens

Oekraïne verlangt meer wapens en munitie van de Europese Unie, heeft buitenlandminister Koeleba gezegd op een informele top met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Zij zijn bijeen in het Spaanse Toledo om te praten over onder meer de oorlog in Oekraïne.

Koeleba vroeg daar opnieuw om meer pantserwagens, tanks en de bijbehorende munitie. Van neutrale landen, zoals Ierland en Oostenrijk, wil hij gepantserde reddingsvoertuigen.

Daarnaast wil Koeleba dat de EU-landen strenger toezien op het naleven van de sancties tegen Rusland. "We zien dat Rusland de wapenproductie opvoert en dat het daarbij ook westerse onderdelen gebruikt."

Gisteren riep EU-buitenlandchef Borrell de lidstaten ook al op om meer munitie aan Oekraïne te leveren. Ook wil hij dat er meer Oekraïense militairen door EU-landen worden getraind. Dat zijn er tot nu toe 25.000 en moeten er wat hem betreft voor het eind van het jaar 40.000 zijn in plaats van de eerder afgesproken 30.000.

Zelensky hekelt corruptie bij medische keuring dienstplichtigen

De Oekraïense president Zelensky zegt dat er op grote schaal wordt gesjoemeld met medische keuringen voor dienstplichtigen. In sommige regio's zijn er sinds de Russische inval wel tien keer meer dienstplichtige mannen op medische gronden afgekeurd dan voorheen. Dat duidt op corruptie, zei Zelensky in zijn dagelijkse avondtoespraak.

Betrokken ambtenaren vragen volgens hem tussen de 3000 en 15.000 dollar aan steekpenningen. Zij kunnen strafvervolging tegemoetzien. Hoeveel mannen zich hebben laten afkeuren, is nog niet duidelijk, maar volgens de president gaat het om vele duizenden. Alle Oekraïense mannen tussen de 18 en 60 zijn dienstplichtig.

Zelensky erkende eerder al dat corruptie binnen rekruteringsbureaus een groot probleem is in Oekraïne. Enkele weken geleden ontsloeg hij daarom alle regionale leidinggevenden.

Opnieuw vluchten Moskou vertraagd door droneaanval

Tientallen vluchten van en naar de drie luchthavens van Moskou hebben vertraging opgelopen vanwege een droneaanval, schrijven Russische staatsmedia. Volgens Ria Novosti gaat het om zeker 59 vluchten naar Vnoekovo, Domodedovo en Sjeremetjevo.

De Moskouse burgemeester Sobjanin schrijft op Telegram dat de luchtverdediging een drone die op weg was naar de Russische hoofdstad heeft neergehaald. Dat gebeurde in een district zo'n 100 kilometer ten zuidoosten van het centrum. De drone zou geen slachtoffers of schade hebben veroorzaakt.

Reizigers op de luchthaven Domodedovo (archief 2022)

'Zeker zes doden bij crash Oekraïense legerhelikopters'

Volgens Oekraïense media zijn zes militairen omgekomen bij de crash van twee legerhelikopters. De twee Oekraïense helikopters zouden zijn neergestort in de oostelijke regio Donetsk. De oorzaak van de crash is niet bekend.

Twee Mi-8-transporthelikopters zijn neergestort in de omgeving van de stad Kramatorsk, zegt een woordvoerder van de luchtmacht tegen Oekraïense media. Volgens nieuwswebsite Pravda is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar het incident.

VS: zorgelijke ontwikkeling in dialoog tussen Noord-Korea en Rusland

Het Witte Huis is bezorgd over de ogenschijnlijk nauwere banden tussen Noord-Korea en Rusland. Volgens woordvoerder Kirby vorderen de gesprekken tussen de twee landen over mogelijke wapenleveranties.

Kirby zegt dat president Poetin en leider Kim Jong-un elkaar brieven hebben gestuurd met toezeggingen over een nauwere samenwerking. Noord-Korea zou overwegen Rusland munitie en materialen te sturen. Moskou kan zulke voorraden goed gebruiken in de oorlog met Oekraïne.

Onlangs was de Russische minister van defensie Sjojgoe op bezoek in Noord-Korea. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten is daarna nog een delegatie Russische functionarissen afgereisd naar het buurland. Het is onduidelijk of de twee landen al afspraken hebben gemaakt.

Ondanks de recente bezoeken zijn Rusland en Noord-Korea geen nauwe bondgenoten, schrijft Amerikaanse denktank CEIP. Er is nog geen hard bewijs dat Noord-Korea Rusland heeft voorzien van munitie voor de oorlog in Oekraïne.

Kim Jong-un schudt de hand van Sjojgoe, foto: 26 juli

Grote reeks droneaanvallen in Rusland: 'Poetin onderschat de Oekraïners'

Een reeks droneaanvallen in het hele land, waaronder een aanval op een luchthaven, honderden kilometers van Oekraïne. Rusland maakte vandaag melding van mogelijk de grootste gecoördineerde droneaanval op Russisch grondgebied ooit.

Hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga noemt de schaalgrootte van de aanval opmerkelijk. "Aanvallen op zes districten en op dat vliegveld met zelfs twintig drones. Dat zegt wat over het strategische bereik van Oekraïne."

Lees verder wat experts denken over de grootscheepse drone-aanval op Rusland:

Rusland: gesprek met Turkije over alternatieve graandeal

Rusland gaat deze week in gesprek met Turkije over een alternatieve graandeal. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft dat bekendgemaakt.

Volgens het plan stuurt Rusland een miljoen ton graan afgeprijsd naar Turkije met financiële steun van Qatar. Vervolgens worden de levensmiddelen verspreid over landen die ze het hardst nodig hebben, aldus Lavrov.

Rusland stapte in juli uit de graandeal. Deze afspraak tussen de VN, Turkije, Rusland en Oekraïne maakte het mogelijk om ondanks de oorlog toch tarwe, mais en andere graansoorten te exporteren. De afgelopen maand heeft Rusland herhaaldelijk luchtaanvallen uitgevoerd op Oekraïense havens

Er zijn plannen om de Oekraïense graanexport via rivier de Donau te verdubbelen, zegt een anonieme Amerikaanse functionaris tegen Reuters. De VS en Roemenië zouden hierover gesprekken voeren.

Rusland: 'Drone-aanvallen zullen niet onbestraft blijven'

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de Oekraïense drone-aanvallen van vannacht op zes plaatsen in Rusland "niet onbestraft zullen blijven".

Bij een van de aanvallen, op een vliegveld in de westelijke regio Pskov op zo'n 600 kilometer van de grens met Oekraïne, werden vier transportvliegtuigen onherstelbaar beschadigd. Een woordvoerder van het ministerie stelde dat de drones niet zo ver hadden kunnen komen zonder gebruik te maken van informatie van Westerse landen.

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei dat Rusland bezig is uit te vinden van waar de drones de lucht in zijn gegaan "om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen". Oekraïne heeft niet expliciet bevestigd achter de aanvallen te zitten.

Graandeal op agenda bij overleg Rusland en Turkije

De graandeal, waar Rusland zich vorige maand uit heeft teruggetrokken, staat deze week op de agenda tijdens een overleg tussen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en zijn Turkse ambtgenoot Fidan in Moskou. Dat heeft een woordvoerder van Lavrov gezegd. Het overleg vindt plaats op donderdag en vrijdag.

Rusland trok zich in juli terug uit de graandeal die een jaar geleden na bemiddeling door Turkije en de Verenigde Naties tot stand was gekomen. De deal stelde Oekraïne in staat graan te exporteren over de Zwarte Zee.

Kremlin: crash vliegtuig met Prigozjin mogelijk opzettelijk veroorzaakt

De woordvoerder van het Kremlin heeft gezegd dat een "opzettelijke wandaad" een van de mogelijke oorzaken is van het vliegtuigongeluk waarbij Wagnerleider Prigozjin vorige week om het leven kwam.

Op een persconferentie zei Dmitri Peskov dat de Russische Onderzoekscommissie verschillende scenario's onderzoekt, waaronder het scenario dat het niet om een ongeluk ging, maar om opzet. Peskov zei ook dat er wat het Kremlin betreft geen internationaal onderzoek komt. Het neergestorte vliegtuig was van Braziliaanse makelij.

De Russische commissie opende na de crash vorige week een strafzaak in verband met schending van de vliegveiligheid. Dat is een aanklacht die in Rusland vaker wordt gebruikt bij onderzoeken naar vliegtuigongelukken waarbij niet meteen kwade opzet wordt vermoed.

Het zakenvliegtuig met Prigozjin en zijn belangrijkste medewerkers stortte vorige week woensdag neer tussen Moskou en Sint-Petersburg. Alle tien passagiers kwamen om het leven. Westerse inlichtingendiensten houden rekening met een explosie aan boord van het toestel, maar zeker is dat niet.

Drukte bij graf Prigozjin in Sint-Petersburg

Het is druk bij het graf van Jevgeni Prigozjin. De Wagnerleider kwam vorige week om bij een vliegtuigcrash en is begraven in Sint-Petersburg.

Drukte bij graf Prigozjin in Sint-Petersburg

Rusland: 'Vier Oekraïense schepen vernietigd'

Het Russische leger zegt op Telegram vier Oekraïense schepen te hebben vernietigd. De snelle vaartuigen werden gebruikt om militairen te vervoeren. In totaal waren er mogelijk 50 aan boord van de schepen, die op de Zwarte Zee werden ingezet voor speciale operaties.

De aanval werd uitgevoerd met gevechtsvliegtuigen. Het Oekraïense leger heeft nog niet gereageerd op het bericht.

Grootste drone-aanval op Rusland sinds begin oorlog: 6 regio's doelwit

In zes Russische regio's zijn vannacht en in de vroege ochtend doelwitten aangevallen met Oekraïense drones. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie. Daarmee zou het de grootse gecoördineerde drone-aanval op Russisch grondgebied zijn sinds de Russische invasie in Oekraïne vorig jaar.

Tien tot twintig drones werden afgestuurd op een vliegveld in de westelijke regio Pskov. Er ontstond een grote brand en vier Il-76-transportvliegtuigen raakten beschadigd.

Andere drones zijn volgens Rusland neergehaald in het district Roezski ten westen van Moskou en in Kaloega, ten zuiden van de hoofdstad. Een drone sloeg daar wel in en raakte een leeg oliereservoir.

De overige drones werden ook door de Russische luchtafweer neergehaald: drie in Brjansk, twee in Orjol, beide dicht bij Oekraïne en twee in de regio Rjazan, net als Kaloega ten zuiden van Moskou.

Aanval met drones op Russisch vliegveld in Pskov

Burgemeester Kyiv: twee doden door aanval

In de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn zeker twee doden gevallen door een aanval, zegt burgemeester Klitsjko. Ook raakte er iemand gewond.

Volgens Klitsjko kwam puin van voorwerpen die door de luchtverdediging zijn neergehaald terecht op verschillende panden in de stad. Het is niet duidelijk of het gaat om neergehaalde drones of raketten. De burgemeester zegt ook dat diverse gebouwen in brand staan.

De Oekraïense luchtafweer vernietigde vannacht 28 Russische raketten en 15 drones voordat ze hun doel bereikten, meldt de opperbevelhebber van het Oekraïense leger, Valeri Zaloezjny.

Reddingswerkers op de plek van de aanval

Aanval met drones gemeld op Russisch vliegveld

Bij een droneaanval op een vliegveld in de stad Pskov in het westen van Rusland zijn vier transportvliegtuigen beschadigd geraakt, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Het gaat om vier vliegtuigen van het type Iljoesjin Il-76. Twee ervan zouden in brand zijn gevlogen. Wie verantwoordelijk is voor de aanval is onbekend.

Volgens de gouverneur van de regio lijkt het erop dat er geen gewonden zijn gevallen. Op beelden die hij op Telegram heeft geplaatst zijn dikke zwarte rookwolken te zien. Hij stelt dat het Russische leger bezig is de aanval af te slaan. Volgens berichten op Telegram waren luchtafweersystemen rond de stad actief. Pskov ligt in de buurt van de grenzen met Letland en Estland, twee NAVO-lidstaten.

Ondertussen meldt Rusland dat het in de Zwarte Zee vier bemande vaartuigen van het Oekraïense leger heeft vernietigd. Om wat voor vaartuigen het gaat, is onbekend. Er waren op dat moment in totaal maximaal vijftig mensen aan boord, zeggen de Russen. Ook zegt Rusland dat het Oekraïense drones heeft neergehaald in de regio's Brjansk, Kaloega, Oryol en Rjazan. De informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Beeld van de regio Pskov

VS trekt kwart miljard uit voor nieuwe militaire steun aan Oekraïne

De Verenigde Staten komen met een nieuw militair steunpakket voor Oekraïne ter waarde van 250 miljoen dollar. De lading bestaat onder meer uit munitie voor Himars-raketsystemen, artilleriegeschut, Javelin-antitankraketwerpers en vuurwapens.

Het steunpakket omvat volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ook reserveonderdelen, ambulances en materieel om mijnen onschadelijk te maken. Trainingen en transport zitten eveneens in het pakket.

Sinds het uitbreken van de oorlog heeft Washington voor ruim 43 miljard dollar aan materieel en munitie overgedragen aan Oekraïne. De VS is verreweg de belangrijkste militaire bondgenoot van de regering in Kyiv.

Een Himars-raketsysteem in actie in Cherson, foto: november 2022

'Wagner-leider Prigozjin begraven in Sint-Petersburg'

Jevgeni Prigozjin, de oprichter van het huurlingenleger Wagner, is vandaag begraven in Sint-Petersburg. De persdienst van Wagner meldt dat het een privé-ceremonie was.

Eerder vandaag werd in dezelfde stad Valeri Tsjekalov begraven, de logistiek leidinggevende van Wagner, die in hetzelfde vliegtuig zat. In aanwezigheid van tientallen vrienden en familieleden werd hij ter aarde besteld door een orthodoxe priester. De sfeer was gespannen: aanwezigen gaven een fotograaf en cameraman van persbureau Reuters de opdracht om te stoppen de ceremonie vast te leggen.

Lees meer in dit artikel:

MH17-dader Girkin langer in voorarrest in Rusland

De Russische nationalist Igor Girkin, die medeverantwoordelijk wordt gehouden voor het neerhalen van vlucht MH17 in 2014, blijft langer in voorarrest. Hij werd vorige maand opgepakt in Rusland. Hij wordt verdacht van aanzetten tot extremisme, wat hem op een gevangenisstraf tot vijf jaar kan komen te staan.

Girkin had zich ontpopt tot criticus van president Poetin. Ook bekritiseerde hij defensieminister Sjojgoe en hoe de oorlog tegen Oekraïne wordt gevoerd.

Afgelopen november werd hij in Nederland bij verstek tot levenslang veroordeeld voor zijn rol bij het neerhalen van de MH17 boven Oost-Oekraïne op 17 juli 2014.

Igor Girkin in de rechtbank in Moskou

Poetin niet naar begrafenis Prigozjin

De Russische president Poetin is niet van plan om de begrafenis van Wagner-baas Prigozjin bij te wonen. Dat laat het Kremlin weten.

Woordvoerder Peskov zegt dat het Kremlin geen specifieke informatie heeft over de begrafenis. Hij voegt daaraan toe dat de familie verantwoordelijk is voor het regelen van de uitvaart. Het is nog onduidelijk wanneer de begrafenis plaatsvindt.

Poetin zei vorige week donderdag dat hij de familie van Prigozjin had gecondoleerd met zijn dood. Poetin noemde Prigozjin een "getalenteerde zakenman" die hij al sinds de jaren 90 kende. Hij kwam woensdag om het leven toen zijn privéjet neerstortte tussen Moskou en Sint-Petersburg. Over de oorzaak van de crash is nog weinig duidelijk. Gespeculeerd wordt dat het Kremlin erachter zit, maar dat ontkent stellig.

Uitspraken paus vallen verkeerd in Oekraïne

Paus Franciscus heeft zich de woede van Oekraïners op de hals gehaald door uitspraken over het Russische imperialistische verleden. Hij hield vorige week in het Spaans een videotoespraak voor Russische jongeren, maar op het einde besloot hij over te schakelen op het Italiaans en te improviseren. Hij zei dat de jongeren hun afkomst niet moeten vergeten.

"Jullie zijn de erfgenamen van het grootse Rusland, van de heiligen, van koningen, van Peter de Grote, van Catharina II", sprak de paus. "Het grote Russische rijk, met al die cultuur en menselijkheid. Jullie zijn de erfgenamen van Moeder Rusland." In de officiële tekst van de toespraak, die het Vaticaan heeft vrijgegeven, stond deze passage niet.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken vindt de uitspraken "zeer betreurenswaardig". "Het is juist met deze imperialistische propaganda - de 'spirituele banden' en de 'noodzaak' om 'Moeder Rusland' te redden - dat het Kremlin het doden van duizenden Oekraïners en het vernietigen van Oekraïense steden en dorpen goedpraat", schrijft een woordvoerder van het ministerie op Facebook. De aartsbisschop van de Oekraïense katholieke kerk zegt dat de uitspraken van de paus "veel verdriet en zorgen" hebben veroorzaakt en vraagt opheldering aan het Vaticaan.

In een verklaring zegt het Vaticaan vanochtend dat paus Franciscus niet de intentie had om Russisch imperialisme te verheerlijken. "Hij wilde jonge mensen aanmoedigen om alle positieve zaken van het Russische culturele en spirituele erfgoed te behouden en uit te dragen." Het Kremlin is op zijn beurt "zeer verheugd" over de uitspraken van de paus.

Paus Franciscus eergisteren bij de zondagsmis op het Sint-Pietersplein

Drie Oekraïense drones neergehaald in Rusland

In Rusland zijn gisteravond laat opnieuw Oekraïense drones neergehaald, in de grensregio Belgorod en in de oblast Toela, ten zuiden van Moskou.

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn twee drones uit de lucht geschoten boven Toela en is er één vernietigd boven Belgorod. Het ministerie laat niet weten of er schade of slachtoffers zijn.

Wagner-leider herdacht in Moskou

Aanhangers van de omgekomen Wagnerbaas Prigozjin komen met bloemen naar een geïmproviseerd monument om de hoek van het Kremlin. De bloemenzee mag, in tegenstelling tot andere herdenkingsplekken, van de autoriteiten blijven liggen.

Deze Russen herdenken omgekomen Wagner-leden: 'Zijn machines die moorden'

Polen onderzoekt treinstoringen door ongeautoriseerde radiosignalen

Polen doet onderzoek naar treinstoringen die zijn ontstaan door ongeautoriseerde radiosignalen. Verschillende treinen kwamen afgelopen weekend stil te staan als gevolg van de storingen. Op sommige signalen was naar verluidt het Russische volkslied op de achtergrond te horen. Twee twintigers zijn aangehouden voor het op die manier tot stoppen dwingen van vijf passagierstreinen en een goederentrein.

Het spoorwegennetwerk van Polen is de voornaamste transportroute voor internationale militaire hulp voor Oekraïne. En vanuit Oekraïne worden landbouwproducten via Polen geëxporteerd naar andere delen van Europa.

Volgens Polen is de publieke veiligheid niet in gevaar geweest en zijn er geen gewonden gevallen.

Poolse waarschuwing aan Belarus

Polen en de Baltische staten zullen hun grenzen met Belarus volledig sluiten als er een "ernstig incident" plaatsvindt waarbij huurlingen van de Russische Wagner-groep betrokken zijn. In een gezamenlijke verklaring roepen ze president Loekasjenko op de Wagner-huurlingen onmiddellijk Belarus uit te zetten.

Lees er hier alles over:

Nachtelijke aanval op fabriek in Oekraïne

Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen door een raketaanval afgelopen nacht op een fabriek in het oosten van Oekraïne. Bij de aanval raakten vijf anderen gewond. De Oekraïense autoriteiten zeggen dat Rusland verantwoordelijk is. Rusland heeft nog niet gereageerd op de berichten.

Andri Jermak, vertrouweling van president Zelensky, zegt dat het gaat om een fabriek voor plantaardige olie in de regio Poltava. De slachtoffers waren volgens hem aan het werk tijdens een nachtdienst. Het vuur is inmiddels geblust.

Via Telegram deelde Jermak foto's van een brandend gebouw:

Turkse minister van Buitenlandse Zaken binnenkort langs in Moskou

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, heeft binnenkort een ontmoeting met de Turkse buitenlandminister Fidan. Het is nog niet duidelijk wanneer ze elkaar precies spreken. Wel is de afspraak volgens het Russische persbureau TASS in Moskou. Verder staat er ook een ontmoeting tussen de presidenten van beide landen op de planning, die voor een deel over de graandeal zal gaan. Voor dat overleg zijn nog geen datum en locatie bekend.

Turkije probeert Rusland al langer over te halen weer mee te werken aan de graandeal. Vorige week was Fidan nog in Kyiv voor een ontmoeting met Zelensky. Toen werd onder meer ook de graandeal besproken.

Gisteren verliet het tweede schip de haven van Odesa, dat gebruikmaakte van een door Oekraïne tijdelijk ingestelde doorgang op de Zwarte Zee. Rusland zegt dat dit tweede schip niks te maken heeft het een mogelijk nieuwe afspraken. Vorige maand trok Rusland zich terug uit de graandeal, die een veilige doorgang garandeerde voor schepen die graan vervoeren over de Zwarte Zee. Rusland en Oekraïne sloten de graanovereenkomst in juli vorig jaar, na bemiddeling van Turkije en de VN.

Fidan (rechts) en Poetin tijdens een eerdere ontmoeting in 2018

Rusland: Oekraïense raket en drones bij de Krim neergehaald

Het Russische ministerie van Defensie zegt een Oekraïense kruisraket boven de Zwarte Zee te hebben neergehaald. Dat zou gebeurd zijn vlak bij de Krim. Eerder vandaag meldde Rusland ook twee drones boven de Krim neergeschoten te hebben.

Het schiereiland aan de Zwarte Zee werd in 2014 illegaal door Rusland ingenomen. De afgelopen maanden is het een steeds belangrijker strijdtoneel geworden. President Zelensky blijft herhalen dat er geen vrede met Rusland zal worden gesloten zonder bevrijding van de Krim. Daarin wordt hij gesteund door het overgrote deel van de Oekraïense bevolking.

En ook al lijkt het nog ver weg, toch bereidt Oekraïne zich al uitgebreid voor op de bevrijding van de Krim. Daarover lees je meer in dit artikel:

Dorp Robotyne weer in handen van Oekraïne

Aan het front in het zuiden van Oekraïne heeft het Oekraïense leger de plaats Robotyne weer helemaal in handen gekregen. Afgelopen week kwamen de troepen het dorp in het westen van de regio Zaporizja binnen. De vlag zou al gehesen zijn na zware gevechten. Vandaag bevestigt viceminister van Defensie Hanna Maliar dat Robotyne is bevrijd.

Dit weekend was het dorp bijna heroverd. Een commandant van het Oekraïense leger zei toen tegen persbureau Reuters dat de laatste Russen zich hadden verschanst in twee huizen. "We zijn de grote wegen die vollagen met landmijnen overgestoken", zei hij.

De verwachting van de commandant is snel verder te kunnen oprukken, omdat de Russische verdedigingslinies verderop minder sterk zijn. Volgens het Institute for the Study of War, een Amerikaanse militaire denktank, zou een opmars in het gebied ervoor kunnen zorgen dat het Oekraïense leger kan gaan opereren in gebieden die niet bezaaid zijn met Russische mijnen.

Dinsdag vielen Oekraïense troepen het dorp al binnen:

Oekraïense troepen vallen strategische belangrijke dorp Robotyne binnen

'Oekraïne wint terrein in zuiden van Zaporizja'

Oekraïense troepen zouden vooruitgang hebben geboekt in het tegenoffensief in het zuiden van de regio Zaporizja. Dat schrijft de Amerikaanse oorlogsdenktank Intitute for the Study of War (ISW) in een laatste update over de oorlog in Oekraïne op basis van Oekraïense legerbronnen. Volgens de denktank naderen de Oekraïners nu een tweede, mogelijk minder zwaar verdedigde Russische linie in het gebied. Eerder waren er al berichten dat het Oekraïense leger door de eerste linie was gebroken.

De Oekraïners treffen in de veroverde gebieden een uitvoerig opgezet systeem aan van met elkaar verbonden Russische loopgraven, overdekte plaatsen en tunnels om zo het verplaatsen van militairen, wapens en munitie mogelijk te maken. De Russen hebben hier mogelijk maanden aan gewerkt. Verder liggen er overal mijnenvelden met daartussen smalle paden, bedoeld voor Russische militairen om zich te kunnen verplaatsen.

Hoe voortvarend het vervolg van het Oekraïense tegenoffensief in Zaporizja verder verloopt, hangt af van hoe stevig de tweede verdedigingslinie is, schrijft ISW. Die posities zouden volgens de denktank dus minder zwaar verdedigd kunnen zijn, maar het is niet uit te sluiten dat ze recent toch zijn versterkt. Hoe dan ook zal de linie volgens het ISW een "aanzienlijke uitdaging" vormen voor de Oekraïense opmars.

Archiefbeeld van Oekraïens vuur op een Russische positie in de regio Donetsk

Defensieminister Oekraïne verwacht dat F-16's in lente inzetbaar zijn

De Oekraïense minister van Defensie Reznikov zegt dat de aan Oekraïne beloofde F-16-straaljagers vanaf komend voorjaar mogelijk inzetbaar zijn. Dat zegt hij in een interview met het Duitse Bild. Onder meer Nederland, Denemarken en Noorwegen hebben toegezegd F-16's aan Oekraïne te leveren. Het is nog onduidelijk om hoeveel vliegtuigen het precies gaat. Van Denemarken is bekend dat het land negentien toestellen levert. Nederland heeft nog 42 F-16's, maar het is niet bekend hoeveel er daarvan naar Oekraïne gaan.

Reznikov legde uit dat er inmiddels hard wordt gewerkt om piloten en technici zo snel mogelijk klaar te stomen. Ook moet de infrastructuur voor F-16's in Oekraïne nog worden voorbereid. "Het zou minstens zes maanden moeten duren, misschien iets langer. Daarom denk ik dat het in de lente van volgend jaar zal zijn", zei Reznikov in een podcast van Bild.

Verder omschrijft Reznikov de toestellen als een "serieuze game changer" in de oorlog met Rusland. Volgens hem zullen de F-16's de luchtafweer van zijn land "buiten het slagveld" aanzienlijk versterken en kunnen zo met name steden beter beschermd worden. "Dat zou voor ons een grote doorbraak zijn. Erg groot."

Zelensky: verkiezingen zijn mogelijk, maar wel met hulp Westen

Volgens de Oekraïense president Zelensky is het mogelijk om in zijn land verkiezingen te organiseren in oorlogstijd. Daarvoor is alleen wel de hulp van het Westen nodig, benadrukte hij in een interview op de Oekraïense televisie. Daarmee reageerde Zelensky op een oproep van meerdere Amerikaanse politici, onder wie Lindsey Graham, een Republikeinse senator. Graham prees vorige week op bezoek in Kyiv Oekraïne voor de strijd tegen Rusland, maar zei ook dat het land het goede voorbeeld moest geven door verkiezingen te houden in oorlogstijd.

Normaliter zouden er in Oekraïne in maart volgend jaar verkiezingen worden gehouden. Formeel is dat nu niet mogelijk vanwege de staat van beleg in Oekraïne die sinds de invasie van Rusland in februari vorig jaar geldt.

Volgens Zelensky kost het zo'n 125 miljoen euro om verkiezingen te organiseren in vredestijd. "En ik weet niet hoeveel het kost in oorlogstijd", zei hij. "Maar ik ga niet geld voor wapens uitgeven aan verkiezingen. Dat is ook bepaald door de wet." Verder onderstreepte hij nog een aantal praktische hordes. Zelensky legde bijvoorbeeld uit dat er waarnemers naar de frontlinies gestuurd moeten worden om legitieme verkiezingen mogelijk te maken, "voor ons, en voor de hele wereld".

Verder moet er iets geregeld worden voor de miljoenen gevluchte Oekraïners in het buitenland en is er toestemming van het Oekraïense parlement nodig voor het organiseren van de verkiezingen. "Maar er is een uitweg", zei Zelensky in het interview. "Ik ben er klaar voor.

Zelensky (links) en Lindsey Graham tijdens een eerdere ontmoeting in Kyiv in mei

Welkom

Welkom in het liveblog over de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Wil je het nieuws van afgelopen week teruglezen? Hier lees je het liveblog van vorige week terug.