NOS NieuwsAangepast

Polen en Baltische staten dreigen met sluiting grenzen Belarus

Polen en de Baltische staten zullen hun grenzen met Belarus volledig sluiten als er een "ernstig incident" plaatsvindt waarbij huurlingen van de Russische Wagner-groep betrokken zijn. Dat heeft de Poolse minister van Binnenlandse Zaken Mariusz Kaminski gezegd.

De ministers van Binnenlandse Zaken van Polen, Litouwen, Letland en Estland waren bijeen in de Poolse hoofdstad Warschau. In een gezamenlijke verklaring riepen ze de Belarussische president Loekasjenko op de Wagner-huurlingen onmiddellijk Belarus uit te zetten.

Polen heeft dit jaar bijna alle grensovergangen met Belarus gesloten, op één na. De aanleidingen daarvoor waren de celstraf van een Poolse journalist, die kritisch was op het regime van Loekasjenko, en uitzettingen van Poolse diplomaten uit het land.

Wagner-strijders naar Belarus

Polen, Litouwen en Letland delen alle drie een grens met Belarus. De EU-landen zijn de afgelopen tijd steeds bezorgder geworden over de veiligheid rond die grenzen, nadat honderden Wagner-strijders, op uitnodiging van de Belarussische president Loekasjenko, hun toevlucht hadden gezocht tot Belarus.

Het voorstel van Loekasjenko volgde op de mislukte opstand van de Wagner-groep in Rusland, eind juni. Duizenden Wagner-strijders vochten onder leiding van Jevgeni Prigozjin voor Rusland mee in Oekraïne, maar besloten zich terug te trekken uit dat land.

Prigozjin had felle kritiek op de Russische legertop, met name op de oorlogsstrategie in Oekraïne. De Wagner-strijders namen de Russische stad Rostov aan de Don in en rukten op richting Moskou. Ze besloten die opmars al spoedig te stoppen. De Russische president Poetin had de opstand daarvoor "landverraad" genoemd.

Poetin en Wagner sloten daarop een deal, waarbij de afspraak was dat Prigozjin en zijn strijders niet zouden worden vervolgd. In plaats daarvan vertrokken Prigozjin en duizenden andere Wagner-militairen naar Belarus. Andere huurlingen van Wagner werden aangemoedigd om over te stappen naar het Russische leger.

Onrust

Na de mislukte Wagner-opmars hielden Polen, Letland en Litouwen hun grensgebieden met Belarus al scherp in de gaten: ze waren bang voor onrust door de aanwezigheid van Wagner-militairen. De spanningen liepen verder op toen Belarussische helikopters begin deze maand het Poolse luchtruim schonden. Als reactie stuurde Polen extra militairen richting de grens.

De afgelopen week kwam Wagner-leider Prigozjin om het leven bij een vliegtuigcrash ten noordwesten van Moskou. Ook negen andere inzittenden overleefden het ongeluk niet, onder wie Dmitri Oetkin, de andere topman van Wagner.

Migranten uit Belarus

Een andere factor die meespeelt bij het dreigement van de Poolse minister vandaag is de toename van het aantal migranten dat vanuit Belarus probeert om Polen in te komen. Ze komen voornamelijk uit het Midden-Oosten en Afrika. Polen heeft Belarus ervan beschuldigd dat het land de migranten helpt bij het oversteken van de grens.

"We vragen van de autoriteiten in Minsk dat de Wagner-groep Belarus onmiddellijk verlaat en dat illegale migranten direct weggaan uit het grensgebied en worden teruggestuurd naar hun eigen landen", zei de Poolse minister Kaminski op een persconferentie. "Als er een ernstig incident plaatsvindt, of dat nu aan de Poolse of de Litouwse grens is, zullen we onmiddellijk terugslaan. Alle grensovergangen die tot nu toe open waren, zullen dan dichtgaan."

De minister van Binnenlandse Zaken van Litouwen Agne Bilotaite kondigde vandaag aan dat zijn ministerie de regering wil voorstellen om nu al twee van de vier Litouwse grensovergangen met Belarus te sluiten die nog open zijn. Bijna twee weken geleden maakte de Litouwse regering de sluiting bekend van twee andere grensovergangen, vanwege "geopolitieke omstandigheden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl