Wagner-leider Prigozjin
NOS NieuwsAangepast

Ook Russisch onderzoeksteam bevestigt dood Wagner-leider Prigozjin

Een Russisch onderzoeksteam heeft bevestigd dat Wagner-leider Prigozjin om het leven is gekomen bij de vliegtuigcrash van afgelopen woensdag. Volgens de onderzoekers is de identiteit van alle inzittenden van het vliegtuig vastgesteld op basis van genetische testen.

Het onderzoeksteam zegt dat de identiteit van de tien slachtoffers overeenkomt met de namen op de passagierslijst. Duidelijk was al dat de naam van Prigozjin op die lijst stond. Het staat nu ook definitief vast dat Dmitri Oetkin om het leven is gekomen, de andere topman van de Wagner-groep.

Een dag na de vliegtuigcrash condoleerde president Poetin de familie van de Wagner-leider met zijn dood, waarmee min of meer al vaststond dat de 62-jarige Prigozjin om het leven was gekomen.

Opstand

Het vliegtuig stortte neer tijdens een vlucht van Moskou naar Sint-Petersburg. Prigozjin had in Moskou een bespreking gehad op het ministerie van Defensie.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Er is nog niets duidelijk over de oorzaak van de crash, maar Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen dat niets erop wijst dat het vliegtuig is neergehaald door een luchtafweerraket. Inlichtingendiensten houden ook rekening met een explosie aan boord van het toestel, maar duidelijkheid daarover is er niet.

Prigozjin was de leider van de paramilitaire Wagner-groep. Het huurlingenleger opereert ook buiten Rusland en is berucht vanwege de vele oorlogsmisdaden die de strijders begaan. Wagner was vanaf 2015 ook actief in Syrië om de opstand tegen president Assad neer te slaan.

In juni kwam het huurlingenleger onder leiding van Prigozjin in opstand tegen de Russische legertop. Russische troepen namen moeiteloos de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don in en rukten op richting Moskou. De opmars werd uiteindelijk afgeblazen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl