Wagnerleider Prigozjin mogelijk aan boord van neergestort privévliegtuig
In Rusland zijn alle tien inzittenden van een privéjet omgekomen bij een crash, zeggen de Russische autoriteiten. De Russische civiele luchtvaartdienst meldt dat Wagner-leider Jevgeni Prigozjin op de passagierslijst staat. Het is niet duidelijk of hij ook werkelijk aan boord was van het toestel, dat ten noorden van Moskou neerstortte.
Volgens de dienst was het toestel onderweg van Moskou naar Sint-Petersburg. Er zouden drie bemanningsleden en zeven passagiers aan boord zijn geweest. Het toestel zou zijn neergestort nabij het dorp Koezjenkino op zo'n 350 kilometer ten noordwesten van Moskou.
Volgens onbevestigde berichten was ook de rechterhand van Prigozjin en de naamgever van Wagner, Dmitri Oetkin, aan boord van het toestel. Prigozjin en zijn medewerkers zouden een bijeenkomst van het Russische ministerie van Defensie hebben bijgewoond.
De lichamen van acht mensen zijn gevonden, meldt het Russische persbureau RIA op basis van de hulpdiensten. De identiteit van die slachtoffers is niet bekend. Het vliegtuig zou in brand gevlogen zijn toen het de grond raakte.
Een Telegram-kanaal gelinkt aan de Wagner-groep meldt dat het toestel door de luchtverdediging van Rusland uit de lucht is geschoten, maar dat is niet bevestigd. Het kanaal schrijft ook dat de dood van Prigozjin niet is bevestigd.
Een ander Telegram-kanaal, dat dichter bij het Kremlin staat, meldt dat Prigozjin in een tweede toestel is gestapt, dat nog niet zou zijn geland.
Op Telegram worden beelden gedeeld waarop het brandende toestel te zien zou zijn. Onduidelijk is wie de beelden heeft gemaakt:
De leider van huurlingenleger Wagner kwam veelvuldig in het nieuws toen zijn troepen de Oekraïense stad Bachmoet innamen na een maandenlange strijd. Hij kwam eind juni in opstand tegen de Russische legertop nadat hij herhaaldelijk had geklaagd over een gebrek aan wapens en munitie in de strijd tegen Oekraïne.
Zijn troepen namen een legerbasis in Rostov aan de Don in en rukten op naar Moskou. De Russische president Poetin noemde de actie hoogverraad. Aan de opmars kwam een einde na bemiddeling van de Belarussische president Loekasjenko. Die bood Prigozjin en zijn manschappen onderdak in zijn land.
Eerder deze week dook een video op van hem. Prigozjin leek erop te zinspelen dat hij in Afrika was, en ook de begeleidende tekst bij de video suggereerde dat. Maar de locatie en de datum waarop de video is opgenomen zijn niet vast te stellen.