Wagner-baas Prigozjin schudt de handen bij zijn vertrek uit Rostov aan de Don
NOS NieuwsAangepast

Prigozjin 'doet iedereen de groeten', maar niemand weet waar hij is

Bijna een dag nadat Jevgeni Prigozjin en zijn Wagner-groep hun opmars naar Moskou hebben gestaakt, is er nog altijd heel veel onduidelijk. De Wagner-troepen zijn inmiddels weer vertrokken uit Rostov aan de Don en daar lijkt de situatie weer normaal. Ook de meeste beperkingen op Russische snelwegen zijn ten einde.

Maar toch zijn er ook vandaag nog sporen van gisteren. In Moskou zijn de veiligheidsmaatregelen rond het Rode Plein nog van kracht en in Rostov aan de Don, waar Prigozjin en zijn manschappen gisteren een hoofdkwartier van het leger innamen, wordt gewerkt aan het opruimen van de schade. Ook langs de route van de opmars is her en der schade, bijvoorbeeld in Voronezj. Daar zijn volgens de autoriteiten zo'n twintig huizen beschadigd door een vuurgevecht tijdens de opmars.

Ook hoeven veel inwoners van Moskou morgen niet naar hun werk: gisteren werd een 'niet-werkdag' afgekondigd en veel bedrijven blijven dan ook dicht morgen.

Een van de toegangen tot het Rode Plein: ook vandaag was het beroemde plein naast het Kremlin dicht

Waar Prigozjin zelf is gebleven is nog steeds volstrekt onduidelijk. Gisteren vertrok hij onder gejuich uit Rostov aan de Don, maar waarheen hij toen is gegaan is niet bekend. Er is afgesproken dat hij naar Belarus verhuist, waar Kremlin-marionet Loekasjenko al bijna dertig jaar de scepter zwaait.

Wat de Wagner-leider daar gaat doen is niet bekend en er is ook niets duidelijk over eventuele voorwaarden die hem zijn opgelegd. Loekasjenko zelf was betrokken bij bemiddelingen en had gisteren en vandaag meermaals contact met president Poetin.

Wat voor concessies er aan Prigozjin zijn gedaan om hem te laten terugtrekken uit de buurt van Moskou - naar eigen zeggen waren zijn troepen de stad tot op 200 kilometer genaderd - is eveneens onbekend. Kremlin-woordvoerder Peskov wilde daar gisteren niets over zeggen, behalve dan dat er veiligheidsgaranties zijn afgegeven voor Prigozjin en zijn manschappen. Ook Peskov zei niet te weten waar Prigozjin eigenlijk is.

Een Russisch staatsmedium, RTVi, hoorde van de persdienst van de Wagner-baas dat Prigozjin iedereen de groeten doet en zal antwoorden op vragen als de situatie weer wat normaler is. Zijn Telegram-account, waar Progozjin normaal gesproken behoorlijk actief op is, staat sinds gisteravond stil.

Gisteren buitelden de gebeurtenissen over elkaar heen. Een overzicht in minder dan 3 minuten:

Kijk terug: zo greep Wagner voor één dag de macht in Rostov

Prigozjin ergerde zich de afgelopen maanden aan het beleid van minister Sjojgoe van Defensie en de hoogste Russische militair, Gerasimov. Prigozjin haalde geregeld keihard uit naar de twee. Ze zouden incompetent zijn geweest en munitie hebben achtergehouden voor de Wagner-troepen in Oekraïne. Prigozjin eiste dan ook hun vertrek en hij beschuldigde het Kremlin vrijdag ervan een raketaanval te hebben uitgevoerd op een kamp van de Wagner-groep in Oekraïne.

Kremlin-zegsman Peskov verklaarde gisteren dat van het vertrek van Sjojgoe en Gerasimov geen sprake is.

Oud interview Poetin

Poetin liet vandaag niets van zich horen. Of dan toch, in een op z'n zachtst gezegd opvallend interview, dat vandaag werd uitgezonden op de Russische staatstelevisie. Volgens het Russische staatspersbureau TASS was het gesprek woensdag al opgenomen. In het gesprek werd in ieder geval met geen woord gerept over de gebeurtenissen van gisteren.

Het Russische leger zei in zijn dagelijkse persconferentie ook helemaal niets over de gebeurtenissen van gisteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl