NOS NieuwsAangepast

'VS wist dat Prigozjin militaire actie tegen Russische defensietop voorbereidde'

De VS wist half juni al van de plannen van Wagnerbaas Prigozjin om militaire actie te ondernemen tegen de Russische defensietop. Dat melden de Amerikaanse kranten The New York Times en The Washington Post.

Wanneer Prigozjin in actie zou komen en wat hij precies zou gaan doen, was volgens anonieme bronnen tot kort van tevoren onduidelijk. Een belangrijke aanleiding voor de plannen van Prigozjin was het voornemen van Rusland om alle milities en huurlingenlegers voor 1 juli onder controle van het Russische ministerie van Defensie te brengen.

Niet openbaar gemaakt

The New York Times meldt dat de Amerikaanse inlichtingendiensten afgelopen woensdag belangrijke militairen en regeringsfunctionarissen hebben geïnformeerd over de voorbereidingen van de militaire actie van Prigozjin. Een dag later werd ook een kleine groep leden van het Congres, het Amerikaanse parlement, op de hoogte gebracht.

De Amerikanen maakten de informatie niet openbaar. De gedachte erachter was dat de Russische president Poetin de VS anders had kunnen beschuldigen van het opzetten van een coup, schrijft The New York Times. Ook wilden ze Poetin niet de helpende hand toesteken door hun inlichtingen over Prigozjin te delen.

Aanval met raket

Afgelopen vrijdag beschuldigde Prigozjin het Russische ministerie van Defensie van een raketaanval op een Wagner-basis. Daarbij zouden veel manschappen van zijn huurlingenleger zijn omgekomen en Prigozjin dreigde met vergelding. Daarop kondigde de Russische veiligheidsdienst FSB een strafrechtelijk onderzoek aan tegen Prigozjin wegens muiterij.

Nadat de Wagnerbaas gisteravond zijn opmars naar Moskou had gestaakt, zei een woordvoerder van president Poetin dat er geen strafzaak tegen Prigozjin komt. Hij moet wel het land uit en vertrekken naar Belarus. Of hij zich daar aan bepaalde voorwaarden moet houden, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl