De leider van Wagner
NOS NieuwsAangepast

Russische veiligheidsdienst start onderzoek tegen Wagner-baas Prigozjin wegens muiterij

De Russische veiligheidsdienst FSB start volgens Russische staatsmedia een strafrechtelijk onderzoek tegen Wagner-baas Jevgeni Prigozjin wegens muiterij. Prigozjin zou hebben opgeroepen tot een gewapende opstand.

Kremlin-woordvoerder Peskov zegt dat president Poetin op de hoogte is gebracht en zegt dat "alle noodzakelijke maatregelen" zijn genomen, zonder dat verder toe te lichten.

De FSB roept leden van Wagner op om niet te luisteren naar Prigozjin en hem aan te houden. De Russische generaal Soerovikin roept Wagner-huurlingen op om naar president Poetin te luisteren en naar hun bases terug te keren.

'Kamp aangevallen'

Eerder vanavond meldde Prigozjin dat een kamp van zijn Wagner-huurlingenleger "van achteren" met raketten was bestookt. Volgens Prigozjin zijn bij de aanvallen veel manschappen van zijn privéleger omgekomen. Het Russische ministerie van Defensie zou verantwoordelijk voor de beschieting zijn geweest.

Prigozjin dreigt met vergelding. Hij zwoer dat hij de legerleiding zou "stoppen" en riep de Russische burgers op kalm te blijven. Het ministerie van Defensie zegt dat informatie over de aanvallen onjuist is.

Op sociale media gaan beelden rond van een bosrijk gebied, waar naar het lijkt inderdaad iets is ontploft. De beelden lijken inderdaad in een Wagnerkamp te zijn gemaakt. Een bekende Russische militaire blogger is daar recent op bezoek geweest.

Het incident past in de oplopende machtsstrijd tussen de Wagner-baas en de legertop. De leiding wil alle Russische privélegers onder gezag van het ministerie van Defensie brengen, maar Prigozjin weigert daar aan mee te werken. Hij beschuldigt de legertop van incompetentie. Vandaag zei hij bovendien dat de oorlog in Oekraïne onder valse voorwendselen is begonnen. De legertop heeft het volk en president Poetin misleid, zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl