NOS Nieuws

Russische generaal roept Wagner-leden op: staak verzet tegen militaire leiding

De Russische generaal Soerovikin roept de leden van de Wagner-groep op om "de wil en het bevel" van president Poetin op te volgen. Hij dringt er bij de huurlingen op aan om hun verzet tegen de Russische militaire leiding op te geven en terug te keren naar hun bases.

Volgens de generaal kan Oekraïne garen spinnen bij de onrust. "De vijand wacht gewoon tot de interne politieke situatie in ons land verslechtert."

De Russische veiligheidsdienst FSB roept de Wagner-leden op om geen "criminele en verraderlijke" bevelen van Wagner-baas Jevgeni Prigozjin uit te voeren, meldt het Russische staatspersbureau Interfax.

Tot 20 jaar celstraf

De FSB start volgens Russische staatsmedia een strafrechtelijk onderzoek tegen Prigozjin wegens muiterij. De Wagner-baas zou hebben opgeroepen tot een gewapende opstand. Daar staat volgens de Russische staatstelevisie tot 20 jaar celstraf op.

Eerder meldde hij dat kampen van zijn Wagner-huurlingenleger "van achteren" met raketten waren bestookt. Het Russische ministerie van Defensie zou verantwoordelijk zijn geweest voor de beschieting. De verantwoordelijken moeten worden gestraft, zei Prigozjin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl