Opmars Prigozjin naar Moskou gestopt, Wagnerbaas vertrekt naar Belarus
Wagner-leider Prigozjin zal zich vestigen in Belarus. Dat is volgens het Kremlin het resultaat van bemiddeling tussen Prigozjin en president Poetin door de president van Belarus, Loekasjenko.
Ook heeft het Kremlin gezegd dat Wagner-huurlingen niet gestraft zullen worden voor hun aandeel in de opstand tegen de Russische legerleiding, omdat de strafzaak tegen Prigozjin hiermee is afgedaan. Wagner-huurlingen wordt bovendien aangeboden zich aan te sluiten bij de Russische Defensie.
Eerder zaterdagavond werd duidelijk dat de Wagner-baas bereid was het conflict met de Russische legerleiding en Poetin niet verder op de spits te drijven. Hij riep zijn manschappen op zich terug te trekken om "Russisch bloedvergieten" te voorkomen.
Geen Russisch bloed vergieten
In een op Telegram gepubliceerde audioboodschap zei Prigozjin dat zijn huurlingenleger de Russische hoofdstad tot op 200 kilometer was genaderd.
"In acht nemend dat er Russische bloed kan vloeien, laten we onze kolonnes omdraaien enn keren we terug naar onze bases in Oekraïne", luidde de audioboodschap. Daarop trokken troepen zich terug uit de stad Rostov aan de Don.
Luister zelf wat Prigozjin nog meer zei:
Prigozjin had zijn huurlingen opgedragen richting Moskou te trekken om daar het ontslag te eisen van de Russische minister van Defensie Sjojgoe en van de chef van de generale staf, Gerasimov. Of de twee daadwerkelijk het veld moeten ruimen, is niet duidelijk. Kremlin-woordvoerder Peskov ontkende dit zaterdagavond in een bericht op Telegram.
Belarus
De leider van Belarus, Loekasjenko, zegt dat hij bemiddeld heeft tussen de leider van de Russische huurlingen en president Poetin. Loekasjenko is een belangrijke bondgenoot van de Russische president.
Sinds vrijdag zijn Poetin en zijn voormalige vertrouweling Prigozjin verwikkeld in een complexe machtsstrijd. Prigozjin beschuldigde het Kremlin ervan een raketaanval te hebben uitgevoerd op een kamp van de Wagner-groep in Oekraïne.
Landverraad
Vrijdag droeg Prigozjin zijn huurlingen op verhaal te halen in Moskou vanwege de berichten over de aanval. Zaterdagochtend nam de Wagner-groep de Zuid-Russische stad Rostov in, de huurlingen omsingelden het hoofdkwartier van het zuidelijke militaire district. Poetin betichtte de Wagner-leider daarop van landverraad en verklaarde hem de oorlog.
Al langere tijd waren er spanningen tussen Prigozjin en het Kremlin vanwege de kritiek van de Wagner-leider op de legertop.