liveblog
NOS NieuwsAangepast

60 miljard euro toegezegd voor wederopbouw • Wagner-baas: legertop liegt tegen Poetin

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne

liveblog gesloten

'Clustermunitie kan voor Oekraïners van nut zijn'

Het Amerikaanse leger denkt dat Oekraïne veel baat kan hebben bij de inzet van clustermunitie in de strijd met de Russen. Toestemming voor de levering ervan is nog niet gegeven, omdat het Amerikaanse parlement daar voorwaarden aan stelt en bezwaren bij bondgenoten moeten worden overwonnen, zo bleek vandaag tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Congres.

Bij een ontploffing van een clusterbom komt een groot aantal kleine bommetjes vrij die over een groot gebied worden verspreid. Dat is militair gezien handig als de vijand zich over groot gebied heeft ingegraven, maar er kleven ook risico's aan. Bommetjes die niet meteen ontploffen, doen dat later misschien als nog als er burgers in de buurt zijn. In 2008 ondertekenden meer dan honderd landen, waaronder Nederland, daarom een verdrag dat het gebruik van clustermunitie verbiedt.

IOC breekt met pro-Russische boksbond IBA

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de erkenning van de mondiale boksbond IBA ingetrokken. De IOC eiste dat bond op het gebied van integriteit en financieel beleid hervormingen zou doorvoeren. Dat is onvoldoende gebeurd. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het IOC dat een mondiale sportbond buitenspel wordt gezet.

De IBA wordt geleid door een Rus en gesponsord door het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom. De bond werd vier jaar geleden al eens geschorst in verband met beschuldigingen van corruptie en problemen van bestuurlijke, financiële en sportieve aard. Ook liet de IBA Russische en Belarussische boksers aantreden onder eigen vlag. Dat was destijds al niet meer toegestaan en het IOC was daar boos over.

Inmiddels is een nieuwe mondiale boksbond opgericht, World Boxing genaamd. Boris van der Vorst, tot voor kort voorzitter van de Nederlandse boksbond NBB, is vorige maand benoemd tot voorzitter van deze organisatie.

60 miljard euro hulp toegezegd voor Oekraïne op top in Londen

Op de conferentie in Londen voor de wederopbouw van Oekraïne is 60 miljard euro hulp toegezegd. De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly heeft dat bekendgemaakt.

Het leeuwendeel van het bedrag is afkomstig van de EU, zo'n 50 miljard euro. Het geld wordt uitbetaald tussen nu en 2027. Het Verenigd Koninkrijk heeft 2,7 miljard euro beloofd over een periode van drie jaar.

Premier Denys Sjmyhal van Oekraïne zei op de conferentie dit jaar al te willen beginnen met de wederopbouw van zijn land. "Zonder te wachten op het einde van de oorlog".

Het miljardenbudget moet volgens Cleverly Oekraïne economische stabiliteit bieden op de korte en middellange termijn. Om de schade in Oekraïne volledig te herstellen is naar schatting nog veel meer nodig: zo'n 365 miljard euro.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Cleverly, links in beeld

Wagner-baas: legertop liegt tegen Poetin over verliezen

De leider van de Russische huurlingengroep Wagner heeft opnieuw fel uitgehaald naar de bevelhebbers van het reguliere leger. Jevgeni Prigozjin zegt dat de legertop glashard liegt tegen president Poetin over verliezen en tegenslagen bij de oorlog in Oekraïne.

"Volledige onzin wordt er op het bureau van de president gepresenteerd", zegt Prigozjin in een reeks audioberichten. Hij is al langer verwikkeld in een ruzie met de minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, die heeft geëist dat alle strijders van Wagner een contract tekenen bij het leger. Die zet wordt gezien als een poging om de huurlingengroep en diens mondige leider onder controle te krijgen.

Prigozjin weigert om het contract te tekenen, ondanks dat Poetin hem daartoe heeft opgedragen. Experts tasten in het duister over wat de Wagner-chef probeert te bereiken.

Rechter Moskou verwerpt beroep in zaak-Gershkovich

Een rechtbank in Moskou heeft een nieuw beroep van Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich tegen zijn voorlopige hechtenis afgewezen. Gershkovich' voorarrest werd onlangs verlengd tot 30 augustus.

Lees meer over het oordeel van vandaag:

Zelensky: Rusland overweegt aanval op kerncentrale

De Oekraïense president Zelensky zegt dat Rusland overweegt een aanval uit te voeren op de Zaporizja-kerncentrale. Zijn inlichtingendiensten hebben hem gewaarschuwd dat de Russen daarbij nucleaire straling willen laten vrijkomen. "Alles is voor deze terroristische aanval in gereedheid gebracht."

Hij geeft geen onderbouwing voor zijn claims, die door het Kremlin als leugens worden afgedaan.

De grootste kerncentrale van Europa werd vlak na het begin van de Russische invasie bezet. Oekraïens personeel houdt het complex onder dwang draaiende. Rusland gebruikt het terrein om nabijgelegen Oekraïense steden en stellingen te beschieten. Terugschieten is voor de Oekraïners ingewikkeld, omdat ze de reactoren niet moeten beschadigen.

Vorige week bezocht topman Grossi van atoomwaakhond IAEA het complex in Zuid-Oekraïne om zelf te zien hoe de kerncentrale omgaat met de vernietiging van de Kachovkadam. De centrale haalde koelwater uit het stuwmeer achter die dam, maar is nu aangewezen op een noodreservoir. Met het water dat nu in dat reservoir zit, kan de centrale enige tijd veilig opereren, zei Grossi.

Koeltorens van de Zaporizja-kerncentrale aan het opgedroogde stuwmeer

Door Rusland benoemde gouverneur Cherson op beschadigde brug

De pro-Russische gouverneur van Cherson Vladimir Saldo plaatste onderstaande video op Telegram, waar hij te zien is op de Zuid-Oekraïense Tsjonhar-brug. De brug is flink beschadigd, volgens Saldo door Oekraïense kruisraketten.

Een Oekraïense functionaris in Cherson heeft vanochtend met zoveel woorden de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. "Er is geen plek in de regio Cherson waar de bezetters zich veilig kunnen voelen."

Brug tussen Cherson en de Krim beschadigd 'door Oekraïense kruisraketten'

Rusland wil geen landen met 'vijandige houding' uitnodigen op BRICS-top

Rusland vindt het ongepast als landen met een "vijandige houding" tegen Moskou een uitnodiging krijgen voor de aankomende BRICS-top, heeft plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Rjabkov gezegd volgens staatspersbureau RIA. Hij reageert daarmee op het nieuws dat de Franse president Macron graag wil aanschuiven.

BRICS staat voor Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika en is een samenwerkingsverband van snelgroeiende economieën. Eind augustus is Zuid-Afrika de gastheer van de jaarlijkse top.

Begin deze week werd bekend dat Macron een uitnodiging wil krijgen. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Colonna past Macrons aanwezigheid in zijn diplomatieke missie om te blijven praten met Rusland. Het zou de eerste keer zijn dat een westerse leider te gast is op een BRICS-top.

Rjabkov zegt dat de gastheer zelf de gastenlijst mag bepalen, maar wel na raadpleging van alle BRICS-landen. "Het is overduidelijk dat het ongepast is om een land met een dergelijk vijandig beleid tegen ons als gast te hebben."

Gouverneur Cherson: Oekraïense raketten op brug naar Krim

Oekraïense kruisraketten hebben een brug tussen de regio Cherson en de Krim beschadigd, zegt de door Rusland benoemde gouverneur van Cherson op Telegram. Deze Vladimir Saldo plaatst er foto's bij van een groot gat in het wegdek van de brug.

De brug bij Tsjonhar is een belangrijke verbinding tussen beide door Rusland bezette Oekraïense gebieden. Gouverneur Saldo zegt dat niemand is gedood of gewond is geraakt. Hij zegt dat de brug snel zal worden gerepareerd en dat het verkeer tussen Cherson en de Krim tijdelijk via een andere route kan rijden.

De claims van Saldo zijn niet onafhankelijk te verifiëren. Oekraïne heeft nog niet op het nieuws gereageerd.

Update 08.55 uur: De NOS heeft kunnen achterhalen dat de beelden die Saldo deelde, zijn gemaakt op de Tsjonhar-brug.

Dit is de beschadigde brug bij Tsjonhar

Canadese overheidsdienst waarschuwt voor digitale aanvallen op energiesector

Een aan de Canadese overheid gelieerd veiligheidsagentschap heeft gewaarschuwd dat de Canadese energiesector een mogelijk doelwit is voor hackers die voor de Russische overheid werken.

Het Communications Security Establishment (CSE) zegt dat de kans dat Russische hackers een cyberaanval uitvoeren bestaat vanwege de steun van Canada aan Oekraïne. Canada is een van de grootste olieproducenten in de wereld. In de olie- en gasindustrie werken in Canada zo'n 600.000 mensen. "Het is moeilijk om te overdrijven hoe belangrijk de olie- en gassector voor de nationale veiligheid is, omdat veel van onze belangrijke infrastructuur afhankelijk is van olie en gasproducten", steIt CSE in een rapportage.

Onderzeeër op grote defensiebeurs in Rusland

Bezoekers bekijken een nucleaire onderzeeër op de Russische maritieme defensieshow. Bij de meerdaagse beurs worden jaarlijks de nieuwste snufjes op oorlogsgebied getoond en worden demonstraties gehouden.

Een K3-onderzeeër die te zien is op de beurs

EU akkoord over nieuw sanctiepakket tegen Rusland

De EU is akkoord over een elfde sanctiepakket waarmee Rusland geraakt moet worden. Landen die Rusland helpen met het omzeilen van Europese exportverboden voor Russische producten kunnen hiermee ook aangepakt worden.

Onder meer uit landen als Turkije en Kazachstan worden Europese producten tegen de afspraken in doorgevoerd naar Rusland. Ook zijn meer Russen op de zwarte lijst gezet. Zij worden verdacht betrokken te zijn van het ontvoeren van kinderen uit Oekraïne naar Rusland.

Lange tijd lagen Griekenland en Hongarije dwars bij de invoering van het sanctiepakket, maar ook zij stemden uiteindelijk in met de nieuwe sancties.

Oekraïense leger vuurt raketten af in buurt van Bachmoet

In de buurt van Bachmoet wordt nog altijd gevochten. Het Oekraïense leger zet daarbij onder meer raketlanceerders in.

Een BM-21 "Grad"-raketlanceerder

Von der Leyen: 'Voor zomerreces plan voor investeren Russisch geld in Oekraïne'

De Europese Unie komt nog voor het zomerreces met een plan voor het investeren van Russisch geld in de wederopbouw van Oekraïne. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie gezegd op een wederopbouwconferentie die vandaag is gehouden in Londen. Het gaat om Russische tegoeden die bevroren zijn als onderdeel van de sancties tegen Rusland na de inval in Oekraïne.

Het zomerreces in Brussel begint in de laatste week van juli.

De EU heeft ruim 300 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren. De Wereldbank schatte de totale kosten van de wederopbouw in Oekraïne na een jaar oorlog op bijna 400 miljard euro. Inmiddels ligt dat bedrag waarschijnlijk hoger.

Welkom

Welkom in het liveblog van donderdag 22 juni over de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Weten wat er gisteren allemaal is gebeurd? Het liveblog van woensdag lees je hier.