liveblog
NOS NieuwsAangepast

VN waarschuwt voor aanspoelende mijnen langs Zwarte Zee • Japan wil nieuwe conferentie hosten

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne

liveblog gesloten

Militaire blogger WarGonzo mogelijk omgekomen in Oekraïne

Een van Ruslands bekendste militaire bloggers, 'WarGonzo', is mogelijk omgekomen in de strijd in Oekraïne. Volgens zijn Twitteraccount leeft de blogger, die Semjon Pegov heet, nog maar op sociale media gaan beelden rond waarop te zien is dat een Oekraïense marinier een man neerschiet in een loopgraaf. Dat zou Pegov zijn.

Militaire bloggers spelen een grote rol in de informatievoorziening rondom de oorlog. Regelmatig uiten ze kritiek op het optreden van het Russische ministerie van Defensie. Vorige week mochten de bloggers de Russische president Poetin bevragen in een rondetafelgesprek. Ook WarGonzo was daarbij aanwezig.

Von der Leyen: 'Voor zomerreces plan voor investeren Russisch geld in Oekraïne'

De Europese Unie komt nog voor het zomerreces met een plan voor het investeren van Russisch geld in de wederopbouw van Oekraïne. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie gezegd op een wederopbouwconferentie die vandaag is gehouden in Londen. Het gaat om Russische tegoeden die bevroren zijn als onderdeel van de sancties tegen Rusland na de inval in Oekraïne.

Het zomerreces in Brussel begint in de laatste week van juli.

De EU heeft ruim 300 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren. De Wereldbank schatte de totale kosten van de wederopbouw in Oekraïne na een jaar oorlog op bijna 400 miljard euro. Inmiddels ligt dat bedrag waarschijnlijk hoger.

Blinken drukt Turkse ambtgenoot op hart: laat Zweden toe tot NAVO

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft op de conferentie over steun aan Oekraïne aan Turkije gevraagd om Zweden toe te laten als NAVO-lid. Dat deed hij bij zijn eerste ontmoeting met de nieuwe Turkse minister van Buitenlandse Zaken Fidan.

Zweden wil snel lid worden van de NAVO en voerde een nieuwe wet door, waardoor sympathisanten van de Koerdische PKK sneller uitgeleverd zouden kunnen worden aan Turkije. De strengere regelgeving is onderdeel van een deal tussen Turkije en Zweden, om zo toetreding mogelijk te maken. Maar tot frustratie van de Zweden, is toetreding nog niet rond. Zweden diende tegelijk met Finland vorig jaar de aanvraag in voor het NAVO-lidmaatschap vanwege de Russische dreiging. Finland is inmiddels wel toegetreden tot het bondgenootschap.

VN waarschuwt voor aanspoelende mijnen langs de Zwarte Zee

Twee weken na de doorbraak van de Kachovkadam waarschuwen de Verenigde Naties voor mijnen die kunnen aanspoelen op stranden langs de Zwarte Zee. Volgens een VN-functionaris kunnen bepaalde lichte mijnen die door de overstroming zijn losgeslagen een grote afstand afleggen.

Het gaat om kleine zogenoemde vlindermijnen. Dat zijn PFM-1-mijnen. Die zijn niet bedoeld om mensen te doden, maar te verwonden. In vergelijking met andere mijnen hebben vlindermijnen een kleine springlading. Ze worden vlindermijnen genoemd vanwege hun vleugelachtige vorm.

De Kachovkadam werd op 6 juni verwoest. De dam was toen in Russische handen.

Japan wil gastheer zijn voor conferentie over investeren in Oekraïne

Japan wil eind dit jaar of begin volgend jaar een conferentie organiseren om bedrijven aan te moedigen te investeren in Oekraïne. Dat zei de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Hayashi vandaag op de wederopbouwconferentie in Londen. Volgens hem kunnen bedrijven het herstel van Oekraïne sterk ondersteunen.

Japan wil Oekraïne steunen met bijvoorbeeld het opruimen van mijnen en het herstellen van infrastructuur. Ook projecten die de democratie versterken, staan op de lijst. Deze plannen komen bovenop de 7,6 miljard dollar die Japan al aan Oekraïne heeft gegeven, zei Hayashi.

'Vooruitgang tegenoffensief langzamer dan gewenst'

De vooruitgang van het Oekraïense leger gaat "langzamer dan gewenst". Dat zegt president Zelensky in een interview met de BBC. "Sommige mensen denken dat het een Hollywoodfilm is en verwachten nu resultaten. Dat is het niet. Het gaat om mensenlevens."

Een paar weken geleden begon Oekraïne met het langverwachte tegenoffensief. Op allerlei van plekken aan het front proberen Oekraïense militairen het Russische leger terug te dringen. Oekraïne zegt tot nu toe acht plaatsen in de regio's Zaporizja en Donetsk heroverd te hebben.

Sommigen proberen Oekraïne onder druk te zetten, zegt Zelensky. "Met alle respect," zegt hij, "we gaan vooruit op het slagveld op de manier die wij het beste vinden."

Afgelopen zaterdag was het Oekraïens offensief twee weken bezig. "Dit hebben we de laatste tientallen jaren alleen in Irak gezien", zei defensiedeskundige Mart de Kruif toen over het Oekraïens tegenoffensief:

Twee weken Oekraïens tegenoffensief: dit is wat we nu weten

Zelensky: hopelijk zorgt conferentie voor concrete wederopbouwprojecten

President Zelensky hoopt dat de conferentie in Londen zal zorgen voor concrete projecten voor de wederopbouw van Oekraïne. In een toespraak die hij via een videoverbinding hield, zei hij dat zijn land er als nooit tevoren in is geslaagd om de EU te verenigen. Volgens Zelensky is dat onder meer te zien aan alle politieke en economische sancties van de EU tegen Rusland.

Hij eindigde zijn toespraak door te zeggen dat de toekomst van Oekraïne ook de toekomst van de wereld is. "We bouwen veel meer dan een land. We bouwen een wereld." Dat zal volgens hem niet alleen tijdens deze generatie gebeuren, maar ook in de generatie na ons. "Zal die wereld vredig zijn? Zal die stabiel zijn? Zal het democratisch zijn? Dat hangt van ons allemaal af."

Zelensky is via een videoverbinding aanwezig bij de conferentie

Von der Leyen stelt voor Oekraïne 50 miljard euro te geven voor herstel

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft op de conferentie over de wederopbouw van Oekraïne voorgesteld om als Europese Unie 50 miljard euro te reserveren voor dit herstel. Volgens Von der Leyen komt Oekraïne tot 2027 60 miljard euro tekort.

Zij benadrukte dat de EU een "speciale verantwoordelijkheid" heeft voor Oekraïne op de lange termijn. Er is volgens haar geen twijfel dat Oekraïne deel zal worden van de Europese Unie. De Europese Commissie zal volgens Von der Leyen komen met een nieuwe update over de hervormingen die Oekraïne doorvoert.

De Britse premier Sunak zei op de conferentie dat Oekraïne 3 miljard dollar extra kan lenen van de Wereldbank. Ajay Banga, president van de Wereldbank, zei hierover dat de Werelbankgroep hierdoor mensen kan blijven helpen "hun leven weer op te bouwen na verwoesting".

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken kondigde aan dat Oekraïne een nieuw steunpakket van 1,3 miljard dollar krijgt. Dit is volgens Blinken bedoeld om energienetwerk in het land te herstellen en havens, spoorwegen en andere infrastructuur te moderniseren. "Herstel gaat over het leggen van een basis voor Oekraïne om te functioneren als een veilig, onafhankelijk land, volledig geïntegreerd in Europa, verbonden met markten over de hele wereld."

Britse premier Sunak kondigt nieuw systeem oorlogsrisicoverzekeringen aan

De Britse premier Sunak heeft op de conferentie over de wederopbouw van Oekraïne bekendgemaakt dat er een nieuw systeem komt voor oorlogsrisicoverzekeringen. Dat moet bedrijven helpen om te investeren in Oekraïne.

"Dit is een grote stap voorwaarts om verzekeraars te helpen bij het verzekeren van investeringen in Oekraïne", zei Sunak. Op deze manier krijgen investeerders volgens hem "de zekerheid die zij nodig hebben".

'Drones neergehaald richting Moskou'

Het Russische leger heeft drie drones, die richting de regio Moskou vlogen, onderschept. Dat heeft de gouverneur van het gebied Andrei Vorobyov gezegd op Telegram. De drones zouden onderweg zijn geweest naar een militaire opslagplaats in de regio. Volgens de gouverneur zijn er brokstokken gevonden en is er geen sprake van schade of slachtoffers.

Wie de drones heeft gelanceerd, is niet bekend. Oekraïne claimt zelden een aanval op Rusland of door Rusland ingenomen gebied.

Conferentie over wederopbouw

Vandaag begint in Londen de conferentie over de wederopbouw van Oekraïne na de oorlog. Eerder vond zo'n conferentie plaats in het Zwitserse Lugano, de premier van Oekraïne, Denys Sjmyhal, stelde destijds dat er minstens 750 miljard euro nodig is voor de wederopbouw van Oekraïne.

Een paar maanden geleden schatte de Wereldbank in dat er nu meer dan 400 miljard dollar (omgerekend 366 miljard euro) nodig is voor de wederopbouw en het herstel van Oekraïne. Het idee is om bevroren Russische tegoeden te gebruiken voor de opbouw.

Sinds de invasie in Oekraïne heeft het VK voor ruim 18 miljard pond (21 miljard euro) aan tegoeden bevroren, schrijft persbureau Reuters. Ook heeft het land sancties opgelegd aan ruim 1550 Russische individuen, onder wie Roman Abramovitsj, de voormalige eigenaar van voetbalclub Chelsea.

Zelensky: leger vernietigt de vijand

In zijn dagelijkse videoboodschap heeft de Oekraïense president Zelensky gezegd dat zijn troepen "de vijand vernietigen". Het land is nu een aantal weken bezig met het tegenoffensief. Volgens Zelensky is het leger "heel actief de vijand aan het vernietigen en Oekraïne vrij aan het maken".

De Oekraïense vice-minister van Defensie, Hanna Maliar, stelt dat de strijdkrachten in het zuiden "geleidelijk, in kleine stapjes maar vol vertrouwen vooruitgang boeken". In een laatste update van het Britse ministerie van Defensie wordt de situatie in het land opnieuw weergegeven.

Welkom

Goedemorgen en welkom in het liveblog van woensdag 21 juni over de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Weten wat er gisteren allemaal is gebeurd? Het liveblog van dinsdag lees je hier.