liveblog
NOS NieuwsAangepast

Oekraïne: vooruitgang in het zuiden • 'Oekraïense krijgsgevangenen gerepatrieerd uit Hongarije'

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

liveblog gesloten

Tot morgen

Dit blog is afgesloten. Al het nieuws van woensdag houden we bij in ons nieuwe blog.

Drie Oekraïense krijgsgevangenen gerepatrieerd uit Hongarije, zegt Kyiv

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat drie krijgsgevangen zijn gerepatrieerd uit Hongarije. Het zou gaan om drie Oekraïners die gevangen zijn genomen door het Russische leger en waren overgedragen aan Hongarije.

De Hongaarse president Orbán zei onlangs dat het land elf Oekraïense krijgsgevangen had ontvangen van Rusland. Orbán heeft nauwe banden met het Kremlin. Het is onduidelijk waarom de militairen aan Hongarije waren uitgeleverd. Een woordvoerder van de Hongaarse regering zegt tegen nieuwsmedia dat de militairen uit vrije wil naar Hongarije zijn gekomen.

"De Oekraïense ambassade in Boedapest heeft het voor elkaar gekregen om drie Oekraïense oorlogsgevangenen terug te brengen", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken op Facebook. Achter de schermen zou overlegd worden over de terugkeer van de overige krijgsgevangenen. Oekraïne en Hongarije liggen regelmatig met elkaar in de clinch, onder meer vanwege de warme banden tussen Poetin en Orbán.

EU wil dat China gaat bemiddelen

Europese leiders willen dat China zich gaat inzetten voor het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Dat heeft een hoge EU-functionaris tegen persbureau Reuters gezegd. De leiders van de Europese Unie komen eind volgende week bijeen voor topoverleg in Brussel. China is dan een van de belangrijkste onderwerpen.

De oproep aan China zal deel uitmaken van een breder pleidooi, waarin het land ook wordt gevraagd om zich in te zetten voor het stoppen van klimaatverandering en economische hervormingen. Reuters benadrukt wel dat het gaat om een ontwerptekst, die nog aangepast kan worden.

Wereldbank vergroot herstelfonds voor Oekraïne

De Wereldbank kijkt hoe het herstelfonds voor de Oekraïense economie kan worden vergroot. De in Washington gevestigde kredietverstrekker maakte sinds de Russische aanval in februari vorig jaar al ruim 19 miljard euro over, met name naar de transport- en energiesector. De komende tijd wordt vooral geld uitgetrokken voor woningbouw en de inkoop van zaden voor landbouwgewassen. Oekraïne krijgt het geld deels als lening, deels als gift.

Naar schatting van onder meer de Wereldbank is meer dan 360 miljard euro nodig voor de wederopbouw en het herstel van Oekraïne.

Oekraïne claimt ontwikkeling van drone met een bereik van 1000 kilometer

De Oekraïense wapenfabrikant Ukroboronprom zegt met succes een drone te hebben ontwikkeld die 1000 kilometer kan vliegen. Als dat klopt kan daarmee een doel diep in Rusland worden bereikt. Hemelsbreed is de afstand tussen Kyiv en Moskou 750 kilometer.

Het is onduidelijk of de drone alleen is getest of al inzetbaar is. Evenmin is bekend hoe zwaar de lading is die de drone kan vervoeren. Vorig jaar zei Oekraïne dat aan een drone werd gewerkt die precies deze afstand moest kunnen vliegen met een explosieve lading van 75 kilo.

Oekraïne: nog steeds vooruitgang in het zuiden

Het Oekraïense leger zegt dat er aan het zuidfront in de regio's Zaporizja en Donetsk nog steeds vooruitgang wordt geboekt. De Russen zouden gisteren meer dan vijf compagnieën militairen hebben verloren. De grootte van een compagnie kan variëren van 30 tot 150 manschappen.

Daarnaast zouden de Oekraïners 46 voertuigen hebben vernietigd, waaronder 13 tanks, 4 houwitsers en een Buk-luchtafweerinstallatie. Of dit allemaal klopt is niet door een onafhankelijke bron vastgesteld. Over verliezen aan eigen kant wordt niets gezegd.

De militaire analisten van het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) meldden in hun laatste update dat Oekraïense troepen aan het oostelijk front meer terrein hebben heroverd. Het ISW citeert Russische militaire bloggers die melding maken van aanvallen door Oekraïense troepen ten noordwesten, noordoosten en zuidwesten van de stad Bachmoet.

Oekraïnse militairen aan het front in het grensgebied van Zaporizja en Dontesk, vorige week

Russische soldaat krijgt 1 miljoen roebel voor vernietigen Leopard-tank

Een Russische militair heeft een miljoen roebel gekregen, omgerekend bijna 11.000 euro, als beloning voor het vernietigen van een Leopard-tank. Oekraïne had de tank eerder dit jaar van Duitsland gekregen.

De soldaat, Andrej Kravtsov, kreeg het bedrag volgens het Russische ministerie van Defensie van een particuliere stichting. Op Twitter werd een video geplaatst waarin de soldaat op een ziekenhuisbed zit en een beloningscertificaat krijgt uitgereikt door Aleksanr Karelin, een meervoudig Olympisch kampioen worstelen. Het is onbekend waar en wanneer de soldaat de tank heeft vernietigd, of waarvoor hij in het ziekenhuis ligt.

Het Russische ministerie van Defensie maakte vorig week bekend bonussen te geven aan soldaten die Oekraïens of westers materieel vernietigen. Een tank vernietigen levert 100.000 roebel op, een vliegtuig 300.000 roebel.

Beelden van de uitreiking worden gedeeld op sociale media:

Europese Commissie: 50 miljard euro voor Oekraïne

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie wil een hulppakket van 50 miljard euro voor Oekraïne opzetten. De aankondiging van het hulppakket komt na een herziening van de EU-begroting voor 2021-2027 en voorafgaand aan een internationale conferentie in Londen deze week, gericht op het inzamelen van meer geld om Oekraïne weer op te bouwen.

De begrotingsreserve van 50 miljard euro biedt perspectief en betrouwbaarheid aan Oekraïne en de partners van Oekraïne in de EU, zei Von der Leyen tegen journalisten na een bijeenkomst van de commissie in Brussel.

"Deze financiële reserve stelt ons in staat om onze financiële steun echt af te stemmen op de evolutie van de situatie ter plaatse", zei Von der Leyen. Toen er eerder door EU-lidstaten onderhandeld werd over de begroting van 2021-2027 werd daarbij geen rekening gehouden met de Russische invasie in Oekraïne.

Rusland: Oekraïne gaat de Krim aanvallen met westerse wapens

De Russische minister van Defensie Sjojgoe zegt vandaag dat Oekraïne van plan is het Krim-schiereiland aan te vallen met wapens uit de VS en het VK. De Krim is sinds 2014 door Moskou illegaal geannexeerd.

Sjojgoe zegt dat een aanval op de Krim met Himars- en Storm Shadow-raketten een aanval zou vormen "buiten de zone van de speciale militaire operatie". Dat zou "de volledige betrokkenheid van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bij het conflict" betekenen, aldus Sjojgoe. Die dreigt ook met aanvallen op "besluitvormingscentra" in Oekraïne.

De volledige verklaring van Sjojgoe: "Volgens onze informatie is de leiding van de strijdkrachten van Oekraïne van plan om het grondgebied van de Russische Federatie, inclusief de Krim, aan te vallen met Himars en Storm Shadow-raketten. Het gebruik van deze raketten buiten de zone van de speciale militaire operatie betekent de volledige betrokkenheid van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bij het conflict en zal leiden tot onmiddellijke aanvallen op besluitvormingscentra op het grondgebied van Oekraïne."

Minister van Defensie Sjojgoe

Zakenman, hofnar of uitdager van Poetin: welke rol speelt Wagnerbaas Prigozjin?

Het maandenlange conflict tussen Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin en Moskou is de afgelopen weken geëscaleerd. Een laatste wapenfeit van Prigozjin is het 'contract' dat hij afleverde bij het ministerie van Defensie waarin staat dat niet Wagner onder het gezag van het ministerie wordt geplaatst, maar andersom.

De actie, waar eerder vandaag ook het Britse ministerie van Defensie over berichtte, is een grap. Toch is de huurlingenbaas wel duidelijk: hij blijft de baas, en niet de "incapabele defensieminister Sjojgoe".

Het roept de vraag op wat de ambities van de Prigozjin zijn. Volgens kenners zijn er meerdere opties mogelijk.

Lees daarover in onderstaand artikel:

Foto's: Oekraïense militairen in een ingenomen Russische tank

Russische gevechtstanks die eerder in de oorlog door Oekraïne in beslag zijn genomen, worden weer ingezet.

In onderstaande foto's gebruiken Oekraïense soldaten een T-80-tank uit het Sovjettijdperk in gevechten in de buurt van de frontliniestad Bachmoet, die vorige maand werd veroverd door Russische huurlingen.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

'Wagnerbaas blijft gezag Russische legerleiding ondermijnen'

De leider van de Russische huurlingengroepering Wagner, Jevgeni Prigozjin, blijft het gezag van het Russische leger ondermijnen, schrijft het Britse ministerie van Defensie in zijn laatste update over de oorlog.

Prigozjin heeft gezegd een antwoord van het Russische ministerie van Defensie te verwachten over een door hemzelf opgesteld 'contract' dat hij drie dagen eerder aan het ministerie had overhandigd, schrijft het ministerie. "Dit volgt op het eigen ultimatum van het ministerie van Defensie aan Wagner en andere 'vrijwilligersformaties' om voor 1 juli 2023 contracten te ondertekenen", zeggen de Britten.

De inhoud van het document van Prigozjin is niet openbaar gemaakt, maar dat hij het contract zelf aflevert is hoogstwaarschijnlijk weer een opzettelijke poging om het gezag van de militaire autoriteiten te ondermijnen, oordeelt het Britse ministerie.

Prigozjin ligt al maanden overhoop met het leger. Prigozjin dreigde onlangs al dat zijn manschappen mogelijk vertrekken uit Oekraïne vanwege de grote onenigheid. Ook zei hij vorige week dat hij weigert om een contract te ondertekenen dat is opgesteld door het Russische leger. Dat contract ziet hij als een poging om controle te krijgen over zijn huurlingenleger.

Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin

'Opmars Oekraïense troepen in het oosten'

De militaire analisten van het Institute for the Study of War (ISW) melden dat Oekraïense troepen gisteren vooruitgang hebben geboekt aan de frontlinie in oostelijk Oekraïne. Het ISW citeert Russische militaire bloggers die melding maken van aanvallen door Oekraïense troepen ten noordwesten, noordoosten en zuidwesten van de stad Bachmoet.

Zo zou Oekraïne zijn opgerukt in de buurt van het dorp Krasnopolivka, op ongeveer 12 kilometer ten noordoosten van de stad Bachmoet.

De Oekraïense vice-minister van Defensie, Hanna Maliar, meldde eerder op Telegram dat Oekraïense troepen tot 7 kilometer zijn opgeschoven in de richting van Tavrisk in Zaporizja. Volgens Maliar is 113 vierkante kilometer grondgebied weer in Oekraïense handen. De claims van de bloggers en Maliar zijn niet onafhankelijk bevestigd.

Gegeolokaliseerde beelden die gisteren zijn geplaatst op Twitter, bevestigen dat Oekraïense troepen het dorp Pjatychatky hebben bevrijd, in Zaporizja. Dit weekend maakte het door Rusland benoemde bestuur al melding van de Oekraïense herovering.

Video: stroomopwaarts dode vissen, stroomafwaarts water in de straten van Cherson

In de Zuid-Oekraïense regio bij Cherson zijn de gevolgen van de verwoesting van de Kachovka-dam nog altijd goed zichtbaar.

Stroomopwaarts dode vissen, stroomafwaarts water in de straten van Cherson

Wagner zoekt mensen met 'gaming achtergrond' om drones te besturen

Het Russische huurlingleger Wagner zoekt mensen van 21 tot 35 jaar met een "gaming-achtergrond" om zich bij hen aan te sluiten als drone-specialisten. Dit meldt de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW).

Rekruteerders van Wagner plaatsen berichten op socialemediaplatforms, meldt de denktank. Die verwijst naar het Russische oppositiekanaal Verstka, dat meldde dat rekruten geen eerdere gevechtservaring nodig hebben.

Het ISW maakt ook melding van een audio-onderschepping door de Main Intelligence Directorate (GUR) van Oekraïne, waarin een Russische soldaat een nieuwe Wagner-rekruteringscampagne bespreekt die is gelanceerd vanwege zware verliezen op het slagveld.

"De nieuwe wervingscampagne van Wagner maakt naar verluidt reclame voor training met goed voorbereide instructeurs, ziektekosten- en levensverzekeringen, moderne apparatuur en garandeert dat alle rekruten alle beloofde betalingen zullen ontvangen", schrijft het ISW.

Russische luchtaanval op Kyiv en 'kritieke infrastructuur' Lviv en Zaporizja

Rusland heeft vannacht een grote nachtelijke luchtaanval op Oekraïne uitgevoerd, gericht op Kyiv en de westerse stad Lviv en Zaporizja in het oosten.

De Oekraïense strijdkrachten melden dat volgens voorlopige informatie de luchtverdedigingssystemen van Oekraïne 28 van de 30 door Rusland gelanceerde Shahed-drones van Iraanse makelij hebben neergeschoten.

Een drone explodeert in de lucht boven Kyiv tijdens een Russische drone-aanval vannacht

Het militaire bestuur van Lviv, een stad met ongeveer 700.000 inwoners op 70 kilometer van de grens met Polen, zei dat "kritieke infrastructuur" geraakt is. De burgemeester van Lviv meldde dat er explosies zijn waargenomen in Lviv en de directe omgeving. Onduidelijk is of de explosies het gevolg waren van luchtverdedigingssystemen of Russische raketaanvallen.

Het hoofd van de militaire administratie van de regio Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne, meldde op Telegram dat telecommunicatie-infrastructuur en landbouwgronden doelwit waren van Russische raketaanvallen. In zowel Kyiv, Lviv als in Zaporizja zijn voorlopig geen slachtoffers gemeld.

Tientallen drones gedoneerd voor het front

Het Oekraïense leger heeft in Lviv ruim honderd drones in ontvangst genomen van het crowdfundproject Vogels der vrijheid. Donateurs kunnen via een website drones financieren die het leger kan gebruiken voor verkenningen of kamikaze-aanvallen. De aanschaf van een drone kost tussen de 500 en 1000 euro. Bij de overdracht aan de militairen werden de drones door een priester gezegend.

  • AFP
    Drones geschonken aan het leger
  • AFP
    Drones geschonken aan het leger
  • AFP
    Drones geschonken aan het leger

Zelensky: nog geen gebied prijsgegeven

Een tank vuurt op Russische posities bij Bachmoet

De Oekraïense president Zelensky zegt dat zijn leger nog geen gebied heeft prijsgegeven sinds het tegenoffensief tegen Rusland is begonnen. "In sommige gebieden boeken onze strijders vooruitgang, in sommige gebieden verdedigen ze hun posities en verzetten ze zich tegen de aanvallen van de bezetters. We hebben geen posities verloren, alleen posities bevrijd", zei hij in zijn dagelijkse update.

Uit strategische overwegingen geeft Oekraïne nauwelijks informatie over het verloop van de strijd. Het land heeft alleen bevestigd dat er in de regio Zaporizja meerdere dorpen zijn bevrijd. De Russische president Poetin zei eind vorige week dat er geen noemenswaardige vooruitgang is geboekt door Oekraïne.

De Oekraïense onderminister van Defensie Maljar zegt dat "de grootse klap in het offensief nog moet komen". De strijd verloopt volgens haar zoals gepland. "De lopende operatie heeft meerdere doelen en het leger voert die taken uit." Ze voegde er wel aan toe dat de vijand zijn posities niet makkelijk opgeeft en het land zich moet voorbereiden op een zware strijd.

Oekraïne ook besproken in China

Bij zijn bezoek aan Peking heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken bij China ook aangedrongen waakzaam te blijven dat Chinese bedrijven geen wapentechnologie aan Rusland leveren. Begin dit jaar stelde CIA-directeur Burns dat China van plan was om wapens aan Moskou te leveren, wat hij een "heel riskante en onverstandige gok" noemde. Blinken waarschuwde toen dat zoiets "ernstige gevolgen zou hebben".

In Peking uitte Blinken zich omzichtiger. Hij zei geen bewijs te hebben gezien dat Peking inderdaad wapens aan Rusland heeft geleverd. Ook zei hij het op prijs te stellen dat China de internationale gemeenschap had verzekerd geen wapenleveranties te zullen doen. "Maar we blijven zorgen houden dat Chinese bedrijven technologie leveren die bijdraagt aan de Russische agressie in Oekraïne en hebben daarom de Chinese regering gevraagd waakzaam te zijn."

Oekraïne was een van de vele onderwerpen die de Amerikaanse buitenlandminister aansneed in zijn tweedaagse bezoek, het eerste in vijf jaar. Daarnaast stonden er onder meer gesprekken over Taiwan en de onderlinge handelsoorlog op de agenda. Over die moeilijke onderwerpen kwam het niet tot grote doorbraken, maar het feit dat de twee landen direct met elkaar spraken werd al als winst gezien. Blinken had zelfs nog een ongepland gesprek met de Chinese leider Xi.

Welkom!

Welkom in het liveblog van dinsdag 20 juni over de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Het liveblog van gisteren lees je hier.